Audierile privind MCV. Un expert UE a sfatuit DNA sa nu se bazeze doar pe SRI. "Serviciile au alta agenda decat procurorii"

Kovesi, Coldea, cover, Mediafax

Fostul procuror-sef al Irlandei a subliniat, in cadrul audierilor din Comisia pentru Control Bugetar a Parlamentului European, problemele sistemului judiciar din Romania

Parlamentul si o parte din mass-media romaneasca nu au respect pentru domnia legii”. Sunt cuvintele lui James Hamilton, fostul procuror-sef al Irlandei, presedinte al Asociatiei Internationale a Procurorilor si expert UE pe probleme de lupta impotriva coruptiei. In cadrul audierilor privind MCV din Comisia pentru Control Bugetar a Parlamentului European, Hamilton a laudat DNA, dar si ICCJ, insa a criticat dur politicienii romani.

Elita politica nu vrea sa scape de coruptie

In septembrie am constatat ca in sfarsit DNA obtine rezultate reale, in anii precedenti erau multe cazuri pe teava”, a spus Hamilton (foto stanga), care este unul dintre evaluatorii din Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV). „Exista insa forte foarte puternice in societatea romaneasca care ar vrea ca lucrurile sa revina la situatia dinainte”, a afirmat fostul procuror-sef al Irlandei, nominalizand printre acestea “majoritatea fortelor politice din Romania”.

Hamilton a atras atentia asupra faptului ca foarte probabil, in lipsa MCV, sistemul judiciar romanesc ar reveni la situatia dinainte. Printre problemele punctuale indicate de expertul irlandez se numara imunitatea politicienilor, care “trebuie reconsiderata si limitata”, deoarece “parlamentarii se protejeaza intre ei”. “Elita politica din Romania nu doreste cu adevarat sa rezolve problema coruptiei”, a spus Hamilton, insistand ca Romania ar trebui sa implementeze recomandarile Comisiei de la Venetia, in cadrul careia el insusi a fost reprezentant al irlandei. In urma cu un si jumatate, Comisia a recomandat tarii noastre ca imunitatea parlamentara sa vizeze doar opiniile senatorilor si deputatilor.

Parlamentul nu are respect pentru justitie
Trebuie gasite solutii pentru ca Parlamentul sa respecte deciziile Curtii. Am avut un caz recent in care Senatul a refuzat sa implementeze decizia ICCJ”, a mai spus Hamilton “Parlamentul Romaniei nu respecta domnia legii”.

Citește și
aglomeratie DNA cover
Coada la DNA in Saptamana Patimilor. Dorin Cocos, Alin Cocos, fostul ministru Gabriel Sandu si Elena Udrea au dat declaratii
Puterea clanului Corduneanu. Liderul decedat al grupării a fost anchetat pentru trafic de droguri, cămătărie, trafic de persoane și acte de violență, dar condamnat doar pentru „spionarea soției”

Fostul procuror s-a referit si la problemele de jurisdisctie a instantelor, care duc la dosare care se intind pe ani de zile din cauza amanarilor. Hamilton a spus si ca nu toti cei din sistem inteleg legile, ceea ce duce, de pilda, la ineficienta in confiscarea averilor dobandite ilicit, si s-a referit la atacurile mass-media la adresa justitie, spunand ca acestea denota “lipsa de respect fata de domnia legii” din partea unora dintre institutiile de presa.

De ce DNA nu se poate baza pe servicii
E important ca DNA sa aiba proprii investigatori”, a atras atentia in final Hamilton. “Nu e bine ca DNA sa se bazeze pe servicii, deoarece informatia oferita de acestea ar putea fi selectiva. Aceste servicii au alta agenda decat procurorii. De pilda, daca descopera ca cineva comite ilegalitati, pot avea interesul sa pastreze acea persoana ca informator.

In cadrul acelorasi audieri, Catherine Day, secretar general al Comisiei Europene, a spus ca „Romania continua sa inregistreze progrese in aplicarea MCV” iar „combaterea coruptiei la nivel inalt este impresionanta”. De asemenea, procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a spus ca in 2014 a fost inregistrat cel mai mare numar de demnitari de rang inalt investigati de procurorii anticoruptie, iar ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a declarat ca Romania a depasit etapa reformei sistemului judiciar, acum consolidand sistemul, si nu mai este nevoie sa fie in defensiva pe acest subiect.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Seful DNA, Codruta Kovesi, despre imunitatea parlamentarilor:
Seful DNA, Codruta Kovesi, despre imunitatea parlamentarilor: "Sa fie eliminata COMPLET"

Procurorul sef al DNA, Codruta Kovesi, afirma ca imunitatea parlamentarilor ar trebui eliminata complet. Ea sustine ca nu este normal ca un vot politic sa se substituie justitiei.

Coada la DNA in Saptamana Patimilor. Dorin Cocos, Alin Cocos, fostul ministru Gabriel Sandu si Elena Udrea au dat declaratii
Coada la DNA in Saptamana Patimilor. Dorin Cocos, Alin Cocos, fostul ministru Gabriel Sandu si Elena Udrea au dat declaratii

Dorin Cocos, fiul sau Alin, si fostul ministru al Comunicatiilor Gabriel Sandu au ajuns miercuri in fata procurorilor.

Victor Ponta a vrut sa mearga cu mama la DNA, dar a fost refuzat:
Victor Ponta a vrut sa mearga cu mama la DNA, dar a fost refuzat: "Stai acasa, ca o sa inceapa toata propaganda basista"

Premierul Victor Ponta a declarat ca a vrut sa o insoteasca pe mama lui, Cornelia Naum, la DNA Ploiesti, cand a fost citata la audieri, insa aceasta l-a refuzat.

Recomandări
Un stat NATO vrea să ia sisteme de apărare antirachetă pentru Ucraina din țări care nu sunt pregătite să le ofere direct
Un stat NATO vrea să ia sisteme de apărare antirachetă pentru Ucraina din țări care nu sunt pregătite să le ofere direct

Unul dintre principalii aliați europeni ai Ucrainei a declarat că ar putea cumpăra sisteme de apărare antiaeriană Patriot, fabricate în SUA, din alte țări pentru a le trimite în Ucraina.

 

Scandal cu iz electoral. Un candidat la o primărie din Sibiu a fost bătut cu biciul de fratele edilului | VIDEO
Scandal cu iz electoral. Un candidat la o primărie din Sibiu a fost bătut cu biciul de fratele edilului | VIDEO

Scandal uriaș în localitatea Brădeni din juțelul Sibiu, după ce Dan Braga, candidatul PSD la primărie, a filmat în curțile familiei actualului edil, fără să-i ceară acordul acestuia.

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje de venit între săraci și bogați
România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje de venit între săraci și bogați

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari şi cele mici în rândul populaţiei, potrivit unui Infografic Monitorul Social, un proiect al Fundaţiei Friedrich-Ebert-Stiftung România, care citează date Eurostat.