Ilie Nastase se apara: "O stimez pe Serena si o respect. Stiu ca nimic nu poate scuza cu adevarat vorbele mele"

Ilie Nastase - 1

Nastase considera ca s-a exagerat "din toate partile" ceea ce s-a intamplat si mentioneaza ca o stimeaza pe Serena Williams, una dintre cele mai mari jucatoare de tenis din toate timpurile.

Fostul tenisman Ilie Nastase a postat, vineri, pe pagina sa oficiala de Facebook, un mesaj in care isi cere scuze si explica afirmatiile pe care le-a facut la intalnirea de Fed Cup de la Mamaia si comportamentul pe care l-a avut.

"Stiu ca nimic nu poate scuza cu adevarat vorbele mele – nici tensiunea unui meci la varf, nici atitudinea nonconformista pentru care sunt cunoscut, nici nefericita escaladare a situatiei. Dar viata mea ramane dedicata tenisului si publicului sau si va rog sa acceptati, atat cat se poate, scuzele mele", a notat Nastase.

Ilie Nastase a mentionat ca in aceste zile a "reusit' ceea ce nu si-ar fi dorit, si anume sa simta ca tenisul se indeparteaza de el: "In ultimele zile, numele meu si situatia neplacuta creata la meciul Romania – Anglia din cadrul Fed Cup in urma declaratiilor mele au fost prezente in presa nationala si internationala. Nu doresc sa contest reactiile negative pe care le-am primit, dar as vrea sa aduc cateva cuvinte acum, dupa o perioada de gandire pe aceasta tema. Aveam 5 ani cand am luat prima racheta in mana. De atunci, tenisul a fost pentru mine mai mult decat un sport sau o profesie. A fost viata mea, si pentru tenis am sacrificat aproape totul, personal sau profesional. Din pacate, acum, la 70 de ani, am reusit sa fac ceva ce nu mi-am dorit si nu mi-am imaginat posibil: sa simt ca tenisul se indeparteaza de mine".


Nastase a precizat ca declaratiile sale au starnit controverse pe buna dreptate, dar a subliniat ca si-a dorit doar sa apere interesele echipei Romaniei si ale tenisului romanesc. "Zilele trecute au fost dificile. Declaratiile mele din cadrul meciului Fed Cup au starnit, pe buna dreptate, controverse si suparare in cadrul publicului, al presei si, cel mai dureros, al lumii sportului alb. Nu voi incerca sa apar cuvintele, dar va asigur ca in spatele lor se afla doar dorinta mea de a apara interesele echipei Romaniei si ale tenisului romanesc. Ceea ce s-a intamplat la Constanta a fost exagerat de catre toate partile. Totusi, Joanna Konta nu avea dreptul sa vorbeasca cu arbitrul de scaun, asta putea sa faca doar capitanul echipei. I-am cerut, in mod civilizat, cateva explicatii, iar el m-a trimis in tribuna, unde mi s-a ridicat calitatea de capitan al echipei Romaniei. Dupa acest incident, arbitrul a suspendat meciul. Nu inteleg care este motivul pentru care meciul a fost suspendat si in cadrul carui punct al regulamentului", a adaugat el.

Citește și
Ilie Nastase - 1
Ilie Nastase: "Aduceti-i aminte Serenei ce spunea tatal ei despre Irina Spirlea, ca poate a uitat"
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București


Fostul tenisman considera ca si subiectul despre Serena Williams a fost exagerat de presa. "O stimez pe Serena si o respect. Este una dintre cele mai mari jucatoare de tenis din toate timpurile si stiu cata munca este in spatele acestor rezultate. La conferinta de presa am fost intrebat ce parere am despre faptul ca Serena este insarcinata. Eu atunci am aflat pentru prima data acest lucru, iar reactia mea a fost spontana", a mentionat el.

Federatia Internationala de Tenis (ITF) a deschis o ancheta dupa un comentariu al capitanului nejucator al echipei de Fed Cup a Romaniei, Ilie Nastase, despre copilul nenascut al Serenei Williams.

La conferinta de presa dinaintea partidei Romania - Marea Britanie din Fed Cup, in timp ce Simona Halep raspundea in engleza unor intrebari referitoare la faptul ca Serena Williams este insarcinata, Ilie Nastase s-a adresat in limba romana unui membru al echipei: "Sa vedem ce culoare are. Ciocolata cu lapte?".

Sambata, in prima zi a intalnirii, Ilie Nastase a avut un conflict cu arbitrii si cu Johanna Konta si cu capitanul-nejucator Anne Keothavong. El a fost scos de pe arena de oficialii partidei, iar Federatia Internationala de Tenis (ITF) i-a ridicat acreditarea. El nu a mai fost capitanul echipei Romaniei la meciurile de duminica.

