Filmul tragic al accidentului aviatic din Apuseni. 4 medici, tanara studenta si copilotul au petrecut 6 ore in bezna si frig

×
Codul embed a fost copiat

Doi oameni au murit, un pilot vestit si o tanara medicinista, in timp ce o tara intreaga a vazut la televizor cum cei care raspund pentru siguranta noastra sunt incapabili sa salveze vieti.

Tragedia aviatica din Muntii Apuseni ne-a dezvaluit tuturor un tablou jalnic.

Comandantul Adrian Iovan a reusit sa evite o catastrofa, dar pentru ca militarii nu s-au coordonat si nu au ajuns in timp util langa epava, din 7 supravietuitori au ramas doar 5. Raniti, plini de sange, pe o ploaie deasa si un frig patrunzator, medicii care faceau un zbor de salvare si-au sunat colegii de la Bucuresti si au implorat indurare.

Orele insa s-au scurs ca anii si echipele din teren nu mai ajungeau la ei.

Filmul evenimentelor este dureros si ne arata, din pacate, ca aceasta este tara in care inclusiv doctorii risca sa moara cu zile 

Citește și
Aura Ion
MApN: Tanara moarta in urma accidentului aviatic avea 23 de ani si era ofiter-student
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Cei 4 medici, tanara studenta si copilotul au petrecut 6 ore cumplite in bezna si frig. Cand au ajuns in sfarsit la ei, salvatorii i-au gasit plini de sange, cu multiple fracturi, inghetati si in stare de soc.

Ranitii au fost urcati imediat in ambulnate, iar colegii lor au inceput sa le acorde primul ajutor.

Doctorii Radu Zamfir, Catalin Pivniceru, 
Sorian Ianceu, Valentin Calu si copilotul Razvan Petrescu au supravietutit. Pentru tanara medicinista Aura Ion si pilotul Adrian Iovan sansele erau pierdute.

Pentru toti acesti oameni filmul de groaza a inceput la ora 15:50 de minute. Atunci chirurgul Radu Zamfir anunta ca s-au prabusit cu avionul in munti.

'Mi-a spus o singura fraza: Am cazut cu avionul. Intr-o stare de soc, care m-a blocat si pe mine trebuie sa recunosc. Faptul ca vorbea insemna ca totusi supravietuieste. Era intr-o stare de soc evidenta'', a declarat medicul Irinel Popescu.

La ora 16:16 minute supravietutitorii au sunat la 112 in speranta ca vor fi localizati cat mai usor.

Desi in stare de soc, medicul Zamfir a inceput sa le acorde primul ajutor celor din jurul sau.

"Sunt bine, nu pot sa vorbesc. Sunt bine. Ceilalti sunt momentan sedati, nu stiu", spune Radu Zamfir corespondentului ProTv.

Cei care se mai puteau misca au incercat sa il elibereze pe pilotul Iovan, ramas captiv in carliga.

''Iovan era prins intre fiare, nu am reusit sa il scoatem. Datorita lui suntem in viata", a declarat medicul Zamfir.

La ora 17:00 reprezentantii Inspectoratului pentru situatii de urgenta anunta public ca toti cei sapte ocupanti ai aparatului traiesc, dar si ca mai multe echipe de salvatori din patru judetete alaturi de 200 de localnici au pornit in cautarea lor.

La ora 18:00 autoritatile revin cu informatia ca supravietuitorii sunt in continuare constienti, dar ca au fracturi. In zona incepe sa ploua, iar din cauza cetii salvatorii inainteaza tot mai greu si actioneaza haotic.

Medicii au tinut in permanenta legatura cu sefii lor din Bucuresti carora le-au cerut cu disperare ajutorul. De groaza ca vor degera au facut un foc, dar s-a stins extrem de repede.

"Si-a dat foc la lucrurile personale din sacosa pe care o avea asupra lui ca sa poata cat de cat sa se incalzeasca si a facut asta in momentul in care a constatat ca se poate deplasa", anunta doctorul Safta.

Focul a fost facut la 15 metri cu hartii si ce mai aveau prin rucsac.

In jurul orei 20.30 chirurgul Zamfir il anunta prin telefon pe doctorul Victor Zota ca doi dintre raniti si-au pierdut cunostinta.

Cel mai probabil pilotul Adrian Iovan si tanara studenta.

O jumatate de ora mai tarziu, medicul revine inspaimantat si spune ca nu a ajuns nimeni la ei si ca exista riscul sa vorbeasca pentru ultima oara.

"Imi spunea - domnul doctor, mor, mor... probabil ca asta este ultimul apel la care va raspund. Si in acelasi timp mi se spunea ca au fost identificati pe o raza de sase km patrati", declara medicul Victor Zota.

Abia la ora 21.20 ,dupa o agonie prelungita, autoritatile anunta ca au localizat epava. Primul care a ajuns la victime a fost insa un padurar. Omul povesteste o scena terifianta. Medicul Zamfir continua sa ii acorde primul ajutor tinerei studente, desi trecusera aproape sase ore de la accident.

"Erau doctorii langa domnisoara aia si o resuscita domnul doctor si mi-a spus sa ii fac si eu respiratie gura la gura si i-am zis: domn' doctor, e rece", a povestit padurarul.

In urma padurarului au ajuns mai multi localnici. Au incropit targi de lemne ca sa coboare victimele la baza muntelui. Pilotul Iovan murise, iar fata intrase in stop cardio respirator.

"Erau inghetati, le era foarte frig. Daca nu ajungeam in 2 ore la ei nu stiu cum era. Cei care mergeau pe picioare i-am sprijinit pe brate, iar pe cei care nu puteau merge i-am luat pe paturi", a mai spus padurarul.

Aurelia a fost pereluata de medici, care au sperat pana in ultimul moment ca o pot ajuta. Medicii SMURD au incearcat sa o resusciteze de mai bine de o jumatate de ora pe una dintre victime.

In cele din urma fata a inchis ochii pentru totdeauna.

Cei patru medici au fost dusi la spitalul judetean Cluj.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
"Datorita lui Iovan suntem in viata." Radu Zamfir a povestit clipele dramatice prin care a trecut, dupa prabusirea in Apuseni

Medicul Radu Zamfir de Institutul Fundeni, unul dintre cei cinci supravietuitori ai accidentului aviatic de luni dupa-amiaza, a declarat ca datorita lui Adrian Iovan sunt cinci oameni in viata, dupa ce aeronava a intrat in ceata si a pierdut intaltime.

MApN: Tanara moarta in urma accidentului aviatic avea 23 de ani si era ofiter-student
MApN: Tanara moarta in urma accidentului aviatic avea 23 de ani si era ofiter-student

Tanara moarta in urma accidentului aviatic de luni avea 23 de ani, era ofiter-student in anul V la Institutul Medico-Militar din Bucuresti si facea un stagiu de pregatire la Spitalul Fundeni, informeaza MApN.

Salvatorii au primit COORDONATE GRESITE. Imagini care arata de ce Adrian Iovan a ramas blocat intre ramasitele avionului
Salvatorii au primit COORDONATE GRESITE. Imagini care arata de ce Adrian Iovan a ramas blocat intre ramasitele avionului

Primii care au ajuns, luni seara, la locul accidentului din Muntii Apuseni au dat detalii dramatice de la scena prabusirii avionului, spunand ca ranitii strigau de durere, unul dintre acestia avand picioarele rupte.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.