Imagini VIDEO din interiorul Penitenciarului Rahova. Cum arata in 2009 CELULA detinutilor si baia

Ultimul update: Joi 25 Octombrie 2012 20:32
Data publicarii: Miercuri 27 Iunie 2012 12:05
Categorie: Actualitate
Penitenciarul Rahova

Penitenciarul Rahova este locul in care fostul premier Adrian Nastase isi va ispasi, teoretic, pedeapsa de doi ani de inchisoare, ca urmare a condamnarii in dosarul "Trofeul calitatii".

Deocamdata nu se stie sigur daca Adrian Nastase va sta exact doi ani la Rahova sau va beneficia de o perioada de detentie redusa, ca urmare a actiunilor avocatilor sai sau chiar datorita varstei - el avand peste 60 de ani.

Penitenciarul Rahova este o inchisoare de maxima securitate din Bucuresti, situata la 8 km de centrul capitalei, pe Soseaua Alexandriei. Constructia sa a inceput in anul 1991 pe amplasamentul vechiului penitenciar care a functionat la o capacitate de 2250 persoane, incepand cu 1973 pana in anul 1988 cand a fost demolat. Darea in folosinta a sediului actual s-a facut in etape, incepand cu anul 1997.

Perimetrul total atribuit este de 92.200 de metri patrati, din care s-a construit si imprejmuit o suprafata de 62.100 de metri patrati.

Cum va fi tratat Adrian Nastase in Penitenciarul Rahova

Va mai incerca Adrian Nastase sa se sinucida? Ce crede Cristian Tudor Popescu, la "Dupa 20 de ani"

Imaginile video prezentate in acest material au fost filmate in 2009, in Penitenciarul Rahova din Bucuresti. In acest moment nu exista informatii referitoare la regimul de detentie al lui Adrian Nastase, respectiv nu se stie daca fostul premier va beneficia de acelasi tratament ca si celelalte persoane aflate in stare de detentie preventiva.

In ianuarie 2012, fostul primar al Clujului, Sorin Apostu, si omul de afaceri Calin Stoia s-au plans instantei de conditiile inumane de detentie, spunand ca au stat trei nopti in celule neincalzite, fara geamuri, la temperaturi de 0 grade, in Penitenciarul Rahova, iar la fiecare jumatate de ora venea cate un detinut care ii ameninta cu moartea pe amandoi.

"Am stat trei nopti in celule neincalzite, fara geamuri la temperaturi de 0 grade (in Penitenciarul Rahova, unde a fost incarcerat pe perioada recursului la ICCJ - n.r.). La fiecare jumatate de ora venea cate un detinut care ne ameninta ca ne ia gatul. Ni s-a spus clar ca daca iesim afara ne iau gatul. Nu am putut manca pentru ca aceeasi mancare ne era adusa de detinuti care ne amenintau. Ni se incalcau flagrant toate drepturile omului. Sa stai 17 ore pe un scaun inseamna tortura. Ganditi-va ca nici la Gherla nu puteam iesi afara pentru ca ceilalti ne amenintau. Va rog sa puneti capat situatiei", a spus Calin Stoia, citat de Mediafax.

Atat avocatii lui Calin Stoia, cat si cei ai lui Sorin Apostu au anuntat ca vor sa atace statul roman la Curtea Europeana a Drepturilor Omului din cauza "tratamentului inuman" la care sunt supusi cei doi.

Fostul sef de sectie de la Penitenciarul Rahova, condamnat la 4 ani de inchisoare pentru MITA

In luna mai a acestui an, fostul sef sectie de la Penitenciarul Rahova, Virgil Mihut, a fost condamnat de Curtea de Apel Bucuresti la patru ani de inchisoare cu executare pentru luare de mita, decizia putand fi atacata cu recurs la instanta suprema.

Potrivit Mediafax, care citeaza DNA, in perioada august - decembrie 2011, inculpatul Mihut Virgil, in calitate de ofiter de penitenciare si sef de sectie in cadrul Penitenciarului Rahova, a pretins si a primit cu titlu de mita bani si bunuri in valoare totala de 5.400 lei de la mai multi detinuti.

Banii si bunurile au fost pretinse si primite fie pentru a-si indeplini atributiile de serviciu, in sensul solutionarii favorabile a unor cereri formulate de detinutii respectivi, fie pentru a-si incalca atributiile de serviciu (atitudine de tolerare a incalcarii, de catre detinuti, a unor interdictii care li se aplica si nesanctionarea unor abateri constatate).

"Poezie de puscarie" la Rahova

Tot in luna mai 2012, doi detinuti condamnati la pedepse grele de inchisoare pentru omor au fost premiati pentru poezie si sculptura la concursul "Poezie de puscarie", in cadrul unei festivitati organizate la Penitenciarul Rahova.

Ei s-au numarat printre cei douazeci de detinuti care au fost premiati in cadrul celei de-a patra editii a concursului "Poezie de puscarie", iar 58 dintre poeziile lor - in ale caror versuri se regasesc cu recurenta teme precum singuratatea din inchisoare, dorul de cei dragi sau de libertate - au fost inchise intr-un volum omonim.

La cea de-a patra editie a concursului "Poezie de puscarie" au participat peste 270 de detinuti de la peste 30 de unitati penitenciare si centre de reeducare, ale caror poezii au fost jurizate de scriitorii Andra Rotaru, Ioan Cristescu si Dan Mircea Cipariu.

RECONSTITUIRE. Ce s-a intamplat in resedinta lui Adrian Nastase, inainte de tentativa de sinucidere

RECONSTITUIRE. Ce s-a intamplat in resedinta lui Adrian Nastase, inainte de tentativa de sinucidere

FULLSCREEN
Imagini VIDEO din interiorul Penitenciarului Rahova. Cum arata in 2009 CELULA detinutilor si baia
  • /

Sursa: Mediafax Pro TV

marian godina

Marian Godină, jignit pe Facebook de o colegă de breaslă, după ce a postat poze cu jandarmul violent

Județul din România cu cele mai multe şi mai groaznice accidente din ţară din ultimul an

Accident la locul de muncă, suferit de un tânăr aflat în probe pentru angajare. Măsurile luate de autorități

Un elev din Târgu Jiu a găsit un portofel plin cu bani. Locul în care s-a oprit prima dată

Marian Godină l-ar fi identificat pe jandarmul care a lovit un bătrân cu pumnul, la protest

O femeie din Vaslui a născut în zăpadă, în fața porții. ”Copilul s-a grăbit”

romanii din Olanda

Românii protestatari din Olanda au ieșit pe străzi pentru a cere Parlamentului să combată corupția

Bărbat din Botoșani anchetat după ce a scos arme la vânzare pe o reţea de socializare

Comandament de iarnă convocat de Gabriela Firea: ”În această seară va ploua, apoi va ninge”

Protest timid, cu 9 persoane, în Alexandria. Oamenii spun că nu ies din case de frică

Zeci de mii de oameni din toată țara și-au strigat în stradă nemulţumirea faţă de guvernare. GALERIE FOTO

Amețit de aburii alcoolului, un bărbat a fost cascador fără voie în Galați