Ads by INTERNET PROTV
ultimele stiri
«
»

Fenomen meteo neobisnuit in Romania. Sfaturile specialistilor dupa ce un nor de praf saharian a traversat tara

Embed:

Prima zi de primavara ne-a intampinat cu o ploaie care le-a adus multora necazuri. Din cauza unui nor de praf saharian, care a traversat toata tara, in zonele in care s-a stricat vremea, a curs din cer apa cu noroi.

La sol, masinile dar si geamurile caselor, au fost acoperite de un strat de praf rosiatic. Norul a trecut, insa aerul poluat ii poate afecta pe alergici sau pe cei care sufera de afectiuni respiratorii.

In Timisoara, Sebes, Galati dar si in Capitala masinile aratau ca dupa o cursa prin noroi. Stropii de ploaie incarcati cu particule de praf purtate de vant tocmai din Sahara au manjit caroseriile.

"Am lasat timp de un minut o coala alba, pe asfalt, in ploaie. Si, iata, deja a capatat o culoare rosiatica, maronie, semn ca ploaia de astazi este una foarte murdara”, a relatat Marius Grama, correspondent ProTv.

Specialistii de la Administratia Nationala de Meteorologie spun ca de vina este un ciclon mediteranean care a trecut prin nordul Africii de unde a luat cu el un nor de praf.

INMH:"O masa de aer incarcata cu particule de praf din nordul Africii a ajuns sa cuprinda si zona tarii noastre, concentratia e mica, deci nu sunt probleme, dar pentru ca a plouat pe parcursul noptii aceste particule de apa in caderea lor au antrenat si particulele de praf."

La randul lor medicii spun ca dupa acest episod ar fi bine sa spalam cu si mai multa atentie legumele si fructele. In plus, aerul incarcat poate agrava alergiile sau afectiunile respiratorii deja existente.

Valentin Boldea, medic de familie:"Predispune la aparitia unor afectiuni, sau agravarea unor afectiuni preexistente. In primul rand discutam de afectiuni respiratorii, prin inhalarea acestor particule grele, dar si prin aparitia de afectiuni alergice."

Specialistii Agentiei pentru Protectia Mediului Galati au luat probe din mai multe zone ale orasului pentru a stabili cu exactitate natura fenomenului.


 

 

Sursa: Pro TV, Data publicarii: 1 Martie 2016
Citeste mai multe despre: nor, praf, ploaie, fenomen, ANM, saharian, Banat, Galati,
Ultimele stiri
 
 
 
 
© 2017 Stirileprotv.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii | Despre cookie-uri | Feed