Godina, despre tanara ridicata de jandarmi la Cluj: "A jucat un rol de circar. Am descoperit o actrita de care nu auzisem"

×
Codul embed a fost copiat

Politistul Marian Godina comenteaza incidentul de la Cluj, unde o tanara actrita a fost ridicata de jandarmi sub acuzatia ca ar fi perturbat o manifestatie in favoarea familie traditionale.

Godina afirma ca a fost pentru a doua oara cand a descoperit o actrita de care nu auzise, "dar nu pentru ca ar fi facut vreun rol extraordinar in vreun film premiat, ci pentru ca a tinut sa joace in public, gratuit, un rol de circar". Godina mai afirma ca, "din fericire, tot pentru ea, jandarmii au bagat actoria in duba, pentru ca legea e clara in privinta unor astfel de manifestatii, iar cand prezenta unei persoane instiga, acea persoana trebuie indepartata, pentru ca lucrurile sa nu degenereze, asta pentru protectia ei in primul rand".

"Ieri a fost pentru a doua oara cand am descoperit o actrita de care nu auzisem, dar nu pentru ca ar fi facut vreun rol extraordinar in vreun film premiat, ci pentru ca a tinut sa joace in public, gratuit, un rol de circar. Actrita noastra a participat la un mars LGBT, dupa care a tinut sa mearga si la manifestatia antigay. S-a dus acolo, dupa cum ea ne spune, ca sa faca dialog, adica nu doar sa asculte si sa taca (ceea ce era oricum ostentativ)", isi incepe politistul postarea de pe Facebook.

El comenteaza ironic demersul tinerei, spunand ca "s-a gandit ea cumva ca oamenii aia, ale caror pareri sunt neschimbate de cateva secole, pot fi adusi pe calea cea dreapta de catre ea, prin dialog".

Citește și
Visul sa devina mama a determinat-o sa slabeasca
Un american, apartinand comunitatii LGBT, asteapta cel de-al doilea copil. "Simt cum bebelusul creste in burta" FOTO
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

"Si-o fi zis ceva de genu': "Ma, cu oamenii aia o fi dialogat careva? Ia, ca ma duc eu sa-i luminez. O sa dialoghez eu cu ei si vor intelege cat de incuiati sunt. Ba chiar vor pleca unii de la mars tinandu-se de mana cate doua cefe late, dintre care una va tine si un trandafir in dinti in timp ce isi va suna nevasta sa o anunte ca divorteaza pentru ca s-a reprofilat si si-a descoperit adevarata dragoste. Nevasta-sa se va bucura de veste pentru ca si ea flirta de ceva vreme cu vecina de la trei. De maine vor fi niste oameni destupati, atat la figurat cat si la propriu", continua politistul.

El subliniaza ca lucrurile nu s-au intamplat cum probabil se astepta fata, "pentru ca acolo nu erau absolventi de filosofie dornici de dezbateri cu argumente pro si contra", dar adauga ca cei aflati la mitingul pentru sustinerea familiei traditionale aveau dreptul sa-si exprime parerile "in cadru organizat si autorizat, la fel cum si ea a avut dreptul de a face asta la marsul la care participase in aceeasi zi si care nu fusese perturbat de nimeni din cealalta tabara".

"Din fericire, tot pentru ea, jandarmii au bagat actoria in duba, pentru ca legea e clara in privinta unor astfel de manifestatii, iar cand prezenta unei persoane instiga, acea persoana trebuie indepartata, pentru ca lucrurile sa nu degenereze, asta pentru protectia ei in primul rand. Oare ce iesea daca nu erau jandarmii deloc? Se mai ducea acolo dornica de dialog?", spune Marian Godina, care considera trist faptul ca "formatori de opinie" vorbesc despre un nou abuz al Jandarmeriei fara a se documenta daca jandarmii au procedat legal.

"Era suficient de citit Legea 60/1991 si de gandit ca ea se aplica la fel si pentru barbati, si pentru femei. Ca doar tot suntem impotriva discriminarii. si cred ca oricum au rugat-o frumos cam de prea multe ori", scrie politistul, care felicita Jandarmeria Romana.

