Omul de afaceri Tiberiu Urdareanu a "turnat" doi politicieni celebri, de frica sa nu ajunga in spatele gratiilor

×
Codul embed a fost copiat

Omul de afaceri Tiberiu Urdareanu a facut intr-o singura zi doua denunturi in fata instantei supreme.

Ca sa scape din dosarul in care este judecat pentru coruptie, multimilionarul le-a povestit judecatorilor cum i-ar fi cerut bani de campanie liberalul Ludovic Orban si cum i-ar fi platit spaga fostului ministru social-democrat Constantin Nita.

De teama sa nu ajunga in arest, Tiberiu Urdareanu a ajuns sa denunte doi politicieni de top: Ludovic Orban si Constantin Nita.

Despre liberalul Orban, care trebuia sa fie candidat la locale, Urdareanu a declarat ca ca i-ar fi cerut 50 de mii de euro pentru campanie electorala. Compania lui Urdareanu avea contracte cu primaria Capitalei, iar dupa alegeri cei doi urmau sa discute despre ele. L-ar fi inregistrat pe Orban cu reportofonul.

"Pe 1 martie 2016 m-a contactat Ludovic Orban urmand ca ulterior in aceeasi zi sa ne vedem la domiciliul meu. (...) La un moment dat, spre sfarsitul discutiei, am perceput o cerere de sprijin financiar pentru campania care urma sa inceapa. N-am inteles foarte exact ce doreste, nu s-a referit la ceva anume. A ramas ca in doua sau trei saptamani sa-mi precizeze in ce ar consta acest ajutor. Am inteles la acel moment ca acel sprijin i-ar fi de trebuinta in relatia cu media. (...) A doua intalnire a avut loc dupa mai multe SMS-uri. (...) Spre finalul discutiei am revenit la acel sprijin care urma sa fie precizat. Mi s-au solicitat 50 de mii de euro ca fiind necesari pentru a fi dati la managerii a doua posturi de televiziune. Banii ar fi ajuns intr-un procent mic la televiziuni, cei mai multi ar fi fost solicitati de cei doi manageri de televiziuni in nume privat. Sorin Oancea de la B1 si Cozmin Gusa de la Realitatea TV", a explicat Urdareanu, potrivit Agerpres.

Citește și
ludovic orban
Ludovic Orban, primele explicatii la DNA despre cei 50.000 de euro pe care i-ar fi pretins de la Tiberiu Urdareanu
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

El a sustinut ca l-a inregistrat pe Orban cu un reportofon pe care il avea asupra sa, luandu-si in acest mod masuri de precautie, in conditiile in care era trimis in judecata sub control judiciar intr-un alt dosar.

Intrebat, la iesirea de la iCCJ, cu privire la declaratiile lui Urdareanu privind banii care ar fi urmat sa ajunga la Gusa si la Oancea, Ludovic Orban a aratat ca in acest caz este vorba despre o interpretare, adaugand ca in rechizitoriu apare o transcriere gresita a discutiei inregistrate.

"Este o interpretare si nu o realitate. Nu o interpretare a mea, este o interpretare a procurorului, a domnului Urdareanu. Nu are rost sa intram in detalii. (...) Exista inregistrarile din care se poate trage concluzia. (...) Am avut discutii cu reprezentantii mass-mediei, cu conducatorii diferitelor televiziuni, site-uri de informatii, publicatii. Toate au fost in baza cadrului legal. Chiar si din discutiile care au fost inregistrate de domnul Urdareanu nu reiese faptul ca... Sigur ca exista o transcriere neconforma cu inregistrarea care apare in rechizitoriu si pe care am sesizat-o in care se transcrie ca Cozmin, Sorin "mi-au cerut". Nu-i asa. Eu am spus "o transez cu Cozmin, cu Sorin si cu altii". Era vorba de faptul ca televiziunile, pravaliile, cum m-am exprimat eu, sunt intr-o situatie dificila si ca folosesc ocazia de campanii pentru a mai obtine bani. Ma refeream la televiziuni, nu la persoane. Transcrierea gresita a inregistrarii este foarte importanta", a afirmat Ludovic Orban.

Liberalul este acuzat de DNA ca, la data de 1 martie, l-a contactat pe omul de afaceri Tiberiu Urdareanu, solicitandu-i sprijin financiar pentru campania electorala pentru alegerile locale din vara anului 2016.

"La 20 martie, cu ocazia unei noi intrevederi, Orban i-a pretins omului de afaceri suma de 50.000 euro in numerar, asadar nu in vreo modalitate legala, precum si cu depasirea plafonului stabilit prin Legea finantarii partidelor politice, cu precizarea ca va trebui sa remita banii unor persoane pe care le-a mentionat, cu functii de decizie in cadrul a doua posturi de televiziune, pentru a fi promovata imaginea candidatului. Acesta a mai precizat ca are nevoie de suma solicitata in aproximativ una - doua saptamani", sustin procurorii.
 

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Tiberiu Urdareanu, in
Tiberiu Urdareanu, in "vizita" la DNA. Numele grele din Romania pe care le-ar fi "turnat" procurorilor anticoruptie

Omul de afaceri Tiberiu Urdareanu a ajuns luni dimineata la Directia Nationala Anticoruptie.

Ludovic Orban, primele explicatii la DNA despre cei 50.000 de euro pe care i-ar fi pretins de la Tiberiu Urdareanu
Ludovic Orban, primele explicatii la DNA despre cei 50.000 de euro pe care i-ar fi pretins de la Tiberiu Urdareanu

Ludovic Orban a dat joi primele explicatii, in dosarul in care este acuzat ca ar fi pretins de la omul de afaceri Tiberiu Urdareanu 50 de mii de euro.

Urdareanu, arest la domiciliu dupa ce si-ar fi recunoscut vina. Unde a ajuns
Urdareanu, arest la domiciliu dupa ce si-ar fi recunoscut vina. Unde a ajuns "comisionul" de 10% din cele 15,5 milioane EUR

Presedintele UTI Grup, una dintre cele mai mari companii din Romania care furnizeaza servicii de securitate, si-a petrecut noaptea in spatele gratiilor.

Recomandări
România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București
România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București

După o perioadă în care și-a concentrat atenția asupra Ucrainei și a Occidentului, mai ales în contextul masacrului din Moscova, dar și al războiului aflat în desfășurare, Rusia a luat în vizor România, care pare că a devenit un ghimpe în coasta sa.

Kirilo Budanov: Federația Rusă a știut despre planificarea unui atac terorist în regiunea Moscova încă din februarie
Kirilo Budanov: Federația Rusă a știut despre planificarea unui atac terorist în regiunea Moscova încă din februarie

Conform declarațiilor șefului spionajului militar ucrainean, Kirilo Budanov, Rusia era conștientă încă din luna februarie de planurile pentru atacul terorist din Moscova, însă a ales să nu intervină.

 

 

 

 

 

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.