Basescu a depus o coroana de garoafe la sicriul lui Cioaba.Cum se pregateste Sibiul de inmormantare

×
Codul embed a fost copiat

Tiganii au inceput priveghiul, la Sibiu, pentru Florin Cioaba. Presedintele Traian Basescu a trecut pe acolo si a lasat o coroana de flori pentru raposat.

Trupul neinsufletit a fost adus marti seara cu un avion din Turcia. Zeci de rude si prieteni din tara si de peste hotare sosesc la Palatul din Sibiu unde, conform obiceiurilor etniei, in curte arde neintrerupt un foc, simbol al doliului.

La ora trei dupa-amiaza seful statului a sosit la palatul familiei Cioaba din Sibiu, oarecum pe neasteptate, intrucat in casa nu se aflau atunci niciunul dintre cei patru copii ai raposatului.

Cei doi fii si cele doua fiice erau, cel mai probabil, ocupati cu pregatirile funeraliilor.

"Daca e nevoie de ceva....Dumnezau sa-l odihneasca", le-a spus Basescu rudelor aflate langa sicriul lui Cioaba.

Citește și
Florin Cioaba, factura
O semnatura a facut diferenta. De ce va plati familia lui Cioaba factura de 41.000 de dolari
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Presedintele Traian Basescu a depus o coroana clasica, din garoafe rosii, care purta, pe panglica tricolora, inscriptia "Sincere regrete". Dupa un sfert de ora a plecat.

"As vrea sa nu fac niciun fel de declaratii", le-a spus Basescu jurnalistilor.

In curtea Palatului este un vesnic dute-vino, dar toata lumea pastreaza atmosfera de reculegere. Potrivit obiceiurilor penticostale, nimeni nu poarta doliu si nu aprinde lumanari, insa in curte va arde permanent un foc pana la inmormantare.

Toti cei veniti spun ca Florin Cioaba era un pastor devotat si un sfatuitor al comunitatii.

Pregatirile pentru inmormantare presupun atentie la fiecare detaliu.

''Si-a facut un costum frac pentru el, cand era viu. El se pregatea pentru o sarbatoare mare, asta facea el, dar nu stia nici el pentru ce sarbatoare. Este negru, este un costum deosebit", spune varul lui Florin Cioaba.

Sicriul a fost atent pregatit: marti seara, dupa ce a fost adus trupul neinsufletit in tara, intr-un cosciug standard, destinat transportului in avion, familia a tinut sa faca un popas la o capela din zona Obor. Aici, Florin Cioaba a fost mutat intr-un sicriu alb, din stejar.

Florin Cioaba a incetat din viata duminica, la varsta de 58 de ani, intr-un spital din Antalya, unde medicii ii montasera, vineri, un dispozitiv care sa-i ajute inima sa pompeze sange. Familia considera ca procedura a fost un esec.

Deocamdata, toata lumea se gandeste la inmormantare: pentru crucea inalta de 3 sau 4 metri se asteapta marmura din Simeria si, daca totul va fi pregatit, ceremonia va avea loc vineri.

UPDATE MIERCURI, 21 AUGUST

Dorinta familiei a fost ca trupul raposatului sa fie dus acasa intr-un sicriu alb, special cumparat, si nu in cel cu care a fost transportat cu avionul.

Asa ca marti seara, de la aeroport, cortegiul a traversat Bucurestiul, spre capela unde a fost facuta aceasta schimbare.

Sicriul cu trupul neinsufletit al lui Florin Cioaba a fost adus in Romania in jurul orei 20:30, cu o cursa de la Istanbul.

O parte dintre rude au sosit cu acelasi avion. Alti membri ai familiei, inclusiv fiul cel mare al decedatului - Dorin Cioaba, au venit din Turcia cu masinile personale.

La aeroport au ajuns marti seara si prieteni apropiati ai familiei. Si, la funeralii, sunt asteptati si pastori de peste hotare.

Asa cum cere procedura in astfel de cazuri, sicriul cu trupul neinsuflet al lui Florin Cioaba a fost sigilat in timpul calatoriei. Familia a dorit insa ca, odata ajuns in Romania, autointitulatul rege al tiganilor sa fie mutat neaparat intr-un cosciug alb.

Procedura de transfer a trupului dintr-un sicriu in altul s-a realizat la o capela din zona Obor, din Capitala, unde au venit si mai multi apropiati ai familiei. Apoi, dupa ce au rostit o rugaciune, oamenii adunati in curtea bisericii au pornit spre Sibiu.

