Fostul director al Spitalului de Psihiatrie Socola din Iasi, trimis in judecata. Ce acuzatii i se aduc

Lucian Burlea Socola - Agerpres

Fostul manager al Spitalului Clinic de Psihiatrie Socola Iasi Stefan-Lucian Burlea a fost trimis in judecata de procurorii DNA Iasi, fiind acuzat de abuz in serviciu, relateaza Agerpres.

 

De asemenea, DNA Iasi i-a trimis in judecata pe Iulian Sebastian Popa, la data faptelor sef Serviciu Achizitii in cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie Socola Iasi, Adriana Medvichi, la data faptelor jurist la aceeasi unitate medicala, si Gina Grecianu, consilier juridic, informeaza un comunicat al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).

 

Iulian Popa este in arest la domiciliu, in sarcina sa procurorii retinând savârsirea infractiunilor de abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, fals intelectual, trafic de influenta, instigare la infractiunea de fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata, fals material in inscrisuri oficiale si uz de fals.

Citește și
Yassin, Hayssam
Mohamad Yassin, trimis in judecata. Medicul este acuzat de trafic de influenta pentru a-l scoate pe Hayssam din inchisoare
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Adriana Medvichi este acuzata de abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit si fals intelectual, iar Gina Grecianu este acuzata de abuz in serviciu.

Potrivit anchetatorilor, in perioada 29-30 aprilie 2014, stefan-Lucian Burlea, impreuna cu Iulian Popa si Adriana Medvichi, in calitate de presedinte si, respectiv, membri ai comisiei, si-au indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu privind organizarea si desfasurarea unui concurs in vederea ocuparii unui post de referent la Spitalul Clinic de Psihiatrie Socola.

Prin aceasta s-a produs o vatamare a intereselor legitime ale unitatii medicale, concomitent cu obtinerea unui folos necuvenit pentru persoana admisa, care nici macar nu a participat efectiv la concursul organizat in vederea ocuparii postului, fiind plecata in strainatate.

in continuare, comisia de examinare a semnat un proces-verbal si mai multe anexe, prin care se atesta, in fals, faptul ca persoana inscrisa la concurs a fost declarata ,,admisa', inclusiv la proba interviului care s-a sustinut in fata membrilor comisiei de examinare. Ulterior, inculpatul stefan-Lucian Burlea a semnat contractul individual de munca incheiat intre unitatea spitaliceasca si persoana câstigatoare a concursului.

"De precizat este faptul ca, anterior organizarii concursului, inculpatul Popa Iulian Sebastian a pretins si a primit de la sotia candidatului declarat 'admis', suma de 8.000 de lei, exclusiv pentru un alt functionar cu putere de decizie din cadrul comisiei de examinare (fara a retine o parte din bani pentru sine), promitând ca va rezolva tot ce era necesar privind angajarea sotului cumparatoarei de influenta. Dupa ce procurorii anticoruptie au fost sesizati si dupa efectuarea unor activitati procedurale la sediul Spitalului de Psihiatrie Socola Iasi, inculpatul Popa Iulian Sebastian a returnat suma de bani respectiva", se arata in comunicat.

In luna mai 2014, pentru a acoperi lipsa de la locul de munca a persoanei câstigatoare a concursului, stefan-Lucian Burlea a dispus, printr-o decizie nedatata, suspendarea contractului de munca pe o perioada de patru luni, incepând cu data de 12 mai 2014, obtinându-se astfel un folos necuvenit pentru persoana respectiva, constând in durata angajarii ce constituie vechime in munca si, respectiv, un folos patrimonial reprezentat de contravaloarea bonurilor de masa cuvenite, ca urmare a faptului ca acesta a ramas in continuare angajat al unitatii spitalicesti.

