Filmul furtunii din Capitală. Haos în trafic, apoi un oraș pustiu

×
Codul embed a fost copiat

Furtuna anunţată de autorităţile din Capitală a lovit miercuri seară în special în nordul şi vestul oraşului. A fost un episod scurt de vijelie, însoţită de vânt puternic şi grindină.

Suficient pentru a rupe 13 copaci. Din păcate, unul a căzut peste un bărbat de 42 de ani, care a murit. Restul Bucureştiului a fost însă ocolit de furtună. Avertismentele i-au speriat pe oameni, care au stat în case, astfel că oraşul a fost pustiu.

Bărbatul de 42 de ani a mers să îşi viziteze sora, pe Şoseaua Viilor, în Sectorul 5 al Capitalei. Când se afla pe trotuar, în fața casei, creanga unui copac din curtea unei fabrici s-a prăbuşit peste el.

Constantin Jarcalete, cumnatul victimei: "Stând de vorbă, am auzit cum trosneşte pomul, eu m-am lipit de gard, el nu a mai avut ce face."

Omul a suferit răni grave la cap şi a murit pe loc.

Citește și
furtuna in Bucuresti
Furtună în Bucureşti. Un om a murit după ce un copac a căzut peste el
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Costel Chiriţă, medic Spitalul Clinic de Urgență Bagdasar - Arseni: "Pacientul era în stop cardio respirator, cu politraumatism prin lovire cu un corp dur, cu leziuni incompatibile cu viaţa."

Nu este prima dată când crengile plopului care se afla în curtea unei fabrici de ciocolată se prăbuşesc pe trotuar - o spun şi rudele victimei care locuiesc aici în zonă, dar şi semnele amplasate pe trotuar: o bandă care interzice trecerea pietonilor şi trei afişe care îi sfătuiesc pe aceştia să ocolească zona.

Reprezentanţii primăriei susţin că bărbatul a ignorat avertizările şi a trecut dincolo de benzile galbene, despre care oamenii spun că au fost puse ieri. Poliţiştii urmează să stabilească în ce condiţii a avut loc tragedia.

Pe o stradă din sectorul 1, un copac a fost smuls cu tot cu rădăcina din pământ, a doborât un alt arbore, apoi a căzut peste două maşini.

Pe şoseaua Kiseleff, un copac doborât de vânt a blocat zeci de minute trotuarul şi pista pentru biciclete. La doar câteva sute de metri depărtare, un alt arbore a căzut pe şosea. Chiar şi aşa, în plin cod galben de furtună, miercuri seară, stropitorile de pe şoseaua Kiseleff funcţionau.

În restul Bucureştiului, furtuna a trecut fără să lase prea multe urme. După un scurt episod de vijelie cu vânt şi câţiva stropi de ploaie, în zona centrală lucrurile s-au calmat.

Avertismentele autorităţilor le-au stricat socotelile proprietarilor de baruri din Centrul Vechi. Străzile erau pustii, la fel şi localurile. Câţiva curajoşi şi-au făcut totuşi apariţia. De exemplu, câteva tinere nu au renunţat la petrecerea burlacitelor.

Vântul a creat probleme pe aeroportul din Otopeni, unde cursele de la Heraclion şi Doha au fost rerutate pe aeroportul din Constantă, iar o cursă din Berlin a fost trimisă la Varna.

Şi în judeţul Ilfov militarii au acţionat pentru scoaterea apei din cel puţin opt imobile inundate. Iar în comuna Corbeanca a căzut grindină.

Haos și aglomerație pe străzi și la metrou

Măsurile fără precedent, anunţate de autorităţi pentru Bucureşti, aflat sub cod de vreme rea, au creat confuzie, haos şi panică ieri. Primarul capitalei i-a rugat pe oameni să stea în case după ora 20, iar școlile şi grădinițele au fost închise la ora 17.

Cei trimişi acasă de la serviciu când afară era soare şi frumos au blocat străzile şi staţiile de metrou.


