Proteste cu mii de oameni în mai multe orașe. Mesajul lui Mihai Șora, care a participat din nou, în Iași

×
Codul embed a fost copiat

Mii persoane din mai multe oraşe ale ţării au protestat, duminică seara, împotriva modificărilor legilor justiţiei şi a coaliţiei de guvernare, cel mai mare număr de demonstranţi fiind înregistrat în Timişoara, Cluj şi Sibiu.

Aproximativ 1.000 de persoane au protestat, duminică, începând cu ora 18,00, la Cluj-Napoca, cerând retragerea legilor privind justiţia şi alegeri anticipate. Protestatarii au scandat "Jos PSD", "Afară cu PSD din ţară", "Justiţie nu corupţie", "PSD ciuma roşie".

Ei au purtat pancarte şi bannere cu mesaje precum "Cluj - toţi în stradă pentru justiţie", "Anticipate", "Dragnea şi ai lui, trădătorii neamului" şi au bătut cu linguri în oale aduse de acasă, "ca să se audă până la Bucureşti".

Unul dintre manifestanţi a citit dintr-un discurs al regelui Mihai rostit la Radio Europa Liberă.

La miting au fost prezenţi şi parlamentarii USR Mihai Goţiu şi Emanuel Ungureanu.

Citește și
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

După ora 19,00, protestatarii au pornit în marş spre cartierul Mănăştur, cel mai mare al oraşului, blocând circulaţia rutieră pe traseu.

* BISTRIŢA-NĂSĂUD

Aproximativ 70 de persoane au protestat, duminică seara, în faţa Instituţiei Prefectului Bistriţa-Năsăud, faţă de intenţiile de modificare a legilor justiţiei, protestul fiind unul autorizat.

Manifestanţii, unii dintre ei purtând steaguri tricolore, au scandat: "Ei cu hoţii, noi cu toţii", "Mai am un singur dor, Dragnea scriitor", "Hoţii" şi "PSD, ciuma roşie".

De asemenea, s-a intonat Imnul de Stat, iar de la o portavoce, doi dintre manifestanţi şi-au făcut publice nemulţumirile legate de actuala guvernare şi de modificările propuse la legile justiţiei.

Protestul s-a încheiat în jurul orei 20,00, intenţia organizatorilor, exprimată pe paginile de socializare, fiind ca astfel de manifestări să aibă loc în fiecare zi, începând cu ora 18,00, până în data de 31 decembrie.

* BRAŞOV

Un număr de 350 de persoane, potrivit forţelor de ordine, au protestat duminică, pentru a şasea săptămână consecutiv în faţa Prefecturii din Braşov şi în Piaţa Sfatului, împotriva proiectelor de modificare a legilor justiţiei.

Începând cu ora 18,00, manifestanţii s-au adunat în faţa Prefecturii din Braşov, locul de întâlnire pentru protestele organizate până acum. Manifestanţii au scandat lozinci împotriva Guvernului şi a Coaliţiei PSD-ALDE, au fluturat steaguri tricolore, au fluierat din vuvuzele şi au scandat "'Vrem Justiţie, nu corupţie'', ''Anticipate'', ''De sărbători, fără infractori'', ''Nu vrem să fim o naţie de hoţi'', ''PSD-ciuma roşie'', ''Nu mai vrem să fim conduşi de persoane care au fost condamnate'', ''Vrem justiţie independentă''.

Demonstranţii au spus că sunt nemulţumiţi de graba cu care se votează legile justiţiei, de faptul că nu există dezbateri în Parlament, cerând ca justiţia să fie independentă, fără implicare politică de niciun fel.

După o oră şi jumătate, protestatarii au plecat în marş spre Piaţa Sfatului, pe strada Republicii. Aici au continuat să scandeze lozinci împotriva Guvernului şi a coaliţiei aflată la guvernare. Au desfăşurat un steag tricolor lung de 12 metri şi lat de opt metri, cu care vin la fiecare protest şi care a fost confecţionat în timpul manifestaţiilor din primăvara acestui an, din donaţii de la participanţii la acţiunile de protest.

Zăpada căzută în cursul nopţii şi al dimineţii, dar şi frigul pătrunzător au făcut ca numărul protestatarilor să fie mai mic decât cel de duminica trecută, când în stradă s-au aflat peste 500 de persoane.

