Fostul ministru de Externe Adrian Severin afla azi daca ajunge dupa gratii. "Ce s-a intamplat pana acum e o farsa judiciara"

×
Codul embed a fost copiat

Adrian Severin trece luni printr-un moment dificil. Inalta Curte de Casatie si Justitie il judeca definitiv in dosarul in care fostul europarlamentar este acuzat de coruptie.

UPDATE 17:00  Procurorii DNA au cerut luni magistratilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie o pedeapsa mai mare pentru fostul europarlamentar Adrian Severin, condamnat in prima instanta la trei ani si trei luni de inchisoare cu executare pentru luare de mita si trafic de influenta.

La ultimul termen al judecarii apelului, procurorul de sedinta a solicitat judecatorilor condamnarea lui Adrian Severin la 6 ani si 6 luni inchisoare pentru luare de mita si 5 ani pentru trafic de influenta, la care sa se adauge un spor de pedeapsa.

De cealalta parte, avocatii lui Adrian Severin au cerut magistratilor desecretizarea unor documente ale SRI si efectuarea unor expertize tehnice in cazul inregistrarilor de la dosar.

Avocatii au mai solicitat sesizarea instantei supreme pentru rezolvarea unei chestiuni de drept, respectiv daca pot fi folosite ca probe inregistrari facute de o persoana privata fara a exista o aprobare de la judecatori. Toate aceste cereri au fost respinse, completul de judecata invocand faptul ca ele trebuiau ridicate in faza de camera preliminara a procesului.

Citește și
Adrian Severin
Fostul europarlamentar Adrian Severin, urmarit penal intr-un dosar de spalare de bani. Procurorii DNA i-au pus sechestru
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

De asemenea, un avocat a ridicat o exceptie de neconstitutionalitate cu privire la un text de lege din Codul penal care ar fi redactat imprecis cu privire la dreptul la aparare. Avocatul a mai spus ca Adrian Severin a luptat pentru statul de drept inca din anul 1990 si el este responsabil de inamovibilitatea judecatorilor.

Procesul continua cu pledoariile avocatilor, dupa care instanta va ramane in pronuntare.

Cum in prima instanta, Severin a fost gasit vinovat, fostul demnitar nu are niciun motiv sa stea linistit. Deciza Instantei Supreme l-ar putea trimite chiar in spatele gratiilor. Este ultimul termen din dosarul in care Adrian Severin a contestat condamnarea sa, in 23 februarie, la trei ani si trei luni de inchisoare cu executare, in dosarul in care a fost pus sub acuzare in calitate de europarlamentar, pentru luare de mita si trafic de influenta.

Fostul europarlamentar a ajuns la sediul instantei supreme la ora 10.00, el declarand ca este posibil sa se pronunte o pedeapsa cu executare, dar ca este pregatit pentru orice. „Daca domnilor procurori le este foarte clar ca eu sunt vinovat, de ce le este frica sa audieze martori, de ce le este frica sa isi expertizeze probele, de ce le este frica sa imi permita apararea?”, a spus Adrian Severin, potrivit News.ro.

Adrian Severin a postat, luni dimineata, inainte de inceperea judecarii dosarului sau, un mesaj video in care spune ca peste putine zile va incheia 25 de ani de lupta, in care a intrat singur, „fara a face parte din vreo grupare, retea, conspiratie sau clan oligarhic”, si tot asa o va incheia. Fostul europarlamentar mai spune ca nu ii este frica de cruce si ca le poate acorda iertare "calailor in roba”.

"Curand se ca consuma farsa judiciara romaneasca declansata pe baza unei farse jurnalistice straine, fara a mi se ingadui o singura proba in aparare. Nu imi este frica de cruce, suferinta purifica si inalta. Atat cat aceasta suferinta ma priveste doar pe mine, le pot acorda iertare calailor in roba. Fara voia lor fac parte deja din istoria Romaniei, iar particica aceasta de istorie ei vor sa o intineze”, sustine Adrian Severin in mesajul video postat pe pagina sa de Facebook inaintea condamnarii sale definitive. Adrian Severin mai spune ca pe el istoria il va absolvi si ca va veni vremea in care adevaratele fapte vor fi cunoscute tuturor.

"Lucrul cel mai trist este ca in urma las o ruina, o Romanie lipsita de putere, dezbinata, anomica si condusa de straini, cu un popor sufocat de frica, ura si neputinta. Aceasta intr-o lume care adanceste zilnic razboiul impotriva tuturor. Ceea ce va rog este sa nu va lasati intimidati, sa nu cadeti sub povara statului colonial. Invins nu este cel pus la pamant, ci acela care nu mai vrea sa se ridice. Oricat de lunga ar fi noaptea, ziua ii va urma”, inchei Adrian Severin mesajul video.

