Florian Coldea, audiat de Parchetul instantei supreme in dosarul deschis dupa dezvaluirile lui Sebastian Ghita

coldea

Generalul in rezerva Florian Coldea, fost prim-adjunct al directorului SRI, a fost audiat, saptamana trecuta, de procurorii Parchetului instantei supreme, in dosarul privind inregistrarile lui Sebastian Ghita.

Florian Coldea a fost audiat, ca martor, in cursul saptamanii trecute, de magistratii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, in dosarul deschis dupa ce Sebastian Ghita a facut publica o inregistrare in care fostul presedinte Traian Basescu transmitea unui interlocutor ca Romania e un stat mafiot, relateaza news.ro.

Coldea a cerut sa fie trecut in rezerva, in 17 ianuarie, in urma anchetei declansate de SRI, desi institutia a precizat ca nu au rezultat elemente care sa se constituie in incalcari ale legii sau normelor interne in vigoare. Dosarul a fost deschis in 4 ianuarie de Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care a inceput urmarirea penala pentru abuz in serviciu, faptele cercetate fiind legate de inregistrarile prezentate de Sebastian Ghita, prin intermediul postului de televiziune pe care il controleaza.

Dupa deschiderea dosarului, procurorii au decis ridicarea tuturor inregistrarile lui Sebastian Ghita prezentate la Romania TV si audierea persoanelor la care se face referire in aceste materiale video, dar si a altor persoane care ar putea sa ajute la stabilirea imprejurarilor de fapt si de drept in acest caz.
De la disparitia lui Sebastian Ghita, in decembrie 2017, Romania TV a difuzat mai multe inregistrari cu acesta, care face acuzatii grave la adresa procurorului sef al DNA Laura Codruta Kovesi.

Ghita a sustinut ca dosarul Realitatea Media a fost "masluit" si ca Laura Codruta Kovesi l-a contactat "pentru a distruge Realitatea TV, dorind sa foloseasca acest post de televiziune pentru sistem" sau ca Nicolae Popa, condamnat in lipsa la 15 ani de inchisoare in legatura cu prabusirea Fondului National de Investitii si care a plecat din tara in 2000, a fost adus in Romania din Indonezia pe banii unei firme din Ploiesti, care a platit 200.000 de euro, "la cererea Laurei Codruta Kovesi si a statului roman".

Citește și
Sebastian Ghita
Presedintele Comisiei parlamentare pentru controlul SRI: raportul confirma ca Ghita si Coldea au fost impreuna in Seychelles
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Fostul deputat a vorbit si despre legaturile sale cu sefa DNA, despre care a sustinut ca a cunoscut-o in sediile SRI si a intrebat-o daca isi mai aduce aminte de o petrecere restransa dintr-o vila din Sinaia, la care aceasta era impreuna cu el si cu Vasile Dincu. Ghita a aratat mai multe documente, sustinand ca sunt e-mailuri care ar incrimina-o pe Kovesi.

Numele lui Florian Coldea a fost vehiculat de mai multi oameni politici in legatura cu diverse numiri in functie sau cu actiuni ale justitiei. Printre cei care l-au invocat pe Coldea s-au numarat Elena Udrea, Traian Basescu si, recent, Sebastian Ghita, care l-a mentionat in fiecare dintre cele opt aparitii ale sale la televiziunea pe care o controleaza.

Intr-o inregistrare difuzata de Romania TV, Sebastian Ghita relata despre concedii petrecute cu acesta, in Seychelles, in 2010, si in 2012 in Toscana, unde ar fi fost si Vasile Dancu. Sebastian Ghita a prezentat si o fotografie in care a sustinut ca se afla sotia sa si sotia lui Coldea, la Disneyland. Conform altei inregistrari facute publice, fostul presedinte Traian Basescu transmite unui interlocutor ca are inregistrari "cu toti", sugerand ca Romania este un stat mafiot.

