Cutremur in Ministerul de Interne. Chestorul Gheorghe Nicolae, considerat mana dreapta a lui Gabriel Oprea, pus sub acuzare

Ultimul update: Joi 18 Februarie 2016 07:23
Data publicarii: Luni 15 Februarie 2016 10:42
Categorie: Actualitate

Procurorii DNA au dispus efectuarea urmaririi penale fata de Nicolae Gheorghe, pentru complicitate la abuz in serviciu si doua infractiuni de deturnare de fonduri.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis luni AGERPRES, in sarcina lui Nicolae Gheorghe s-a retinut savarsirea infractiunilor de complicitate la abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata, si doua fapte de deturnare de fonduri, dintre care una in forma continuata (11 acte materiale).

In acelasi dosar, sunt urmariti penal Gabriel Nicolae Pavel, comisar sef de politie, la data faptei sef al Serviciului Juridic DIPI, pentru complicitate la abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata, Marian Danut Iacob, comisar sef, la data faptei sef al Diviziunii Administrative in DIPI, pentru deturnare de fonduri, in forma continuata (3 acte materiale), si Nelu Zarnica, chestor principal de politie, la data faptei adjunct al sefului DIPI cu rang de subsecretar de stat, pentru deturnare de fonduri, in forma continuata (2 acte materiale).

DNA precizeaza ca, in vara anului 2015, Nicolae Gheorghe si Gabriel Pavel, prin intocmirea documentatiei aferente, au contribuit la achizitionarea unor bunuri din fondurile operative ale MAI, fara ca ele sa fie folosite la acest tip de activitati.

"Acest lucru s-a realizat cu incalcarea prevederilor legale care limiteaza achizitionarea bunurilor din fondurile operative, strict la situatii legate de folosirea lor in activitati de urmarire penala a infractiunilor de coruptie. Ca urmare a incalcarii atributiilor de serviciu, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 410.000 lei, iar DIPI a beneficiat de dotarea cu bunurile respective, in valoare de 91.295,73 euro, folosul fiind necuvenit in raport cu destinatia legala a fondurilor operative. in perioada 21 august - octombrie 2015, Nicolae Gheorghe, in aceeasi calitate, a schimbat destinatia folosintei bunurilor respective, achizitionate in modalitatea de mai sus", se arata in comunicat.

Ciolos l-a demis pe presedintele ANAF, Gelu Diaconu, urmarit penal. Daniel Diaconescu a fost numit director-interimar

Procurorii sustin ca, in perioada 2014 - 2015, Nicolae Gheorghe, in calitate de secretar de stat si ordonator de credite in DIPI, in mod repetat a aprobat mai multe rapoarte prin care a fost schimbata destinatia sumei de peste 238.000 lei, alocata institutiei pentru fonduri operative, in scopul efectuarii unor cheltuieli de protocol ori pentru inzestrarea institutiei, care nu au fost circumscrise activitatilor, actiunilor sau misiunilor cu caracter informativ-operative.

Anchetatorii au constatat ca, in aceeasi maniera, au procedat cu suma totala de aproape 14.500 lei si suspectii Zarnica si Iacob, in calitate de ordonatori de credite in cadrul DIPI.

Celor patru li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile.

 

Nicolae Gheorghe a refuzat sa dea declaratii la iesirea din sediul Directiei Nationale Anticoruptie, motivand ca este o cercetare in curs.

''Nu pot sa va spun nimic. Este o cercetare in curs'', a declarat fostul sef al DIPI, refuzand sa raspunda intrebarilor jurnalistilor legate de posibile deturnari de fonduri la institutia pe care a condus-o.

Aviz favorabil pentru retinerea si arestarea deputatilor Voicu si Paun. Diferenta uriasa in cazul votului celor doi

Aviz favorabil pentru retinerea si arestarea deputatilor Voicu si Paun. Diferenta uriasa in cazul votului celor doi

masina pompieri

Aproape 70 de persoane, evacuate dintr-o pensiune din Sibiu

Momentul în care sicriul Regelui Mihai este coborât în criptă, pe sunetul salvelor de tun. VIDEO

Înmormântarea Regelui Mihai, în imagini. Momentele emblematice. FOTO

Scrisoarea principesei Margareta către Regele Mihai: „Există o parte în acest om care nu ne aparţine nouă”

Eroii Revoluţiei de la Timişoara, comemorați de suporterii unei echipe de fotbal

Sondaj: Cetățenii Republicii Moldova, mai apropiați de Rusia decât de România

Regina Maria

Cât de mult au semănat funeraliile Regelui Mihai cu cele ale Reginei Maria, din 1938

Filmul funeraliilor Majestății Sale Regele Mihai. ”Parcă a murit ceva în mine”

Funeraliile Regelui Mihai, în presa internațională: „A fost o figură importantă în perioadele zbuciumate din istoria României

Curtea de Argeș, locul unde își dorm somnul veșnic Regii României. Motivul din spatele tradiției

AP: „Funeraliile Regelui Mihai scot la lumină disputele din sânul Familiei Regale”

Fragmente din mesajele Regelui, transmise din exil poporului român. „Stați uniți într-un gând și într-o simțire”