Elena Udrea, pentru Hotnews: Cocos mi-a spus ca actualul sef al SRI i-a cerut 500.000 de euro pentru televiziunea lui Ghita

×
Codul embed a fost copiat

Elena Udrea a anuntat vineri, intr-un interviu pentru HotNews.ro, ca a depus un denunt la DNA impotriva lui Florian Coldea (director interimar SRI).

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

Cititi in acest articol:

-► Udrea: Cocos mi-a spus ca la cererea lui Coldea i-a dus 500.000 de euro lui Ghita pentru televiziune
-► Udrea anunta ca a depus la DNA un denunt impotriva lui Florian Coldea, mentionand-o si pe Kovesi
-► Udrea: Coldea a propus revenirea lui Kovesi de la Bruxelles; am intervenit la Ponta pentru numirea ei
-► Udrea: Bica a fost de la inceput nedorita la DIICOT; unul din motive - nu era din apropierea SRI
-► Udrea: Un document despre Blaga, retras de la televiziunea lui Ghita la cererea lui Coldea
-► Sinteza declaratiilor facute de Elena Udrea

Udrea: Cocos mi-a spus ca la cererea lui Coldea i-a dus 500.000 de euro lui Ghita pentru televiziune

Citește și
Alin Cocos
Alin Cocos a fost retinut in cazul Alinei Bica. Rolul pe care l-ar fi avut, alaturi de Elena Udrea, in dosarul de coruptie
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Potrivit informatiilor publicate de Hotnews, Udrea il acuza pe actualul sef al SRI, Florian Coldea, ca i-ar fi cerut lui Dorin Cocos 500.000 de euro pentru televiziunea lui Sebastian Ghita. Banii ar fi fost dati prin intermediul lui Alin Cocos.

Udrea a relatat ca, in contextul in care era in campanie si se vehicula numele fostului ei sot in dosarul Microsoft, Dorin Cocos a rugat-o sa ii intermedieze o intalnire cu seful de atunci al SRI, George Maior si cu adjunctul acestuia, Florian Coldea, spunandu-i totodata ca nu doreste sa "ii apeleze direct" in situatia data. Intrebata "cum adica sa ii apeleze direct", Elena Udrea a declarat ca nu stie.

CITITI SI: Sebastian Ghita: Ma surprind acuzatiile Elenei Udrea. Avea relatii mai bune cu Schwartzenberg, Marta si Blejnar

Intrebata apoi daca fostul sot avea "apel direct la Maior si la Coldea", Elena Udrea a declarat: "Imediat o sa revin si o sa va spun. Ca nu doreste sa ii apeleze direct pentru ca, ma rog, asa era situatia, insa am intrebat de ce ar face asta, de ce sa vorbeasca si a spus ca ar dori sa lamureasca acuzatiile din dosar, in conditiile in care mi-a spus ca a facut niste lucruri, la solicitarea domnului Coldea. Eu va declar exact ce mi-a spus".

Udrea a precizat ca aceasta discutie avea loc in toamna anului trecut.

"Mi-a spus, spre exemplu, ca la solicitarea domnului Coldea a dus 500.000 de euro lui Sebastian Ghita, in cash, pentru a-si finanta televiziunea, RTV", a precizat ea, mentionand ca aceast lucru s-a intamplat "mai la inceputul televiziunii, cand s-a rupt RTV-ul de Realitatea si cand dl Ghita inca nu era conectat cu toate cele 10 degete la bugetul de stat".

"Ulterior am aflat ca banii au fost remisi dlui Ghita de catre Alin Cocos. Mi-a mai spus ca, tot asa, la solicitare, a dus aproximativ la fel, 500.000 de euro, nu-mi mai aduc aminte exact, dar aproximativ la fel, unui institut de sondare a opiniei publice, care facea sondaje din acestea", a adaugat Udrea, precizand ca nu-si mai aminteste numele institutului.

CITITI SI: Sebastian Ghita: Ma surprind acuzatiile Elenei Udrea. Avea relatii mai bune cu Schwartzenberg, Marta si Blejnar

Udrea anunta ca a depus la DNA un denunt impotriva lui Florian Coldea, mentionand-o si pe Kovesi

Elena Udrea a mai declarat ca a depus la DNA un denunt impotriva actualului director interimar al SRI Florian Coldea, pe care il acuza ca a instrumentat campania impotriva sa, in denunt fiind amintita si Codruta Kovesi, procurorul-sef al DNA. Udrea a precizat ca este vorba despre un denunt in care spune "lucruri despre domnul general SRI Florian Coldea" si in care o aminteste si pe Kovesi. Ea a afirmat in interviu ca Sebastian Ghita i-a spus ca Florian Coldea o uraste.

