Fostul lider PDL Gheorghe Stefan "Pinalti" a recunoscut ca a facut trafic de influenta ca sa obtina bani pentru el si partid

Gheorghe Stefan

Procurorii Serviciului Teritorial Ploiesti al DNA au dispus sesizarea instantei de judecata cu acordul de recunoastere a vinovatiei in cazul lui Gheorghe Stefan, fostul primar din Piatra Neamt.

Fostul lider PDL executa deja o pedeapsa privativa de libertate, in dosarul privind finantarea ilegala a Partidului Democrat Liberal.

Gheorghe Stefan, care la data faptelor era si vicepresedinte al PDL, partid aflat la guvernare, este acuzat de trafic de influenta si folosirea influentei functiei de conducere intr-un partid politic, in scopul obtinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, potrivit unui comunicat al DNA, citat de Agerpres.

"In prezenta aparatorului ales, inculpatul Stefan Gheorghe a declarat expres ca recunoaste comiterea faptelor retinute in sarcina sa, accepta incadrarea juridica pentru care a fost pusa in miscare actiunea penala si este de acord cu felul si cuantumul pedepsei aplicate, precum si cu forma de executare a acesteia, respectiv 3 ani inchisoare si interzicerea atat pe perioada executarii pedepsei, cat si pe o perioada de 3 ani, dupa executarea pedepsei principale, a drepturilor de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice, de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat si de a ocupa o functie sau de a exercita o profesie ori de a desfasura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit pentru savarsirea infractiunilor", se precizeaza in comunicat.

Potrivit procurorilor, faptele de care este acuzat Gheorghe Stefan au fost comise in perioada 2009 - 2012.

Citește și
Vasile Blaga, la DNA Ploiesti
"Imi depun demisia din functia de copresedinte al PNL". Vasile Blaga, pus sub control judiciar, ar fi luat 700.000 euro
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

"Inculpatul Stefan Gheorghe, in calitate de vicepresedinte al partidului aflat la guvernare, in scopul obtinerii de sume de bani atat pentru sine, cat si pentru partid, si-a folosit in mod direct influenta detinuta in mediul politic si a determinat persoanele cu putere de decizie de la nivelul ministerelor de resort sa numeasca la conducerea unei companii nationale din domeniul energiei o anumita persoana", se mentioneaza in comunicatul DNA.

Conform aceleiasi surse, Gheorghe Stefan i-a spus persoanei numite prin influenta sa ca va fi mentinuta in functia de conducere la compania nationala din energie doar daca ii vor fi atribuite societatii reprezentate de un om de afaceri din anturajul sau o serie de contracte de achizitii servicii si produse IT. Prin incheierea contractelor in urma unor licitatii trucate, directorul respectiv a transferat la partid o anumita suma de bani, reprezentand un procentaj prestabilit.

"In paralel, inculpatul Stefan Gheorghe i-a promis omului de afaceri ca va interveni la directorul companiei, astfel incat firma sa sa castige licitatiile publice organizate, iar in schimb a pretins si a primit un procentaj cuprins intre 10 si 25% din valoarea fiecarui contract astfel incheiat, primind pentru sine si pentru formatiunea politica din care facea parte suma totala de aproximativ 10.000.000 lei (circa 2.350.000 euro), din care 700.000 euro au ajuns la Blaga Vasile, trimis in judecata de procurorii anticoruptie la data de 28 noiembrie 2016", se mai arata in comunicat.

Dosarul de urmarire penala, impreuna cu acordul de recunoastere a vinovatiei, au fost trimise la Tribunalul Bucuresti.

Anterior, Gheorghe Stefan a mai fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie pentru savarsirea unor infractiuni similare, reaminteste DNA.
 

Articol recomandat de sport.ro
Bye, Rangers! Ianis Hagi nu revine în Scoția. "Acord total" cu noul club
Bye, Rangers! Ianis Hagi nu revine în Scoția. "Acord total" cu noul club
Citește și...
Dosarul Microsoft. Pedepsele cu inchisoarea au fost marite. Unul dintre condamnati, prins dupa ce a fost instituit filtru
Dosarul Microsoft. Pedepsele cu inchisoarea au fost marite. Unul dintre condamnati, prins dupa ce a fost instituit filtru

Primul lot din dosarul Microsoft merge dupa gratii. Dorin Cocos, Nicolae Dumitru, fostul ministru Gabriel Sandu si fostul primar Gheorghe Stefan, au fost condamnati la inchisoare cu executare.

"Imi depun demisia din functia de copresedinte al PNL". Vasile Blaga, pus sub control judiciar, ar fi luat 700.000 euro

Vasile Blaga si-a dat demisia din functia de copresedinte al PNL, dupa ce a fost plasat sub control judiciar intr-un dosar de trafic de influenta in care a fost audiat mai mult de doua ore la sediul DNA Ploiesti.

Dupa 5 luni in spatele gratiilor, Gheorghe Stefan s-a intors acasa.
Dupa 5 luni in spatele gratiilor, Gheorghe Stefan s-a intors acasa. "Beciul domnesc te inmoaie"

Gheorghe Stefan, fostul primar al orasului Piatra Neamt, s-a intors miercuri seara acasa, dupa mai bine de 5 luni petrecute dupa gratii.

Recomandări
Împreună, dar despărțiți. Alianța PSD-PNL îi aruncă în lupta pentru Primăria Capitalei pe Firea și Burduja
Împreună, dar despărțiți. Alianța PSD-PNL îi aruncă în lupta pentru Primăria Capitalei pe Firea și Burduja

Medicul Cătălin Cîrstoiu nu va mai fi candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei. Decizia a fost luată de Coaliție după o ședință maraton, care a durat peste 14 ore. 

Sondaj INSCOP: Alianța PSD-PNL conduce detajat în intenţii de vot la alegerile europarlamentare. Cine ocupă locul secund
Sondaj INSCOP: Alianța PSD-PNL conduce detajat în intenţii de vot la alegerile europarlamentare. Cine ocupă locul secund

Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna aprilie, la comanda News.ro.

Procesul istoric al lui Donald Trump. Fostul președinte, acuzat că a încercat să
Procesul istoric al lui Donald Trump. Fostul președinte, acuzat că a încercat să "corupă" alegerile din 2016. Cum se apără

La New York a început, sâmbătă, procesul istoric în care Donald Trump e acuzat că a făcut plăți ilegale ca să ascundă o aventură amoroasă cu o vedetă din filmele pentru adulți.