Disputa intre Iohannis si Ponta, pentru ministerul Transporturilor. Cine este Iulian Matache, noua propunere a premierului

×
Codul embed a fost copiat

Dupa protestul controlorilor de trafic, premierul si presedintele au intrat intr-o disputa privind numirea unui nou ministru la Transporturi, care sa negocieze cu sindicalistii de la ROMATSA.

UPDATE: Premierul are o noua propunere la sefia Transporturilor

"In baza deciziei BPN al PSD am decis sa-l propun pe dl Iulian Matache pentru functia de Ministru al Transporturilor! Ii urez succes!", a anuntat Victor Ponta pe Twitter.

Potrivit CV-ului sau, Iulian Matache (foto jos) a lucrat pana in 2012 la Consiliul Judetean Vrancea, condus de Marian Oprisan. Aici a fost directorul executiv al Directiei Tehnice, apoi al celei de Dezvoltare, dar s-a ocupat cativa ani si de programele finantate din bani europeni. In 2009 a fost, pentru scurt timp secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii si a revenit in acest post trei ani mai tarziu. In martie 2014 a trecut la Ministerul Transporturilor.

 

Citește și
Mihai Fifor
Noul ministru al Transporturilor ar putea fi fostul sef al Comisiei Nana. Ponta i-a transmis nominalizarea presedintelui
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Iohannis il respinge pe Fifor
Presedintele Iohannis a respins miercuri nominalizarea facuta de premier pentru sefia Transporturilor, Mihai Fifor. Comunicatul Presedintiei:

„Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 15 iulie a.c., Decretul prin care se ia act de demisia domnului Ioan Rus, ministru al Transporturilor, si se constata incetarea functiei de membru al Guvernului.

De asemenea, Presedintele Romaniei a transmis premierului, printr-o scrisoare, decizia de a respinge propunerea de numire a domnului Mihai-Viorel Fifor in functia de ministru al Transporturilor, intrucat persoana nominalizata nu are expertiza si experienta manageriala necesare gestionarii domeniului complex al transporturilor. Presedintele Romaniei a solicitat prim-ministrului desemnarea unei alte persoane care sa intruneasca conditiile necesare pentru a fi numita in functia de membru al Guvernului."

Fifor a fost nominalizat la sefia Ministerului Transporturilor pe 21 iunie. Urma sa ii ia locul lui Ioan Rus care si-a dat demisia dupa ce a insultat intr-o emisiune televizata familiile romanilor plecati la munca in strainatate. Tehnic, Rus a ramas la conducerea ministerului pana miercuri, cand presedintele a semnat decretul prin care a luat act de demisia sa din Guvern.

Ponta: Fifor, de 100 de ori mai bun ca Orban
Premierul Ponta a replicat prompt la respingerea nominalizarii lui Mihai Fifor (foto sus). „Si Traian Basescu respingea asa, ca sa-si faca ambitia. A zis domnul presedinte ieri ca o sa colaboram institutional si azi il respinge pe domnul Fifor. Ma indoiesc ca domnul Iohannis e un specialist in transporturi. CCR a spus ca poate respinge o singura propunere. Deci orice alta propunere voi face, va trebui sa o accepte”, a declarat Victor Ponta la intrarea la sedinta Biroului permanent al PSD.

Nu credeam ca ne intoarcem la vremurile lui Traian Basescu. Chestie de ambitie. Ma gandeam la PNL pe cine a avut la Transporturi: Ludovic Orban. Cred ca e de 100 ori mai cinstit si mai competent Fifor decat Ludovic Orban”, a mai spus Ponta. Joi va avea loc sedinta Comitetului Executiv al PSD, a carei data a fost devansata si in cursul careia va fi facuta noua nominalizare la Transporturi

Situatia de la ROMATSA
Cu cateva ore mai devreme, la inceputul sedintei de Guvern, Victor Ponta s-a declarat "foarte ingrijorat" de greva angajatilor de la ROMATSA si si-a exprimat speranta ca presedintele Klaus Iohannis va lua cat mai repede o decizie in privinta numirii unui nou ministru al Transporturilor. ”Sper sa avem azi, maine, cand decide presedintele, un nou ministru al Transporturilor, care prima problema pe care o va avea va fi sa rezolve problema de la ROMATSA pentru ca nu e normal sa sufere pasagerii. Cred ca prin dialog intre noul ministru si sindicalistii de la ROMATSA putem gasi solutii ca sa nu mai apara niciun fel de probleme de acest gen", a spus seful Guvernului.

