Ce presupune Ordonanța militară numărul 4. Explicațiile ministrului Marcel Vela. TEXTUL integral

×
Codul embed a fost copiat

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunţat duminică adoptarea Ordonanței militare numărul 4, care impune noi măsuri ”dure” în contextul pandemiei de coronavirus.

 

UPDATE 21:05 Declarații LIVE TEXT ale ministrului Marcel Vela:

- Vă prezentăm principalele activități pentru prevenirea răspândirii cu noul tip de coronavirus, dar și alte măsuri de ordin legislativ, administrativ și operațional, pentru a crește gradul de protecție al cetățenilor.

Citește și
Un pacient din Deva care a fost cofirmat ca fiind infectat cu coronavirus este transportat si internat in carantina la Spitalul de Boli Infectioase Victor Babes din Timisoara
Nelu Tătaru: "Ne apropiem de scenariul 4". Ar putea fi emisă o nouă ordonanţă militară
Noi detalii despre cazul care a şocat România. Fetiţa ascunsă în canapea a fost ucisă pentru bijuteriile pe care criminalul le-a furat şi le-a amanetat, ca să joace la pariuri

- Sunt măsuri dure, poate cele mai dure pe care le-a avut România în ultimii zeci de ani.

- Este greu să se ți se îngrădească unele drepturi.

- Ne aflăm în fața unui examen greu cu toții, care se întinde pe o perioadă necunoscută.

- Fac un apel la conștiița fiecăruia dintre noi. Lucrurile vor evolua favorabil doar dacă vom face ceea ce este permis și dacă vom realiza că starea de fapt este extrem de serioasă.

- Vă prezint modificările aduse prin Ordonanța militară 4 pe care am supus-o aprobării astăzi premierului Ludovic Orban și președintelui Klaus Iohannis. 

TEXTUL INTEGRAL al Ordonanței militare 4 poate fi consultat la finalului articolului

 

Ce presupune Ordonanța militară nr. 4

 

- Am clarificat cu privire la persoanele de peste 65 de ani, un interval orar în care pot să-și rezolve problemele de natură medicală, respectiv pe durata zilei.

- Am permis deplasarea în afara locuinței a persoanelor în vârstă de peste 65 de ani și în intervalul 20.00-21.00, pentru asigurarea necesarului pentru animalele de companie.

- Am abordat și un alt domeniu, cu privire la cei care nu respectă condițiile de izolare sau carantinare. Așadar, am stabilit că cei care sunt în izolare la domiciliu, identificați ca atare, dacă încalcă regulile, intră direct în carantină cu condiția că vor suporta toate cheltuielile pe care le implică această carantinare.

- Cei care nu respectă carantinarea vor intra încă 14 zile în carantină din momentul în care sunt depistați că nu au respectat regulile, suportând și ei cheltuielile.

- Conducătorii auto care intră în țară, cei care conduc un tonaj mai mare de 2,4 tone, au trei opțiuni: fie angajatorul le asigură un loc să se izoleze între curse, nu mai mult de 14 zile, fie declară că se izolează la domiciliu, fie autoritățile locale pun la dispoziție spații de carantinare, pentru a asigura protecția familiilor.

- Pentru că ar putea fi afectate și familiilor piloților, același condiții le aplicăm și piloților de aeronave și personalului navigant.

- Am decis un articol care va clarifica situația sistemului energetic național. Am instituit pentru o perioadă stabilită de angajator măsuri de izolare pentru personalul care asigură transportul, activitățile de mentenanță în acest sector, inclusiv în zona de extracție, procesare a resurselor și materiilor prime.

- Autoritățile locale vor monta dispozitive cu soluții dezinfectate la toate intrările blocurilor și vor efectua dezinfecții în spațiile de la intrarea în blocuri.

- Ministerele cu rețea sanitară proprie vor asigura, la cerere, spații hoteliere pentru personalul din sistemul public sanitar.

- Interdicția privind circulația într-un grup mai mare de 3 persoane se aplică doar circulației pietonale.

 

UPDATE 21:35 Declarații LIVE ale secretarului de stat Raed Arafat:

- La ora 20.00, au fost confirmate 1815 cazuri în total, vindecați 206 persoane, decedați 43 de persoane, internați pe secție 770 de persoane, la ATI 52 persoane.

