Prima reacție a jandarmului care i-a bătut pe protestatari. ”Nu sunt lovituri cu ură”

×
Codul embed a fost copiat

Jandarmul care a lovit orbeşte manifestanţii strânşi în Piaţa Universităţii, inclusiv un bărbat în vârstă, este cercetat disciplinar.

O comisie va stabili dacă şi cum va fi sancţionat şi va face un raport către comandantul structurii. „Sunt lovituri de oprire, nu de ură, nu voiam să fac rău nimănui", s-ar fi apărat militarul, care este şef de stat major. Tot el este cel care l-a aparat pe Liviu Dragnea de jurnalişti, acum două luni.

Sâmbătă, la protest. Agitaţi că sunt ţinuţi în spatele gardurilor, manifestanţii încep să împingă ca să rupă cordonul şi să iasă în stradă. Este şi momentul în care ofiţerul Răducu Şerban împarte pumni. O dată, de două ori, de trei, de patru ori.

Prima lovitură şi cea mai dură este primită de un vârstnic, care nici măcar nu reacţionează, atât de surpins este. Miraţi sunt şi colegii militarului, care încearcă să îl calmeze şi să îl îndepărteze din acea zonă.

Când protestatarii ocupă Piaţa Universităţii, omul lovit îl caută pe cel care îi aplicase corecţia. În vacarmul general, nu se aude ce îi spune, însă îi bate obrazul.

Citește și
Marian Morosanu
Instanţa a anulat amenda aplicată unui cunoscut protestatar de către Jandarmerie
Noi detalii despre cazul care a şocat România. Fetiţa ascunsă în canapea a fost ucisă pentru bijuteriile pe care criminalul le-a furat şi le-a amanetat, ca să joace la pariuri

Sunt lovituri de oprire şi atât, nu de a face rău cuiva, nu-s cu ură. Rămâneţi înapoi, rămâneţi înapoi, atât, ăsta era scopul acelor lovituri. Pentru că nu mai făceam față fizic, decât să împingem, şi primisem ordin să nu se spargă barajul acolo", ar fi declarat jandarmul.

Ordinul nu putea veni decât de la cel care conducea acţiunea, şeful Jandarmeriei pe Bucureşti. Acelaşi care a stabilit şi ca manifestanţilor să nu li se mai permită să iasă la suprafaţă din staţia de metrou Universităţii pe la Facultatea de Geografie. Jandarmeria susţine fără alte explicaţii că oamenii nu au fost blocaţi acolo, ci doar au fost îndrumaţi să folosească celelelate 3 ieşiri.

Pe de altă parte, se confirmă informaţia potrivit căreia faptele jandarmului Răducu vor fi analizate în cadrul unei comisii interne.

Mihai Fifor: Mihai Fifor: Se analizează modul în care a intervenit Jandarmeria

Premierul interimar, Mihai Fifor, a precizat, luni, la finalul CEx al PSD, că este analizat modul în care Jandarmeria a intervenit la protestele de sâmbătă.

„Eu am înţeles de la doamna ministru de Interne, Carmen Dan, că sunt în momentul de faţă într-o analiză vizavi de modul în care a acţionat Jandarmeria. Am văzut că şi Jandarmeria a emis un comunicat. Sunt absolut convins că doamna ministru Carmen Dan va trage concluziile necesare după aceste evaluări. La urma-urmei, eu cred că a fost un protest care nu a avut chestiuni violente. Jandarmii, ca şi ceilalţi colegi din Ministerul de Interne, şi-au făcut datoria", a declarat Mihai Fifor, conform Agerpres.

Totodată, Fifor a subliniat că cetăţenii sunt liberi să protesteze şi că este bine ca aceste manifestări să aibă loc în limitele normalităţii şi legalităţii.

„Cetăţenii României sunt liberi să protesteze atunci când au ceva de spus. Lucrul acesta este bine să se întâmple în limitele normalităţii şi ale legalităţii. Suntem un stat european şi respectăm acest lucru, aşa cum respectăm orice alt drept cetăţenesc", a mai spus el.

Jandarmul își va continua activitatea, până la finalizarea anchetei

Jandarmul care a fost filmat când lovea protestatarii sâmbătă seară, în Piaţa Universităţii, îşi va continua activitatea până când i se va demonstra vinovăţia, a declarat şeful Jandarmeriei Române, Sebastian Cucoş, informează News.ro.

„Vă asigur că Jandarmeria va analiza imaginilie şi va lua măsuri în cazul jandarmului. Cel puţin până se demonstrează vinovăţia acestuia, el îşi va continua activitatea”, a declarat şeful Jandarmeriei Române luni seară, la TVR.

„Atât timp cât nu avem persoane rănite, cât oamenii care au fost acolo au avut situaţia gestionată corect, în lipsa unui organizator, misiunea a fost un succes”, a subliniat Cucoş.

În urmă cu două luni, acelaşi jandarm dădea ordine pentru protecţia lui Liviu Dragnea, la DNA. În noiembrie anul trecut, Răducu Şerban i-a împuns pe jurnalişti ca să nu ajungă lângă şeful PSD. Informația a fost cofirmată, indirect, de șeful Jandarmeriei, conform News.ro.

Jandarmeria trebuie să anunţe săptămâna aceasta concluziile controlului intern.

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
Explicațiile Jandarmeriei pentru filtrele de la Piața Universității
Explicațiile Jandarmeriei pentru filtrele de la Piața Universității

Scopul filtrelor instituite în zona exterioară Pieţei Universităţii este unul preventiv pentru a descuraja eventuale acte de tulburare a ordinii publice, precizează Jandarmeria Română, sâmbătă, într-o postare pe Facebook.

Instanţa a anulat amenda aplicată unui cunoscut protestatar de către Jandarmerie
Instanţa a anulat amenda aplicată unui cunoscut protestatar de către Jandarmerie

Instanța a anulat amenda primită de către un protestatar #Rezist de la Jandarmerie în vara anului trecut pentru că acestuia ”i-a fost încălcată libertatea de exprimare”

Recomandări
Israelul a decis să riposteze în forţă împotriva Iranului.
Israelul a decis să riposteze în forţă împotriva Iranului. "Lansarea atâtor rachete şi drone va primi un răspuns"

Cabinetul de război din Israel a luat decizia de a riposta "clar şi puternic" împotriva Iranului pentru atacul cu rachete şi drone de sâmbătă seara, informează postul de televiziune israelian Canal 12, citat de The Times of Israel.

Șeful AIEA, avertisment după atacurile asupra centralei din Zaporojie: „Ne apropiem periculos de un accident nuclear”
Șeful AIEA, avertisment după atacurile asupra centralei din Zaporojie: „Ne apropiem periculos de un accident nuclear”

"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri asupra centralei nucleare ucrainene, scrie AFP.

Economia Chinei a crescut în primul trimestru mai rapid decât s-au așteptat analiștii. Toți au crezut că o să scadă
Economia Chinei a crescut în primul trimestru mai rapid decât s-au așteptat analiștii. Toți au crezut că o să scadă

Economia chineză a avut un început de an mai puternic decât s-au așteptat analiștii, chiar dacă criza din sectorul imobiliar s-a adâncit.