Oana Mardare, o tanara actrita, care asista la mitingul organizat sambata, in centrul Clujului, de mai multe organizatii care sustin familia traditionala a intrat in conflict cu manifestantii dupa ce a comentat afirmatiile unui dintre ei cu privire la un miting al comunitatii LGBT, desfasurat anterior. Incidentul a determinat interventia jandarmilor, iar imaginile difuzate ulterior o aratau pe tanara cum este tarata de jandarmi, cum tipa si apoi cum este dusa la duba Jandarmeriei impotriva vointei ei si in pofida argumentelor celor care au asistat la respectiva scena.

Tanara ridicata de jandarmi la protest: "N-am inteles de ce Jandarmeria este agresiva cu un om care nu e agresiv"

Tanara a reactionat pe contul de Facebook dupa incidentul de sambata, precizand ca nu a inteles de ce Jandarmeria a fost "agresiva" cu ea.

"Nu, nu sunt ok. Nu am inteles nimic din ce s-a intamplat azi. Din momentul in care am deschis gura intr-un spatiu public, la o manifestare publica, intr-un mod pasnic si pacifist si am fost luata pe sus... din momentul ala nu am mai inteles nimic. Asta e si problema mea in fond: nu inteleg multe dintre lucrurile care se intampla in jurul meu.

N-am inteles de ce am fost azi dimineata la un mars de solidaritate in Cluj, la marginea Somesului, feriti de privirile oricarui clujean care s-ar putea simti jignit de cateva sute de oameni care promovau iubirea si drepturile omului. N-am inteles de ce in Piata Avram Iancu e autorizata fara nicio problema o manifestare care promoveaza ura si discriminarea. N-am inteles de ce, eu cetatean, nu am voie sa stau sa ascult ce zice celalalt cetatean si sa imi permit sa corectez afirmatiile lui eronate.

N-am inteles de ce eu, cetatean, sunt scoasa cu forta din spatiul public cand le spun ca, daca ma lasa, plec de buna voie dupa ce se termina manifestarea la care vreau sa particip, pentru ca ma intereseaza sincer sa INTELEG. N-am inteles de ce jandarmeria este agresiva cu un om care nu e agresiv. De ce sunt acuzata de violenta cand nu am fost violenta, de consum de alcool cand nu consum alcool, de rebeliune cand nu am fost rebela. N-am vrut scandal. Revolutie. Atentie. N-am vrut sa fiu curajoasa. Am vrut doar sa vad cati oameni sunt in Piata Avram Iancu si sa aud ce tip de discurs este considerat potrivit pentru „centru”. Dar mi-am permis sa nu fiu de acord. In centru centrului. Si... asta nu se face.

Nu sunt ok. Nu ma asteptam la asta. Sunt si o sa fiu cateva zile trista si (mai) pierduta in toate neintelegerile mele... Multumesc celor care s-au solidarizat cu tristetea mea."

Jandarmeria sustine ca voia sa o protejeze

Pe pagina de Facebook a Jandarmeriei este explicat de ce tanara a fost luata dintre manifestanti:

"Jandarmeria este o institutie publica transparenta si de fiecare data, atunci cand sunt situatii ce pot fi interpretate negativ, va explica public, onest si transparent, maniera in care a intervenit intr-o anumita situatie, tocmai de aceea se impune sa facem cateva precizari referitoare la o situatie recenta de la o adunare publica din municipiul Cluj-Napoca.

Referitor la informatiile si imaginile aparute recent in spatiul public, prin care se prezinta o interventie de indepartare a unei persoane din cadrul unei adunari publice organizate conform legii, Gruparea de Jandarmi Mobila 'Stefan Cicio-Pop' Cluj-Napoca face urmatoarele precizari:

Urmarind doar imaginile prezentate in spatiul public, interventia jandarmilor poate parea disproportionata sau cel putin lipsita de tact, avand in vedere ca persoana care provocase incidentul era o femeie, insa analizand intreg contextul, interventia jandarmilor a fost una legala si mai ales oportuna.

