Romania, impartita de furtuni si canicula. Filmul zilei de vineri, cand nordul a fost lovit de vijelii, iar sudul s-a topit

×
Codul embed a fost copiat

Vremea dusa la extrem imparte Romania. In Nord, furtuni violente au provocat mari stricaciuni. Patru persoane din Iasi au avut nevoie de ingrijiri medicale, dupa ce vantul a rupt mai multe corturi pregatite pentru un festival.

In tot acest timp, sudul este parjolit. Doar in Capitala 50 de oameni au cerut ajutorul medicilor. Ei s-au simtit rau din cauza caldurii. Si este abia inceputul. Canicula va cuprinde Europa de sud-est in iulie si august.

In Bistrita-Nasaud, Maramures si Iasi, rafalele puternice au desprins acoperisurile caselor si au avariat zeci de masini, iar mai multi pomi au fost scosi din radacini. Unele localitati au ramas o vreme fara curent electric, dupa ce stalpii au fost doborati de rafale.

In Baia Mare, vijelia a smuls un acoperis de tabla si l-a purtat, ca pe o coala de hartie, la zeci de metri departare. A cazut intr-o parcare, unde a facut praf 10 masini.

Vantul puternic a pravalit si un stalp din beton peste doua autoturisme, pe care le-a facut zob.

Citește și
Furtuni torentiale si strazi inundate in mai multe judete din tara
Prapad in zonele din Romania lovite de furtuni violente si grindina. "A inundat tot. Gaini, pui, tot"
Hanul cu Tei se vinde cu 1,6 milioane€. Clădirea, cumpărată de Ilie Dumitrescu în 2004

Furtuna a provocat pagube insemnate.

"Am vazut acoperisul in aer si am vrut sa dau cu spatele cu masina, sa ies din masina, sa plec, sa nu vina pe mine si n-am mai apucat. Stateam sa nu ma ploua, dar n-am mai apucat sa plec. Nici 5 minute n-a durat. Luneta, 2 geamuri, usa indoita", spune un sofer.

Multi dintre martori spun ca au fost la un pas sa fie raniti de pomii care au fost scosi din radacini.

"Eu trebuie sa ma duc sa platesc ceva slujbe la un popa, ca n-am murit. Daca intra lemnul ala in mine…", spune un barbat.

Intr-un alt cartier din oras, bucatile de tabla de pe acoperisuri au fost desprinse de vantul puternic si luate pe sus. Acum, oamenii disperati se plang ca le ploua in case.

"A intrat apa si in pod, si in casa. Prapad... A bubuit o data tare ca a si ridicat tavanul cu totul. Asa ploaie ca acum si cum a tunat n-am prins niciodata", spune un pagubit.

In judetul Bistrita Nasaud, la orele amiezii, s-a dezlantuit furtuna. A durat 10 minute, dar a facut prapad. Unui barbat vantul i-a smuls din radacini un nuc, apoi pomul a fost aruncat in geamurile si gardul casei, pe care le-a distrus.

"Dezastru, a fost din cauza calamitatilor. Au stricat gardurile, au rupt acoperisurile... dezastru. A venit o urgie, asa, dintr-o data. 30 de secunde", spune, speriat, barbatul.

Jumatate de comuna a ramas fara curent, dupa ce mai multi stalpii au fost daramati de rafale.

"Am 78 de ani si n-am vazut asa ceva niciodata. Ma duc la copilul meu ca m-a sunat ca i-a zburat acoperisul de pe casa noua. Ma duc sa vad ce e de facut, ca are doi copiii mici", spune o batrana.

In Tiha Bargaului, furtuna a facut ravagii. O femeie se afla singura in casa atunci cand a vazut cum acoperisul i-a fost luat pe sus.

"A venit o vijelie mare si mi-a aruncat acoperisul in gradina. Mi l-a aruncat peste casa", spune speriata femeia.

Si la Iasi cerul s-a innorat pret de 15 minute, vantul a batut cu putere si a plouat violent. Cei de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta au fost in alerta. Mai multi arbori au fost pusi la pamant.

