Fraţii Becali şi fosta judecătoare Terceanu au ajuns după gratii. Borcea a fost achitat

×
Codul embed a fost copiat

20 de ani de închisoare au primit, în total, inculpații din dosarul "mită pentru judecătoare". Fostul impresar Ioan Becali s-a predat marți seară la Poliţia din Slobozia, iar Victor Becali, la Poliţia Ilfov.

În schimb, Geanina Terceanu, care a luat de la cei doi 185.000 de euro ca să îi achite în cazul transferurilor din fotbal, a fost ridicată de oamenii legii de acasă. Ea a fost condamnată la 7 ani de închisoare cu executare și interzicerea unor drepturi pentru încă 3 ani.

Pe de altă parte, Cristi Borcea a fost găsit nevinovat. Dar se vor întâlni cu toții în penitenciar pentru că fostul acţionar al echipei Dinamo Bucureşti nu și-a terminat de executat ultima pedeapsă.

Instanţa a decis ca Ioan Becali să se întoarcă la închisoare pentru 7 ani şi 4 luni pentru dare de mită. Impresarul sportiv a ieşit din pentienciarul Poarta Alba acum un an şi jumătate.

''Nu e o sperietoare de girafe, de leoparzi sau de tigri. E o instituţie de reeducare, de punere a omului în linişte”, a spus Ioan Becali în noiembrie 2016.

Citește și
geanina terceanu
Noi condamnari pentru Cristi Borcea si fratii Becali. Pedepsele primite dupa ce i-au dat mita judecatoarei Geanina Terceanu
Hanul cu Tei se vinde cu 1,6 milioane€. Clădirea, cumpărată de Ilie Dumitrescu în 2004

Fratele său, Victor Becali, eliberat şi el acum o lună şi jumătate, a aflat că se întoarce după gratii pentru că a fost condamnat la 5 ani şi 8 luni de închisoare.

Cristian Borcea a fost achitat alături de avocatul George Iorgovan, fiul lui Antonie Iorgovan, considerat tatăl Constituţiei României. Fostul patron dinamovist încă se mai afla în închisoare, fiind singurul dintre cei condamnaţi în dosarul transferurilor din fotbal care nu şi-a terminat pedeaspa.

Procurorii DNA spun că în 2009, Geaninei Terceanu, care atunci era judecător în cadrul Tribunalului Bucureşti, i-a fost repartizat dosarul în care impresari şi patroni din lumea fotbalului fuseseră trimişi în judecată pentru înşelăciune şi evaziune fiscală privind transferurile unor jucători.

Judecătorii Înaltei Curţi au stabilit că, în calitatea sa de judecător la Tribunalul Bucureşti, Geanina Terceanu a primit mita 185.000 de euro acasă la Ioan şi Victor Becali pentru a da o sentinţă favorabilă în procesul legat de dosarul transferurilor. Magistraţii de la înalta curte susţin că o parte din aceşti bani au fost folosiţi de Geanina Terceanu pentru a-şi cumpărat un apartament."

Ulterior, magistratul corupt a decis achitarea tuturor celor inculpaţi în dosarul Transferurilor. Ajuns la instanţă supremă, cazul a fost judecat corect şi a dus la condamnarea celor mai mulţi la închisoare. În acest timp însă, DNA a început o anchetă împotriva judecătoarei Terceanu şi a dovedit că aceasta a fost mitutita.

Sentinţa Curţii Supreme trebuie pusă în executare de îndată. Pentru judecătoarea Geanina Terceanu, experienta penitenciarului este una nouă. În ceea ce îi priveşte pe fraţii Ioan şi Victor Becali, aceştia se reîntorc după gratii după ce fuseseră eliberaţi condiţionat. Unul a stat în afara puşcăriei un an şi jumătate aproape, celălalt o lună şi jumătate numai.

Judecătoarea Terceanu mai trebuie să dea statului cei 185.000 de euro pe care i-a primit drept mita.