Intrebat la cine se referea atunci cand a vorbit, in inregistrarea video postata pe pagina sa de Facebook, despre "calai in roba”, Adrian Severin a spus: "Calai sunt cei care executa fara sa judece. Daca este vorba despre o justitie corecta, nu mai este vorba de calai”. "Eu nu stiu ce se va intampla astazi. Se pot intampla multe. Ce s-a intamplat pana acum este o farsa judiciara”, a mai spus Severin.

Adrian Severin a solicitat instantei audierea mai multor martori, in sustinerea apelului formulat dupa decizia prin care a fost condamnat la trei ani si trei luni de inchisoare cu executare pentru ca, in perioada decembrie 2010 - martie 2011 ar fi acceptat promisiunea a doi jurnalisti de la "Sunday Times" de a-i plati 100.000 euro anual, in schimbul depunerii de amendamente in comisiile de specialitate ale Parlamentului European si votarii impotriva altor amendamente ce nu corespundeau intereselor societatii comerciale pe care cei doi pretindeau ca o sustin. Judecatorii i-au respins cererea de audiere a jurnalistilor englezi care i-au promis bani pentru depunerea unor amendamente, a fostului presedinte Traian Basescu si a fostului sef al SRI George Maior.

Fostul europarlamentar a fost trimis in judecata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie pe 11 septembrie 2013, pentru luare de mita si trafic de influenta, iar in 23 februarie 2016 a fost condamnat, de instanta de fond, la trei ani si trei luni de inchisoare cu executare. Decizia a fost contestata de Adrian Severin si de procurori la Completul de cinci judecatori al instantei supreme, care va pronunta o decizie definitiva in aceasta cauza.

La momentul investigatiei jurnalistice, trei europarlamentari - Adrian Severin, fostul ministru sloven de Externe Zoran Thaler si fostul ministru austriac de Interne Ernst Strasser – ar fi acceptat "sa-si vanda serviciile" unor jurnalisti ai ziarului "The Sunday Times", care pretindeau ca se ocupa cu actiuni de lobby. Reporterii au propus mai multor membri ai Parlamentului European sa le plateasca 100.000 de euro pe an in schimbul "ajutorului" pentru adoptarea unor amendamente.

Articol recomandat de sport.ro
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
Citește și...
3 ani si 3 luni de inchisoare pentru Adrian Severin, fost europarlamentar si ministru de externe. ICCJ nu a crezut in
3 ani si 3 luni de inchisoare pentru Adrian Severin, fost europarlamentar si ministru de externe. ICCJ nu a crezut in "lobby"

Instanta Suprema a decis ca Adrian Severin trebuie sa ajunga in spatele gratiilor in dosarul in care a fost acuzat de luare de mita de procurorii DNA - desi politicianul spune ca totul a fost o "inscenare".

Fostul europarlamentar Adrian Severin, urmarit penal intr-un dosar de spalare de bani. Procurorii DNA i-au pus sechestru
Fostul europarlamentar Adrian Severin, urmarit penal intr-un dosar de spalare de bani. Procurorii DNA i-au pus sechestru

Procurorii anticoruptie vorbesc despre contracte de consultanta fictive incheiate de biroul de europarlamentar al lui Adrian Severin.

Adrian Severin incearca imposibilul. Le cere judecatorilor sa elimine exact proba principala a acuzarii
Adrian Severin incearca imposibilul. Le cere judecatorilor sa elimine exact proba principala a acuzarii

Adrian Severin incearca imposibilul in fata instantei supreme, acolo unde europarlamentarul este judecat pentru acuzatii de coruptie.

Recomandări
Liderul PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, urmărit penal de DNA, și-a depus candidatura pentru un nou mandat la CJ Prahova
Liderul PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, urmărit penal de DNA, și-a depus candidatura pentru un nou mandat la CJ Prahova

Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus, miercuri, semnăturile şi dosarul de candidatură la Consiliul județean Prahova.

Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin
Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin

"Ce se va întâmpla pe termen lung cu Rusia?" este marea întrebarea pe care foarte multă lume și-o pune, mai ales că nici măcar "Țarul de la Kremlin", Vladimir Putin, nu poate scăpa de moarte.

Marcel Ciolacu: „Locul domnului Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5”
Marcel Ciolacu: „Locul domnului Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5”

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, că locul lui Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5, el precizând că nu va negocia cu acesta pentru retragerea din cursa electorală.