Hristos a Inviat! Cum au trait romanii noaptea de Inviere in marile orase din tara. Credinciosii au dus Lumina Sfanta in case

×
Codul embed a fost copiat

O zi speciala, in care milioane de crestini primesc cu bucurie vestea invierii lui Hristos.

"Adevarat a inviat", am raspuns la miezul noptii, cand am mers sa luam lumina sfanta, care sa ne lumineze casele si sufletele si sa ne ajute sa fim mai buni, mai curati si mai atenti la suferinta celor din jurul nostru. Lumina blanda a invierii si a sperantei a ajuns sambata-noapte de la Ierusalim in toate bisericile, iar de acolo in inimile credinciosilor care s-au bucurat ca Hristos a inviat si sufletul a urcat la cer biruind moartea si tot raul acestei lumi.

Mii de credinciosi au participat azi noapte la slujba de Inviere de la Catedrala Patriarhala, unde, patriarhul Daniel a oferit clerului si credinciosilor Lumina Sfanta adusa de la biserica Sfantului Mormant din Ierusalim.

Slujba de Inviere de la Catedrala Patriarhala a inceput la miezul noptii si a fost oficiata de Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, inconjurat de un sobor de preoti.  "Fiecare dintre noi suntem chemati sa fim in jurul nostru martori si slujitori ai pacii si bucuriei lui Hristos Cel inviat, mai ales in spitale, orfelinate, inchisori, azile de batrani si case in care se afla oameni in suferinta si saracie, intristare si singuratate. Sa aratam in jurul nostru lumina din lumina Invierii lui Hristos; sa privim fata fiecarui om in lumina Invierii lui Hristos, ca pe o sfanta lumanare de Pasti aprinsa in lume de iubirea lui Hristos pentru oameni. Sa inaltam rugaciuni si pentru toti romanii care se afla departe de tara, printre straini, ca sa pastreze credinta crestina ortodoxa stramoseasca si sa cultive iubirea fata de valorile noastre spirituale si culturale romanesti", a spus PF Daniel, in Pastorala intitulata "Invierea lui Hristos -Lumina Bucuriei Vesnice".

Patriarhul Daniel a aratat ca lumanarile de Paste simbolizeaza lumina lui Hristos inviat impartasita oamenilor, iar ouale rosii sau incondeiate simbolizeaza "viata frumoasa traita in iubire smerita si sfanta, care este mai tare decat pacatul si moartea".  "Crucea unita cu lumanarea de Inviere arata biruinta lui Hristos Cel rastignit si inviat asupra rautatii demonilor, dar si biruinta iubirii Sale rastignite asupra urii, invidiei si violentei celor care L-au rastignit", a adaugat patriarhul Daniel.

Citește și
Mesaj Daniel
"Dreptatea faptelor bune nu va pieri niciodata". Mesajul Patriarhului Daniel cu ocazia Pastelui
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali



Mii de credinciosi au participat la slujba de Inviere la Catedrala Arhiepiscopala din Constanta

Mii de credinciosi au participat la slujba de Inviere oficiata la Catedrala Arhiepiscopala din Constanta, lumina fiind adusa de arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, cu o barca pneumatica din largul Marii Negre. In zona Catedralei Arhiepiscopale, aflata in apropierea Cazinoului din Constanta, credinciosii au inceput sa se adune dinainte de ora 23.00.

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a adus Lumina Sfanta din largul Marii Negre, cu o barca pneumatica, in jurul orei 23.30. "Iata-ne si anul acesta, in 2015, aducand lumina de la Ierusalim, dar venind si pe mare, pentru ca din apa si din duh ne renastem noi. Lumina aceasta este lumina in care s-a imbracat Hristos dupa Inviere, este lumina cea nemateriala prin care s-a facut lumina cea materiala, prin care s-a facut si materia, prin care si noi insine am fost facuti. A primi aceasta lumina insemneaza a ne innoi, a fi din nou puternici, pentru ca lumina lui Hristos ne imbraca in putere, intelepciune si in sfintenie. Cu totii, dupa felul in care primim lumina si o pastram, asa vom petrece timpul de acum inainte pentru ca noi suntem facuti pentru a fi fii ai luminii, sa ramanem cu aceasta bucurie a luminii in suflet caci lumina insemneaza pace, armonie, dragoste, bucurie si binecuvantare", a afirmat IPS Teodosie.

