Cutremur in Ministerul de Interne. Chestorul Gheorghe Nicolae, considerat mana dreapta a lui Gabriel Oprea, pus sub acuzare

Ultimul update: Joi 18 Februarie 2016 07:23
Data publicarii: Luni 15 Februarie 2016 10:42
Categorie: Actualitate

Procurorii DNA au dispus efectuarea urmaririi penale fata de Nicolae Gheorghe, pentru complicitate la abuz in serviciu si doua infractiuni de deturnare de fonduri.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis luni AGERPRES, in sarcina lui Nicolae Gheorghe s-a retinut savarsirea infractiunilor de complicitate la abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata, si doua fapte de deturnare de fonduri, dintre care una in forma continuata (11 acte materiale).

In acelasi dosar, sunt urmariti penal Gabriel Nicolae Pavel, comisar sef de politie, la data faptei sef al Serviciului Juridic DIPI, pentru complicitate la abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata, Marian Danut Iacob, comisar sef, la data faptei sef al Diviziunii Administrative in DIPI, pentru deturnare de fonduri, in forma continuata (3 acte materiale), si Nelu Zarnica, chestor principal de politie, la data faptei adjunct al sefului DIPI cu rang de subsecretar de stat, pentru deturnare de fonduri, in forma continuata (2 acte materiale).

DNA precizeaza ca, in vara anului 2015, Nicolae Gheorghe si Gabriel Pavel, prin intocmirea documentatiei aferente, au contribuit la achizitionarea unor bunuri din fondurile operative ale MAI, fara ca ele sa fie folosite la acest tip de activitati.

"Acest lucru s-a realizat cu incalcarea prevederilor legale care limiteaza achizitionarea bunurilor din fondurile operative, strict la situatii legate de folosirea lor in activitati de urmarire penala a infractiunilor de coruptie. Ca urmare a incalcarii atributiilor de serviciu, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 410.000 lei, iar DIPI a beneficiat de dotarea cu bunurile respective, in valoare de 91.295,73 euro, folosul fiind necuvenit in raport cu destinatia legala a fondurilor operative. in perioada 21 august - octombrie 2015, Nicolae Gheorghe, in aceeasi calitate, a schimbat destinatia folosintei bunurilor respective, achizitionate in modalitatea de mai sus", se arata in comunicat.

Ciolos l-a demis pe presedintele ANAF, Gelu Diaconu, urmarit penal. Daniel Diaconescu a fost numit director-interimar

Procurorii sustin ca, in perioada 2014 - 2015, Nicolae Gheorghe, in calitate de secretar de stat si ordonator de credite in DIPI, in mod repetat a aprobat mai multe rapoarte prin care a fost schimbata destinatia sumei de peste 238.000 lei, alocata institutiei pentru fonduri operative, in scopul efectuarii unor cheltuieli de protocol ori pentru inzestrarea institutiei, care nu au fost circumscrise activitatilor, actiunilor sau misiunilor cu caracter informativ-operative.

Anchetatorii au constatat ca, in aceeasi maniera, au procedat cu suma totala de aproape 14.500 lei si suspectii Zarnica si Iacob, in calitate de ordonatori de credite in cadrul DIPI.

Celor patru li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile.

 

Nicolae Gheorghe a refuzat sa dea declaratii la iesirea din sediul Directiei Nationale Anticoruptie, motivand ca este o cercetare in curs.

''Nu pot sa va spun nimic. Este o cercetare in curs'', a declarat fostul sef al DIPI, refuzand sa raspunda intrebarilor jurnalistilor legate de posibile deturnari de fonduri la institutia pe care a condus-o.

Aviz favorabil pentru retinerea si arestarea deputatilor Voicu si Paun. Diferenta uriasa in cazul votului celor doi

Aviz favorabil pentru retinerea si arestarea deputatilor Voicu si Paun. Diferenta uriasa in cazul votului celor doi

politist targu jiu

Patru minori s-au plimbat cu o mașină furată, după care au dat două spargeri. Cum i-au prins polițiștii

LOTO 6/49. Numerele extrase duminică, 22 octombrie 2017: 26, 27, 28, printre numere

Cristi Borcea ar putea fi eliberat luni și să se întoarcă la cei 7 copii

Gest periculos al unor copii din Republica Moldova. Au urcat pe acoperișul unui troleibuz care se afla în trafic

Bloc cuprins de flăcări în Craiova: 30 de persoane, evacuate

Papa Francisc a acceptat invitația de a vizita România

masina arsa

O mașină a luat foc în timp ce aștepta la semafor, în Galați. Paguba: 20.000 de lei

Lacul Tarniţa, înecat în gunoaie. Autorităţile nu se decid cine să le strângă

Suma primită de doi pescari care au capturat un morun de 100 kg

Pilotul avionului care a aterizat forțat în Alba a murit la spital

Pieton lovit de un tramvai, în Capitală. Circulația liniei 41, spre Casa Presei, este blocată

Timișorenii se plâng că radarele nu funcționează corect. Robu: Nu arată bordul lor bine sau și-au schimbat roțile