Masina mortuara a ajuns la resedinta familiei Cioaba in jurul orei 4:45 . Acolo, asteptau deja zeci de rudele si prieteni.

Familia a aprins in curte un foc, asa cum cere traditia, pentru ca penticostalii nu aprind lumanari. Iar flacara nu se va stinge pana cand Florin Cioaba nu va fi inmormantat.

Sicriul a fost depus in salonul casei, care are 130 de metri patrati si este descoperit. Autointitulatul rege al tiganilor va fi inmormantat langa tatal sau, Ion Cioaba, in Cimitirul Municipal, pe o parcela de teren pe care familia a concesionat-o pentru 25 de ani.

Florin Cioaba a incetat din viata duminica, la varsta de 58 de ani, in spitalul Akdeniz Üniversitesi din Antalya, unde medicii ii montasera, vineri, un dispozitiv care sa-i ajute inima sa pompeze sange.

Luni, 21 august

UPDATE ORA 21:30 Trupul neinsufletit al lui Florin Cioaba a ajuns in tara. Rudele au luat corpul de la Spitalul Universitar din Antalya, unde a murit duminica si spun ca vineri il vor conduce pe ultimul drum.

Sicriul cu trupul neinsufletit al lui Florin Cioaba a fost adus in Romania in jurul orei 20:30 cu o cursa de la Istanbul.

"E transferat din sicriul de spital in cel pe care l-am cumparat noi. In jurul orei 23:00 o sa plecam inspre Sibiu. Inmormantarea vineri", a spus Daniel Cioaba.

Prietenii de familie spun ca ar putea exista insa anumite probleme.

"Din cate am inteles exista si probleme cu cripta pentru ca nu este pregatita. In cazul in care nu va fi gata totul, inmormantarea va avea loc sambata. S-au anuntat ca vor veni in jur de 25.000 - 30.000 din cate am eu in evidenta", a declarat Madalin Voicu.

Apropiatii lui Florin Cioaba au aranjat si ca persoanele aflate peste hotare sa ajunga la timp in tara, pentru funeralii.

"Pentru mine a reprezentat, dincolo de ce era el ca si lider rom, un frate de cruce, un pastor. Nadejdea noastra a fost sa mostenim imparatia lui Dumnezeu. Maine seara voi astepta aici o delegatie de pastori, frati din Germania, vreo 700, poate mergem la acolo la un priveghi", a spus pastorul Calin Ioan, prietenul lui Florin Cioaba.

La ora 21:30 masina mortuara in care se afla sicriul a plecat de la aeroport.

UPDATE 21:00 Trupul neinsufletit al lui Florin Cioaba a fost adus, marti seara, in Romania, cu o cursa de linie care a aterizat pe Aeroportul "Henri Coanda", inmormantarea urmand sa aiba loc vineri, la Sibiu, dupa cum a precizat fiul cel mic al autointitulatului rege al romilor, Daniel Cioaba.

Aeronava care a adus sicriul cu trupul lui Cioaba, apartinand companiei Turkish Airlines, a aterizat la Otopeni in jurul orei 20.30.

Printre cei care au asteptat, la aeroport, repatrierea trupului neinsufletit al lui Cioaba s-au numarat deputatul Madalin Voicu, pastorul Calin Ioan, de la Biserica Penticostala Evanghelia din cartierul bucurestean Ferentari, si alti reprezentanti ai comunitatii romilor.

Fiul cel mic al autointitulatului rege al romilor, Daniel Cioaba, a declarat ca sicriul cu trupul tatalui sau va fi dus la Sibiu in noaptea de marti spre miercuri, "pe la 12.00-1.00", iar funeraliile vor avea loc vineri.

Pentru inmormantare i-au comandat raposatului un sicriu alb, in care il vor transporta la Sibiu, marti noaptea.

La ora 10: 30 dimineata rudele au luat sicriul cu trupul lui Florin Cioaba de la morga Spitalului Universitar din Antalya.

La plecare, fiul cel mare Dorin a spus ca medicii turci "si-au dat tot interesul pentru a-i salva tatal".

In plus, neintelegerile de zilele trecute privind informatiile de la spitalul din Antalya au fost puse pe seama unor translatori "care nu au transmis ce trebuie".

"Deci eu am platit in jur de 15.000 de dolari, bani pe care i-am platit la spital ca un avans. Urmeaza acum cu aceasta suma de bani sa vedem daca asigurare ne-o returneaza inapoi sau spitalul. Nu stim. S-au lamurit toate lucrurile si putem sa plecam acasa", a spus Dorin Cioaba, fiul lui Florin Cioaba.