Inca de la inceput s-a incercat calea dialogului sau orice alta posibilitate de detensionare pasnica a acestei situatii, femeia fiind avertizata ca este ilegal sa intervii pentru tulburarea unei adunari publice declarate, insa aceasta a refuzat de fiecare data incercarea pasnica a reprezentantilor jandarmeriei de a dialoga.

Numarul mare de jandarmi din jurul femeii, care a creat imaginea de interventie disproportionata, a fost de fapt o decizie a comandantului actiunii de protejare a femeii, intrucat o parte dintre manifestantii prezenti la adunarea publica, indignati de atitudinea persoanei respective, incepusera sa se exprime vehement, folosind chiar injurii la adresa acesteia si existand riscul iminent ca femeia sa fie agresata fizic.

In acel moment tensionat, ce putea escalada spre violenta, comandantul dispozitivului a suplimentat numarul jandarmilor pentru a crea un cordon de protectie in jurul ei. Ulterior, ca o masura preventiva si pentru a o proteja pe femeie s-a luat decizie ca aceasta sa fie ridicata de pe trotuar si condusa la masina de interventie a jandarmeriei.

Va reamintim ca una dintre obligatiile fortelor de ordine, conform legii 60/1991 privind organizarea si desfasurarea adunarilor publice este aceea de protejare a manifestantilor
CAP.4
Asigurarea ordinii pe timpul desfasurarii adunarilor publice
ART.16
“Comandantii organelor locale de politie si jandarmerie sau persoanele desemnate de acestia au obligatia de a asigura protectia participantilor si de a stabili impreuna cu organizatorii masurile ce trebuie luate pentru desfasurarea adunarilor publice declarate, in conditiile de deplina ordine."", este mesajul publicat pe Facebook.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
O tanara i-a infruntat pe manifestantii de la un miting pro familia traditionala.
O tanara i-a infruntat pe manifestantii de la un miting pro familia traditionala. "Nu este normal sa promovati hate-ul".VIDEO

O tanara care a mers, sambata, la mitingul de sustinere a familiei traditionale din Cluj-Napoca si a comentat la una dintre replicile vorbitorilor, fiind apostrofata de multime, a fost indepartata de jandarmi din Piata Avram Iancu.

Un american, apartinand comunitatii LGBT, asteapta cel de-al doilea copil.
Un american, apartinand comunitatii LGBT, asteapta cel de-al doilea copil. "Simt cum bebelusul creste in burta" FOTO

Un cuplu, apartinand comunitatii LGBT, a marturisit ca asteapta venirea pe lume al copilului lor.

Doi soti apartinand comunitatii LGBT vor fi tatii unui copil biologic, in vara acestui an. Cum a fost posibil
Doi soti apartinand comunitatii LGBT vor fi tatii unui copil biologic, in vara acestui an. Cum a fost posibil

Un cuplu gay a anuntat ca vor fi parintii unui copil biologic dupa ce unul dintre ei, care este transsexual, a ramas gravid.

140 de barbati au fost arestati de politia indoneziana, fiind acuzati ca ar fi membri ai comunitatii LGBT
140 de barbati au fost arestati de politia indoneziana, fiind acuzati ca ar fi membri ai comunitatii LGBT

Politia indoneziana a arestat peste 140 de barbati, pe care ii banuia ca ar fi facut o petrecere gay intr-o sauna.

Recomandări
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”

După ce liderii PSD și PNL i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate, medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul comun al celor două partide la primăria Capitalei, a anunțat ieri că mandatul său este pe masa coaliției.

Cutremur cu magnitudinea 5, raportat vineri noapte. Unde a fost resimțit
Cutremur cu magnitudinea 5, raportat vineri noapte. Unde a fost resimțit

Un cutremur semnificativ cu magnitudinea de 5 a fost raportat vineri noapte, la ora 23:59:32, ora locală a României.

 

Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington
Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington

Statele Unite şi-au dat vineri acordul de a-şi retrage din Niger cei 1.000 de soldaţi angajaţi acolo în lupta antijihadistă, au anunţat mai mulţi responsabili americani sub protecţia anonimatului, scrie AFP.