Lumina a fost purtata apoi in procesiune, din zona falezei Cazino catre altarul de vara din aripa de sud a Catedralei Arhiepiscopale, unde a fost oficiat Canonul Invierii. Incepand din 2014, slujba de Inviere este oficiata la Catedrala Arhiepiscopala din Constanta, si nu pe malul marii, dupa ce sinodul Bisericii Ortodoxe a cerut sa nu mai fie organizate slujbe acolo unde nu exista un altar sfintit.

Peste 5.000 de clujeni au asistat la slujba de Inviere oficiata la Catedrala Mitropolitana

Peste 5.000 de persoane au asistat la slujba de Inviere oficiata in fata Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, de catre un sobor de preoti in frunte cu mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicut, alaiul de credinciosi inconjurand lacasul de cult o singura data. Credinciosii au venit inainte de miezul noptii la Catedrala Mitropolitana din Cluj-Napoca si au asistat la slujba de Inviere oficiata in aer liber, in fata lacasului de cult.

2.000 de persoane au participat la slujba de Inviere de la Catedrala Mitropolitana din Iasi

Slujba a avut loc pe un podium special amenajat la intrarea in Catedrala Mitropolitana din Iasi si a fost oficiata de mitropolitul Moldovei si Bucovinei, IPS Teofan, alaturi de un sobor de preoti. La slujba de Inviere au asistat, potrivit estimarilor Jandarmeriei, aproximativ 2.000 de persoane. Lumina Sfanta adusa in Romania de la Ierusalim a ajuns la Iasi in cursul serii de sambata, fiind preluata cu masinile de preotii ieseni de pe Aeroportul Bacau.

Peste 5.000 de credinciosi au participat la slujba de Inviere la Catedrala Mitropolitana din Timisoara

Peste 5.000 de credinciosi ortodocsi au participat la slujba de Inviere de la Catedrala Mitropolitana din Timisoara, ceremonia fiind oficiata de mai multi preoti, in frunte cu mitropolitul Banatului, IPS Ioan Selejan. Slujba de Inviere de anul acesta este prima, dupa aproximativ zece ani, care este condusa de mitropolitul Banatului. In anii anteriori, fostul mitropolit IPS Nicolae nu a mai participat la slujbele de la catedrala, din cauza vârstei inaintate si a problemelor de sanatate, de altfel el incetând din viata anul trecut.
 

Sursa foto: Mediafaxfoto

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Drumul Luminii Sfinte din Ierusalim până în ultimul sat românesc. Tradiţii în Sâmbăta Mare
Drumul Luminii Sfinte din Ierusalim până în ultimul sat românesc. Tradiţii în Sâmbăta Mare

Lumina Sfântă de la Ierusalim a ajuns pe aeroportul Henri Coandă din Bucureşti, iar la miezul nopţii ea este împărţită credincioşilor din întreaga ţară.

"Dreptatea faptelor bune nu va pieri niciodata". Mesajul Patriarhului Daniel cu ocazia Pastelui

"Invierea lui Hristos ne arata ca adevarul credintei in Dumnezeu si dreptatea faptelor bune nu vor pieri niciodata."

Hristos a inviat! Lumina Sfanta a ajuns in casele romanilor in direct de la Manastirea Curtea de Arges
Hristos a inviat! Lumina Sfanta a ajuns in casele romanilor in direct de la Manastirea Curtea de Arges

Alex Dima, corespondent special Stirile Pro TV, a pastrat traditia si a adus Lumina in casele romanilor, pentru al treilea an consecutiv, in direct, in seara de Inviere, de la Manastirea Curtea de Arges. Slujba a fost transmisa LIVE si pe PROTVNEWS.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.