DNA a extins urmarirea penala in dosarul Bogdan Gigina. Suma ceruta drept daune de familia politistului

×
Codul embed a fost copiat

Procurorii DNA i-au chemat miercuri la discutii pe fostul ministrul de interne Gabriel Oprea si pe cei doi copii ai acestuia, si i-au anuntat ca le vor pune sechestru pe bunuri.

Vizat in ancheta, este si patronul firmei, care a sapat groapa, in care Gigină a cazut, cu motocicleta de serviciu.

Este lesne de inteles de ce fostul ministru Gabriel Oprea a fost astazi suparat. Procurorii anticoruptie i-au impus sechestru asigurator pe avere dupa ce familia politistului Bogdan Gigina, a cerut despagubiri morale de 3 milioane de euro. Cum unele bunuri au fost donate copiilor, procurorii au fost nevoiti sa-i cheme si pe acestia la sediul DNA.

Potrivit declaratiei de avere din 2015, familia Oprea detine 7 terenuri in Bucuresti, ilfov, Predeal si Constanta. Doua apartamente si 6 case, intre care doua de vacanta. Doua masini si 60 de mii de euro in bijuterii si obiecte de arta.

O alta persoana care ar putea sa plateasca o parte din suma de 3 milioane de euro este Petre Mazilu. Acesta este patronul firmei care facea lucrarile in carosabil. Mazilu a fost acuzat de ucidere din culpa pentru ca oamenii sai nu au semnalizat corespunzator groapa in care a murit politistul. In aceeasi situatie este si dirigintele de santier.

Citește și
Gabriel Oprea
MApN: Gabriel Oprea a primit gradul de general de brigada indeplinind doua din cele trei conditii prevazute de lege
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Procurorii spun insa ca (...) "semnele de circulatie nu erau reflectorizante si erau amplasate la aproximativ 11,5 metri inainte de zona lucrarilor. Potrivit prevederilor legale, semnele de circulatie trebuiau sa fie reflectorizante, iar semnalizarea lucrarilor trebuia sa inceapa cu 240 de metri inainte de locul acestora."

Petre Mazilu, patron firma de constructii: Probabil o mare parte din vina o poarta si tanarul.
Reporter: De ce?
Petre Mazilu: Pai din neatentie, i s-a si spus sa iasa din coloana datorita conditiilor meteo.
Reporter: De unde stiti?
Petre Mazilu: Nu stiu sigur, s-a zvonit.

Daniel Ionascu, avocatul familiei lui Gigina: "E si un proverb ca mortul e vinovat, dar in acest dosar nu e asa. "

Comunicat DNA: "(...) prezenta victimei ca motociclist intr-o coloana oficiala, viteza de deplasare si neadaptarea acesteia la conditiile meteorologice, in cauza exista probe din care rezulta banuiala rezonabila ca aceste activitati au fost determinate de catre ministrul Oprea Gabriel, ca acestea au un caracter ilicit si ca ii sunt imputabile lui Oprea Gabriel."

Bogdan Gigina avea 28 de ani si a murit in misiune in 20 octombrie 2015. In acea seara fatidica era in deschiderea coloanei oficiale a ministrului de Interne.

Desfasurarea evenimentelor de miercuri, 7 decembrie:

UPDATE 18:30 Procurorii DNA anunta ca au extins urmarirea penala in dosarul in care Gabriel Oprea este acuzat de ucidere din culpa in cazul mortii lui Bogdan Gigina. Astfel, in cauza s-a dispus urmarirea penala, tot pentru ucidere din culpa, fata de Petre Mazilu, patronul firmei care a sapat groapa in care a cazut politistul, Adrian Corcodel, sef de echipa in cadrul firmei, precum si impotriva persoanei juridice General MPM Impex.

