Guvernul maghiar sustine ca Viktor Orban NU a postat pe Facebook "simboluri revizioniste". Ce explicatie a dat Budapesta

simboluri ale Ungariei Mari de pe Facebook Viktor Orban

La o zi dupa ce Ministerul roman de Externe a criticat fotografiile postate de premierul maghiar pe Facebook, biroul de presa al lui Viktor Orban a venit cu o replica.

Budapesta a respins luni criticile formulate de autoritatile romane cu privire la gestul premierului ungar Viktor Orban de a posta pe Facebook ''simboluri revizioniste'', precizand ca respectivele fotografii includ unele care prezinta 'simboluri istorice', potrivit sefului biroului de presa al premierului ungar, transmite MTI citat de Agerpres.

In una dintre fotografiile respective, facute la Universitatea de Vara de la Baile Tusnad, un vanzator ofera insigne cu harta Ungariei inaintea Primului Razboi Mondial, in timp ce in alta fotografie apare steagul Tinutului Secuiesc.

Intr-o postare facuta duminica pe Facebook, Ministerul Afacerilor Externe roman considera ca gestul premierului ungar Viktor Orban de a posta pe Facebook "simboluri revizioniste" nu va ajuta la "eficientizarea" relatiei bilaterale romano-ungare, fiind incalcate prevederile Tratatului de intelegere, cooperare si buna vecinatate dintre Romania si Republica Ungara din 1996, Declaratiei privind cooperarea si parteneriatul strategic romano-ungar pentru Europa in secolul al XXI-lea din 2002.

"Din pacate, la numai o zi dupa ce a facut apel la pragmatism si s-a pronuntat in favoarea unei 'relatii eficiente' romano-ungare, premierul ungar V. Orban a ales sa posteze pe contul sau de Facebook imagini incluzand simboluri ale Ungariei Mari si ale Tinutului Secuiesc. Promovarea, personal de catre premierul ungar, a acestor simboluri revizioniste, complet inacceptabile si contrare spiritului Tratatului de intelegere, cooperare si buna vecinatate dintre Romania si Republica Ungara din 1996, Declaratiei privind cooperarea si parteneriatul strategic romano-ungar pentru Europa in secolul XXI din 2002 si ordinii constitutionale din Romania, nu contribuie nicidecum la 'eficientizarea' relatiei romano-ungare sau la restabilirea unui climat de incredere", a precizat duminica MAE roman in postarea pe pagina de Facebook a institutiei.

Citește și
Premierul Ungariei, Viktor Orban, participa la dezbaterea cu tema 'Din povestiri, istorie', din ultima zi a Universitatii de vara de la Baile Tusnad.
Premierul maghiar, la Tusnad: "Din 2012, politicienii romani ne tot jignesc iar noi nu am facut nimic"
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

De asemenea, MAE a subliniat ca Romania este deschisa dialogului bilateral cu Ungaria, insa cu respectarea "parametrilor politico-juridici definiti de comun acord de Romania si Ungaria".

Articol recomandat de sport.ro
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Citește și...
MAE a reactionat dur dupa ce premierul ungar a publicat pe Facebook imagini cu simboluri ale Ungariei Mari.
MAE a reactionat dur dupa ce premierul ungar a publicat pe Facebook imagini cu simboluri ale Ungariei Mari. "E inacceptabil"

MAE a criticat decizia premierului Ungariei, Viktor Orban, de a publica pe Facebook imagini cu mai multe insigne ale Ungariei Mari, precum si ale Tinutului Secuiesc, in timp ce se afla in  tabara de vara, din statiunea Baile Tusnad.

Premierul maghiar, la Tusnad:
Premierul maghiar, la Tusnad: "Din 2012, politicienii romani ne tot jignesc iar noi nu am facut nimic"

Prezent in tara noastra, Viktor Orban a comentat subiectul sensibil al relatiilor romano-maghiare.

Ungaria sfideaza UE. Guvernul condus de Viktor Orban a suspendat legea azilului:
Ungaria sfideaza UE. Guvernul condus de Viktor Orban a suspendat legea azilului: "Barca este plina"

Guvernul conservator - condus de Viktor Orban - a suspendat, in numele "intereselor maghiare", o reglementare europeana-cheie in privinta solicitarilor de azil.

Recomandări
VIDEO. Haos în Dubai, din cauza furtunii violente. Zeci de zboruri au fost anulate sau amânate. Multe au legătură cu România
VIDEO. Haos în Dubai, din cauza furtunii violente. Zeci de zboruri au fost anulate sau amânate. Multe au legătură cu România

Aeroportul Internaţional Dubai (DXB) a fost transformat într-un adevărat lac, marți, din cauza furtunii violente care a lovit orașul din Emiratele Arabe Unite.

România, ajutată de SUA să doboare dronele rusești care ne trec granița. „Există un plan cuprinzător”
România, ajutată de SUA să doboare dronele rusești care ne trec granița. „Există un plan cuprinzător”

Asistentul pentru afaceri europene şi eurasiatice al secretarului de stat american, James O'Brien, a declarat, marţi, că SUA lucrează cu România în ceea ce priveşte ameninţările venite în contextul războiului din Ucraina.  

Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau
Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau

Creşterea numărului incidentelor militare, atacuri cibernetice de sorginte rusă, posibilitatea infiltrării serviciilor secrete ruse în rândul refugiaţilor ucraineni, printre riscurile determinate de continuarea conflictului dintre Rusia şi Ucraina.