Guvernul promite metrou Bragadiru-Voluntari, resorturi de lux, spitale noi şi tren de mare viteză. De unde vor veni banii

×
Codul embed a fost copiat

Guvernul anunţă noi investiţii, pe care vrea să le realizeze cu bani de la privaţi.

Pe listă găsim o linie de metrou care să lege oraşele Bragadiru şi Voluntari, trecând prin Bucureşti, o cale ferată de mare viteză spre capitalele ţărilor vecine, dar şi hoteluri de lux şi parcuri de distracţie pe litoral. Pentru toate aceste proiecte, care nu sunt însă idei noi, Executivul abia acum face studii. Aşa că, deocamdată, nu poate spune nici cât vor costa, nici când ar putea fi gata.

Magistrala de metrou Bragadiru-Voluntari, cu 30 de staţii pe traseu, este un proiect uriaş pe care Guvernul ar vrea să-l realizeze, în mare parte, cu bani de la privaţi. Deocamdată, nu se ştie când ar putea începe lucrările şi nici de unde vor veni bani pentru construcţie. În oraşul Bragadiru, aflat la 14 kilometri de Bucureşti, traficul este tot mai aglomerat, aşa că un metrou în zonă ar fi binevenit.

Cum nu e prima dată când aud că va veni metroul şi la ei, oamenii şi-au pierdut încrederea. „A trecut vara şi mai e un an jumate, se apropie campionatul european, nu cred că o să facă liniile de metrou. Cred că în 5-7 ani, noi batem pasul pe loc, aşa suntem noi.”

O linie de metrou care să facă legătura între această zonă din Bragadiru şi Voluntari, pe o distanţă de 25 de km, apare în planurile autorităţile încă de acum şapte ani. Între timp, proiectul a rămas tot pe hârtie, dar şi-a dublat costurile, estimate acum la aproape 3 miliarde de euro. Guvernul trebuie să găsească acum parteneri privaţi pentru aceasta investiţie.

Citește și
Klaus Iohannis pe bicicletă, în parcul Regele Mihai I din București
Iohannis o critică pe Firea: ”Binecunoscutele și experimentatele blocaje din traficul rutier”
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Ion Ghizdeanu, comisia naţională de prognoză: ''Se fac analize pe atâţia ani, includ modele în care vedem cât se oferă privaţilor, eficienta economică. În lege spune că până la 25% poate să contribuie şi partenerul public''

Cum exemplul metroului din Drumul Taberei nu este deloc încurajator, proiectul având acum o întârziere de trei ani faţă de termenul iniţial de finalizare, cei de la Asociaţia Pro Infrastructura spun că autorităţile au pus şi de data aceasta carul înaintea boilor, anunţând un proiect-gigant, fără să facă mai întâi studii.

Ionuţ Ciurea, Asociaţia Pro Infrastructura: „Este uşor să anunţăm proiecte noi şi să le facem doar pe hârtie. Nu este clar din studiile de trafic, foarte lacunare făcute, dacă acest proiect este fezabil economic - adică cât o să plătească un călător pentru o călătorie din Rahova până în Colentina.

Tot cu bani de la privaţi Guvernul vrea să facă şi o linie de cale ferată de mare viteză, care să lege Bucureştiul de capitalele Ungariei şi Bulgariei. Nici celelalte proiecte anunţate nu sunt tocmai noi. De exemplu, proiectul unui spital regional la Târgu Mureş, despre care se vorbeşte de câţiva ani buni. Asta în condiţiile în care alte trei proiecte de spitale regionale, la Craiova, Cluj şi Iaşi, au deja mari întârzieri, deşi au fost aprobate încă din 2015.

Executivul s-a gândit şi la investiţii pe litoral, acolo unde vrea să construiască, împreună cu firme private, resorturi de lux în zona Costinesti-23 August. Nimeni nu ştie însă când vor demara lucrările.

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Firea, realizări și proiecte în Sănătate: ”Au fost alocate bugete record”. VIDEO
Firea, realizări și proiecte în Sănătate: ”Au fost alocate bugete record”. VIDEO

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, le prezintă bucureştenilor, joi, într-un al doilea clip video, realizările şi proiectele în desfăşurare din domeniul sănătăţii, susţinând că în mandatul ei au fost alocate "bugete record" pentru sănătate.

Iohannis o critică pe Firea: ”Binecunoscutele și experimentatele blocaje din traficul rutier”
Iohannis o critică pe Firea: ”Binecunoscutele și experimentatele blocaje din traficul rutier”

Prezent la conferința ”We are inventing the future”, președintele Klaus Iohannis a lansat săgeți către primarul general Gabrela Firea, spunând că dezvoltarea economică a țării este îngreunată de lipsa unor proiecte de infrastructură în București.

Proiecte care le vor face viața mai ușoară deținuților, votate de deputați
Proiecte care le vor face viața mai ușoară deținuților, votate de deputați

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat miercuri, cu 181 de voturi "pentru", 87 "împotrivă" şi patru abţineri, proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 254/2013.

Dăncilă:
Dăncilă: "Putem spune că reducem democraţia". Guvernul promite 760 de km de autostradă

Trei autostrăzi, una în Moldova, alta în sudul ţării, care să treacă prin Teleorman, şi o alta peste Carpaţi - sunt marile proiecte de infrastructură prezentate joi de premierul Viorica Dăncilă.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.