Institutia cu doar 62 de inspectori ce trebuie sa verifice de la boilere la centrale nucleare. "Pericol iminent de accidente"

CET SUd

Un proiect de ordonanta de urgenta elaborat de Ministerul Economiei avertizeaza asupra riscurilor care apar din cauza ca nu exista suficienti inspectori pentru echipamentele si instalatiile periculoase.

In Romania exista, in prezent, un pericol iminent de aparitie a unor avarii si accidente cu victime la diverse instalatii sau echipamente ce functioneaza in cladiri de locuinte sau de birouri, dar si in fabrici sau pe santiere, avertizeaza Ministerul Economiei, intr-un proiect de ordonanta de urgenta finalizat in aceasta saptamana si obtinut de News.ro. Potrivit documentului citat, aceasta situatie este pusa in principal pe seama unui numar insuficient de inspectori la Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat (ISCIR), care sa verifice instalatiile cu risc de avarie.

Activitatea ISCIR, institutie finantata de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Economiei, a fost afectata puternic in 2010, cand Guvernul a reorganizat institutia prin Ordonanta 22 din 18 august 2010. Unele activitati, care aduceau fonduri importante catre ISCIR, au fost transferate catre o noua companie de stat - CNCIR SA. Reorganizarea a insemnat si un transfer al multor specialisti, care au avut ocazia sa obtina venituri mai mari la noua companie, ce nu mai depindea de bugetul de stat.

In prezent, ISCIR mai are doar 62 de inspectori de specialitate, din 105 posturi disponibile, care trebuie sa verifice instalatii mecanice sub presiune, instalatii de ridicat, parcuri de distractii, domeniul nuclear si supravegherea pietei. Potrivit Ministerului Economiei, in Romania exista peste 400.000 de echipamente inregistrate si peste 20.000 de firme autorizate, care fac obiectul activitatii ISCIR.

"Structura actuala a institutiei nu permite inspectorilor ISCIR o verificare in temenele prevazute a tuturor instalatiilor si societatilor ce activeaza in domeniul reglementat si astfel conduce la sporirea gradului de periculozitate, care si asa este unul ridicat, dictat de natura sa", se mentioneaza in documentul oficial obtinut de News.ro.

Citește și
inspector antifrauda ANAF
Ce riscati sa patiti daca primiti un telefon de la "ANAF". Lista intrebarilor pe care au voie sa vi le puna cei de la Fisc
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Din aceasta cauza, specialistii Ministerului Economiei trag un semnal de alarma in legatura cu pericolele generate de imposibilitatea realizarii verificarilor necesare.

"Exista in prezent pericolul iminent de aparitie a unor avarii si accidente atat in utilizarea echipamentelor si instalatiilor care functioneaza in cladirile si incintele de uz curent (cladiri de locuinte si cladiri de birouri), precum si in utilizarea echipamentelor si instalatiilor care sunt folosite in procese industriale/santiere de constructii. Accidentele produse in astfel de medii pot cauza atat victime umane, cat si o poluare a mediului, cu implicatiile prevazute de lege", se arata in proiectul de ordonanta de urgenta elaborat de Ministerul Economiei.

Pentru a reduce pericolul, proiectul extinde atributiile inspectorilor ISCIR in materie de verificare a echipamentelor si instalatiilor periculoase. Astfel, verificarile tehnice in utilizare sau in vederea autorizarii vor fi realizate obligatoriu, pentru o serie extinsa de instalatii, doar de catre inspectorii ISCIR, nu si de persoane autorizate de catre institutie, ca in prezent.

In plus, ordonanata de urgenta introduce un nou paragraf in Legea 64/2008, republicata, prin care se prevede in mod expres ca verificarile tehnice in utilizare pentru instalatiile si echipamentele ce se afla "in unitati de invatamant sau in unitati sanitare, indiferent de forma de proprietate, precum si in institutiile publice" se efectueaza de catre ISCIR.

"Neadoptarea in regim de urgenta a acestei masuri poate avea impact negativ asupra securitatii nationale, a ordinii publice, a sanatatii persoanelor precum si a patrimoniului public si privat. (...) Urgenta clarificarii situatiei ISCIR este justificata si de efectele acestui conflict legislativ asupra modului de functionare a ISCIR, respectiv de reducere a capacitatii de supraveghere si control a domeniului instalatiilor sub presiune, a instalatiilor de ridicat si a aparatelor consumatoare de combustibil, context ce creeaza premise de afectare a sigurantei cetatenilor romani prin cresterea probabilitatii producerii unor accidente grave", mentioneaza initiatorii proiectului de act normativ, in nota de fundamentare.

Proiectul prevede si majorarea salariilor angajatilor ISCIR cu 10%, ca in cazul bugetarilor, care au beneficiat deja de cresterea veniturilor incepand cu luna decembrie 2015.
 

Articol recomandat de sport.ro
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Citește și...
ANCHETA. Un inspector ISU, arest la domiciliu, celalalt in spatele gratiilor.
ANCHETA. Un inspector ISU, arest la domiciliu, celalalt in spatele gratiilor. "Dispret fata de garantarea dreptului la viata"

Unul ramane in spatele gratiilor, iar cel de-al doilea va sta in arest la domiciliu. Este decizia luata de magistrati in cazul celor doi inspectori de la ISU retinuti luni.

Ce riscati sa patiti daca primiti un telefon de la
Ce riscati sa patiti daca primiti un telefon de la "ANAF". Lista intrebarilor pe care au voie sa vi le puna cei de la Fisc

Daca primiti in aceasta perioada un telefon de la un inspector al Fiscului, aveti mare grija: ar putea fi vorba de o incercare de a va lasa fara bani pe card.

CAMERA ASCUNSA. Ghizi falsi si camere cu gandaci. Cum sunt pacaliti turistii pe Valea Prahovei
CAMERA ASCUNSA. Ghizi falsi si camere cu gandaci. Cum sunt pacaliti turistii pe Valea Prahovei

aca ajungeti pe Valea Prahovei fara un loc de cazare asigurat, fiti atenti, la binevoitorii din jur, care vor sa va ofere camere ori servicii, pentru vacanta.

Recomandări
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că armata ucraineană a reuşit să ţină piept ofensivei ruse din lunile de iarnă, dar avertizează că fără un ajutor urgent în armament din partea Statelor Unite, Ucraina riscă să nu mai poate face faţă.

România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București
România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București

După o perioadă în care și-a concentrat atenția asupra Ucrainei și a Occidentului, mai ales în contextul masacrului din Moscova, dar și al războiului aflat în desfășurare, Rusia a luat în vizor, la nivel declarativ, România.

Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”
Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”

Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, despre problema concediilor medicale, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale.