Fostul ministru Adriean Videanu a fost inculpat in dosarul Romgaz-Interagro. ''Nimic nou nu s-a intamplat"

Ultimul update: Duminica 20 Martie 2016 07:13
Data publicarii: Joi 17 Martie 2016 10:39
Categorie: Actualitate

Adriean Videanu are de astazi oficial calitatea de inculpat in dosarul ''Romgaz-Interagro''. Fostul ministru al Economiei, a fost chemat la sediul DIICOT, unde i s-au adus la cunostinta acuzatiile.

Prejudiciul in acest caz, sustin anchetatorii, este de ordinul zecilor de milioane de euro.

''Nimic nou nu s-a intamplat. Mi s-au adus la cunostinta acuzatiile si mi s-a schimbat incadrarea, de la invinuit la inculpat", a declarat Videanu.

Videanu a ajuns in jurul orei 10 si jumatate la DIICOT, dar nu a vrut sa comenteze. “Eu sunt cel care crede ca justitia se face in fata procurorului si a instantei, daca domnul procuror doreste sa va spuna pentru ce, va spune dansul”, a declarat fostul ministru al Economiei. El a fost chemat de procurori in dosarul Romgaz, in care este acuzat de constituire a unui grup infractional organizat, abuz in serviciu si complicitate la delapidare. Acuzarea vorbeste de un prejudiciu de 62 de milioane de euro, insa anul trecut Videanu spunea ca a consultat expertiza si ca prejudiciul este zero.

Aproape finalizat dosarul, dupa 5 ani de cercetari Videanu poate fi trimis in orice moment in judecata pentru acuzatiile care i se aduc: constitutirea unui grup infractional organizat, abuz in serviciu si complicitate la delapidare. Toate acestea s-ar fi petrecut in perioada in care politicianul ocupa fotoliul de ministru al Economiei.

Adriean Videanu si Ioan Niculae, citati in dosarul Romgaz. Acuzatii vorbesc de prejudiciu 0, procurorii - de zeci de milioane

Prejudiciul in acest dosar, spun procurorii, se ridica la 62 de milioane de dolari. Asta dupa ce Interagro ar fi primit, cu sprijinul lui Videanu, gaze naturale la pret subventionat, in mod ilegal. procurorii au cerut si inceperea urmaririi penale pentru Varujan Vosganian, insa senatorii au respins aceasta cerere.

Aflat in spatele gratiilor intr-un alt dosar, omul de afaceri Ioan Niculae, cel care ar fi fost beneficiarul bunavointei celor doi fosti ministri, va fi si el adus in perioada urmatoare la diicot.

La ultima "vizita", avocatul lui Niculae a sustinut, dupa ce a vazut expertiza financiara, ca prejudici este inexistent.

Potrivit DIICOT, in perioada decembrie 2006 - decembrie 2008, Varujan Vosganian si, in perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, Adriean Videanu, in calitate de ministri, au aprobat, semnat si sustinut in Guvern sase ordine, respectiv trei memorandumuri, in scopul sprijinirii intereselor financiare ale grupului infractional constituit de catre Ioan Niculae si au utilizat SNGN Romgaz SA (unitate nationala de interes strategic) in interesul privat al SC Interagro SA, acordand discounturi comerciale substantiale la livrarea de gaze naturale catre aceasta companie, peste plafoanele practicate de Romgaz, precum si gaze naturale exclusiv din productia interna, cu nerespectarea dispozitiilor legale si in conditiile in care Interagro inregistra debite istorice la plata gazelor consumate.

DIICOT mai sustine ca demersurile ministrilor Varujan Vosganian si Adriean Videanu s-au realizat in conditiile in care Interagro inregistra o datorie reprezentand aproximativ 70% din bugetul anual al societatii nationale, fiind grav afectate principalele activitati ale Romgaz, aceasta fiind transformata practic intr-un furnizor al unui "client privat privilegiat" si fiind pus in pericol sistemul energetic national pe segmentul gazelor naturale.

Procurorii mai arata ca prin activitatea ministrilor Vosganian si Videanu, respectiv prin vanzarea preferentiala catre Interagro a unor cantitati masive de gaze naturale, aceasta societate a fost plasata intr-o veritabila pozitie de monopol pe piata gazelor naturale.

Mai mult, Romgaz si Ministerul Economiei, fiind entitati ale statului cu atributii in domeniul energetic, prin folosirea Romgaz in favoarea Interagro, contrar scopului pentru care Romgaz a fost infiintata, s-au creat riscuri semnificative in planul securitatii energetice a Romaniei.

In referatul procurorilor se mai retine ca Romgaz a livrat in aceasta maniera catre Interagro gaze naturale din productia proprie in valoare de aproximativ 1.500.000.000 lei, respectiv 500 milioane dolari, din care 270 milioane lei (92 milioane dolari) reprezinta valoarea reducerilor comerciale acordate ilegal. In urma unei expertize, s-a stabilit ca prejudiciul in aceasta cauza se ridica la 62 milioane euro.
 

Adriean Videanu, la sediul DNA. Declaratia facuta de fostul ministrul inainte de a fi audiat

Adriean Videanu, la sediul DNA. Declaratia facuta de fostul ministrul inainte de a fi audiat

Porc mistret

Jandarmii, mobilizați să păzească un porc mistreț, la Vaslui

Copiii care au băut antigel sunt în stare bună şi vor fi externaţi

O femeie a ajuns la spital, după ce a confundat sticla de agheasmă cu diluantul

Putin, despre înarmarea Rusiei: „Am avut prea multă încredere în Occident”

Medicii rezidenți au protestat în Timișoara. „Voi dați afară medicii din țară”

Comună în executare silită, după ce primarul a dat bugetul pe 3 ani pe coşuri de gunoi

Accident Dambovita

Un tractorist, care avea alcoolemie, a provocat un grav accident în Dâmbovița

Sute de credincioși s-au închinat la moaștele Sfintei Filofteia, în Alba Iulia

Groapa de gunoi de la Pata Rât s-a aprins din nou: 10 familii au fost evacuate

Accident grav la Timişoara, din cauza unui şofer de 70 de ani

SRI a transmis comunicări oficiale despre alegerile din 2009, arhiva SIPA și declarațiile lui Dragomir

Poluarea omoară mai mulți oameni decât războiul sau foametea. 11,8 % din români sunt victime