DNA mai arata ca la data de 26 august 2014, Gina Grecianu, in calitate de consilier juridic al Spitalului de Psihiatrie Socola Iasi, si-a indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu, prin intocmirea cu intârziere a unui referat cu propunere de declansare a procedurii disciplinare impotriva angajatului admis in urma concursului desfasurat in conditiile mentionate mai sus, in conditiile in care cunostea faptul ca aceasta persoana nu a fost prezenta nicio zi la locul de munca.

"Prin aceasta actiune, s-a produs, pe de o parte, o vatamare a intereselor legitime ale Spitalului Clinic de Psihiatrie Socola Iasi, prin nesanctionarea cu celeritate a abaterilor disciplinare comise de angajatii institutiei si pe de alta parte a fost obtinut un folos nepatrimonial necuvenit pentru angajatul respectiv, constând in considerarea perioadei mai - august 2014 ca vechime in munca", precizeaza comunicatul.

In luna septembrie 2014, in conditiile in care era cunoscut faptul ca se declansase o ancheta penala legata de organizarea acestui concurs si pentru a nu crea suspiciuni fata de indeplinirea defectuoasa a atributiilor de serviciu, stefan-Lucian Burlea a dispus cercetarea disciplinara a angajatului sau, pe motiv ca acesta nu s-a prezentat niciodata la serviciu, activitate urmata, ulterior, de desfacerea contractului de munca.

In cauza s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra cotei parti dintr-un imobil ce apartine inculpatului Popa Iulian Sebastian, pâna la concurenta sumei de 8.000 lei.

In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informatii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Iasi, cu propunere de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza.

Procurorii anticoruptie au dispus disjungerea cauzei si continuarea cercetarilor fata de Alina-Gabriela Deaconita pentru cumparare de influenta si fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata si fata de Gabriela Manuela Enescu, pentru fals intelectual.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Dosarul Nana a ajuns in instanta. 11 persoane au fost trimise in judecata pentru retrocedarea ilegala a unor terenuri
Dosarul Nana a ajuns in instanta. 11 persoane au fost trimise in judecata pentru retrocedarea ilegala a unor terenuri

Procurorii Parchetului General au trimis in judecata 11 persoane in dosarul privind retrocedarea ilegala a terenurilor din localitatea Nana, procesul urmand sa se desfasoare la Tribunalul Calarasi.

Mohamad Yassin, trimis in judecata. Medicul este acuzat de trafic de influenta pentru a-l scoate pe Hayssam din inchisoare
Mohamad Yassin, trimis in judecata. Medicul este acuzat de trafic de influenta pentru a-l scoate pe Hayssam din inchisoare

Medicul Mohamad Yassin a fost trimis in judecata de procurorii DNA, in dosarul in care este acuzat de trafic de influenta, relateaza Agerpres.

Avocata din Vaslui, care ii trimitea telefoane mobile iubitului aflat in penitenciar, a fost trimisa in judecata
Avocata din Vaslui, care ii trimitea telefoane mobile iubitului aflat in penitenciar, a fost trimisa in judecata

Procurorii DNA au trimis-o in judecata pe Alina Scafaru, avocata in Baroul Vaslui, acuzata ca a mituit un gardian pentru a-i introduce iubitului ei, detinut in Penitenciarul Iasi, telefoane mobile si bauturi alcoolice.

Recomandări
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”

După ce liderii PSD și PNL i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate, medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul comun al celor două partide la primăria Capitalei, a anunțat ieri că mandatul său este pe masa coaliției.

Cutremur cu magnitudinea 5, raportat vineri noapte. Unde a fost resimțit
Cutremur cu magnitudinea 5, raportat vineri noapte. Unde a fost resimțit

Un cutremur semnificativ cu magnitudinea de 5 a fost raportat vineri noapte, la ora 23:59:32, ora locală a României.

 

Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington
Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington

Statele Unite şi-au dat vineri acordul de a-şi retrage din Niger cei 1.000 de soldaţi angajaţi acolo în lupta antijihadistă, au anunţat mai mulţi responsabili americani sub protecţia anonimatului, scrie AFP.