Ads by INTERNET PROTV
ultimele stiri
«
»

Fostii sefi ai Institutului Oncologic si Spitalului Bagdasar, condamnati definitiv la 3 ani inchisoare cu suspendare

Dan Straja

Fostii manageri ai Institutului Oncologic si Spitalului "Bagdasar-Arseni” din Capitala, Dan Straja si Bogdan Paltineanu, au fost condamnati de Curtea de Apel Bucuresti, la trei ani de inchisoare cu suspendare.

Este vorba despre dosarul in care au recunoscut ca au luat mita pentru atribuirea si derularea unor contracte de achizitii publice, decizia fiind definitiva.

Judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au admis apelurile formulate de procurorii DNA, de Dan Straja si Bogdan Paltineanu, au rejudecat cauza si au dispus condamanarea fostilor manageri de spitale la cate trei ani de inchisoare cu suspendare.

Judecatorii au majorat pentru Bogdan Paltineanu termenul de supraveghere de la trei la patru ani si pedeapsa complementara la cinci ani, aceasta fiind suspendata. Instanta a mai dispus ca, pe durata termenului de supraveghere, Bogdan Paltineanu sa presteze 120 de zile de munca neremunerata in folosul comunitatii.

In cazul lui Dan Straja, instanta a inlaturat obligatia de a nu parasi tara pe durata termenului de supraveghere de trei ani. Totodata, judecatorii Curtii de Apel au dispus ca pedeapsa accesorie stabilita in cazul lui Straja sa fie suspendata, urmand sa fie executata doar in conditiile anularii sau revocarii suspendarii sub supraveghere.

Tribunalul Bucuresti i-a condamnat, in 24 noiembrie 2016, pe Dan Straja si Bogdan Paltineanu la cate trei ani de inchisoare cu suspendare, dupa ce au recunoscut ca au luat mita pentru atribuirea si derularea unor contracte de achizitii publice.

Instanta a mai dispus atunci ca Dan Straja si Bogdan Paltineanu sa aiba interdictie sa ocupe functia de care s-au folosit pentru savarsirea infractiunilor de care sunt acuzati si orice alta functie de conducere in cadrul unei persoane juridice de drept public, pe o durata de trei ani de la data ramanerii definitive a deciziei de condamnare.

Decizia a fost contestata la Curtea de Apel Bucuresti, care luni a dat o hotarare definitiva in acest dosar.

Sefii spitalului Bagdasar Arseni au recunoscut ca au luat mita

In 8 august 2016, Dan Nicolae Straja, managerul Institutul Oncologic "Alexandru Trestioreanu” la data faptelor, si Bogdan Paltineanu, manager la Institutul National de Geriatrie si Gerontologie "Ana Aslan” la data faptelor si, ulterior, manager al Spitalul Clinic de Urgenta „Bagdasar-Arseni”, au fost trimisi in judecata, pentru luare de mita.

Judecarea dosarului a inceput in 29 septembrie, la Tribunalul Bucuresti si s-a finalizat in 10 noiembrie, dupa patru termene, timp in care Straja si Paltineanu si-au recunoscut vinovatia.

Procurorii au aratat in rechizitoriu ca, in perioada mai - august 2015, Bogdan Paltineanu a primit de la reprezentantul a patru societati comerciale, pentru incheierea si derularea unor contracte de achizitii, suma totala de 73.450 de euro si 18.600 de lei, respectiv: in 12 mai 2015 - 26.400 de euro, 19 mai 2015 - 19.500 de euro, 16 iunie 2015 - 18.600 de lei, 13 iulie 2015 - 5.000 de euro, 21 august 2015 - 22.500 de euro.

Potrivit anchetatorilor, Bogdan Paltineanu se intalnea frecvent cu reprezentantii firmelor de medicamente pentru a primi diverse sume de bani, reprezentand 10 la suta din valoarea contractelor cu spitalul, intalnirile avand loc atat in autoturismul doctorului, cat si in cele ale denuntatorilor.

"Banii primiti de inculpat la datele mentionate, intr-un imobil ce-i apartinea, in autoturismul personal si in cel al reprezentantului firmelor furnizoare, reprezentau comisionul stabilit (5 – 10%) pentru derularea in bune conditii (emitere comenzi, plata facturi) a contractelor de reactivi, mobilier medical si dispozitive medicale pe care Institutul de Geriatrie le incheiase cu firmele respective”, au scris procurorii in actul de sesizare a instantei.

Potrivit unor surse judiciare, unele dintre contractele vizate in ancheta au fost incheiate cu firme ale lui Dorin Cocos.

Dan Straja a fost acuzat de procurorii DNA ca, luna mai 2015, a primit de la reprezentantul a doua societati comerciale 95.750 de euro, din care 55.000 de euro in 1 mai 2015 si 45.750 de euro in 8 mai 2015, "reprezentand comisionul stabilit pentru derularea, in bune conditii, a contractelor de furnizare de dispozitive medicale (emitere comenzi, plata facturi)” incheiate cu Institutul Oncologic "Alexandru Trestioreanu”.

Procurorii au aratat, in rechizitoriu, ca Dan Straja, a negociat mita prin mesaje scrise pe post-it-uri, care apoi erau rupte, iar cei 100.000 de euro i-a primit in doua transe, 55.000 de euro in biroul lui de la IOB si 45.000 de euro in masina sa, parcata intr-o zona necirculata, langa o linie de tren. Banii au fost dati in plicuri ascunse in reviste, ultima lasata pe presul din dreapta fata al masinii lui Straja.

"Sumele de bani, primite de inculpat atat in biroul sau din cadrul institutiei pe care o conducea, cat si in autoturismul personal, pe o strada necirculata, indicata anterior de inculpat, reprezentau comisionul stabilit (5%) pentru derularea in bune conditii a contractelor de furnizare de dispozitive medicale (emitere comenzi, plata facturi) pe care Institutul Oncologic le incheiase cu cele doua firme”, potrivit DNA.

 

Sursa: News.ro, Data publicarii: 13 Martie 2017
Ultimele stiri
 
 
 
 
© 2017 Stirileprotv.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii | Despre cookie-uri | Feed