Gruia Stoica, condamnat DEFINITIV la 2 ani si jumatate de inchisoare cu suspendare. Pedeapsa e mai blanda decat cea initiala

×
Codul embed a fost copiat

Inalta Curte de Casatie si Justitie a dat marti sentinta definitiva in dosarul lui Gruia Stoica.

UPDATE 20:30 Gruia Stoica a fost condamnat definitiv marti de Inalta Curte de Casatie si Justitie la 2 ani si sase luni de inchisoare cu suspendare in dosarul privind trucarea unei licitatii publice organizate de Complexul Energetic Oltenia.

 

In acelasi dosar, avocatul Doru Bostina a fost condamnat la un de inchisoare cu suspendare.

Aceasta decizie a fost luata de doi dintre cei trei judecatori ai completului, care au admis apelurile declarate de Gruia Stoica si Doru Bostina impotriva deciziei Curtii de Apel Ploiesti din martie 2015 in sensul scaderii pedepselor de la 4 ani cu executare la 2 ani si sase luni cu suspendare in cazul lui Stoica si de la 3 ani cu executare la un an cu suspendare pentru Bostina. Al treilea judecator a opinat ca ar trebui mentinuta pedeapsa de 4 ani cu executare pentru Stoica si doar modificata pedeapsa pentru Bostina.

Citește și
DNA
Metoda "factura", schema prin care un om de afaceri ar fi facut evaziune de 3 MIL. euro. DNA-ul a descins azi acasa la el
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

Instanta a mai dispus ca cei doi sa respecte mai multe obligatii: sa se prezinte la Serviciul de Probatiune Ilfov (Gruia Stoica) si la Serviciul de Probatiune Bucuresti (Doru Bostina), la datele fixate de acestea; sa primeasca vizitele consilierului de probatiune desemnat cu supravegherea lor; sa anunte, in prealabil, schimbarea locuintei si orice deplasare care depaseste 5 zile; sa comunice schimbarea locului de munca, precum si informatiile si documentele de natura a permite controlul mijloacelor lor de existenta.

Pe parcursul termenelor de supraveghere, ei vor presta munca neremunerata in folosul comunitatii pe perioadele de 60 de zile - Doru Bostina (foto jos) si de 90 de zile - Gruia Stoica.

Gruia Stoica va presta munca in folosul comunitatii la Directia de Asistenta Educationala sau la Societatea Medicala ''Sfanta Cuvioasa Paraschiva'', ambele situate in orasul Voluntari, judetul Ilfov; Doru Bostina - la Agentia Nationala Antidrog - Centrul de Asistenta Integrata in Adictii ''Obregia'' sau la Centrul de Asistenta Integrata in Adictii, ambele din municipiul Bucuresti, potrivit deciziei instantei.


 

Omul de afaceri a fost condamnat in prima instanta la patru ani inchisoare cu executare, in legatura cu trucarea unei licitatii publice organizate de Complexul Energetic Oltenia. Pronuntarea a fost amanata la termenul din 9 februarie pentru data de 23 februarie.

Pe 5 martie 2015, Gruia Stoica a fost condamnat de Curtea de Apel Ploiesti la patru ani de inchisoare cu executare pentru savarsirea infractiunii de cumparare de influenta.

In acelasi dosar, avocatul Doru Bostina a primit trei ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta, insa decizia a fost atacata la instanta suprema.

Potrivit DNA, in luna mai 2013, Complexul Energetic Oltenia SA (CEO) Targu Jiu a lansat public procedura de licitatie ce avea ca scop incheierea acordului cadru si a contractelor subsecvente avand ca obiect "Servicii de transport feroviar de carbune" pentru sucursala Electrocentrale Craiova II, sucursala Electrocentrale Isalnita si sucursala Electrocentrale Turceni.

Conform fisei de date a achizitiei, valoarea estimata a contractului era de 473.068.410 lei, fara TVA (195.079.200 lei pentru SE Turceni, 105.414.600 lei pentru SE Craiova II si 172.574.610 lei pentru SE Isalnita).

La data de 17 ianuarie 2014, CE Oltenia a transmis invitatii de participare la procedura in cauza (organizata conform normelor interne ale autoritatii contractante) catre CFR Marfa, SC Grup Feroviar Roman SA Bucuresti (GFR) si alte trei societati comerciale. Termenul de depunere a ofertelor de catre societatile comerciale dispuse sa ia parte la procedura de licitatie era data de 29 ianuarie 2014.

CFR Marfa si-a manifestat intentia de a participa la procedura de achizitie a serviciilor de transport feroviar de carbune pentru cele trei sucursale apartinand Complexului Energetic Oltenia si prin urmare a cerut sa i se elibereze documentatia de atribuire (fise de date, caiet de sarcini, model de contract subsecvent, model de acord cadru).

Potrivit rechizitoriului, la data de 22 ianuarie 2014, Gruia Stoica, persoana care controleaza GFR SA, membra a grupului Grampet, i-a promis avocatului Doru Bostina ca-i va da suma de 3 milioane euro pentru ca acesta sa isi exercite influenta pe care a lasat sa se creada ca o are asupra directorului general al CFR Marfa (functionar public), pentru a-l determina sa isi incalce atributiile de serviciu si sa-i comunice pretul oferit de societatea pe care o conduce, la licitatia din 29 ianuarie 2014, asadar sa divulge date confidentiale. Acest demers avea ca scop adjudecarea de catre Gruia Stoica a contractului ce facea obiectul licitatiei, respectiv transport carbune de la nivelul Complexului Energetic Oltenia.

Procurorii sustin ca, in acest context, avocatul Bostina i-a promis lui Gruia Stoica faptul ca va inlesni, in schimbul sumei de 3 milioane euro, aflarea ofertei de pret si va folosi pentru realizarea traficului de influenta un intermediar care poate exercita influenta directa asupra directorului general al CFR Marfa.

 

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
Inlocuitorul lui Chiliman la primaria sectorului 1, suspect intr-un dosar de coruptie. Faptele de care il acuza DNA
Inlocuitorul lui Chiliman la primaria sectorului 1, suspect intr-un dosar de coruptie. Faptele de care il acuza DNA

Primarul interimar al sectorului 1 a stat luni fata in fata cu procurorii DNA Ploiesti.

Metoda
Metoda "factura", schema prin care un om de afaceri ar fi facut evaziune de 3 MIL. euro. DNA-ul a descins azi acasa la el

Un om de afaceri din Timisoara, important jucator pe piata cerealelor din Banat, a fost luat la intrebari de procurorii anticoruptie.

Madalin Voicu, plasat sub control judiciar pe cautiune. Are la dispozitie 10 zile sa plateasca suma de 500.000 de lei
Madalin Voicu, plasat sub control judiciar pe cautiune. Are la dispozitie 10 zile sa plateasca suma de 500.000 de lei

Deputatul Madalin Voicu a scapat de celula din arest, dar va trebui sa plateasca o cautiune de 500.000 de lei.

Recomandări
Politico:
Politico: "Ucraina se îndreaptă spre înfrângere". Marile atuuri pe care Putin le are în lupta pentru victorie

Întrebați un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va sta alături de Kiev "atât timp cât va fi nevoie".

Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO
Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO

Marcel Ciolacu a făcut o gafă jenantă în timpul unor declarații de presă susținute în Qatar. Deși avea discursul scris, premierul s-a încurcat și în loc de „lecție” a pronunțat... „erecție”.

Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO
Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO

O explozie de proporții a avut loc, miercuri, în municipiul Craiova. Deflagrația a fost atât de puternică încât fațada blocului s-a prăbușit.