CITITI SI: Reactia Codrutei Kovesi: "Nu e prima data cand suspectii ma denigreaza". Ce spune Elena Udrea despre numirea ei la sefia DNA

"La o cafea cu dl Sebastian Ghita, undeva in vara trecuta, va spun si unde: la cafeneaua Sofa de pe Barbu Vacarescu, dl Sebastian Ghita - un apropiat al SRI-ului si o persoana care se vede des cu dl Florian Coldea - mi-a spus ca dl Coldea ma uraste. Am intrebat de ce, si mi-a spus un lucru pe care eu apoi l-am spus public - dar bineinteles nu am citat, la vremea aceea: pentru ca am fost permanent o sursa alternativa de informatii la presedinte", a sustinut Udrea.

Intrebata cat de apropiata era relatia cu Sebastian Ghita, incat acesta sa-i faca asemenea confidente, Elena Udrea a raspuns: "Mi-a facut multe alte confidente. Multe altele".

La insistentele jurnalistilor de a preciza in virtutea carei relatii avea astfel de discutii cu Ghita, Udrea a afirmat: "Pur si simplu. Nici nu stiu sa va spun. Nu am o relatie atat de apropiata cu dl Ghita, incat sa ne consideram prieteni. Ca dovada, cred ca sunt cel mai atacat personaj, dupa Traian Basescu, la televiziunea lui, si am mai spus lucrul acesta. Nu stiu. Dl Ghita oscila, probabil, intre nevoia de a sta mai aproape, cateodata, de Basescu, altadata i se parea ca e mai rentabil sa stea aproape de Victor Ponta, habar n-am. Astea-s motivele lui. Eu va reproduc ce mi-a spus el."

Elena Udrea explica atitudinea lui Florin Coldea fata de ea prin lucrurile pe care ea le stie si pe care sustine ca i le-a spus lui Coldea in fata. "Sau prin domnul Maior i le-am transmis", a precizat ea.

CITITI SI: SRI: Nu comentam declaratiile unor suspecti aflati sub urmarire penala. Au aparut dupa intensificarea luptei anti-coruptie

Udrea: Coldea a propus revenirea lui Kovesi de la Bruxelles; am intervenit la Ponta pentru numirea ei

Elena Udrea sustine ca a intervenit la Victor Ponta pentru numirea Codrutei Kovesi la conducerea DNA si ca actualul sef interimar al SRI Florian Coldea a fost cel care a propus revenirea lui Kovesi de la Bruxelles, afirmand ca cei doi au "o foarte buna relatie". Udrea a spus ca Florian Coldea este "depozitarul tuturor secretelor tuturor", iar pe de alta parte are o foarte buna relatie cu Kovesi.

"Si va spun eu, care am intervenit in numirea dnei Kovesi in functia de procuror DNA", a subliniat Elena Udrea.

Intrebata in ce sens a intervenit, ea a raspuns: "In sensul in care dl Victor Ponta nu era de acord sa se faca numirile procurorilor si numirea dnei Kovesi, era singurul nume de interes, care il interesa pe presedintele Traian Basescu. Singurul nume care interesa era Codruta Kovesi; fusese o propunere a domnului Coldea, doamna Codruta Kovesi". Elena Udrea a explicat ca Traian Basescu in mod evident o sustinea pe Kovesi, dar aceasta era plecata din tara, referindu-se la faptul ca actualul procuror-sef al DNA a ocupat o vreme postul de inalt reprezentant al Ministerului Jusatitiei pentru relatia cu Comisia Europeana. "Si cel care a propus revenirea dansei a fost dl Coldea", a spus Udrea, adaugand ca "ideea ca dansa sa se intoarca de acolo a venit de la Florian Coldea".

Elena Udrea a subliniat ca ea a fost cea care a discutat cu Victor Ponta numirea lui Kovesi, sustinand ca Victor Ponta "nu dorea acest lucru". Intrebata cine i-a spus toate aceste lucruri, ea a precizat: "Pai, faptul ca Victor Ponta nu dorea era evident si stiam de la presedinte. Dar era evident, pentru ca spunea pe toate partile ca nu doreste. Iar eu am fost cea care a mers la Victor Ponta sa discut tocmai numirea Codrutei Kovesi in functie".