Acţiunea de protest s-a încheiat în jurul orei 20,30, fără incidente.

* BRĂILA

Peste o sută de persoane au protestat, duminică seară, în municipiul Brăila, împotriva proiectelor de modificare a legilor justiţiei.

Protestatarii s-au adunat în faţa Palatului de Justiţie şi au plecat în marş pe Calea Călăraşilor, principala arteră a municipiului, purtând lozinci pe care era scris - "Ne rugăm la Catedrală/Liviu Dragnea să dispară", "Doamne, Dumnezeule, scăpa-ne de PSD", "PSD - ALDE ciuma roşie".

Brăilenii s-au întâlnit în urma unei eveniment creat pe o reţeaua de socializare cu titlul "Penalii-n închisoare/NU la Guvernare", care era descris astfel: "Moartea Regelui a fost invocată pentru anularea protestelor PSD organizate din Statul Paralel. Dar, pentru a fi 'în graficul lui Daddy', Parlamentul legiferează noaptea. S-a declarat stare de asediu şi noi nu ştim? Parlament penal, marş la Tribunal!".

* CONSTANŢA

Peste 200 de persoane care s-au mobilizat prin intermediul unui site de socializare au participat, duminică seară, începând cu ora 18,30, la un miting pe platoul din faţa Prefecturii Constanţa sub sloganul "Ei cu hoţii, noi cu toţii!", manifestaţia spontană încheindu-se cu un marş de protest pe principalele bulevarde ale oraşului, până la sediul PSD, faţă de modificările propuse la legile justiţiei de către coaliţia de guvernare.

Acţiunile protestatare s-au încheiat fără tulburarea liniştii şi ordinii publice

* DOLJ

Circa 200 de persoane au protestat duminică seara, la Craiova, împotriva proiectelor de modificare a legilor justiţiei printr-un miting şi un marş care au avut loc în centrul oraşului timp de aproape trei ore.

La mitingul din Piaţa "Mihai Viteazu", care a durat circa o oră şi jumătate, au participat câteva zeci de persoane care au ascultat piesa "România, trezeşte-te" şi "Imnul golanilor" şi au scandat "Demisia!", "Nu vrem să fim conduşi de hoţi!", "Parlament penal, marş la tribunal", "Ieşiţi din casă, dacă vă pasă!", "Justiţie, nu corupţie", "PCR, FSN, PDSR, PSD!", "Uniţi, salvăm toată România!", "România, trezeşte-te!", "Dragnea, nu uita, România nu-i a ta!", "Unitate!", "PSD, du-te în URSS!".

În momentul în care au plecat din Piaţa "Mihai Viteazul", oamenii şi-au exprimat nemulţumirea faţă de decizia jandarmilor de a le interzice să meargă în marş pe partea carosabilă a străzii.

"Azi, când PSD-ul a fost în stradă la Craiova, aţi închis circulaţia, iar pe noi nu ne lăsaţi decât pe trotuar", au spus demonstranţii care au scandat în semn de protest "Jandarmeria apără hoţia!", "Ruşine să vă fie!" şi "Veniţi cu noi!".

Oamenii au plecat în marş pe strada A. I. Cuza până la intersecţia cu Calea Bucureşti, arteră pe care s-au întors până în punctul din care au plecat, pe parcursul marşului numărul participanţilor ajungând la circa 200.

Pe timpul protestului, participanţii au fluturat steaguri tricolore şi au purtat pancarte pe care era scris "Toţi pentru justiţie!".

* GALAŢI

Peste 100 de persoane au protestat, duminică seara, pe platoul din faţa sediului Prefecturii Galaţi, nemulţumiţi de activitatea Guvernului, dar şi de modificările la legile justiţiei,

Manifestanţii au scandat "Puşcărie hoţilor, puşcărie lor", "Anticipate", "Demisia", "Vrem justiţie nu corupţie", "Kovesi, nu uita, Galaţiu-i de partea ta".

Protestatarii au suflat în fluiere, au fluturat steaguri tricolore, dar şi un steag de mari dimensiuni al Uniunii Europene, care ar fi fost folosit la mai multe manifestaţii în diferite zone ale Europei.

Ei au afişat pancarte pe care era scris "Alegerile anticipate, singura şansă de a salva România", "#Vă vedem", "Toţi pentru justiţie".

