Curtea de Conturi a ofilit panselutele. In Capitala se vor planta doar flori care dureaza mai mult decat mandatul unui primar

Ultimul update: Luni 25 Ianuarie 2016 07:00
Data publicarii: Vineri 22 Ianuarie 2016 16:06
Categorie: Actualitate
panselute in parcul herastrau

Un proiect de hotarare prezentat saptamana aceasta ar putea introduce reguli mai stricte privind plantele pe care primaria le cumpara pentru spatiile verzi din Capitala.

Proiectul de hotarare impune ca pe spatiile verzi din Bucuresti sa se planteze plante perene care sa tina cel putin 5 ani, arbori, arbusti si gazon. Nu vor mai fi acceptate decat plante “aclimatizate la conditiile meteorologice ale Municipiului Bucuresti”. De asemenea, amenajarea spatiilor verzi nu se va mai putea face decat in baza unui plan de amenajare peisagistica iar plantarea si intretinerea vor tine strict de primarii sau de institutiile din subordinea acestora, nu de firme private.

Proiectul va fi discutat la urmatoarea sedinta a Consiliului General al Municipiului Bucuresti, potrivit Hotnews. El a fost elaborat dupa ce Curtea de Conturi a publicat un raport privind situatia spatiilor verzi din Capitala in care arata ca acestea au fost gestionate defectuos atat de Primaria Generala cat si primariile de sector.

De pilda, potrivit Curtii de Conturi, amenajarea Parcului Drumul Taberei nu a dus la cresterea suprafetei verzi, in schimb i-a lipsit pe locuitorii sectorului 6 de posibilitatea de a folosi acest parc vreme de doi ani de zile. In acelasi raport se arata ca deseori primariile au plantat soiuri care nu au rezistat climei din tara noastra sau au platit preturi astronomice pentru flori si arbori.

De exemplu, in sectorul 6, din cele 5.000 de garduri de tuia plantate in 2013-2014, doar 1.500 au mai prins luna februarie 2015, iar din 265 de artari, numai 20. Pentru firul de trandafi, primariile au platiti si 76 de lei prin intermediari iar pentru cel de crizantema, 310 lei. In sectorul 3, un platan a costat 2.000 de lei, in vreme ce in 2 a fost cumparat doar cu 387 de lei.

Concluzia generala a auditului Curtii de Conturi a fost ca la nivelul Capitalei nu exista o strategie, standarde de cost si nici macar o evidenta corecta a spatiilor verzi, care nu sunt inscrise in Cartea Funciara. Contactati, reprezentantii primariilor de sector au refuzat ne comunice un punct de vedere referitor la neregulile constatate, insa actualul proiect al Primariei Generale ar putea reprezenta o reactie.
 

panselute in parcul herastrau Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

FOTO A inflorit prima planta cultivata la bordul Statiei Spatiale Internationale

FOTO A inflorit prima planta cultivata la bordul Statiei Spatiale Internationale

accident

Doi soferi s-au luat la bătaie, după s-au izbit cu mașinile. Impactul, filmat

Prințul Nicolae și-a anunțat logodna pe Facebook: Alina este o persoană foarte specială

Scandalul Tarom. Surse: Directorul general a demisionat, după ce premierul a anunțat un control

ursoaică

Operațiune de salvare complicată, după ce o ursoaică s-a prins într-un gard de sârmă

Ancheta prăbușirii avionului din Iași. Supraviețuitorul a dat primele declarații

Autobuz cu pasageri, în flăcări, la Galați. Călătorii au reușit să se salveze la timp