"Impartasim durerea familiei. Ei stiu ca am facut tot ce ne a stat in putinta sa il salvam. Ne grabim acum pentru ca sicriul trebuie transportat de urgenta catre aeroport", a precizat reprezentantul spitalului din Antalya.

Trupul lui Florin Cioaba va ajunge, marti seara, cu o cursa Antalya-Bucuresti, cel mai probabil dupa ora 20.30.

Va fi preluat de o firma de pompe funebre, imbalsamat si asezat intr-un sicriu de mahon alb, ce a costat peste 3000 de euro, spun rudele.

De la Bucuresti, sicriul va fi transportat cu o masina mortuara la Sibiu, acolo unde familia a concesionat, marti, pentru 25 de ani, o parcela de teren in Cimitirul Municipal.

Autointitulatul rege al tiganilor va fi inmormantat chiar langa tatal sau, Ion Cioaba, de la care a mostenit coroana.

In cimitir spiritele s-au aprins cand jurnalistii au vrut sa filmeze pregatirea mormantului.

Rudele regelui Cioaba din Targu Jiu spun ca vor fi prezente in numar mare la inmormantare. Si fostul candidat la presedintia Romaniei, Ninel Potarca vrea sa ajunga la funeralii. Acesta insa nu are voie sa paraseasca orasul Targu Jiu, fiind cercetat intr-un dosar de evaziune fiscala.

"Eu astept o aprobare de la doamna procuror Ilie, ca am interdictie sa parasesc localitatea. Ar trebui, normal, sa ajung acolo. Nu pot sa ajung inaintea mortului pentru ca in legea noastra sunt niste cutume", a spus Ninel Potarca, fost candidat la presedintia Romaniei.

Inmormantarea va avea loc la sfarsitul saptamanii. Asta pentru ca familia vrea sa respecte obiceiul care spune ca "raposatul trebuie sa stea trei nopti in casa lui."

"Se sta 3 zile, e bine sa facem toti in asa fel ca o sa vina 100.000 de oameni si liderii trebuie sa-i instruiasca sa nu stea pe strazi, sa nu faca lucruri anti-sociale", a spus Ion Mihai, consilier pe problemele rromilor de la Primaria Targu Jiu.

Rromii din Targu Jiu vor organiza, marti seara, o slujba speciala de pomenire.

UPDATE Marti, 20 august 2013

13:30 Familia Cioaba a concesionat astazi, pentru 25 de ani, o parcela de teren in Cimitirul Municipal. Autointitulatul rege al tiganilor va fi inmormantat chiar langa tatal sau, Ion Cioaba, de la care a mostenit coroana.

Inmormantarea va avea loc, cel mai probabil, sambata. Asta pentru ca familia vrea sa respecte obiceiul care spune ca "raposatul trebuie sa stea trei nopti in casa lui".

Fiul lui Florin Cioaba pune toate neintelegerile de zilele trecute privind informatiile de la spitalul din Antalya in baza "traducerii defectuoase" a limbii si spune ca medicii "si-au dat tot interesul pentru a-i salva tatal" si "au fost in permanenta langa familia sa."

13:00 In urma cu putin timp, rudele lui Florin Cioaba au ridicat sicriul cu trupul neinsufletit al acestuia de la morga spitalului Univesitar din Antalya. Cosciugul a fost preluat de o firma de pompe funebre si transferat la aeroport pentru formalitatile de repatriere.

11:00 Avionul cu care Florin Cioaba va fi adus in tara va ateriza pe aeroportul din Otopeni la ora 20:50.

Avionul va ateriza la Bucuresti, iar de aici trupul fostului "rege" al tiganilor va fi dus cu o masina mortuara la Sibiu.

Intre timp, rudele din tara i-au cumparat lui Cioaba un sicriu "in stil american", care a costat 3.000 de euro.

Cosciugul nu are are conditionat, este model Boston si e facut din mahon.

Daniel Cioaba, fiul cel mic al autointitulatului rege al romilor, a declarat pentru MEDIAFAX: "Nu este vorba de un sicriu cu aer conditionat. Va fi un capac care se va pune peste sicriu si care este prevazut cu aer conditionat. Acasa, insa, umeaza sa fie montat un echipament de aer conditionat, pentru ca sicriul va fi asezat in casa, nu afara".