Desfășurarea evenimentelor, marți, 20 februarie:

UPDATE 20:15 Fosta judecătoare Geanina Terceanu a fost ridicată, marţi seară, de la domiciliul său din Sectorul 4 de poliţiştii Serviciului Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Capitalei, pentru a pune în aplicare mandatul de executare a pedepsei cu închisoarea, au declarat pentru AGERPRES surse din cadrul DGPMB. Aceasta urmează să fie încarcerată în vederea executării pedepsei.

UPDATE 19:20 Fostul impresar Ioan Becali s-a predat marţi seară la Poliţia din Slobozia, iar Victor Becali s-a predat la Poliţia Ilfov, au declarat pentru AGERPRES surse din IGPR.

Sentinţa pronunţată marţi după-amiază de Înaşta Curte de Casaţie şi Justiţie îi trimite înapoi după gratii pe fraţii Ioan şi Victor Becali. Şi fosta judecătoare Geanina Terceanu (în prezent Teodorovici) a primit o pedeapsă grea - 7 ani de închisoare pentru luare de mită.

Din pedeapsă i se va reduce durata reţinerii, a arestării preventive şi a arestului la domiciliu, de la 19.11.2015 până la 07.02.2016. De asemenea, instanţa a dispus confiscarea a 185.000 de lei de la Geanina Teodorovici şi a decis să i se interzică drepturile pe o perioadă de 3 ani.

Victor Becali a primit o condamnare de 5 ani şi 8 luni, din care i se va scădea durata arestării preventive, precum şi perioada executată, de la 04.03.2014 la 04.01.2018.

Ioan Becali a rămas cu pedeapsa dispusă anterior, adică 7 ani şi 4 luni.

Cristian Borcea şi avocaţii Antonie George Iorgovan şi Petre Daniel Costel au fost achitaţi

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins ca nefondate apelurile fraţilor Becali. Frații Becali sunt, în acest moment, eliberați condiționat în Dosarul Transferurilor, dar ar urma să se întoarcă în penitenciar marţi seară.

Dosarul "Mită pentru judecătoare"

În noiembrie 2016, Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat  pe Ioan Becali la 7 ani şi 4 luni de închisoare, pe Victor Becali la 5 ani şi 8 luni, pe Cristian Borcea la 7 ani şi 10 luni şi pe fosta judecătoare Geanina Terceanu la 5 ani şi 6 luni, în dosarul privind mita de 195.000 de euro primită de Terceanu când era judecător la Tribunalul Bucureşti pentru a da o soluţie favorabilă în dosarul transferurilor de jucători. Decizia a fost contestată la instanţa supremă.

Procurorii DNA i-au trimis în judecată, în februarie 2016, pe Geanina Terceanu pentru luare de mită, pe cei trei oameni de fotbal pentru dare de mită şi pe cei doi avocaţi pentru mărturie mincinoasă. Potrivit procurorilor, în cursul lunii februarie 2009, Geaninei Terceanu, în calitate de judecător în cadrul Tribunalului Bucureşti, i-a fost repartizat dosarul în care Borcea şi fraţii Becali fuseseră trimişi în judecată pentru înşelăciune şi evaziune fiscală privind transferurile unor jucători.

Pe 3 aprilie 2012, Terceanu a pronunţat în dosarul respectiv o hotărâre de achitare faţă de toţi inculpaţii trimişi în judecată şi pentru toate infracţiunile reţinute în sarcina acestora, achitare pronunţată în temeiul dispoziţiilor art. 10 lit. a din Codul de procedură penală din anul 1968 ("fapta nu există”). Potrivit rechizitoriului, pentru a pronunţa această soluţie, magistratul ar fi primit, în intervalul aprilie 2009 - mai 2012, o sumă totală de 195.000 de euro, din care 185.000 de euro de la Ioan şi Victor Becali, iar 10.000 de euro de la Cristian Borcea. Din banii primiţi, magistratul a folosit 56.000 de euro pentru cumpărarea unei locuinţe.

