Florin Secureanu, retinut pentru luare de mita si delapidare. Fostul manager de la Malaxa a iesit in catuse de la audieri

Florin Secureanu

Fostul director al Spitalului 'Malaxa' Florin Secureanu a fost retinut, vineri, de procurorii DNA in dosarul in care este acuzat de savarsirea infractiunilor de luare de mita si delapidare, ambele in forma continuata.

Florin Secureanu, managerul demis al Spitalului Malaxa, a fost retinut pentru luare de mita si delapidare. Procurorii anticoruptie il acuza printre altele ca de 9 ani foloseste casieria institutiei sanitare ca pe propriul portofel.  Mai mult decat atat ar fi calatorit de sute de ori in strainatate pe banii unei firme, pe care a favorizat-o. Florin Secureanu este acuzat de luare de mita si delapidare, infractiuni pe care le-ar fi repetat in ultimii 9 ani nestingherit.

Procurorii anticoruptie sustin ca managerul Spitalului Malaxa "...a conceput si a pus in aplicare o schema prin care sustragea repetat (aproape zilnic) sume de bani din casieria spitalului."

Secureanu a scos de 1075 de ori bani din casieria spitalului in tot atatea zile, iar suma totala pe care ar fi delapidat-o se apropie de doua milioane de lei.  Anchetatorii sustin ca acelasi Secureanu a acordat contracte direct, fara licitatie, unei societati comerciale, dupa care i-a cerut patronului sa plateasca pentru deplasarile sale si ale apropiatilor.

Astfel firma in cauza a achitat unei agentii de turism suma de 800 de mii de lei pentru 470 de excursii. Lui Secureanu si amicilor sai le-au fost asigurate biletele avion, cazarea, dar si inchirierea de masini in Europa, America, Asia, si Romania. Spitalul Malaxa este in administrarea primariei capitalei care a fost generoasa cu institutia sanitara, alocandu-i milioane de euro.

Citește și
Florin Secureanu
Agentia Nationala de Integritate verifica averea fostului manager de la Malaxa. Medicul Secureanu are 4 case si 7 terenuri
Românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse. Ce a spus ministrul Agriculturii

Despre afacerile necurate ale lui Florin Secureanu a scris jurnalistul Catalin Tolontan pe blogul sau. A fost momentul in care managerul spitalului Malxa s-a facut nevazut. In paralel cei alaturi de care s-a afisat in ultimii ani, au incercat sa stearga, urmele legaturilor. Numele lui Secureanu apare pe soclul statuii lui Mihai Eminescu de la Viena, si era trecut acolo pentru ca urma sa faca o donatie unei asociatii. Dupa izbuncirea scandalului in Romania numele a disparut a aratat pe blogul sau acelasi Catalin Tolontan.

Comunicat DNA

Potrivit unui comunicat al DNA, Secureanu a conceput si a pus in aplicare o schema prin care, timp de peste sapte ani, a sustras aproape zilnic sume de bani din casieria unitatii medicale pe care a condus-o. "Suspectul Secureanu Adrian Florin a detinut functia de manager al spitalului clinic 'Nicolae Malaxa' din Bucuresti, in perioada 2007 pana la data de 29 noiembrie 2016, fiind numit in functie de catre Primaria Municipiului Bucuresti, autoritate publica in subordinea careia se afla spitalul. In perioada mai 2009 - noiembrie 2016, suspectul Secureanu Adrian Florin a conceput si a pus in aplicare o schema prin care sustragea repetat (aproape zilnic) sume de bani din casieria spitalului", se precizeaza in comunicat.

Conform aceleiasi surse, din probele administrate in dosar a rezultat ca s-au emis facturi pentru un numar de 1.075 de zile, ceea ce ar insemna ca directorul si-a insusit in 1.075 de zile sume de bani din patrimoniul spitalului. Suma totala astfel delapidata a fost evaluata la 1.944.594 de lei, care reprezinta prejudiciu cauzat unitatii medicale.

