Ion Besoiu, cele mai bune filme si piese de teatru ale sale. Rolul care l-a facut celebru a fost in "Toate panzele sus"

Ion Besoiu in Toate panzele sus

Actorul de teatru si film Ion Besoiu a debutat in 1957, insa rolul care i-a adus celebritatea este Anton Lupan, din serialul "Toate panzele sus", dupa cartea lui Radu Tudoran.

Remarcabile au fost si rolurile din Mihai Viteazul sau Nemuritorii, sub regia lui Segiu Nicolaescu.

Ion Besoiu povestea cu umor ca nu a visat sa devina actor, insa a fost remarcat de catre dramaturgul Radu Stanca pe cand era licean, si care i-a schimbat destinul.

Ion Besoiu, in 2015: "Eu am vrut sa ma fac profesor de romana, de literatura comparata sau marinar. Marinar m-am facut, mult mai tarziu."

Secventa din "Toate panzele sus":

Citește și
Marin Moraru
Reactiile colegilor de scena imediat dupa moartea lui Marin Moraru. "A plecat un actor si un Om de Geniu!"
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Marele actor s-a nascut la 11 martie 1931, la Sibiu, unde a absolvit Academia de Teatru si Muzica.

Dupa debutul pe scena Teatrului de Stat din Sibiu, Ion Besoiu a ajuns in Bucuresti, unde a devenit membru al echipei de actori a Teatrului "Lucia Sturdza Bulandra", pe scena caruia a jucat din 1967. Ulterior, a fost, timp de 12 ani, director al acestui teatru.

In cariera sa teatrala, a interpretat numeroase roluri alaturi de mari actori ai scenei romanesti.

Printre numeroasele piese in care a fost distribuit se numara: "Livada de visini" de A.P. Cehov (1967), "Puricele" de Georges Feydeau (1969), "Acesti nebuni fatarnici" de Teodor Mazilu (1970), "Pescarusul" de A.P. Cehov (1977), "Rezervatia de pelicani" de D.R. Popescu (1983), "Unchiul Vanea" de A.P. Cehov (1985), "Hamlet" de William Shakespeare (1985), "Visul unei nopti de vara" de William Shakespeare (1991), "Trei surori" de A.P. Cehov (1995), "Sase personaje in cautarea unui autor" de Luigi Pirandello (1995), "Caligula" de Albert Camus (1996), "Mutter Courage" de Bertolt Brecht (1999), "Exista nervi" de Marin Sorescu (2001), "Oblomov" dupa I.A. Goncearov (2003).

Ion Besoiu in piesa de teatru "Livada de visini":

Din bogata sa filmografie, cu peste 80 de filme, amintim: "Haiducii", "Ultimul cartus", "Actorul si salbaticii", "Nemuritorii", "Un comisar acuza", "Toate panzele sus", "Revansa", "Drumul oaselor", "Ultima noapte de dragoste", "Capcana mercenarilor", "Furtuna", "Cartierul Veseliei", "Castelul condamnatilor", "Mihai Viteazul", "Ion, blestemul pamantului, blestemul iubirii", "Horea", "Colierul de turcoaze", "Mircea", "Kilometrul 36", "Polul Sud", "Aceasta lehamite", "Tancul", "Lombarzilor 8" (serial TV).

In 2008, a facut parte si din distributia filmului "Cenusa si sange", coproductie Franta-Romania-Portugalia, in regia lui Fanny Ardant.

In 2009, Ion Besoiu a filmat pentru doua episoade din telenovela "Regina", difuzata de postul Acasa TV.

A lucrat cu regizori ca Sergiu Nicolaescu, Geo Saizescu, Andrei Blaier, Alexandru Tatos, Mircea Dragan, Mircea Muresan si altii.

A fost presedintele executiv al "Fundatiei Sibiul Vechi. Sibiu - Hermannstadt", asociatie care ii ajuta pe tinerii talentati si care ofera premii etnografilor.

In cadrul celei de-a cincea editii a Galei Premiilor Gopo, desfasurata la 28 martie 2011, Ion Besoiu a fost recompensat cu premiul pentru intreaga cariera.

In data de 27 iunie 2015, alaturi de actritele Valeria Seciu si Rodica Mandache, Ion Besoiu a primit o stea pe Aleea Celebritatilor din Capitala, fiindu-i inmanata Placheta Orasului Bucuresti.

Pe 11 martie 2015, Ion Besoiu marturisea pentru Agerpres ca, la implinirea varstei de 84 de ani, isi dorea sa aiba in continuare mintea limpede si sa fie sanatos.

"Imi doresc sa-mi dea Dumnezeu sanatate si mintea limpede in continuare. Imi doresc si pace pe pamant si intre oameni bunavoire, fiindca ma ingrijoreaza situatia aceasta de razboi si eu, care am trait si razboiul, sunt satul de asa ceva. Este ingrijorator, inspaimantator ce se intampla acum in lume", declara in 2015 Ion Besoiu.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Ion Besoiu a murit la 85 de ani. Nepot:
Ion Besoiu a murit la 85 de ani. Nepot: "El toata viata a fost bolnav de inima. Finalul cardiac era de asteptat"

Actorul Ion Besoiu, cunoscut pentru roluri din filme ca ”Toate panzele sus” si ”Bucuresti Non Stop”, a murit miercuri, la varsta de 85 de ani.

Reactiile colegilor de scena imediat dupa moartea lui Marin Moraru.
Reactiile colegilor de scena imediat dupa moartea lui Marin Moraru. "A plecat un actor si un Om de Geniu!"

Marin Moraru a fost un mare artist, dar si un om cu un suflet foarte larg, a declarat actorul Ion Besoiu. Disparitia marelui actor este regretata si de Alexandru Arsinel, Florina Cercel sau Oana Pellea.

Ion Besoiu a implinit 85 de ani. Mesajul sincer transmis de actor:
Ion Besoiu a implinit 85 de ani. Mesajul sincer transmis de actor: "Am regretul ca nu mai traiesc inca vreo 25 de ani"

Actorul Ion Besoiu, una dintre figurile de neuitat ale cinematografului din anii '70-'80, mai ales pentru rolul emblematic din "Toate panzele sus!", implineste vineri 85 de ani.
 

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.