Generalul Florian Coldea a fost trecut in rezerva. SRI a anuntat ca acesta nu a incalcat legea in legatura cu Sebastian Ghita

×
Codul embed a fost copiat

Generalul Florian Coldea nu mai este de prim-adjunctul Serviciului Roman de Informatii. El a cerut sa fie eliberat din functie si presedintele Romaniei a anuntat marti seara ca i-a semnat trecerea in rezerva.

Demisia lui Coldea vine dupa scandalul provocat de dezvaluirile fostului deputat Sebastian Ghita, acum urmarit general. Tot marti seara, Klaus Iohannis a spus ca "nu e bine sa fie lasate serviciile sa se amestece in politica". El a solicitat comisiei parlamentare pentru controlul SRI sa-si faca datoria si a atras atentia Parlamentului ca ar trebui modernizate cel putin 12 legi din domeniul securitatii nationale.

Generalul Florian Coldea nu a incalcat legea si nici normele interne, este concluzia comisiei interne a SRI care a verificat minutios, dupa cum precizeaza un comunicat al institutiei, afirmatiile lui Sebastian Ghita.

Insa imaginea prim adjunctului SRI a fost afectata de o presupusa relatie de prietenie pe care ar fi avut-o cu fostul deputat. Sebastian Ghita, urmarit general pentru fapte de coruptie, a sustinut ca a petrecut mai multe vacante in compania familiei Coldea in destinatii precum Seychelles, Toscana sau la Paris. Mai mult, Ghita a sustinut ca ar fi platit, prin intermediul firmelor sale, cazarea si transportul pentru intregul grup. El a prezentat si fotocopii ale unor facturi.

Pentru un ofiter de informatii astfel de beneficii sunt interzise pentru ca sunt considerate vulnerabilitati.

Citește și
klaus iohannis
Presedintele Klaus Iohannis s-a intalnit cu adjunctul-sef al SRI Florian Coldea, inainte ca acesta sa fie suspendat
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Luni seara insa, Ghita a mers mai departe si a sustinut ca generalul Coldea ar fi folosit facturi false in fata comisiei care il investigeaza pentru a dovedi ca si-a platit singur deplasarile. A facut si o acuzatie deosebit de grava, ca generalul Florian Coldea si procurorul sef al DNA, Codruta Kovesi ar fi angajati ai unor servicii straine de informatii.

SRI a transmis marti ca spusele lui Sebastian Ghita sunt minciuni si ca generalul Coldea poate fi repus in functie.

Al doilea om in SRI ar fi cerut insa directorului sa fie eliberat din functie si pus la dispozitia institutiei, adica sa nu mai ocupe o functie de conducere. El ar fi spus ca tot acest scandal i-a afectat onoarea dar si imaginea SRI. Eduard Hellvig a decis sa ceara presedintelui Romaniei sa il treaca in rezerva si sa renunte la serviciile lui Coldea in intregime.

Presedintele Romaniei spune ca este binevenita o discutie despre serviciile de informatii si competentele acestora. O posibila politizare a serviciilor secrete nu este de acceptat, sustine Iohannis. In acest context a cerut noii comisii parlamentare de control al SRI sa isi faca treaba.

Klaus Iohannis, presedintele Romaniei: "Noul Parlament are multa treaba in domeniul securitatii nationala. Impreuna cu consilierii mei am numarat inca o data si am constat ca este nevoie de modernizare sau imbunatatirea a cel putin 12 legi din domeniul securitatii nationale, la care jumatate se refera la munca si domnenul de activitate al serviciilor secrete."

Unele dintre aceste legi se afla deja in dezbatere publica sau in sertarele Parlamentului, fiind cunoscute sub numele de legile Big Brother.

Ancheta penala continua

Intre timp ancheta penala declansata de Parchetul general dupa acuzatiile aduse de fostul deputat Sebastian Ghita in acest caz isi continua cursul, iar comisia parlamentara de control a SRI a anuntat ca si ea ii va audia pe sefii SRI. Sebastian Ghita, cercetat pentru acuzatii de coruptie, a sustinut ca generalul Florian Coldea si sefa DNA ar fi participat la intalniri private compromitatoare si ar fi angajatii unui serviciu de informatii strain. Codruta Kovesi a respins acuzatiile si a declarat ca nu va demisiona din functie.

Ghita a sustinut ca Laura Codruta Kovesi ar fi participat la petreceri private in compania lui si ar fi fost influentata in anchete de Coldea. Sefa DNA a respins aceste afirmatii.

Kovesi: "Nu inseamna ca, daca este o poza de grup sau o poza facuta la un anumit eveniment, eu sunt prietena cu toate persoanele din acel grup. Eu nu am avut intalniri private cu Sebastian Ghita, nu am mers in concedii cu Sebastian Ghita, nu am mers in excursii cu acesta. Nu am vorbit prin telefon sau prin mail cu acesta. Nu am participat la evenimente private organizate de el. Nu am fost si nu sunt prietena si nici nu voi fi prietena cu acesta."

Procurorul sef al DNA a mai declarat ca se asteapta ca in spatiul public sa apara fotografii trucate cu ea in ipostaze ce ar putea fi cosiderate compromitatoare.