"Pentru a justifica in documentele financiar-contabile ale institutiei publice sumele de bani astfel delapidate, suspectul Secureanu Adrian Florin a cerut personalului din cadrul serviciilor din subordinea sa (serviciul financiar - contabil, serviciul achizitii, serviciul administrativ) sa intocmeasca in fals documente justificative (facturi si chitante). In acest scop, directorul spitalului s-a folosit de doua societati comerciale cu un comportament fiscal neadecvat, care figurau fictiv ca furnizori de consumabile IT si prestatori de servicii de reparatii si mentenanta calculatoare ai spitalului", se mentioneaza in comunicat.

Din cercetari a rezultat ca, in realitate, cele doua societati nu au avut niciodata contracte cu Spitalul "Malaxa", nu au prestat niciun serviciu si nu au livrat niciun fel bunuri institutiei publice. Procurorii mai sustin ca, in perioada 20 mai 2011 - noiembrie 2016, in mod repetat, Florin Secureanu a pretins unei societati comerciale, care avea atribuite contracte de achizitie directa cu spitalul, sa-i plateasca o serie de deplasari pe care el si apropiati ai sai le faceau in strainatate si in tara. Astfel, societatea respectiva a platit unei agentii de turism peste 800.000 de lei pentru un numar de 470 de deplasari ale suspectului si ale apropiatilor sai.

"Serviciile turistice de care a beneficiat managerul spitalului si apropiatii sai, platite de societatea care avea contracte cu spitalul, au constat in achizitionarea de bilete avion, cazare, inchirieri auto, mic dejun etc. Destinatiile au fost variate, atat in Europa, America, Asia, cat si in Romania", se mai arata in comunicatul DNA.

Vineri, Florin Secureanu s-a prezentat la sediul DNA pentru a fi audiat de procurori. Pe 29 noiembrie, anchetatorii DNA au ridicat de la Spitalul "Malaxa" o serie de documente referitoare la incheierea unor contracte. In aceeasi zi, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, l-a demis pe Florin Secureanu.

 

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Fostul manager de la Malaxa ar putea fi dat in judecata de Ordinul Suveran de Malta.
Fostul manager de la Malaxa ar putea fi dat in judecata de Ordinul Suveran de Malta. "A folosit numele si emblema abuziv"

Noi probleme pentru Adrian Florin Secureanu, de data asta din cauza ca s-a pretins "Mare Prior" al Ordinului de Malta.

Agentia Nationala de Integritate verifica averea fostului manager de la Malaxa. Medicul Secureanu are 4 case si 7 terenuri
Agentia Nationala de Integritate verifica averea fostului manager de la Malaxa. Medicul Secureanu are 4 case si 7 terenuri

Agentia Nationala de Integritate a inceput verificarile declaratiei de avere a fostului manager al Spitalului Clinic "Nicolae Malaxa” din Capitala, au declarat pentru News.ro surse din ANI.

Florin Secureanu a fost demis, iar DNA a ridicat documente de la Spitalul Malaxa. Cine va fi noul manager interimar
Florin Secureanu a fost demis, iar DNA a ridicat documente de la Spitalul Malaxa. Cine va fi noul manager interimar

Ancheta este si la spitalul Malaxa din capitala. Procurorii anticoruptie au ridicat marti mai multe documente necesare intr-o ancheta despre contractele pe care spitalul le avea cu diferite firme.

Recomandări
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război

Europa trebuie să-şi consolideze capacităţile de apărare şi să treacă la o abordare de tipul "economie de război" ca răspuns la ameninţarea reprezentată de Rusia, a declarat luni preşedintele Consiliului European, Charles Michel, citat de Reuters.

Putin, despre alegerile din Rusia: „O campanie electorală civilizată și în deplină concordanță cu legile”
Putin, despre alegerile din Rusia: „O campanie electorală civilizată și în deplină concordanță cu legile”

Vladimir Putin și-a sărbătorit luni seară victoria electorală în Piața Roșie, înțesată de ruși. Liderul de la Kremlin a marcat cu o baie de mulțime și împlinirea a zece ani de la anexarea ilegală a Crimeei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.