"Voce: Si aveti inregistrari cu toti?
Basescu: Coldea, doamna Kovesi, Bogdan. Da' sa vezi conversatia cand imi spuneau ca il luam pe Mustata din complet. Hai baieti sa-l aruncam in aer! Vreti sa-mi distrugeti familia?
Voce: Ce stat este asta, domnule presedinte?
Basescu: Eu v-am spus de cateva ori, stat mafiot. Na, eu stiu ce spun.
Voce: Probleme cu dosarul Voiculescu?
Basescu: Sa-i vezi cand vorbeau a doua zi dupa condamnare, care, cum le-o spusese cu trei zile inainte, s-a implinit. Cum imi spunea «maine il luam pe Mustata si intra Bogdan». Sa vezi dupa o zi cand spuneau «Am vorbit cu Bogdan si a spus ca daca aveam codul penal ii dadea 20 de ani, a putut sa-i dea doar zece». Pe urma trage concluziile Coldea, stii. Sa-l vezi ce spectaculos e Coldea cand trage concluzii!
Voce: Sunteti suparat pe ei.
Basescu: Bogdan este, a intrat judecator in dosarul ginerelui. Un judecator care duce dosarul de-un an este schimbat si la ultimul termen a intrat Bogdan. Pai ba, Bogdan, eu te stiu cine esti!", este continutul inregistrarii difuzate de Sebastian Ghita.

In dosarul deschis la Parchetul instantei supreme a fost audiata, in 22 februarie, si judecatoarea Camelia Bogdan, care a declarat ca nu are nicio legatura cu acele inregistrari, iar in dosar nu are nicio calitate. In 8 februarie, Sectia pentru judecatori in materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii a decis exluderea din magistratura a Cameliei Bogdan, care a dat condamnarile din dosarul ICA, pentru ca "a incalcat prevederilor legale referitoare la incompatibilitati si interdictii privind judecatorii si procurorii”, respectiv pentru ca a participat la un seminar organizat de Ministerul Agriculturii, acesta fiind parte civila in dosarul ICA.

Camelia Bogdan a spus ca va contesta la Completul de cinci judecatori al instantei supreme decizia CSM de excludere a ei din magistratura, aratand ca i s-a facut o mare nedreptate, iar sanctiunea este vadit disproportionata in raport cu aspectele care au fost verificate de Inspectia Judiciara.
In dosarul privind inregistrarile lui Sebastian Ghita a fost audiat, in 17 ianuarie, si fostul presedinte Traian Basescu, in calitate de martor.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Basescu si Ponta, chemati la audieri la comisia SRI. Scandalul in care trebuie sa dea explicatii
Basescu si Ponta, chemati la audieri la comisia SRI. Scandalul in care trebuie sa dea explicatii

Fostul presedinte si fostul premier al Romaniei vor fi chemati in fata comisiei parlamentare de control al SRI

Presedintele Comisiei parlamentare pentru controlul SRI: raportul confirma ca Ghita si Coldea au fost impreuna in Seychelles
Presedintele Comisiei parlamentare pentru controlul SRI: raportul confirma ca Ghita si Coldea au fost impreuna in Seychelles

Comisia parlamentara de control privind activitatea SRI a programat pentru miercuri audierea conducerii Serviciului Roman de Informatii in legatura cu cazul Florian Coldea si bugetul acestei institutii.

Mesajul de adio al lui Florian Coldea:
Mesajul de adio al lui Florian Coldea: "Voi avea, in viitor, libertatea de a vorbi, de a ma exprima public"

Fostul prim-adjunct al Serviciului Roman de Informatii, general-locotenent in rezerva, Florian Coldea, a raspuns miercuri, intr-o declaratie pentru Agerpres, acuzatiilor care i-au fost aduse in ultima perioada.

Generalul Florian Coldea a fost trecut in rezerva. SRI a anuntat ca acesta nu a incalcat legea in legatura cu Sebastian Ghita
Generalul Florian Coldea a fost trecut in rezerva. SRI a anuntat ca acesta nu a incalcat legea in legatura cu Sebastian Ghita

Generalul Florian Coldea nu mai este de prim-adjunctul Serviciului Roman de Informatii. El a cerut sa fie eliberat din functie si presedintele Romaniei a anuntat marti seara ca i-a semnat trecerea in rezerva.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.