Inchizitie in scolile din Capitala. Comisiile de ancheta care verifica ilegalitatile sunt si ele ilegale

scoala de corectie

Scandaluri de spaga de la clasa I pana la a XII-a: asa a aratat in ultima vreme invatamantul romanesc pentru cei care au urmarit stirile. Si fiindca printre ei s-a numarat si premierul, oficialilor din Ministerul Educatiei li s-a cerut sa ia masuri.

In urma scandalului de la scoala 10 din Capitala, seful guvernului i-a cerut Ministrului Educatiei sa vina cu masuri concrete in cel mult doua saptamani. Iar prima masura concreta a fost luata pe 16 ianuarie, cand Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti a transmis o adresa catre toate unitatile de invatamant preuniversitar din Capitala prin care le cerea sa organizeze comisii de ancheta. Exista o singura problema: comisiile sunt ilegale.

Ce spune adresa Inspectoratului: „La nivelul fiecarei unitati de invatamant se va constitui o comisie care va efectua o verificare interna privind o posibila incalcare a prevederilor legale in vigoare referitoare la implicarea cadrelor didactice/angajati ai unitatii, in strangerea de sume de bani de la parintii elevilor pentru diferite activitati. Comisia de verificare mentionata mai sus, va elabora un raport (...) in maxim 3 zile lucratoare de la numire si il va inainta Consiliului de Administratie al unitatii de invatamant, in vederea luarii masurilor legale ce se impun.”

„Metode staliniste”, spun sindicatele
Printre zonele sensibile identificate de Inspectorat: inscrierea la scoala si la gradinita, meditatiile, fondul clasei, banchetele de sfarsit de an si examenele nationale. In cazul in care se descopera probleme, Consiliile de Administratie ale scolilor si gradinitelor trebuie sa elaboreze un plan anti-coruptie, sa faca comisii de cercetare disciplinara si, in caz de fapte penale, sa sesizeze autoritatile.

Citește și
scoala
Scandal la o scoala din Capitala. Elevii, pusi sa dea cu capul de perete de invatatoare
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Pe scurt, Inspectoratul le cere scolilor si liceelor sa-si rezolve singure problemele interne, inainte ca acestea sa ajunga la Procuratura sau, mai grav, in presa. O situatie destul de bizara, dat fiind ca practic profesorii sunt pusi sa-si ancheteze colegii. „Metode staliniste”, spune Simion Hancescu, presedintele Federatiei Libere a Sindicatelor din Invatamant. De asemenea, metode nu neaparat eficiente: ce s-ar fi intamplat, de pilda, cu o asemenea comisie la liceul „Bolintineanu” din Capitala, unde insasi directoarea conducea reteaua de trecut Bac-ul contra cost?

Parintii, la fel de vinovati ca profesorii
Sindicalistii spun insa ca lucrurilesunt foarte simple: comisiile sunt „abuzive si ilegale” si chiar daca ar descoperi cazuri de coruptie, nu ar putea face nimic deoarece nu au fost constituite legal. „Doar Consiliul de Administratie poate numi o comisie”, explica Simion Hancescu. „Prin aceasta adresa, Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti isi depaseste atributiile. Avem o lege, buna sau rea, care stipuleaza cum se face o astfel de cercetare. Nu poti veni cu o comisie de inspectie ad-hoc”.

Mai mult, sindicatul cere nu doar sa fie retrase comisiilor de inspectie, ci sa fie trasi la raspundere si parintii, nu doar profesorii si invatatorii care iau spaga. FSLI a propus ca in noua Lege a Educatiei sa apara si un capitol cu raspunderile parintilor. Doar ca parintii nu pot fi anchetati sau sanctionati de comisii de la Inspectorat iar orice ancheta care ii implica nu poate fi facuta decat de organele judiciare. Deci nu ar mai fi o problema interna a Ministerului Educatiei, exact situatia pe care oficialii incearca sa o evite

Ministerul le raspunde in schimb cu o Strategie Anticoruptie in Educatie pe care directorii ar trebui sa „o prelucreze in Consilille profesorale”. Va invitam sa o cititi si sa ne spuneti parerea voastra.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Dupa 20 de ani de reforme, politicienii vor
Dupa 20 de ani de reforme, politicienii vor "sa termine" cu fondul clasei si meditatiile. Raspunsul dascalilor

Fondul clasei si meditatiile trebuie sa dispara din sistemul de educatie, spun din nou oficialii care nu au reusit in ultimii 20 de ani sa-i determine pe dascali sa nu le mai ceara bani parintilor.

Scandal la o scoala din Capitala. Elevii, pusi sa dea cu capul de perete de invatatoare
Scandal la o scoala din Capitala. Elevii, pusi sa dea cu capul de perete de invatatoare

Tatal unui copil care invata la Scoala Centrala din Bucuresti a depus plangere la Sectia 6 Politie pe numele unei invatatoare, in care a reclamat ca elevii pedepsiti sunt pusi sa dea cu capul in perete.

Efectele fenomenului HOME SCHOOL. Riscurile pentru copiii care renunta la scoala ca sa invete acasa
Efectele fenomenului HOME SCHOOL. Riscurile pentru copiii care renunta la scoala ca sa invete acasa

Satule de neajunsurile invatamantului romanesc, sute de familii au luat o decizie radicala: si-au scos copiii din scoli si ii educa acasa.

Recomandări
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News joi seară, citând un înalt oficial american, transmite vineri AFP.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.