Guvernul promite ca timbrul de mediu va fi restituit integral si pe cale administrativa. Suma totala depaseste 6 miliarde lei

soferi

 Ministerele Mediului si Finantelor vor propune Guvernului adoptarea unei ordonante de urgenta care sa prevada restituirea pe cale administrativa si intr-o singura transa a tuturor taxelor de poluare, inclusiv a timbrului de mediu.

 Totalul sumelor de restituit depaseste 6 miliarde de lei, iar ministrii de resort se vor intalni pentru a analiza incepand de cand si din ce resurse vor putea achita aceste sume, scrie profit.ro.

Reprezentantii Administratiei Fondului de Mediu, Ministerului Mediului si ANAF au facut, marti, aceste precizari, la Parlament, in cadrul unei dezbateri, organizate de comisia de transporturi din Camera Deputatilor. Dezbaterea privind stadiul elaborarii unui act normativ care sa reglementeze procedura de restituire pe cale administrativa a sumelor incasate din diversele forme de taxe de poluare a fost amanata timp de doua luni la cererea ministerelor responsabile.

In cele din urma, cele doua ministere au informat parlamentarii ca se afla in curs de finalizare un proiect de memorandum care va fi inaintat Guvernului, cu propunerea de elaborare apoi a unei ordonante de urgenta. Prin aceasta ordonanta, conform reprezentantului Finantelor, “va fi reglementata restituirea pe cale administrativa a acestor taxe incasate intr-un interval scurt de timp si intr-o singura transa”.

Presedintele Administratiei Fondului de Mediu, Cornel Brezuica, a transmis deputatilor ca deocamdata Fondul nu dispune de resursele necesare pentru restituirea taxelor, a caror suma totala este in jur de 6,2 miliarde de lei, asteptand o decizie politica in acest sens.

Citește și
Panouri Bistrita-Nasaud
Campanie de prevenire a accidentelor inedita in Bistrita-Nasaud. "Voi, oamenii, nu sunteti nemuritori". FOTO
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

O astfel de decizie ar urma sa fie luata in Guvern dupa ce ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu, se va intalni cu ministrul Finantelor, Viorel Stefan. Potrivit reprezentantilor ministerelor, cei doi vor analiza in perioda urmatoare sursele din care pot fi restituite taxele respective.

Secretarii de stat si directorii din institutiile mentionate, prezenti la dezabtere, nu au putut preciza insa daca va fi introdusa o noua taxa de poluare si care va fi forma acesteia, subliniind ca deciza va fi luata tot la nivel politic.

Deputatii nu au fost multumiti de raspunsurile autoritatilor guvernamentale, iar presedintele comisiei, Lucian Bode, a solicitat institutiilor cu atributii sa transmita in 30 de zile Parlamentului cand estimeaza ca va incepe procesul de restituire a taxelor de poluare, procedura exacta in care va fi facuta restituirea si fondurile din care vor fi efectuate restituirile.
Fostul ministru al Mediului, Daniel Constantin, promisese si el, inainte de a fi schimbat, restituirea timbrului de mediu, dar intre timp planurile acestuia urmeaza a fi reevaluate de noul ministru, Gratiela Gavrilescu, inclusiv propunerea de taxa de intrare in orase, cu stickere colorate, anuntata in premiera de Profit.ro.

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Uber a fost interzis in Italia, printr-o decizie a instantei. Reprezentantii locali ai companiei se declara socati
Uber a fost interzis in Italia, printr-o decizie a instantei. Reprezentantii locali ai companiei se declara socati

Un tribunal italian a hotarat ca Uber trebuie sa-si inceteze activitatea pe intreg teritoriul tarii, compania americana fiind gasita vinovata de concurenta incorecta.

Campanie de prevenire a accidentelor inedita in Bistrita-Nasaud.
Campanie de prevenire a accidentelor inedita in Bistrita-Nasaud. "Voi, oamenii, nu sunteti nemuritori". FOTO

 Panouri cu mesaje amuzante sau uneori socante au fost amplasate la iesirile din judetul Bistrita Nasaud, intr-o campanie de prevenire a accidentelor rutiere intitulata ”incotro?... Da sansa vietii!”.

Cozi interminabile la toate vamile din tara, cu o saptamana inainte de Paste. Masura UE care a dus la aceasta situatie
Cozi interminabile la toate vamile din tara, cu o saptamana inainte de Paste. Masura UE care a dus la aceasta situatie

Cu doar o saptamana inainte de Paste, cand multi romani vin acasa de Sarbatori sau pleaca in vacante, intra in vigoare o masura impusa de Uniunea Europeana prin care sunt inasprite controalele la toate punctele de frontiera din tara.

Filmare cu camera ascunsa: cum puteti lua permisul fara emotii cu 300 de euro.
Filmare cu camera ascunsa: cum puteti lua permisul fara emotii cu 300 de euro. "Mergi cu un prieten cu o masina identica"

Cu 300 de euro, oricine poate sa-i ia permisul de conducere intr-un judet din sudul tarii. Ii trebuie o viza de flotant si cateva ore de condus.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.