"Ca urmare a indeplinirii cerintelor legale si constitutionale referitoare la efectuarea urmaririi penale fata de persoane care au detinut o functie ministeriala la data faptelor, respectiv obtinerea avizului favorabil din partea Presedintelui Romaniei, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Sectia de combatere a coruptiei au dispus efectuarea urmaririi penale fata de suspectul Oprea Gabriel, la data faptelor viceprim-ministru pentru Securitate Nationala si ministru al Afacerilor Interne, pentru savarsirea infractiunii de ucidere din culpa", arata procurorii.

UPDATE 17:00 Familia lui Bogdan Gigina cere daune de 3 milioane de euro de la Gabriel Oprea si de la firma care a sapat groapa, au declarat, miercuri, surse judiciare, pentru News.ro.

UPDATE 12:00 Patronul firmei care a sapat groapa, la DNA: Am fost chemat ca suspect; o vina o are si politistul

Petre Mazilu, patronul societatii General MPM Impex SRL, firma care a sapat groapa in care a cazut cu motocicleta Bogdan Gigina, s-a prezentat miercuri la DNA in calitate de suspect, el afirmand ca semnalizarile in zona, la acel moment, au fost facute corect, iar, in opinia sa, o mare parte din vina a avut-o si tanarul politist.

''Semnalizarile au fost corecte, se stia de groapa, s-a lucrat trei zile inainte. Inainte cu o ora a trecut o delegatie, era a presedintelui. Deci nu se poate spune ca nu a fost semnalizata corect. (...) Erau doua lampi. (...) Eu zic ca s-a respectat intru totul legea in ceea ce priveste semnalizarea gropilor. (...) La cativa metri, nu as putea sa precizez cu exactitate, dar erau semnale luminoase si semne de presemnalizare cat ne-a putut permite sa nu incurcam intersectia, era foarte aproape si nu se putea face o presemnalizare cu 200 de metri, in niciun caz. Nicaieri nu scrie ca la 200 de metri in oras'', a spus Mazilu, la sediul DNA.

Acesta a fost pus sub acuzare de procurorii DNA in acest dosar. ''Am fost chemat ca suspect pentru acuzatia ca nu au fost semnale, din cate mi s-a spus, reflectorizante si ca nu am respectat cei 240 de metri de presemnalizare. (...) Cateodata in viata esti vinovat numai ca existi, nu ca ai o vina anume. Din toate punctele de vedere eu cred ca a fost semnalizata corecta si a ramas semnalizata inca doua zile cat au mai durat lucrarile'', a aratat el.

Intrebat a cui a fost responsabilitatea in acest caz, el a raspuns: ''N-as putea sa ma pronunt. Probabil ca o mare vina o are si tanarul si pacat ca a murit asa de tanar. (...) Din neatentie, probabil, a dansului. Din cate am inteles i s-a spus sa se retraga din dispozitiv din cauza conditiilor meteo. (...) El stia de ea (n.r. de groapa) cand a ajuns acolo, in intersectie, din informatii, erau doi politisti care restrictionau circulatia in momentul trecerii coloanei'', a mentionat Mazilu.
 

In acest dosar, procurorii arata ca, in seara de 20 octombrie 2015, in jurul orei 19,00, agentul de politie Bogdan Gigina a fost implicat intr-un accident de circulatie in urma caruia a suferit o hemoragie cranio-cerebrala, consecinta a unui traumatism cranio-cerebral si facial cu fractura craniana, leziuni care i-au cauzat decesul.

La momentul producerii accidentului, victima Bogdan Gigina facea parte dintr-un dispozitiv de insotire a ministrului Oprea, au aratat procurorii.

''Acest dispozitiv, asigurat de Brigada de Politie Rutiera din cadrul DGPMB, era format dintr-un motociclist rutier (victima Gigina) si un echipaj format dintr-un ofiter si un agent de politie aflati intr-un autoturism de politie rutiera. Acest dispozitiv preceda in trafic autoturismul in care se afla ministrul Gabriel Oprea. La momentul producerii accidentului, ministrul Oprea se deplasa catre locuinta sa situata in cartierul Cotroceni", potrivit procurorilor.