Luni, 19 august 2013

UPDATE 19:00

Nota pentru spitalizarea lui Florin Cioaba, care a murit intr-un spital din Turcia, a coborat de la 350 de mii de dolari, suma avansata initial de baiatul raposatului, la 41 de mii de dolari, potrivit jurnalistilor turci.

Fiul lui Florin Cioaba a negociat cu managerii spitalului timp de 6 ore. Dupa stabilirea sumei finale si intocmirea facturii a plecat in mare graba din spital pentru a se intalni cu consulul. Acesta urmeaza sa le ofere documentele necesare pentru repatrieriea trupului neinsufletit al lui Florin Cioaba.

"Am cerut ca un avion sa vina din tara, sa ne ia pe toti si sa ne duca acasa, dar platit de noi. Ne-am trimis copiii cu masinile pe drum, copii bolnavi care au facut insolatie, toti plecam pe rand, doar am cerut ajutor daca ar fi putut sa ne trimita un avion sa ne ia pe toti. O sa luam un avion de linie obisnuit, daca o sa facem escala la Istanbul asta e, de la Bucuresti o sa luam o alta firma din Romania" a spus Gabriela Cioaba, sora fostului rege al tiganilor.

UPDATE 15:35: Potrivit lui Daniel Cioaba, fiul cel mic al lui Florin Cioaba, sumele platite de familie pentru tratamentul medical din Turcia sunt urmatoarele: 5.000 de dolari platiti la primul spital (privat), 8.000 dolari pentru dializa la acest spital, 15.000 de dolari avans la al doilea spital (de stat), unde mai trebuie achitati 22.000 de dolari.

UPDATE 13:30 Reprezentantii pompelor funebre spun ca Florin Cioaba va fi adus in spital marti. Pana atunci, corpul ar urma sa ramana la morga.

UPDATE 13:00 Potrivit ultimelor informatii, rudele lui Florin Cioaba au pus presiune pe reprezentantii spitalui din Turcia, acestia promitandu-le ca vor avea cadavrul pana la ora 15:00.

UPDATE 12:53 Inca de la prima ora, rudele s-au prezentat la spitalul din Turcia unde Cioaba s-a stins din viata si asteapta sa incheie toate formalitatile necesare. Fiul lui Florin Cioaba a cerut ajutor consular si sustine ca nu vrea bani de la statul roman.

Rudele asteapta in aceste momente sa fie sa emita factura medicala, pe care acestia spun ca o vor achita. Ei spun ca nu cer bani statului roman, ci doar asistenta consulara pentru ca documentele sa fie gata repede si pentru ca sicriul sa poata fi repatriat. Sustin insa ca suma de 350.000 de dolari este exagerata si foarte mare, mai ales ca Florin Cioaba a fost ingrijit in Antalya doar doua zile.

Oricum, ei asteapta ca factura sa fie emisa. E posibil ca suma sa fie mult mai mica si sa fie vorba de fapt de lire turcesti. Imediat ce va fi gata documentatia, sicriul va fi trimis cu un avion de linie la Bucuresti, unde va fi asteptat de fiul cel mic al lui Florin Cioaba, Daniel, care inca de dimineata a plecat cu familia catre spre Bucuresti cu masina.

Ei spun ca sicriul va fi preluat de o firma de pompe funebre, vor face toate cele necesare, dupa care e posibil ca acesta sa fie trimis cu masina sau cu avionul catre Sibiu.

Rudele spun ca au descoperit astazi ca Florin Cioaba ar fi incheiat o asigurare medicala privata, care ar putea acoperi costurile tratamentelor din Turcia.

Bogdan Oprea, purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, sustine ca Traian Basescu nu a solicitat institutiilor statului un avion care sa repatrieze gratuit sicriul cu trupul neinsufletit al lui Florin Cioaba.

UPDATE 10:51 Aproximativ 15 membri ai familiei Cioaba se afla la spitalul din Turcia si cer autoritatilor urgentarea formalitatilor de repatriere pentru trupul lui Florin Cioaba, "regele" tiganilor, decedat in cursul zilei de 18 august.

Rudele au declarat pentru Stirile ProTV ca nu au nevoie de ajutor financiar din partea statului roman pentru plata serviciilor medicale.

De asemenea, contravaloarea acestor servicii nu sunt de 350.000 de dolari, ci ar fi vorba de o suma mult mai mica, fara a fi precizata.

Florin Cioaba va fi adus in Romania cu un avion de linie, cel mai probabil in cursul zilei de astazi. Avionul circula pana in Bucuresti, iar de pe aeroport trupul lui Florin Cioaba va fi preluat de o masina si dus la Sibiu.