Elena Udrea a sustinut ca discutia cu Ponta a avut loc intr-o seara, in 2013, la biroul lui Victor Ponta, pe care il are in blocul in care acesta locuieste. "Am discutat atunci cu dl. Ponta si unul din argumentele pe care le avea, obiectiile pe care le avea era tocmai faptul ca era extrem de apropiata sau ca ar fi fost extrem… ar fi ascultat foarte mult de SRI. Acesta era unul din argumentele pentru care Victor Ponta se opunea numirii. Unul din ele", a relatat Udrea, subliniind ca a intervenit "in calitate de persoana care, la momentul acela, putea sa discute cu el, ceea ce n-ar fi facut, spre exemplu, nici presedintele".

Ea a negat ca presedintele i-ar fi cerut sa faca acest demers, fiind o initiativa proprie, in conditiile in care exista un conflict, nu se mai numeau procurorii iar Traian Basescu nu dorea sa renunte la numirea lui Kovesi. De asemenea, a negat si ca in acel context ar fi discutat si despre numirea Alinei Bica la conducerea DIICOT. "Propunerea Alina Bica nu era atat de importanta, era o propunere pe lista. Mai important era procurorul general, atunci. insa, asa cum a spus si presedintele, fata de dorinta de a avea-o pe Codruta Kovesi la DNA, procurorul general a fost cel pe care l-a propus, pentru ca asta spune legea. Deci este printr-o negociere si o intelegere intre presedinte si prim-ministru. Si atunci procurorul general a fost numit domnul care este si astazi, nu ii retin numele", a mai declarat Elena Udrea.

Udrea: Bica a fost de la inceput nedorita la DIICOT; unul din motive - nu era din apropierea SRI

Elena Udrea a mai declarat, la Hotnews, ca Alina Bica a fost de la inceput nedorita in fruntea DIICOT, unul dintre motive fiind ca "nu era din apropierea" SRI, ea sustinand totodata ca Bica a avut doua mandate de ascultare date de Codruta Kovesi si ca nu primea niciun fel de informari de la SRI. Udrea a fost intrebata, in interviul acordat Hotnews, daca s-a "lamurit" in ceea ce priveste "filajul de la Paris", respectiv fotografiile difuzate in octombrie 2014, in care aparea alaturi de Alina Bica.

"Eu nu am acuzat si nu acuz SRI de implicare, insa Alina Bica a fost de la inceput nedorita - de asta a si fost pusa pe seama mea - nedorita in fruntea DIICOT-ului. De ce? Unul din motive, or fi fost si altele, eu nu spun acum ca numai asta, dar e clar ca unul din motive a fost tocmai acela ca nu era din apropierea Serviciului de Informatii, in asa fel incat sa poti sa-i spui: actioneaza intr-un fel, fa aici asa... (...) Nu spun ca (Laura Codruta Kovesi - n.r.) este asa in totalitate, insa este clar ca exista o relatie, o colaborare foarte buna intre SRI sau domnul Coldea si doamna Kovesi", a sustinut Udrea.

Ea a afirmat ca Bica era supusa unei presiuni, fiind "pusa sub ascultare" imediat ce a preluat sefia DIICOT.

"Vazand presiunea la care era supusa Alina Bica, in sensul in care ea a fost pusa sub ascultare imediat ce a fost numita sef DIICOT sau chiar inainte putin... A avut doua mandate de ascultare date de Codruta Kovesi sau la solicitarea DNA, la solicitarea Codrutei Kovesi. (...) Simteau permanent aceasta presiune asupra ei si avea discutii, imi spunea ca are discutii cu cei de la SRI legat de faptul ca, spre exemplu, ea nu primea niciun fel de informari de la SRI, in conditiile in care combatea criminalitatea organizata", a mai spus ea.

In acelasi interviu, Elena UIdrea a negat ca ar fi discutat si despre numirea Alinei Bica la conducerea DIICOT, in conditiile in care a spus ca s-a implicat in numirea Codrutei Kovesi la DNA, discutand cu premierul Victor Ponta.

"Propunerea Alina Bica nu era atat de importanta, era o propunere pe lista. Mai important era procurorul general, atunci. insa, asa cum a spus si presedintele, fata de dorinta de a avea-o pe Codruta Kovesi la DNA, procurorul general a fost cel pe care l-a propus, pentru ca asta spune legea. Deci este printr-o negociere si o intelegere intre presedinte si prim-ministru. Si atunci procurorul general a fost numit domnul care este si astazi, nu ii retin numele", a mai declarat Elena Udrea.

Udrea: Un document despre Blaga, retras de la televiziunea lui Ghita la cererea lui Coldea

Elena Udrea a mai afirmat ca, "la televiziunea domnului Ghita", in campanie, a aparut pentru doua ore un document din care rezulta ca Vasile Blaga a primit bani in dosarul Microsoft si despre care Sebastian Ghita i-ar fi relatat apoi ca a fost retras la cererea sefului SRI Florian Coldea. 

