Extremistul Szocs Zoltan spera sa obtina libertatea la Instanta Suprema. Ce acuzatii ii aduc procurorii DIICOT

Ultimul update: Luni 11 Ianuarie 2016 02:57
Data publicarii: Vineri 08 Ianuarie 2016 09:27
Categorie: Actualitate

Barbatul din Targu Secuiesc - acuzat ca ar fi pus la cale un atentat de Ziua Nationala a Romaniei - vrea sa fie liber.

Szocs Zoltan este considerat nu doar initiatorul, ci si cooronatorul tentativei de atentat de care ar fi trebuit sa se ocupe Beke Istvan.

Szocs Zoltan a mers vineri dimineata la Instanta Suprema insotit de o escorta speciala de retinere si arest preventiv. El este acuzat de instigare la infracituni contra ordinii constitutionale, dar si si de instigare la nerespectarea oridinului armelor si munitiilor.

Decizia de arestare a fost luata pe 30 decembrie de Curtea de Apel Bucuresti, la solicitarea procurorilor DIICOT, insa Szocs Zoltan a facut contestatie la instanta suprema.

Pe 29 decembrie 2015, procurorii DIICOT au efectuat patru perchezitii la domiciliul si resedintele lui Szocs Zoltan, acesta fiind apoi ridicat si dus la Bucuresti, unde a fost audiat mai multe ore.

Anchetatorii au extins cercetarile in dosarul in care a fost arestat extremistul Beke Istvan, fiind dispusa inceperea urmaririi penale pe numele lui Szocs Zoltan, sub aspectul savarsirii infractiunilor de instigare la savarsirea de actiuni impotriva ordinii constitutionale si instigare la nerespectarea regimului materiilor explozive.

Potrivit DIICOT, in calitate de presedinte al HVIM Transilvania, la data de 10 octombrie 2015, in cadrul unei sedinte la care au participat membrii structurilor locale ale extensiilor in Romania ale HVIM, Szocs Zoltan i-a instigat pe membrii celulei Targu Secuiesc a HVIM Transilvania sa confectioneze un dispozitiv exploziv improvizat pe care sa il detoneze in public, pe raza judetului Covasna, in timpul manifestatiilor prilejuite de sarbatorirea Zilei Nationale de 1 Decembrie.

"Promotor al sloganului 'tinutul Secuiesc nu e Romania!' si convins fiind ca, pentru atingerea obiectivelor autonomist-separatiste promovate in Transilvania de membrii gruparii Miscarea de Tineret 64 de Comitate - HVIM, 'trebuie sa se paseasca pe drumul faptelor, totul trebuie cucerit fizic, fara sange nu se poate', in calitatea detinuta de presedinte al HVIM Transilvania, la data de 10.10.2015, S. Z. le-a trasat membrilor celulei Tg. Secuiesc a HVIM sarcina de a monta dispozitive explozive improvizate", mai spun procurorii.

Pe 13 octombrie 2015, Szocs Zoltan a parasit Romania, revenind in tara la data de 20 decembrie 2015. Ulterior acestui moment, el a efectuat demersuri de contactare a membrilor familiei lui Beke Istvan si a celorlalti participanti la sedinta din 10 octombrie 2015, in vederea adoptarii unei pozitii publice unitare cu privire la evenimentele ce au precedat momentul arestarii lui Beke Istvan.

Tot in acest dosar, Beke Istvan, cetatean roman de etnie maghiara, a fost arestat preventiv pe 1 decembrie 2015, el fiind acuzat ca intentiona sa detoneze un dispozitiv exploziv improvizat la manifestatia de Ziua Nationala de la Targu Secuiesc.

 

Beke Istvan ramane dupa gratii. Tatal sau ii ia apararea:

Beke Istvan ramane dupa gratii. Tatal sau ii ia apararea: "A ucis pe cineva? Petardele astea erau pentru efect"

turista

Operațiune de salvare la cota 2.300, în Făgăraș. Ce a pățit o turistă

Incendiu de vegetaţie în Parcul Natural Văcăreşti

25 de sirieni şi trei călăuze bulgare, depistaţi la frontieră. Unde voiau să ajungă

acc a2

Blocaj pe A2, după ce un șofer băut a intrat în două autovehicule

Tânără de 23 de ani, la spital, după ce s-a rănit în timp ce se dădea pe tiroliană

Reglementările care i-ar putea lăsa fără bunuri pe cei care se îmbogăţesc prin fraude