Foto: Facebook/Iulian Moise

Oamenii au fost alertaţi ca Bucureştiul intră sub un cod galben de furtună. Gabriela Firea a convocat un comandament de vreme rea şi a avut o recomandare care i-a speriat pe mulţi.

Gabriela Firea, primarul capitalei: "Aş dori să adresez o rugăminte bucureştenilor dacă nu au drumuri foarte urgente, necesare, să rămână acasă, pentru că după ora 20 vor începe aceste fenomene extreme, vântul care va avea aspect de vijelie."

În acel moment, prognoza din capitală anunţa un vânt de până la 65 de kilometri pe oră şi ploi de cel mult 35 de litri pe metru pătrat. Potrivit ANM, codul galben anunţat prevede fenomene meteorologice temporar periculoase, dar obişnuite.

Cu toate acestea, primăria a anunţat că şcolile, grădiniţele şi creşele îşi vor termina programul până la ora 18.00. Gabriela Firea a plusat şi a solicitat că unităţile de învăţământ să se închidă la 17.00. Zis şi făcut. Circulara transmisă de inspectoratul şcolar în toate unităţile de învăţământ a fost cu aplicare imediată. Evident că pentru părinţi nu a fost uşor să-şi scurteze programul de muncă pentru a-şi lua copiii acasă până în ora 17.00

În aceste condiţii, multe companii s-au văzut nevoite să-şi restrângă programul. Pornind de la anunţul că în Bucureşti, şcolile grădiniţele şi creşele se vor închide începând cu ora 17.00, mai multe companii din Bucureşti, printre care bănci, chiar şi farmacii, şi-au anunţat angajaţii ca pot să plece mai repede ca să-şi ia copii de la unităţile de învăţământ.

Aşa că începând cu ora 16.00, străzile din Bucureşti s-au aglomerat până la refuz de părinţi care se grăbeau cu maşinile să ajungă la copii. A fost nebunie şi la metrou.

Între timp, şi primăria sectorului 2 şi-a avertizat locuitorii. Mii de oameni au primit un mesaj pe telefon prin care li se spunea că după ora 18 se anunţă ploi şi vijelii. Oamenii au reacţionat diferit. Unii s-au baricadat în case de la 5.

Între timp, pe reţelele de socializare s-a viralizat un mesaj prin care oamenii erau anunţaţi că furtuna va fi chiar mai puternică decât a anunţat primăria.

La ora 16, Firea a organizat o conferinţă de presă prin care a încercat să liniştească populaţia.

Gabriela Firea: "Voi face plângere penală împotriva celor care au răspândit aceste informaţii false."

Dar avertizările oficiale au rămas în vigoare. Iar Gabriela Firea a enumerat care vor fi cele mai afectate cartiere din Bucureşti şi anume, cele din Nord-Estul Capitalei, Băneasa şi Colentina. Dar şi cele din Sud Vest: Drumul Taberei Militari, Rahova, Sălaj, Ferentari.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Zeci de mașini din Teleorman, avariate din cauza grindinei căzute miercuri
Zeci de mașini din Teleorman, avariate din cauza grindinei căzute miercuri

O ploaie de scurtă durată însoţită de grindină de mari dimensiuni a căzut, miercuri după-amiaza, în Turnu Măgurele, judeţul Teleorman, zeci de maşini fiind avariate. Deocamdată, autorităţile nu au un bilanţ exact al stricăciunilor.

Furtună în Bucureşti. Un om a murit după ce un copac a căzut peste el
Furtună în Bucureşti. Un om a murit după ce un copac a căzut peste el

În Bucureşti codul de vreme rea anunţat de ANM a creat confuzie, haos şi chiar panică – înainte să înceapă. Asta după ce Primarul Capitalei i-a rugat dimineaţă pe oameni să stea în case după ora 20, iar şcolile şi grădiniţele au fost închise la ora 17.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.