Fostul senator Catalin Voicu, condamnat la cinci ani de inchisoare pentru complicitate la abuz in serviciu

Catalin Voicu

Fostul senator Catalin Voicu a fost condamnat, vineri, de Tribunalul Bucuresti la cinci ani de inchisoare pentru complicitate la abuz in serviciu.

Condamnarea vine in dosarul privind achizitii ale societatilor Electrica, Electrica Serv si Servicii Energetice Moldova de echipamente de protectie si de lucru cu adaosuri de aproape 2.500%. Pedeapsa a fost unita cu condamnarea la sapte ani de inchisoare primita de Voicu in 2013, in dosarul de coruptie, instanta dispunand ca fostul senator sa o execute pe cea mai grea, dar mentinand liberarea conditionata decisa in februarie 2016, cand Voicu a iesit din penitenciar. Decizia nu este definitiva si poate fi contestata la Curtea de Apel Bucuresti.

Instanta a respins cererea de schimbare a incadrarii juridice, a constatat ca legea penala mai favorabila pentru Catalin Voicu este Codul penal de la 1969 si l-a condamnat la cinci ani de inchisoare pentru complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma calificata. Judecatorul de la Tribunalul Bucuresti a constatat ca aceasta fapta este concurenta cu cea pentru care Voicu a fost condamnat, in 2013, la sapte ani de inchisoare si a dispus ca fostul senator sa execute pedeapsa cea mai grea, de sapte ani de inchisoare. Instanta a mai dispus ca pedeapsa complementara interzicerea dreptului de a alege si de a fi ales in organele puterii de stat, precum si dreptul de a ocupa o functie publica, pe o perioada de trei ani de la data executarii pedepsei principale.

Instanta a mentinut liberarea conditionata a lui Voicu pentru pedeapsa de sapte ani de inchisoare, decisa in februarie 2016, dupa ce fostul senator a executat aproape trei ani de inchisoare. Judecatorul a mentinut masura confiscarii de la Voicu a sumelor de 200.000 de euro si 119.000 de lei. Prin aceeasi decizie, instanta a dispus ca Voicu, impreuna cu ceilalti inculpati din dosar, sa plateasca societatii Servicii Energetice Moldova despagubiri civile de 5.284.893 de lei, echivalent a aproape 1.4 milioane de euro.

Sentinta poate fi contestata la Curtea de Apel Bucuresti, care va da o deciziei definitiva in acest dosar. Catalin Voicu a fost trimis in judecata in acest dosar in noiembrie 2014, de procurorii DNA, care l-au acuzat de complicitate la abuz in serviciu, fapta pe care a comis-o in perioada in care era consilier la Departamentul Securitatii Nationale din cadrul Administratiei Prezidentiale.

Citește și
judecator getty
Un fost judecator al Curtii Supreme Populare din China, condamnat la inchisoare pe viata pentru coruptie
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

In aceeasi cauza sunt judecati Nicolae Coroianu, la data faptelor director general al SC Electrica SA, pentru abuz in serviciu, Petru Andronache, fost director comercial al Sucursalei de Intretinere si Servicii Energetice (SISE) Moldova, pentru complicitate la abuz in serviciu, Radu Dan Floarea, actionar majoritar la SC Tech Safety SA, si Ion Dumitru Maruta, actionar si administrator al aceleiasi firme, ambii acuzati de complicitate la abuz in serviciu.

Potrivit rechizitoriului, in perioada 2004-2005, Catalin Voicu, folosindu-se de functiile de consilier la Administratia Prezidentiala si ulterior deputat, a intervenit la directorul Electrica din acea perioada, Nicolae Coroianu, si la directorul economic sa acorde contracte firmei Tech Safety pentru livrarea de produse din domeniul protectiei muncii, in conditiile in care societatile beneficiare Electrica, Electrica Serv si SISE Moldova aveau produse pe stoc peste necesar si la preturi supraevaluate de la acelasi furnizor.

In urma acestor interventii, Nicolae Coroiu a dispus functionarilor din subordine, iar Petru Andronache a aplicat aceste dispozitii privind achizitii publice de echipament individual de protectie si echipament de lucru in valoare totala de 14.750.685 de lei (fara TVA) de la societatea Tech Safety. Echipamentele au fost achizitionate la un pret supraevaluat, fara a se organiza vreo procedura de achizitie publica, fiind prin incredintare directa, fara a exista o negociere a pretului, care a fost stabilit potrivit intereselor furnizorului.