* IAŞI

Câteva sute de persoane au protestat duminică seara în Piaţa Unirii din Iaşi, nemulţumiţi fiind de intenţia Guvernului de a modifica legile justiţiei.

Protestatarilor care au venit în faţa statuii domnitorului Alexandru Ioan Cuza li s-a alăturat şi filosoful Mihail Şora.

"Am venit pentru că sunt solidar cu mulţimea ce manifestă împotriva a ce nu merge bine în ţara asta. Nu am darul profeţiei şi nu ştiu când, dar, până la urmă, lucrurile tot vor intra pe făgaşul cel bun. Trebuie neapărat. Mă deranjează mult că cei care sunt în fruntea ţării nu au în vedere interesele ţării. E un lucru care ne deranjează foarte mult", a declarat Şora.

La protest a venit şi deputatul USR Cosette Chichirău. Aceasta i-a cerut şefului statului să iasă şi să îşi exprime public poziţia faţă de deciziile coaliţiei de la guvernare. Totodată, Chichirău a cerut ieşenilor să iasă în stradă "pentru că acest atac este fără precedent".

"S-a scos independenţa procurorilor, s-au şters incompatibilităţile parlamentarilor care erau prin hotărâre judecătorească definitivă. Este un asalt la justiţie nemaiîntâlnit până acum, cel puţin în ultimii 20 de ani. Toată lumea ar trebui să fie în stradă pentru a face şi ei opoziţie. Mă aştept ca şi preşedintele României să spună şi el ceva. Noi toţi ne-am mobilizat în 2014 la alegerile prezidenţiale şi vrem să-l auzim pe preşedintele nostru că apără justiţia, că apără statul de drept. E datoria lui. De asta este preşedinte", a declarat Cosette Chichirău.

Având pancarte în mâini, manifestanţii au fost adunaţi în jurul statuii domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Iaşi şi au scandat "Nu vă fie frică, Iaşul se ridică", "Păcat, păcat de sângele vărsat", "Ultima soluţie, încă o Revoluţie".

După jumătate de oră, protestatarii au plecat în marş pe străzile din centrul oraşului, numărul lor fiind de peste 500.

Pe traseu, manifestanţii au scandat "PSD, ciuma roşie", "Nu îi mai votaţi pe hoţi, ascultaţi-i pe nepoţi", "Jos, jos, jos, Guvernul ticălos". Atunci când au ajuns în faţa sediului PSD, protestatarii au scandat "Ruşine, ruşine să vă fie", "Hoţii, hoţii, hoţii", "Nu la guvernare, hoţii la închisoare", "PSD, ciuma roşie", "Noaptea hoţi, ziua mafioţi", "Dragnea la închisoare, nu la guvernare", "Noi suntem poporul, jos cu infractorul", "DNA să vină să vă ia", "Nu vrem să fim o naţie de hoţi".

Protestatarii au mărşăluit pe străzile din centrul oraşului, doar jumătate dintre ei revenind în Piaţa Unirii.

* MARAMUREŞ

Peste 200 de persoane au protestat în municipiul Baia Mare împotriva proiectelor de modificare a legilor justiţiei.

Protestarii s-au mobilizat pe o reţea de socializare şi au fixat ca loc de întâlnire Piaţa Revoluţiei din centrul municipiului. După discuţii aprinse despre evoluţia situaţiei politice şi a intenţiei celor din coaliţia majoritară de a modifica legile justiţiei, demonstranţii au pornit în marş prin zona centrală oraşului, trecând pe lângă sediul filialei judeţene a PSD Maramureş.

Pe toată durata marşului, timp de două ore şi jumătate, oamenii au trecut şi prin unele cartiere periferice ale municipiului Baia Mare, aceştia strigând lozinci împotriva PSD şi a Guvernului.

"Vom ieşi în stradă atât cât va fi nevoie. Parlamentarii PSD, ALDE şi UDMR votează legi împotriva funcţionării statului român, legi împotriva propriilor cetăţeni şi a celor care i-au votat, numai să fie ei avantajaţi", a spus Ioan Popovici, unul dintre protestatari.

Un reprezentant al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Maramureş, prezent la marş, a precizat că protestul a decurs fără incidente.

* MUREŞ

Peste 80 de persoane au luat parte, duminică seara, la protestul împotriva modificării legilor justiţiei de la Târgu Mureş, desfăşurat sub genericul "Ei cu hoţii, noi cu toţii!".

