Ghita ar fi luat 50 mil. lei pentru intermedierea unor contracte profitabile cu statul. LISTA "afacerilor" fostului deputat

Ultimul update: Vineri 03 Martie 2017 07:50
Data publicarii: Marti 28 Februarie 2017 19:08
Categorie: Actualitate

Disparut de doua luni si dat in urmarire generala, Sebastian Ghita are un nou dosar penal pentru trafic de influenta.

Ar fi luat 50 de milioane de lei pentru a convinge inalti functionari ai statului sa deruleze contracte publice cu firmele care i-au dat acesti bani. In intreaga operatiune, desfasurata intre anii 2007 si 2015, l-ar fi ajutat - spun procurorii DNA - cumnatul sau, Cristian Anastasescu si Bogdan Padiu, cei care au condus firmele controlate de Sebastian Ghita.

Toti trei au fost propusi pentru arestare. E drept, Ghita in lipsa, pentru trafic de influenta sau complicitate la aceasta infractiune, constituirea unui grup infractional organizat si spalare de bani.

Dupa o zi intreaga de audieri, Cristian Anastasescu si Bogdan Padiu au fost dusi in catuse de la DNA Ploiesti catre arest. Procurorii anticoruptie sustin ca ei au acoperit cu ajutorul unor contracte fictive platile catre Sebastian Ghita.

Anchetatorii spun ca fostul deputat isi vindea influenta contra unor sume de milioane de lei celor care doreau sa incheie afaceri cu unele institutii publice.

De pilda, pentru 7 contracte cu Ministerul Economiei si Transelectrica, in valoare totala de 14.511.883 euro, Ghita a pretins si primit peste 4 milioane de lei (4.118.388 lei), spun procurorii DNA.

Pentru a aranja un contract de aproape 167 de milioane de lei (166.782.737 lei) cu Ministerul Mediului, fostul deputat a luat 22.516.573 lei.

Iar pentru atribuirea contractului privind crearea Dosarului electronic de sanatate a cerut aproape 6 milioane de lei.

Una dintre firmele lui Ghita, Teamnet International a participat la aceasta licitatie in asociere cu o alta companie, insa castigatorii au fost altii.

"Contractul pentru dosarul electronic de sanatate a fost atribuit catre firma UTI Sistem SA in luna martie 2013, prin justitie, dupa finalizarea contestatiilor formulate de contraofertanti. Avand in vedere ca atribuirea contractului s-a facut printr-o licitatie si atribuirea finala prin justie, apreciem ca s-a facut in mod corect", a declarat Augustus Costache, purtator de cuvant.

Sistemul a costat peste 80 de milioane de lei si ar fi trebuit sa inregistreze istoricul medical al fiecarui roman. In acest moment, doar jumatate din populatie are dosarul medical incarcat.

Pe lista institutiilor publice care au mai scos la licitatie contracte de servicii IT se afla si Agentia Nationala de Cadastru, Spitalului Judetean de Urgenta Ploiesti, Consiliile Judetene Tulcea si Brasov.

Sumele primite astfel de Sebastian Ghita depasesc 50 de milioane de lei si trebuiau mascate intr-un fel. Procurorii anticoruptie sustin ca Anastasescu si Padiu s-au ocupat de acest aspect.

Firmele conduse de ei - Asesoft si Teamnet - incheiau contracte de servicii IT cu cei de la care Ghita trebuia sa primeasca bani. Nu faceau insa nici un fel de servicii, ci doar incasau sumele negociate anterior si le directionau catre fostul deputat.

Asemenea contracte au dus la cresterea artificiala a cifrei de afaceri a firmei Teamnet International, ceea ce i-a permis lui Ghita sa ceara de la Banca Mondiala un credit de 10 milioane de euro.

DNA va cere un nou mandat de arestare pentru Sebastian Ghita. Mita uriasa pe care ar fi luat-o pentru contracte cu statul

DNA va cere un nou mandat de arestare pentru Sebastian Ghita. Mita uriasa pe care ar fi luat-o pentru contracte cu statul

cutremur, seism

Cutremur cu magnitudinea 4 în judeţul Galaţi

Începe cel mai delicat proces de judecată a unui înalt ierarh BOR

Patru tineri francezi, prinși la intrare în România cu droguri

lanț uman

Lanț uman pentru salvarea a două fete, la mare. GRAFICĂ: cum acționează valurile

Șefii celor două direcții de pașapoarte și-au cerut public scuze

Jaf de 7 lei în Târgoviște. Localnic: ”E un prejudiciu INFIRM”