Duminica, 18 august 2013

Florin Cioaba, autointitulatul rege al tiganilor a murit duminica in clinica din Turcia in care a fost operat. Cioaba a suferit un al patrulea stop cardiac, iar acesta i-a fost fatal.

Rudele au fost chemate de urgenta sa-si ia ramas bun, apoi medicii l-au deconectat de la aparate. Momentul delicat pentru familie s-a transformat repede intr-un scandal urias.

O parte dintre apropiati tipa ca Cioaba s-a prapadit din vina medicilor. In schimb, cei din conducerea spitalului au emis o factura de 350.000 de dolari si ameninta ca decedatul va ramane in Antalya daca nu le sunt virati banii.

Desi medicii erau optimisti dupa operatie, starea lui Florin Cioaba s-a inrautatit sambata pe timpul noptii. Duminica dimineata, rudele au fost chemate de urgenta la spital. Pacientului i s-a oprit inima pentru a 4-a oara.

"In jur de ora 11:00 am fost chemati sa ne luam ramas bun de la el. El, din pacate, tot asa in coma a fost. Va anuntam cu regret ca a mers la Domnu", a declarat Dorin Cioaba.

Apoi doctorii i-au declarat decesul si l-au deconectat de la aparate.

Potrivit celor din familie, aparatul care ajuta cordul sa pompeze sange nu a fost de folos. Creierul a fost afectat destul de grav, in special de primul stop cardiac. De altfel, fiul lui Florin Cioaba, Dorin, ii acuza pe medicii turci de malpraxis.

"Cei care i-au facut rau vor fi trasi la raspundere, asta ii asigur, pentru ca nu se poate ca un om in secolul 21 sa nu poata fi salvat din cauza, sa zicem, unei boli care nu a fost avansata. Ei sunt de vina".

Imediat dupa aflarea mortii, la spital s-a adunat o parte din neam pentru a cere de urgenta trupul neinsufletit.

Rudele lui Florin Cioaba spun ca nu vor sa fie facuta autopsia si vor cere doctorilor ca formalitatile sa fie efectuate foarte rapid pentru ca trupul insufletit sa fie adus in Romania.

"Am luat legatura cu consulatul Romaniei sa vedem ce documente trebuie pentru a repatria pe trupul tatalui meu. Daca aud acest mesaj al meu sa ne dea tot sprijinul, pentru ca nu vrem sa vina mii si mii de oameni spre Turcia. Vom vedea zilele care vine ce masuri vom lua, noi, casa regala, pentru a prestabili toate lucrurile", a declarat Dorin Cioaba.

Dar nu actele sunt o problema pentru cei din familia Cioaba. In aceasta dupa amiaza, spitalul universitar din Antalya a emis o factura pentru serviciile medicale. Este o suma mult prea mare, sustine Dorin Cioaba, care cere acum ajutor de la statul roman.

"Ne-au amenintat, mai bine zis, sa platim 350.000 de dolari daca vrem sa intocmeasca documentele si sa ne elibereze trupul tatalui meu. I-am intrebat pentru ce acesti bani si ne-au spus ca pe ei nu-i intereseaza ca tata nu a raspuns la tratament si costurile trebuiesc acoperite", a declarat fiul lui Florin Cioaba.

Dorin Cioaba cere sprijinul autoritatilor romane in speranta ca acestea vor interveni pe langa administratia spitalului sa reduca din factura.

Citeste si:

* Florin Cioaba, autoproclamatul rege al romilor, a murit. MAE: Trupul va fi adus luni in tara

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Ce n-au voie sa faca tiganii in cele 30 de zile de doliu. Zeci de mii de oameni vor fi la funeralii
Ce n-au voie sa faca tiganii in cele 30 de zile de doliu. Zeci de mii de oameni vor fi la funeralii

Comunitatea tiganilor isi plange liderul, si se pregateste sa-l conduca pe ultimul drum. Biserica penticostala, in care predica Florin Cioaba, este in doliu, iar apropiatii vorbesc despre un priveghi de trei zile si trei nopti.

O semnatura a facut diferenta. De ce va plati familia lui Cioaba factura de 41.000 de dolari
O semnatura a facut diferenta. De ce va plati familia lui Cioaba factura de 41.000 de dolari

Dupa negocieri indelungate, familia lui Florin Cioaba este datoare spitalului din Turcia aproximativ 41 de mii de dolari. Rudele trebuie sa dea acesti bani pentru ca vineri, cand a fost operat, s-au angajat in scris ca vor suporta toate cheltuielile.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.