Participanţii, grupaţi în jurul platformei Mureşul Civic, susţin că au ieşit în stradă întrucât Parlamentul, prin PSD, ALDE şi UDMR, "a început readucerea justiţiei sub control politic prin adoptarea modificărilor la Legea 303" şi decapitarea Legii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI).

Aceştia au spus că, dacă proiectul de modificare a statutului magistraţilor va deveni lege, independenţa procurorilor va fi eliminată, magistraţii vor putea fi anchetaţi de comisii parlamentare, judecătorilor şi procurorilor li se va îngrădi dreptul la libera exprimare, iar magistraţii trimişi în judecată vor putea profesa în continuare.

În privinţa proiectului de modificare a Legii ANI, protestatarii susţin că, în noua formă, parlamentarii care au folosit bani publici să-şi plătească rudele vor scăpa de rigorile legii şi vor scăpa de interdicţiile confirmate de instanţe.

În timpul protestului de la Târgu Mureş, manifestanţii au mărşăluit prin centrul oraşului şi au scandat: "PSD, ciuma roşie!", "Dragnea, nu uita/DNA vine să te ia!", "Jos mâinile de pe justiţie!".

* SATU-MARE

Aproximativ 40 de persoane au protestat, duminică seara, în centrul municipiului Satu Mare împotriva modului de schimbare a legilor justiţiei.

Protestatarii s-au deplasat de la Palatul de Justiţie spre sediile ALDE şi PSD, au scandat lozinci antiguvernamentale, împotriva preşedintelui PSD Liviu Dragnea şi a preşedintelui ALDE, Călin Popescu Tăriceanu. Printre demonstranţi s-au aflat şi persoane din conducerea PNL Satu Mare.

Manifestanţii au scandat "Nu vă fie frică, Ardealul se ridică", "Dragnea nu uita, aşteptăm şi cartea ta", "ALDE şi PSD, aceeaşi mizerie", "Vrem anticipate". Ei au afişat mai multe pancarte cu inscripţia "Toţi pentru justiţie".

* SIBIU

Aproape 2.000 de sibieni au participat la protestul care a avut loc duminică seara, în centrul oraşului şi pe două din principalele bulevarde.

Oamenii au scandat împotriva PSD-ALDE şi a Guvernului.

Acesta a fost un protest autorizat.

* TIMIŞ

Peste o mie de persoane au protestat duminică seara, potrivit organizatorilor, în Piaţa Victoriei din Timişoara, împotriva Guvernului PSD şi a corupţiei, cerând pedepsirea ''hoţilor''.

''Liviu Dragnea nu uita, de Crăciun e ziua ta'', ''Crăciun fără hoţi'', ''Mai am un singur dor, Liviu Dragnea scriitor'', ''Legi pentru toţi, nu pentru hoţi'', ''Rezistăm, nu cedăm'', ''Aţi reuşit, ne-aţi unit'', ''Păcat, păcat de sângele vărsat'', ''Să vă fie frică, ţara se ridică'', ''Rezistă Bucureşti'' au fost câteva dintre lozincile care s-au auzit în centrul Timişoarei.

Participanţii la miting au făcut şi un tur al Pieţei Victoriei, întrucât în locaţia anunţată era în desfăşurare un concert de Crăciun organizat de Primăria Timişoara.

Pentru prima dată, şi de la ferestrele clădirilor din centrul oraşului, oamenii s-au alăturat protestatarilor, fluturând drapele şi scandând lozincile protestatarilor din stradă.

Înarmaţi cu portavoce, vuvuzele, steaguri, cei prezenţi nu au mai ţinut discursuri, ca în alte seri, ci au fost mult mai energici în scandarea de lozinci.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
10.000 de oameni au protestat în Piața Victoriei față de modificările legilor Justiției
10.000 de oameni au protestat în Piața Victoriei față de modificările legilor Justiției

Aproximativ 10.000 de oameni au protestat în faţa Guvernului, duminică seară, faţă de modificarea legilor justiţiei, traficul rutier fiind închis în Piaţa Victoriei.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu

După două luni de căutări și încă una în care au făcut campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu, liderii PNL și PSD au anulat toate planurile comune pentru Primăria generală a Capitalei.