- Există 20.074 de locuri de carantinare. Persoane izolate 170.000.

- Am emis patru ordine. Primul este cel care stabilește anumite reguli pentru internarea pacienților.

- Am emis un ordin care stabilește anumite reguli privind internarea pacienilor care se prezintă la spital și la urgențe. Orice pacient poate fi suspectat de a fi Covid pozitiv, motiv pentru care personlul trebuie să se protejeze. Pacientul care are altă patologie se va interna în sptialul la care s-a prezentat sau la alt spital.

- Refuzul de internare al unui pacient cade sub incidența penală. Pacienții nu pot fi refuzați pe motiv că nu există confirmarea rezultatului testului.

- Al doilea ordin vizează detașarea personalului medical pe perioada stării de urgență. Personalul medical de specialitate, mediu sau auxiliar pot fi detașați sau delegați la alte unități cu deficit de personal. Personalul medical nu poate refuza detașarea sau delegarea pe perioada stării de urgență.

Ordinul era obligatoriu pentru pregătirea în cazul unei creșteri exponențiale a cazurilor

- Al treilea ordin este punerea în aplicare a decretului de instituire a stării de urgență privind coordonarea operațională a serviciilor de ambulanță. Se clarifică modul în care inspectoratele vor fi coordonatoare a serviciilor de ambulanță

- Ultimul ordin vizează realizarea unui spital de campanie, ca Roll 2, care va fi construit la Constanța - spitalul CPR, care a intrat în coordonarea Ministerului Apărării.

 

UPDATE 21:20 Declarații LIVE ale secretarului de stat Bogdan Despescu

- Listele cu datele cetățenilor români care au intrat în țară au fost transmite autorităților locale, pentru a se vedea dacă se respectă condițiile de carantinare sau izolare.

- Dintre ceie 57.000 de persoane sosite din Italia care au fost verificate, peste 50.000 sunt români, 3.900 sunt italieni și peste 3.000 alte naționalități.

- După intrarea în vigoare a Ordonanței militare nr. 3, au fost depistate peste 33.000 de persoane care nu au respectat măsura privind circulația.

- Au fost întocmite peste 2000 de dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
România se pregătește pentru Scenariul 4 de coronavirus. Ce restricții vor fi impuse
România se pregătește pentru Scenariul 4 de coronavirus. Ce restricții vor fi impuse

Autoritățile sugerează că într-o zi sau două România ar putea trece la scenariul 4 în cazul pandemiei de coronavirus, care presupune noi măsuri și restricții.

Nelu Tătaru:
Nelu Tătaru: "Ne apropiem de scenariul 4". Ar putea fi emisă o nouă ordonanţă militară

Ministrul Sănătăţii a vorbit sâmbătă seară despre posibilitatea intrării în scenariul 4, odată ce se va trece de 2.000 de cazuri de infectare cu coronavirus în România.

Recomandări
Israelul a decis să riposteze în forţă împotriva Iranului.
Israelul a decis să riposteze în forţă împotriva Iranului. "Lansarea atâtor rachete şi drone va primi un răspuns"

Cabinetul de război din Israel a luat decizia de a riposta "clar şi puternic" împotriva Iranului pentru atacul cu rachete şi drone de sâmbătă seara, informează postul de televiziune israelian Canal 12, citat de The Times of Israel.

Șeful AIEA, avertisment după atacurile asupra centralei din Zaporojie: „Ne apropiem periculos de un accident nuclear”
Șeful AIEA, avertisment după atacurile asupra centralei din Zaporojie: „Ne apropiem periculos de un accident nuclear”

"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri asupra centralei nucleare ucrainene, scrie AFP.

România fierbe sub un val de căldură. Au început să moară peștii în lacuri, Dunărea a secat
România fierbe sub un val de căldură. Au început să moară peștii în lacuri, Dunărea a secat

Valul de căldură din ultimele zile aduce, dincolo de bucuria verii, și vești proaste, mai ales pentru agricultori. Rezerva de apă din sol, și așa puţină, după o iarnă fără zăpadă, este din ce în ce mai scăzută.