Avocaţii Iorgovan şi Petre au fost audiaţi în calitate de martori în legătură cu faptele de care sunt acuzaţi Terceanu şi respectiv cei trei oameni de fotbal în acest dosar, ocazii cu care aceştia au făcut afirmaţii mincinoase, potrivit procurorilor.

În 12 noiembrie 2012, hotărârea de achitare pronunţată de Geanina Terceanu a fost desfiinţată printr-o decizie a Curţii de Apel Bucureşti, care a dispus pedepse între trei şi opt ani de închisoare, cu executare sau cu suspendare, în cazul inculpaţilor. Ioan Becali a fost condamnat la opt ani de închisoare, iar Victor Becali şi Cristi Borcea, la câte şapte.

Ulterior, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis rejudecarea cauzei, motivând că judecătorii de la CAB au respins toate probele cerute, nu i-au ascultat temeinic pe cei opt oameni de fotbal acuzaţi şi a dispus condamnarea pe probe în baza cărora fuseseră anterior achitaţi, de Tribunalul Bucureşti.

În urma rejudecării, tot la Curtea de Apel Bucureşti, toţi inculpaţii au primit, în martie 2014, pedepse cu executare: Cristian Borcea şi Ioan Becali - câte şase ani şi patru luni, Victor Becali - patru ani şi opt luni, Gheorghe Copos - trei ani şi opt luni, Mihai Stoica - trei ani şi şase luni, Gheorghe Neţoiu şi Jean Pădureanu - câte trei ani şi patru luni, şi Gheorghe Popescu - trei ani, o lună şi zece zile.

Dintre cei opt oameni din fotbal mai sunt încarceraţi Victor Becali şi Cristian Borcea, ceilalţi fiind eliberaţi condiţionat.

Ioan Becali a fost eliberat condiţionat în 14 septembrie, după ce a executat doi ani şi şase luni din pedeapsa de şase ani şi patru luni primită în dosarul transferurilor.

 

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Judecatoarea mituita de Borcea si fratii Becali a suferit un accident grav. Geanina Terceanu a fost dusa la spital
Judecatoarea mituita de Borcea si fratii Becali a suferit un accident grav. Geanina Terceanu a fost dusa la spital

Geanina Terceanu a fost ranita grav intr-un accident rutier pe E85.

Noi condamnari pentru Cristi Borcea si fratii Becali. Pedepsele primite dupa ce i-au dat mita judecatoarei Geanina Terceanu
Noi condamnari pentru Cristi Borcea si fratii Becali. Pedepsele primite dupa ce i-au dat mita judecatoarei Geanina Terceanu

Judecatoarea Gianina Terceanu a fost condamnata de Curtea de Apel la 5 ani si 6 luni de inchisoare, pentru ca a primit mita.

Scandalul
Scandalul "cumpararii" judecatoarei Terceanu in Dosarul "Transferurilor", la final. Curtea de Apel va decide sentintele

Unul dintre cele mai mari scandaluri de coruptie din ultimii ani ajunge joi la final.

Cristi Borcea si fratii Giovani si Victor Becali nu vor sa mai iasa din celule. Ce mesaj au transmis cei trei judecatorului
Cristi Borcea si fratii Giovani si Victor Becali nu vor sa mai iasa din celule. Ce mesaj au transmis cei trei judecatorului

Cristi Borcea, dar si fratii Giovani si Victor Becali,
acuzati ca au cumparat bunavointa unui judecator de la Tribunalul Bucuresti, i-au cerut magistratului sa nu-i mai scoata din celula.

Recomandări
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul

Între timp, apărarea Ucrainei suferă din cauza stocurilor tot mai mici de muniție. Un ajutor substanțial este pe drum din Finlanda, stat care a aderat la NATO anul trecut.

PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei
PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei

După aproape aproape ore de discuții, coliția de Guvernare a decis luni seară că medicul Cătălin Cîrstoiu este candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.