"Toate documentele aparute pe surse se refereau la Elena Udrea. Toate dezbaterile, intr-o anumita parte a presei, erau despre Elena Udrea. De aceea am si iesit public sa spun ca nu mi se pare normal in momentul in care in acest dosar, spre exemplu, sunt numite, sunt pomenite de martori nume mari de lideri politici, cum ar fi Victor Ponta, dl Vasile Blaga, asta de catre martorul care l-a pomenit si pe Dorin Cocos. Tot acel martor a spus ca i-a dat bani lui Vasile Blaga", a sustinut Udrea, precizand ca este vorba despre Claudiu Florica, de la Fujitsu Siemens.

Intrebata daca a vazut aceasta declaratie in dosar, Udrea a confirmat si a spus ca documentul "a aparut si la televizor".

"In campanie a aparut pentru 2 ore, in scurt, la televiziunea domnului Ghita, a aparut acest document. Ulterior a fost retras. La intrebarea pe care am pus-o: «De ce nu s-a dezbatut la fel de intens documentul in care a aparut numele domnului Vasile Blaga, asa cum s-a dezbatut in continuu in campania in care candidam la prezidentiale implicarea fostului meu sot in acest dosar?» raspunsul lui Sebastian Ghita a fost: «Pentru ca generalul Coldea, de la SRI, i-a cerut sa retraga acest document»".

Intrebata daca are probe pentru aceste afirmatii, Udrea a replicat: "Va spun ce mi-a spus Sebastian Ghita. Intrebati-l sa vedem daca recunoaste sau nu".

Ea aprecizat ca acest dialog a avut loc "in timpul campaniei, candva", cand i-a reprosat lui Ghita faptul ca "la televiziunea lui, la RTV - sigur, o televiziune facuta cu acordul SRI-ului" a fost difuzat acel document si apoi a fost retras.

"La televiziunea lui, pret de 2 ore maxim a iesit acel document si s-a dezbatut implicarea dlui Vasile Blaga. Acolo se spunea ca a primit o suma de bani de la Claudiu Florica, lucru care s-a intamplat timp de 2 ore, dupa care a disparut cu totul din dezbaterea publica", a relatat Elena Udrea

Sinteza declaratiilor:

- Un om detine in acest moment toate secretele pentru ca le are de la mii de ofiteri care le aduna. E vorba de domnul Florin Coldea, seful actual al SRI. El detine aceasta putere.

- Domnul Ghita mi-a spus ca a aflat printr-un apropiat ca domnul Coldea ma uraste, pentru ca am fost o sursa alternativa de informatii la presedinte.

"Planul este de a avea puterea totala"

- Cred ca planul este acela de a avea puterea totala. Ca sa-l citez pe domnul Ghita, domnul Coldea doreste putere egala cu cea a presedintelui.

- Fostul meu sot mi-a cerut sa intermediez o intrevedere intre el, domnul Maior si domnul Coldea. Mi-a spus ca la solicitarea domnului Coldea a dus 500.000 de euro lui Sebastian Ghita in cash pentru a-si finanta televiziunea. Tot la solicitare, mi-a spus ca a dus o suma similara unui institut pentru sondaje.

- I-am crezut pentru ca a mai fost o situatie. Culita Tarata, Dumnezeu sa-l ierte, mi-a spus ca duce bani la SRI domnului Coldea pentru a plati un institut de sondare a opiniei publice. Gheorghe Stefan mi-a spus de mai multe ori ca o parte din banii de pe niste filme i-au fost ceruti de Culita Tarata sa-i duca SRI-ului pentru niste sondaje.

- Nu l-am intrebat niciodata pe Dorin Cocos de ce se duce sambata si duminica la SRI. Nu cred ca se ducea sa tunda iarba.

- Culita Tarata mi-a spus ca exista un dosar impotriva unor parteneri de afaceri de-ai sai si care vindeau cereale cu cel mai bun pret de pe piata. Afectau astfel interesele marilor traderi de cereale. Dosarul ar fi fost facut special pentru a fi scosi de pe piata, invocand interesul generalului Coldea. Dosarul era la DIICOT, unde Alina Bica era doar consilierul procurorului-sef al DIICOT. Dorinta lui Culita Tarata era sa-i spun asta presedintelui Romaniei. Am intrebat-o pe doamna Bica daca e adevarat, ca sa nu spun un lucru neverificat. Mi-a spus ca e adevarat, ca se fac presiuni asupra ei in acest dosar si ca se mai fac presiuni in dosarul lui Ioan Niculae. I-am transmis apoi presedintelui, nu stiu ce a facut mai departe.