Intre timp, directorul ROMATSA si-a dat demisia, la scurt timp dupa incheierea grevei controlorilor de trafic aerian. De la ora 16:00, la Ministerul Transporturilor vor avea loc negocieri cu sindicalistii.

Mihai Fifor, reactie pe Facebook

Mihai Fifor a comentat printr-o postare pe pagina sa Facebook faptul ca nu a fost acceptat de presedinte ca ministru al Transporturilor:

"Profesorul de fizica Klaus Iohannis, actualmente presedinte al Romaniei, constata dupa o luna de cand premierul Victor Ponta m-a nominalizat ca propunere pentru portofoliul de ministru al Transporturilor, ca nu am expertiza si experienta manageriala pentru acest minister. Poate, daca domnul Iohannis ar fi avut aplecarea sa-mi citeasca CV-ul cu minima atentie, ceea ce cu siguranta nici nu s-a obosit sa faca, ar fi constatat ca din februarie 2015 sunt presedinte al Comisiei pentru transporturi si energie a Senatului Romaniei, ca din 2012, de la preluarea mandatului de senator, am fost secretarul Comisiei pentru administratie, ca in 2009 am fost secretar de stat in Ministerul Administratiei si Internelor, calitate in care, aproape un an, am coordonat institutiile prefectului din intreaga tara, situatiile de urgenta, permise si pasapoarte, evidenta persoanei, raspunzand totodata si de pregatirea sedintelor de guvern pentru acest minister atat de complicat. Ar fi aflat si ca, in 2012 am revenit la MAI tot in calitate de secretar de stat, de data aceasta pentru a coordona tot ce tinea de comunitatile locale, un punct extrem de important fiind programul de termoficare. Sa ii mai spunem domnului Iohannis, ca desi sunt licentiat in litere, ulterior specializarea mea a mers catre managementul afacerii publice, fiind absolvent din 2007 al unui master SNSPA pe aceasta disciplina, domeniu in care si predau ca profesor, de niste ani buni, in cadrul Universitatii din Craiova. Sa mai vorbim de faptul ca de prin 2000 am condus institutii publice, gestionand proiecte importante de dezvoltare si fiind considerat, fara falsa modestie, un bun manager? Nu cred ca mai are vreun sens. Este evident ca domnul presedinte nu doar ca nu are habar de toate acestea, dovada fiind ca nici macar nu avea habar cum ma cheama, de vreme ce comunicatul de la Cotroceni se referea la mine ca la `domnul Faur`".

In calitate de senator, Mihai Fifor a condus comisia de ancheta privind terenurile de la Nana. Are o licenta in filosofie, un masterat in literatura, un doctorat in antropologie sociala si inca unul in managementul afacerilor publice.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Greva controlorilor de trafic aerian a costat statul 250.000 de euro. Pasagerii au ajuns la capatul rabdarii in aeroporturi
Greva controlorilor de trafic aerian a costat statul 250.000 de euro. Pasagerii au ajuns la capatul rabdarii in aeroporturi

Negocierile de la Ministerul Transporturilor cu reprezentantii Romatsa s-au incheiat miercuri seara. Vor fi reluate insa joi, deoarece nu s-a ajuns la niciun acord. 

Noul ministru al Transporturilor ar putea fi fostul sef al Comisiei Nana. Ponta i-a transmis nominalizarea presedintelui
Noul ministru al Transporturilor ar putea fi fostul sef al Comisiei Nana. Ponta i-a transmis nominalizarea presedintelui

Senatorul PSD Mihai Fifor, presedintele Comisiei pentru transporturi si energie din Camera superioara a Legislativului, a fost propus de premier sa ocupe functia de ministru al Transporturilor, au declarat surse guvernamentale pentru AGERPRES.

Pilotii romani dezvaluie conditiile in care zboara.
Pilotii romani dezvaluie conditiile in care zboara. "Daca unul intra intr-un stalp, spune imi pare rau, dar nu am avut harta"

Romania nu are inca un manual de zbor iar pilotii se ghideaza mai mult dupa experienta. Aceasta e concluzia unei conferinte despre aviatie, confirmata chiar de autoritatile resposnabile.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu

După două luni de căutări și încă una în care au făcut campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu, liderii PNL și PSD au anulat toate planurile comune pentru Primăria generală a Capitalei.