Astfel, au fost incheiate 77 de contracte cu firma Tech Safety, facturile pentru echipamentele livrate fiind achitate in regim de urgenta. Fostul director al Electrica, Nicolae Coroiu, a semnat 48 de ordine de plata catre furnizorul Tech Safety, cauzand un prejudiciu SC Servicii Energetice Moldova (ca succesor in drepturi si obligatii al Electrica SA, respectiv Electrica Serv SA) in valoare de 5.284.892 de lei, echivalent cu 1.391.339 de euro. Aceasta suma reprezinta diferenta de pret intre valoarea de cumparare si valoarea de revanzare practicate de furnizorul Tech Safety in relatia cu SC Servicii Energetice Moldova SA, potrivit procurorilor.

Petru Andronache este acuzat ca a vizat pentru conformitate 158 de facturi, desi acestea nu corespundeau in totalitate cu produsele contractate si a semnat cinci ordine de plata. Patronii Tech Safety, Radu Dan Floarea si Ion Dumitru Maruta, au dispus livrarea de produse catre SISE Moldova in cantitati foarte mari, cu preturi la care s-au practicat adaosuri comerciale pana la 2.490,93%, au mai aratat procurorii in rechizitoriu.

In 22 aprilie 2013, Catalin Voicu a fost condamnat definitiv la sapte ani de inchisoare de catre Inalta Curte de Casatie si Judtitie, pentru ca a primit mita de la oamenii de afaceri Costel Casuneanu si Marius Locic, pentru a interveni, prin intermediul fostului judecator de la instanta suprema Florin Costiniu, pe langa magistrati si politisti, pentru a obtine decizii favorabile in dosarele in care primii doi erau cercetati. Voicu a fost liberat conditionat in 15 februarie 2016, dupa ce a executat aproape trei ani din pedeapsa.

 

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
Inaki Urdangarin, dublu medaliat olimpic, condamnat la 6 ani inchisoare. Sotia lui, Infanta Cristina, a fost achitata
Inaki Urdangarin, dublu medaliat olimpic, condamnat la 6 ani inchisoare. Sotia lui, Infanta Cristina, a fost achitata

Magistratii spanioli au hotarat vineri achitarea Infantei Cristina, acuzata de complicitate la evaziune fiscala intr-un proces care a vizat activitatile organizatiei non-guvernamentale a lui Inaki Urdangarin, cumnatul regelui Felipe al VI-lea al Spaniei

Un fost judecator al Curtii Supreme Populare din China, condamnat la inchisoare pe viata pentru coruptie
Un fost judecator al Curtii Supreme Populare din China, condamnat la inchisoare pe viata pentru coruptie

Un fost judecator al Curtii Supreme Populare din China a fost condamnat la inchisoare pe viata dupa ce a fost gasit vinovat de coruptie.

Contestatia la executare depusa de Liviu Dragnea in dosarul
Contestatia la executare depusa de Liviu Dragnea in dosarul "Referendumul" va fi judecata de instanta suprema

Magistratii Tribunalului Bucuresti au decis, miercuri, sa trimita spre judecare instantei supreme contestatia la executare depusa de Liviu Dragnea, in dosarul "Referendumul", in care liderul PSD a fost condamnat definitiv.

Pe Dragnea l-a apucat rasul cand a fost intrebat daca si-a invatat lectia din dosarul Referendumul:
Pe Dragnea l-a apucat rasul cand a fost intrebat daca si-a invatat lectia din dosarul Referendumul: "Ma abtin. Nu.. Ma abtin"

VIDEO. Presedintele PSD Liviu Dragnea a fost intrebat de jurnalisti daca "si-a invatat lectia" din dosarul Referendumul, in care a fost condamnat defintiv.

Recomandări
FMI: Riscul de recesiune a economiei mondiale este minim, în ciuda incertitudinilor geopolitice
FMI: Riscul de recesiune a economiei mondiale este minim, în ciuda incertitudinilor geopolitice

Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică, relatează CNBC.

Pompierii continuă căutările sub dărâmături în urma exploziei din Craiova. Momentul deflagrației violente a fost filmat
Pompierii continuă căutările sub dărâmături în urma exploziei din Craiova. Momentul deflagrației violente a fost filmat

O explozie puternică a transformat miercuri noapte într-o ruină o clădire pentru nefamiliști din Craiova. O femeie a murit, iar alte trei persoane au ajuns la spital, după ce o parte din primul etaj s-a prăbușit.

WSJ: Liderii de război ai Israelului nu au încredere unii în alţii. Există păreri radicale și o rivalitate veche
WSJ: Liderii de război ai Israelului nu au încredere unii în alţii. Există păreri radicale și o rivalitate veche

După şase luni de conflict împotriva Hamas, publicul israelian este profund divizat în ceea ce priveşte modul în care se poate câştiga războiul din Fâşia Gaza.