- Alina Bica a fost nedorita in fruntea DIICOT, unul dintre motive fiind ca nu era din apropierea SRI. Nu spun ca la fel este si Codruta Kovesi, dar e clar ca e o colaborare foarte buna intre domnul Coldea si doamna Kovesi. Alina Bica a fost pusa sub ascultare imediat dupa ce a fost pusa sefa DIICOT. A avut doua mandate, la cererea DNA.

"Ghita nu mai controleaza RTV"

- A fost intrebat Sebastian Ghita de doua persoane, lucru pe care mi l-a spus si in Parlament, dar in alt context, de ce totusi ne ataca pe mine, pe Dorin Cocos si Traian Basescu. Raspunsul lui Ghita a fost ca nu mai controleaza acest post si ca ordinul a venit de la Florian Coldea.

- Cand ii spuneam domnului Maior ca domnul Coldea conduce de fapt serviciul in realitate si ca tinta este sa aiba toata puterea. Mi-a spus: "O sa vezi, va pleca odata cu mine, amandoi am fost adusi de domnul Traian Basescu".

Coldea, Ponta si Iohannis

- Am auzit de la oameni care au fost de fata ca Victor Ponta i-ar fi spus lui Coldea "daca ies presedinte, cautati-va de lucru".

- In mod cert, domnul Coldea l-a sustinut pe domnul Iohannis

Numirea lui Kovesi

- Si va spun eu, care am intervenit in numirea dnei Kovesi in functia de procuror DNA. Domnul Victor Ponta nu era de acord sa se faca numirile procurorilor si numirea dnei Kovesi, era singurul nume de interes, care il interesa pe presedintele Traian Basescu. Singurul nume care interesa era Codruta Kovesi; fusese o propunere a domnului Coldea, doamna Codruta Kovesi.

- Traian Basescu evident ca o sustinea pe Codruta Kovesi, dar ea era plecata intre timp din tara.Cel care a propus revenirea dansei a fost dl Coldea.

- Elena Udrea: La acel moment, aceasta discutie - dar, inca o data spun, a fost un nume pe care si-l dorea si presedintele foarte mult, dar ideea ca dansa sa se intoarca de acolo a venit de la Florin Coldea.

- Propunerea ca dansa sa se intoarca de la Bruxelles a venit de la dl Coldea. Traian Basescu si-a dorit foarte mult ca Codruta Kovesi sa fie procuror DNA, dar Victor Ponta nu dorea acest lucru.

- Faptul ca Victor Ponta nu dorea era evident si stiam de la presedinte. Dar era evident, pentru ca spunea pe toate partile ca nu doreste. Iar eu am fost cea care a mers la Victor Ponta sa discut tocmai numirea Codrutei Kovesi in functie.

- Intr-o seara, in 2013, la biroul dlui Victor Ponta, pe care il are in blocul in care locuieste. Am discutat atunci cu dl. Ponta si unul din argumentele pe care le avea, obiectiile pe care le avea era tocmai faptul ca era extrem de apropiata sau ca ar fi fost extrem… ar fi ascultat foarte mult de SRI. Acesta era unul din argumentele pentru care Victor Ponta se opunea numirii. Unul din ele.

- Am intervenit in calitate de persoana care, la momentul acela, putea sa discute cu el. Ceea ce n-ar fi facut, spre exemplu, nici presedintele.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Elena Udrea s-a prezentat la Sectia 2 de politie. Ce trebuie sa faca dupa ce a fost pusa sub control judiciar
Elena Udrea s-a prezentat la Sectia 2 de politie. Ce trebuie sa faca dupa ce a fost pusa sub control judiciar

Fostul ministru al Turismului si candidat la alegerile prezidentiale, Elena Udrea, a ajuns in aceasta dimineata la Sectia 2 de politie din Capitala.

Alin Cocos a fost retinut in cazul Alinei Bica. Rolul pe care l-ar fi avut, alaturi de Elena Udrea, in dosarul de coruptie
Alin Cocos a fost retinut in cazul Alinei Bica. Rolul pe care l-ar fi avut, alaturi de Elena Udrea, in dosarul de coruptie

In dosarul Alinei Bica a fost retinut joi noapte si Alin Cocos, fiul omului de afaceri Dorin Cocos. Dupa aproape 12 ore de audieri, procurorii anticoruptie au emis pe numele lui o ordonanta de retinere valabila 24 de ore.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.