Anchetatorii au retinut ca, din probele administrate, rezulta indicii rezonabile ca, incalcand dispozitiile legale care reglementeaza insotirea demnitarilor, ministrul de Interne Oprea a dispus, pentru sine, sa beneficieze de insotire cu echipaje de politie rutiera cu titlu permanent, acestea fiind formate atat dintr-un autoturism (un agent si un ofiter de politie rutiera), cat si dintr-o motocicleta.

"Lucratorii respectivi functionau in cadrul compartimentului special din cadrul Brigazii Rutiere a DGPMB care asigura insotirea coloanelor oficiale. Au fost desemnati lucratori care aveau atributii exclusive de insotire a ministrului, intr-o structura permanenta care presupunea asigurarea concomitenta a trei politisti pentru fiecare post (doua schimburi si o rezerva). Lucratorii erau permanent la dispozitia ministrului, asteptandu-l dupa fiecare deplasare in imediata apropiere a destinatiei. Din analiza documentelor care atesta componenta zilnica a misiunilor de insotire si deplasarile efectuate, rezulta ca ministrul Oprea realiza in medie aproximativ cinci deplasari zilnice pe parcursul carora era insotit de echipaje ale politiei rutiere", au constatat procurorii.

DNA mentioneaza ca numarul total al acestor misiuni era de aproximativ trei ori mai mare decat cele realizate in aceeasi perioada pentru insotirea presedintelui Romaniei si de aproximativ doua ori mai mare decat cel corespunzator prim-ministrului, demnitari indreptatiti la insotire permanenta, conform prevederilor legale.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Parintii tinerilor care au murit in Colectiv, plangere impotriva lui Arafat, Banicioiu, Ponta si Oprea. Reactia lui Arafat
Parintii tinerilor care au murit in Colectiv, plangere impotriva lui Arafat, Banicioiu, Ponta si Oprea. Reactia lui Arafat

Victor Ponta, Nicolae Banicioiu, Gabriel Oprea, si seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat, apar de acum in plangerea penala formulata marti de parintii tinerilor care au murit in incendiul din clubul ''Colectiv''.

MApN: Gabriel Oprea a primit gradul de general de brigada indeplinind doua din cele trei conditii prevazute de lege
MApN: Gabriel Oprea a primit gradul de general de brigada indeplinind doua din cele trei conditii prevazute de lege

Gabriel Oprea ramane general de brigada. Anuntul a fost facut printr-un comunicat al Ministerului Apararii Nationale, in care se precizeaza ca Gabriel Oprea a fost numit general de brigada cu respectarea reglementarilor si procedurilor interne ale MAPN.

Lovitura grea pentru Gabriel Oprea. Ce au descoperit expertii implicati in dosarul mortii lui Bogdan Gigina
Lovitura grea pentru Gabriel Oprea. Ce au descoperit expertii implicati in dosarul mortii lui Bogdan Gigina

In seara mortii politistului Bogdan Gigina, masina care se afla Gabriel Oprea circula cu mult peste viteza legala, dar si peste viteza de deplasare a coloanei Presedintelui Romaniei,adica 70 de km pe ora.

Recomandări
Ce a cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise
Ce a cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise

După 15 ore de discuții, liderii PNL și PSD au renunțat la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria Generală a Capitalei. Cătălin Cîrstoiu nu a vrut să renunțe, ba chiar a cerut și garanții.

Prima reacție a lui Cîrstoiu, după ce a fost retras din cursă: „Un medic nu abandonează niciodată”
Prima reacție a lui Cîrstoiu, după ce a fost retras din cursă: „Un medic nu abandonează niciodată”

Cătălin Cîrstoiu susține că nu a luat decizia de face un pas înapoi „pentru că un medic nu abandonează niciodată” şi că, „în fond, decizia politică trebuie să revină liderilor politici”.

Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ
Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ

Meteorologii anunţă ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă, dar şi precipitaţii mixte la munte.