Eveniment organizat la Ambasada Marii Britanii, la 25 de ani dupa Revolutie. Cum isi amintesc strainii evenimentul

×
Codul embed a fost copiat

Strainii se alatura romanilor pentru cinstirea celor cazuti in decembrie '89. Ambasada Marii Britanii la Bucuresti si British Council au tinut sa marcheze intr-un mod special 25 de ani de la revolutia care a schimbat cursul istoriei pentru romani.

Fosti diplomati, jurnalisti sau oameni de afaceri britanici care au trait pe viu Revolutia, au impartasit amintiri ramase vii pana astazi. Imbracat intr-un pulover pe care l-a cumparat in iarna revolutiei si cu o banderola tricolora la bratul stang, Mike Brown este unul dintre strainii care au fost martori la Revolutia romaneasca. Au fost multe momentele care l-au marcat, insa unul iese in evidenta.

Mike Brown, om de afaceri: "Imi amintesc margareta alba... Erau soldati tineri urcati pe TAB si nu stiau ce sa faca. Aceasta fata a iesit din multimea stransa in jurul TAB-urilor si a spus catre soldatii tineri: 'Nu ne veti impusca, nu-i asa?'. Soldatul a spus nu! Si-a descarcat pusca si a pus glontul in buzunar. Fata a pus mana pe arma si, in teava pustii, a pus o margareta alba. Si l-a sarutat."

La evenimentul organizat de ambasada, Mike si-a adus colectia persoanala de obiecte apartinand acelei epoci. Printre ele, un drapel cu o semnificatie aparte.

Mike Brown, om de afaceri: "Drapelul l-am primit in ziua aceea de la un baiat, alaturi de o bucata de paine. L-am pastrat tot acest timp."

Citește și
klaus iohannis
Klaus Iohannis: Voi pleda pentru un muzeu al comunismului. Nu mai putem ignora lectiile trecutului
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Jurnalistul Christopher Walker trimitea corespondente pentru The Times si povesteste si despre prima vizita a jurnalistilor in palatul dictatorului.

Christofer Walker, jurnalist: "Imi amintesc ca am vazut baia Elenei Ceausescu. Am vazut multe, dar niciodata o asemenea baie. Avea doua lebede din care curgea apa rece si calda, confectionate din aur masiv."

Si blogul ambsadorului Marii Britanii la Bucuresti s-a transformat in aceasta luna. Pagina diplomatului (http://blogs.fco.gov.uk/paulbrummell) a devenit un registru de testimoniale ale englezilor martori la revolutia romanesca.

Paul Brummell, ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti: "Este un semn de respect din partea poporului englez fata de romanii care au luptat acum 25 de ani impotriva dictaturii, pentru democratie si Europa."

Miercuri dimineata, Parlamentul Romaniei se reuneste intr-o sedinta solemna dedicata implinirii a 25 de ani de la Revolutia din decembrie.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
16 decembrie 1989, Timisoara. Momente tensionate, dupa ce Catedrala Metropolitana a fost inchisa,
16 decembrie 1989, Timisoara. Momente tensionate, dupa ce Catedrala Metropolitana a fost inchisa, "ca acum 25 de ani"

Au trecut 25 de ani de cand oamenii curajosi din Timisoara aprindeau flacara Revolutiei Romane. Ei au strigat pe 16 decembrie '89 "Libertate" si "Jos comunismul".

Klaus Iohannis: Voi pleda pentru un muzeu al comunismului. Nu mai putem ignora lectiile trecutului
Klaus Iohannis: Voi pleda pentru un muzeu al comunismului. Nu mai putem ignora lectiile trecutului

Klaus Iohannis a pledat, la Timisoara, pentru construirea unui "mare muzeu national al comunismului, care sa inspire proiecte educationale mari".

Mesajul lui Klaus Iohannis la 25 de ani de la Revolutie:
Mesajul lui Klaus Iohannis la 25 de ani de la Revolutie: "Natiunea romana si-a strigat dreptul la libertate"

Presedintele ales, Klaus Iohannis, va participa in aceasta saptamana la Timisoara la manifestarile dedicate implinirii a 25 de ani de la Revolutia din 1989.

Recomandări
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News joi seară, citând un înalt oficial american, transmite vineri AFP.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.