Ion Tiriac: "Pe Nastase poti sa-l acuzi de orice, dar nu ca e rasist sau xenofob"

Fostul tenisman Ion Tiriac a declarat ca Ilie Nastase, vizat de o ancheta ITF dupa comportamentul de la intalnirea de Fed Cup dintre Romania si Marea Britanie, de saptamana trecuta, nu poate fi acuzat de rasism sau xenofobie.

"Sunt foarte multi xenofobi si paranoici in jurul nostru si in lumea asta. Ce a spus Nastase despre Serena? Ca o sa nasca un copil. Cel mai bun prieten al lui Ilie, Noah, a facut un comentariu: «Sunt alaturi de tine». Pe Nastase poti sa-l acuzi de orice, dar nu ca e rasist sau xenofob. Xenofobi sunt cei care au scos acest lucru din context si l-au mutat in alta parte. Nastase a facut clinici cu Arthur Ashe pentru albi, negri, verzi, galbeni si toate culorile. Noi am trait mereu impreuna cu alte natiuni, de pe diferite continente. Nu am facut niciodata diferenta asta. Scoaterea din context a acestei probleme este o rusine pentru cei care au facut-o", sustine Tiriac.


Ion Tiriac este de parere ca Nastase a spus ceea ce trebuia inainte de a fi trimis in tribuna, la intalnirea de la Mamaia. "Din pacate, puneti caruta inaintea cailor. Capitanul echipei Romaniei de tenis, Mr. Nastase, s-a ridicat in picioare si a spus «domnul arbitru, nu ai voie sa o lasi sa depaseasca cele 20 de secunde intre mingi» si «jucatoarea nu are dreptul sa se adreseze direct arbitrului. Capitanul de echipa e singurul care vorbeste cu tine». I s-a spus sa stea jos, apoi a primit avertisment. Apoi i-a dat al doilea avertisment, fara niciun fel de rezultat. Vine si arbitrul principal si e descalificat. Pana aici, oarecum au dreptul, dar nu au facut-o corect. Capitanul echipei Romaniei a spus ce trebuia sa spuna, a fost foarte corect. Din momentul in care i-au luat titlul, l-au trimis in tribuna. Omul s-a dus in tribuna. Apoi au dat drumul la meci, dupa care Sorana a castigat un game si apoi il scot pe domnul Nastase din tribuna fara niciun drept. Ei au dreptul doar la suprafata de joc. Tribuna apartine organizatorului. Din momentul ala, persoana privata Ilie Nastase, care nu este un sfant, o stim cu totii, si-a dat oarecum in petec si nu a mai fost Nastase capitanul echipei", a adaugat Tiriac.


 

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Simona Halep critica atitudinea lui Ilie Nastase de la Fed Cup.
Simona Halep critica atitudinea lui Ilie Nastase de la Fed Cup. "Nu mi-a placut felul in care a vorbit"

Simona Halep a criticat atitudinea lui Ilie Nastase de sambata, din timpul confruntarii Cirstea - Konta, din Fed Cup.

Ilie Nastase:
Ilie Nastase: "Aduceti-i aminte Serenei ce spunea tatal ei despre Irina Spirlea, ca poate a uitat"

Ilie Nastase a declarat, marti, pentru News.ro, ca nu a facut nicio remarca rasista la adresa Serenei Williams. Afirmatia "ciocolata cu lapte" despre copilul nenascut al liderului WTA nu poate fi considerata rasista, a precizat Nastase.

Serena Williams: E dezamagitor sa traim intr-o societate in care oameni ca Ilie Nastase pot face asemenea comentarii rasiste
Serena Williams: E dezamagitor sa traim intr-o societate in care oameni ca Ilie Nastase pot face asemenea comentarii rasiste

Serena Williams il acuza pe Ilie Nastase ca a facut afirmatii rasiste la adresa persoanei sale si a copilului ei nenascut, noteaza The Guardian.

Ilie Nastase nu va putea fi prezent la turneele de Grand Slam si nu va mai fi invitat in Loja Regala de la Wimbledon
Ilie Nastase nu va putea fi prezent la turneele de Grand Slam si nu va mai fi invitat in Loja Regala de la Wimbledon

Una dintre consecintele suspendarii primite de Ilie Nastase din partea ITF, in urma scandalului in care a fost implicat la intalnirea Romania - Marea Britanie, de la Mamaia, este ca el nu va mai putea participa la turneele de Grand Slam.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic
Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic

Israelul a lansat vineri dimineață un atac asupra Iranului, după atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute.