Fostul ministru Gabriel Sandu a fost pus sub acuzare in dosarul in care este suspectat ca a primit ilegal 2,1 milioane euro

Ultimul update: Duminica 23 Aprilie 2017 07:02
Data publicarii: Joi 20 Aprilie 2017 17:23
Categorie: Actualitate
Gabriel Sandu

Fostul ministru al Comunicatiilor Gabriel Sandu a fost pus sub acuzare, joi, de procurorii DNA, la o saptamana dupa ce presedintele a avizat inceperea urmaririi penale a acestuia pentru abuz in serviciu.

Este vorba despre dosarul privind contractul din 2009 pentru licente software, in care este suspectat ca a primit peste 2,1 milioane de euro de la Claudiu Florica si Dinu Pescariu pentru a ajuta firma acestora sa obtina contractul.

Gabriel Sandu, care executa din 3 octombrie 2016 pedeapsa de trei ani de inchisoare primita in dosarul „Microsoft”, a fost adus joi, din Penitenciarul Jilava, cu o duba, la Directia Nationala Anticoruptie, pentru a i se aduce la cunostinta ca este urmarit penal pentru abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

Procurorii l-au citat la DNA pe Gabriel Sandu la o saptamana dupa ce presedintele Klaus Iohannis a avizat inceperea urmaririi penale a fostului ministru al Comunicatiilor si Societatii Informationale, pentru infractiunea de abuz in serviciu.

Cererea DNA in cazul lui Gabriel Sandu, ministru al Comunicatiilor si Societatii Informationale in perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, a fost transmis presedintelui in 10 aprilie, in aceeasi zi in care au fost pusi sub acuzare Claudiu Florica si Dinu Pescariu, reprezentanti ai firmei D.Con-Net AG, pentru instigare la abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, in cazul celor doi fiind luata si masura controlului judiciar pentru 60 de zile.

In acelasi dosar au fost pusi sub acuzare Ion Adrian Stanescu, fost consilier asistent la Directia generala pentru politici si programe in domeniul societatii informationale din cadrul Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) si Andrei Savulescu, fost director general la Directia pentru politici si programe in domeniul societatii informationale din MCSI, ambii pentru acuzatia de abuz in serviciu, precum si Calin Tatomir, director general al Microsoft Romania la data faptelor, pentru complicitate la abuz in serviciu.

Potrivit procurorilor, in contextul in care, in aprilie 2009, expira contractul comercial de inchiriere licente Microsoft ce fusese incheiat in 15 aprilie 2004, Gabriel Sandu, atunci ministru al Comunicatiilor si Societatii Informationale, a ales varianta incheierii unui nou contract de inchiriere software, fapt care nu se putea realiza decat prin organizarea unei licitatii publice.

In acest context, Dinu Pescariu si Claudiu Florica, in calitate de reprezentanti ai firmei D.Con.Net AG, pentru a fi favorizati in castigarea licitatiei publice, prin intermediul unui om de afaceri, au luat legatura cu Gabriel Sandu, caruia i-ar fi platit in acest scop 2.196.035 de euro. DNA precizeaza ca, pentru aceste fapte, in 24 martie 2016 au fost condamnati, de instanta suprema, omul de afaceri Dorin Cocos si Gabriel Sandu, ambii acuzati de trafic de influenta.

"In urma intelegerii avute de Pescariu Dinu Mihail si Florica Claudiu Ionut cu ministrul Sandu Gabriel, acesta din urma a aprobat documentatia de atribuire aferenta procedurii de licitatie deschisa, initiata pentru «Achizitionarea dreptului de utilizare de produse software prin inchiriere cu optiune de cumparare». Documentatia care a stat la baza licitatiei (referat de necesitate si caiet de sarcini) continea conditii restrictive nejustificate de participare la licitatia organizata de catre MCSI, fiind favorizata in acest mod D.Con-Net AG, in calitate de lider al unei asocieri din pare facea parte si firma Dim Soft SRL”, au scris procurorii in ordonanta de punere in miscare a actiunii penale.