Vineri, la ora 13:00, meteorologii au anuntat cod galben de vijelii, ploi torentiale si grindina in mai multe zone din Maramures, Transilvania, Crisana, Banat si Moldova. Avertizarea de vreme rea va ramane in vigoare pana sambata dimineata, la ora 4:00, asa ca este posibil ca vantul puternic sa mai produca pagube si in orele urmatoare.

Au fost incidente si la Iasi, iar 5 persoane ranite usor. Totul s-a intamplat la marginea orasului, unde urmeaza sa se desfasoare festivalul After Hills. Este vorba de organizatori care au fost raniti de piesele desprinse de la corturi, din cauza vantului. Doua dintre ele au primit ingrijiri pe loc si nu au fost transportate la spital, alte doua au suferit contuzii minore. A 5 -a persoana, o tanara de 16 ani a fost internata la Spitalul de Neurochirurgie din Iasi, dupa ce a fost lovita de o teava. Medicii spun ca este in afara oricarui pericol, insa va fi tinuta sub observatie.

In urma furtunii devineri, zeci de case au ramas fara acoperisuri si mai multe masini au fost avariate. Mai rau este ca multi dintre soferii pagubiti nu aveau asigurare la masini, asa ca cel mai probabil vor suporta singuri cheltuielile.

In timp ce nordul a stat sub semnul ploilor, in Sud canicula a debutat cu 35 de grade. Din cauza umezelii, disconfortul termic a fost ridicat. Cel mai mult au suferit bucurestenii, care circulat cu mijloacele de transport in comun in care nu exista aer conditionat.

Gabriela Firea"Am discutat cu RATB care vor lua toate masurile astfel incat sa fie cat mai putine mijloace de transport in comun fara aer, dar chiar si asa sa se ia masuri ca am alocat fonduri."

Caldura a facut victime si pe strazi, iar numarul apelurilor la 112 a fost mult mai mare decat intr-o zi obisnuita.

Meteorlogii anunta ca acesta este doar inceputul vipiei. Urmeaza o vara secetoasa, cu valuri de caldura, care vin din nordul Africii.

Gabriela Bancila, sef prognoza ANM: "Vor predomina valurile de caldura urmate de scurte perioade de timp in care furtunile vor traversa mare parte din tara sau o anumita portiune. Aceste valuri de caldura inseamna inregistrarea in mai multe zile a temperaturilor de peste 35 de grade, iar noaptea valorile termice sa nu coboare foarte mult sub 30 de grade, ceea ce inseamna o diferenta mica intre zi si nopate."

 

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Zeci de gospodarii din toata tara au fost inundate, iar peste masini au cazut copaci. Pentru vineri sunt anuntate iar vijelii
Zeci de gospodarii din toata tara au fost inundate, iar peste masini au cazut copaci. Pentru vineri sunt anuntate iar vijelii

Canicula din aceste zile a adus si vijelii si furtuni violante. Miercuri seara, in mai multe judete au cazut ploi torentiale, dupa ce temperaturile trecusera de 30 de grade.

Prapad in zonele din Romania lovite de furtuni violente si grindina.
Prapad in zonele din Romania lovite de furtuni violente si grindina. "A inundat tot. Gaini, pui, tot"

Romania a fost lovita joi de furtuni violente si meteorologii nu au vesti bune - va ploua si vineri pana la ora 10, in aproape toata tara.

Furtuni violente in centrul si sud-estul tarii. Zeci de gospodarii au fost inundate, acoperisuri rupte si culturi distruse
Furtuni violente in centrul si sud-estul tarii. Zeci de gospodarii au fost inundate, acoperisuri rupte si culturi distruse

Furtunile violente matura Romania dintr-un capat in celalalt. Vijeliile au provocat stricaciuni in centrul si sud-estul tarii si au lasat in urma copaci franti, acoperisuri spulberate, culturi distruse de grindina, dar si zeci de gospodarii inundate.

Recomandări
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul

Între timp, apărarea Ucrainei suferă din cauza stocurilor tot mai mici de muniție. Un ajutor substanțial este pe drum din Finlanda, stat care a aderat la NATO anul trecut.

PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei
PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei

După aproape aproape ore de discuții, coliția de Guvernare a decis luni seară că medicul Cătălin Cîrstoiu este candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.