Kovesi: "Nu, nu imi dau demisia. Am fost numita procuror-sef la DNA ca sa-mi fac treaba. Si treaba DNA e sa investigheze fapte de coruptie la nivel inalt. Asta am facut. Pentru acest lucru sunt platita. Nu am de ce sa imi dau demisia ca am deranjat inculpati."

In aceeasi ancheta, marti a fost audiat si fostul presedinte al Romaniei Traian Basescu in legatura cu o discutie inregistrata de Sebastian Ghita in care ar fi vorbit despre cum a fost condamnat Dan Voiculescu la 10 ani de inchisoare. Fostul deputat a prezentat fragmente din care reiesea ca sentinta in cazul Voiculescu ar fi fost deja pregatita de Coldea si Kovesi cu sprijinul judecatorului, introdus special in acest complet, Camelia Bogdan.

O alta ancheta a fost pornita de comisia de control a SRI de la Parlament. Peste 8 zile directorul SRI trebuie sa se prezinte in fata politicitienilor impreuna cu adjunctii serviciului si cu seful comisiei interne care l-a verificat pe Florian Coldea.

Adrian Tutuianu: "Faptul ca domnul Coldea este astazi intr-o alta situatie nu anuleaza dreptul acestei comisii de a verifica, de a lamuri in ce masura in cadrul serviciilor s-au produs sau nu anumite fapte si in ce masura sunt respectate dispozitiile legale incidente."

Legalitatea acestei investigatii este pusa la indoiala chiar de unul dintre membrii comisiei SRI.

Cezar Preda: "daca exista vreun denunt din partea domnului Ghita, trebuie intai sa vedem daca exista un dosar inceput, pt ca daca exista o ancheta penala iar nu putem face comisie de ancheta,"

Ori o ancheta penala a fost deja declansata de Parchetul General.

Investigatia SRI in privinta lui Coldea a fost "minutioasa"

SRI precizeaza ca investigatia privind afirmatiile din mass-media din ultima perioada a fost "complexa" si "minutioasa".

"Persoanele verificate au oferit tot sprijinul, au prezentat documentele necesare si au raspuns complet tuturor intrebarilor. in concluzia raportului, prezentat intr-o sedinta a Biroului Executiv al SRI, comisia speciala a precizat ca din activitatea domnului Coldea, supusa verificarii, nu au rezultat elemente care sa se constituie in incalcari ale legii sau normelor interne in vigoare. Dupa prezentarea raportului, Biroul Executiv a decis repunerea in functie a domnului general-locotenent Florian Coldea", se arata in comunicatul SRI.

In cadrul sedintei respective, Coldea a solicitat directorului SRI, Eduard Hellvig, "eliberarea din functie si punerea la dispozitia si nevoile institutiei, dupa aproape 12 ani de cand exercita aceasta functie".

"Prim-adjunctul directorului a prezentat motive ce tin de demnitatea si onoarea militara si de riscul afectarii grave a activitatii institutiei. In acest sens, directorul SRI a solicitat presedintelui Romaniei trecerea in rezerva a domnului general-locotenent Florian Coldea. Atributiile functiei de prim-adjunct al directorului au fost preluate de domnul Eduard Hellvig, directorul SRI", precizeaza sursa amintita.

Totodata, SRI afirma ca va ramane ferm in ceea ce priveste procesul de transparentizare institutionala, de respectare a procedurilor de evaluare si control intern.

"SRI isi reafirma determinarea de a indeplini asumat misiunile sale, in parteneriat cu toate institutiile nationale si internationale cu care colaboreaza pentru apararea intereselor de securitate nationala si protejarea cetatenilor romani, la standarde euro-atlantice de profesionalism", conchide comunicatul institutiei.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Parlamentul are o noua comisie de control al SRI, condusa de Adrian Tutuianu. Seful SRI va fi audiat in cazul Coldea
Parlamentul are o noua comisie de control al SRI, condusa de Adrian Tutuianu. Seful SRI va fi audiat in cazul Coldea

Parlamentul are o noua comisie pentru controlul Serviciului Roman de Informatii. Cu 4 membri din 9, PSD are si seful acestei structuri.

Presedintele Klaus Iohannis s-a intalnit cu adjunctul-sef al SRI Florian Coldea, inainte ca acesta sa fie suspendat
Presedintele Klaus Iohannis s-a intalnit cu adjunctul-sef al SRI Florian Coldea, inainte ca acesta sa fie suspendat

Purtatorul de cuvant al presedintelui, Madalina Dobrovolschi, a declarat, vineri, ca seful statului l-a chemat la Palatul Cotroceni pe generalul Florian Coldea si ca a existat o discutie intre cei doi.

Istoria celui mai puternic om din SRI, din ultimii 11 ani. Generalul Florian Coldea a mai fost o data anchetat, dar degeaba
Istoria celui mai puternic om din SRI, din ultimii 11 ani. Generalul Florian Coldea a mai fost o data anchetat, dar degeaba

Ancheta declansata in SRI dupa dezvaluirile omului de afaceri Sebastian Ghita este cea de-a doua care il vizeaza pe Florian Coldea.

Recomandări
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri că Rusia îşi concentrează atacurile sale hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi, informează AFP.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.

Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran
Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran

Oficiali politici îndeamnă în primele reacţii - foarte pruente - după riposta Israelului în Iran, la ”evitarea unei escaladări”, relatează AFP.