In urma castigarii licitatiei publice, pe 9 septembrie 2009 a fost incheiat contractul de furnizare de produse dintre MCSI si consortiul D-Con.Net AG, in calitate de lider al asocierii, din care facea parte si Dim Soft SRL. Valoarea totala a contractului reprezentand suma ce trebuia platita de minister este de 90.182.344,76 euro, iar platile au fost efectuate conform graficului convenit prin contract.

Prejudiciul produs este de 51.396.344,76 euro si reprezinta diferenta dintre suma platita de MCSI (90.182.344,76 euro) si suma care a fost facturata de catre furnizorul de licente catre SC Dim Soft SRL (38.786.000 de euro). Persoanele care ar fi contribuit la producerea acestui prejudiciu sunt Adrian Stanescu, Andrei Savulescu, Gabriel Sandu, Claudiu Florica, Dinu Pescariu si Calin Tatomir, sustin anchetatorii.

Claudiu Florica, fostul sef al companiei Fujitsu in Romania, este pus sub acuzare din 21 noiembrie 2016 in dosarul "Microsoft 2”, pentru complicitate la abuz in serviciu privind incheierea si derularea contractelor pentru licente IT cu ministere. Tot atunci au mai fost pusi sub acuzare Silviu Hotaran si Ovidiu Artopolescu, fosti directori ai companiei Microsoft, pentru complicitate la abuz in serviciu.

In aceeasi zi, DNA a cerut aviz de la Camera Deputatilor pentru urmarirea penala a deputatului PSD Eugen Bejinariu, acesta fiind suspectat, in dosarul „Microsoft 2”, de abuz in serviciu.

In 12 decembrie 2016 au fost pusi sub acuzare fostii ministrii Dan Nica, Alexandru Athanasiu si Adriana ticau, in cazul lui Nica si Athanasiu fiind luata atunci masura controlului judiciar.

Dosarul “Microsoft 2” este desprins din cauza in care, in 3 septembrie 2016, au fost condamnati definitiv fostul primar al municipiului Piatra Neamt Gheorghe Stefan la sase ani de inchisoare, fostul ministru al Comunicatiilor Gabriel Sandu la trei ani, pe Dorin Cocos si Nicolae Dumitru la doi ani si patru luni de inchisoare cu executare. in primul dosar „Microsoft”, Claudiu Florica si Dinu Pescariu sunt martori denuntatori.

Potrivit procurorilor, Dorin Cocos ar fi pretins si primit noua milioane de euro de la Claudiu Florica si Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, atunci ministru al Dezvoltarii Regionale si vicepresedinte PDL, sa asigure firmelor sustinute de Claudiu Florica incheierea si derularea contractului de licentiere Microsoft cu Ministerul Comunicatiilor.

Gabriel Sandu Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: News.ro

Klaus Iohannis a transmis ministrului Justitiei cererea de urmarire penala a fostului ministru Gabriel Sandu

Klaus Iohannis a transmis ministrului Justitiei cererea de urmarire penala a fostului ministru Gabriel Sandu

cultura canabis

Fost şef al Gărzii de Mediu, prins cultivând canabis. Avea sute de plante

Un avion de mici dimensiuni s-a prabuşit în zbor spre România

Mașinile ”tunate” din Cluj, verificate de polițiști: defecțiuni la sistemul de frânare

Metrorex amenință că, de pe 27 octombrie, va închide metroul pe termen nelimitat

Bărbatul care și-a înjunghiat soția și soacra a fost arestat

Dezvăluiri revoltătoare făcute de părinții copilului care ar fi murit de la etnobotanice

bebelus

Părinți din Galați reținuți pentru că își băteau constant fetița de nici 2 ani

Poliţist lovit cu capul în faţă de un şofer băut, în Balș. Reacția agresorului după încătușare. VIDEO

Incendiu violent la o hală de băuturi alcoolice din București

Liviu Pop critică ”mafia” manualelor și propune un monopol al Ministerului Educației

Sportiv mort într-un accident de motocicletă, la câteva ore după ce și-a luat permisul

Profesor de matematică din Gorj, acuzat că ar fi lovit un elev în timpul orelor