Elena Udrea, la DNA: "Am fost chemata sa extinda urmarirea penala dupa votul din Parlament". Cine ar fi tinta acestui dosar

×
Codul embed a fost copiat

Deputatul Elena Udrea s-a prezentat, vineri, la sediul Directiei Nationale Anticoruptie, fiind citata in dosarul in care procurorii cerceteaza infractiuni savarsite in campania electorala din 2009.

Elena Udrea este oficial urmarita penal si pentru instigare la luare de mita, nu doar pentru spalare de bani. Fostul ministru al Turismului a primit vestea astazi la DNA.

Este doar unul dintre protagonistii acestui dosar de coruptie - in care se cerceteaza modul in care s-a finantat in 2009 campania prezidentiala a lui Traian Basescu.

Elena Udrea a declarat ca a fost chemata la DNA pentru a i se comunica extinderea urmaririi penale, dupa ce deputatii au aprobat cererea de urmarire penala in dosarul in care procurorii cerceteaza infractiuni savarsite in campania electorala din 2009.

Udrea a precizat, la iesirea de la DNA, ca nu a dat nicio declaratie procurorilor.

Citește și
Traian Basescu, presedintele PMP, voteaza la o sectie din incinta Colegiului Economic A.D. Xenopol, in cadrul alegerilor locale 2016
Traian Basescu: "Am obligatia sa iau steagul partidului in mana si sa candidez". Ce spune despre decizia Elenei Udrea
Românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse. Ce a spus ministrul Agriculturii

"Am fost chemata sa extinda urmarirea penala dupa votul din Parlament. Este cu atat mai mult evident ca este un dosar de campanie, cu cat este clar ca se doreste urgentarea trimiterii in judecata fix in campania electorala. Deci, avem un agent electoral foarte eficient care se implica in campania electorala facand dosare partidelor care nu ar trebui sa intre in Parlament sau parlamentarilor, candidatilor care nu ar trebui sa intre in Parlament, conform dorintei sistemului doamnei Kovesi, domnului Iohannis. Deci, avem partide care nu trebuie sa intre in Parlament, au fost nominalizate PMP, ALDE, PRU si, desigur, candidati care nu ar trebui sa ajunga in Parlament, Elena Udrea. Acesta este un dosar de campanie electorala, se refera la campania electorala din 2009 si are ca tinta campania electorala din 2016", a sustinut Udrea.

Intrebata daca se asteapta sa mai fie si alti lideri politici suspectati sau cercetati pentru modul in care s-au finantat campaniile electorale in trecut, Udrea a spus ca da, daca respectivii politicieni "incurca planurile sistemului".

"Daca vorbim de lideri politici care sunt din aceasta categorie, a acelora care ar incurca planurile sistemului, da, ma astept sa fie acuzati de orice, inclusiv ca au trecut pe rosu, doar sa aiba dosare in campanie. Daca vorbim de lideri politici ai partidelor favorizate astazi, PNL, USR, cei care sunt ganditi, sunt in planul acesta de preluare a puterii dupa 11 decembrie, atunci nu ma astept sa se intample absolut nimic, sa nu fie deranjati nici macar cu o adiere", a adaugat deputatul.

Udrea a afirmat ca "tinta" acestui dosar este fostul presedinte Traian Basescu.

"Asta este tinta: sa afecteze imaginea presedintelui Traian Basescu, pentru ca este si Ioana Basescu si este vorba despre finantarea campaniei din 2009, chiar daca, in ceea ce priveste ultimele acuzatii, este vorba de finantarea referendumului pentru 300 de parlamentari, nu finantarea campaniei fostului presedinte. Dar este campania din 2009, vorbim de Traian Basescu, evident ca tinta este la Traian Basescu, la PMP si, in subsidiar, Udrea", a afirmat deputatul.

Rugata sa lamureasca daca este vorba despre campania prezidentiala din 2009 sau despre referendum, ea a explicat ca au fost facute cheltuieli pentru publicitatea referendumului.

"Au fost afisate niste panouri pe strada cu campania pentru referendumul de reducere a Parlamentului, la asta se refera cheltuielile respective. Cel putin in ceea ce priveste acuzatiile care mi se aduc, sunt cheltuieli facute pentru publicitatea, promovarea referendumului de reducere a Parlamentului", a precizat Udrea.

Potrivit DNA, dosarul are ca obiect fapte prin care, pe parcursul campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale din anul 2009, au fost colectate sume de bani provenite din infractiuni, care au fost folosite ulterior pentru plata unor servicii.

Marti, deputatii au aprobat solicitarea DNA referitoare la formularea cererii de urmarire penala in acest dosar impotriva Elenei Udrea pentru savarsirea a doua infractiuni de instigare la luare de mita.

In cursul lunii septembrie, procurorii i-au pus sub acuzare pe Gheorghe Nastasia, fost secretar general al Ministerului Turismului, Victor Tarhon, fost presedinte al Consiliului Judetean Tulcea, suspectati de luare de mita, precum si pe Elena Udrea, pentru savarsirea a cinci infractiuni de spalare de bani.

Ulterior, procurorii au anuntat ca au fost obtinute noi probe cu privire la savarsirea de catre Udrea a doua infractiuni de instigare la luare de mita, pentru care se impune extinderea urmaririi penale.

"Pe baza probelor respective a rezultat ca Elena Udrea i-a determinat pe Gheorghe Nastasia, secretarul general al Ministerului Turismului, precum si pe Victor Tarhon, presedintele Consiliului Judetean Tulcea (institutie care primea finantare si de la Ministerul Turismului pe diferite proiecte), sa ceara reprezentantilor unor societati comerciale care aveau contracte cu cele doua institutii sa achite contravaloarea unor servicii de publicitate furnizate in cadrul campaniei electorale. Plata s-a realizat in baza unor contracte fictive, iar legatura dintre persoanele care obtineau fondurile infractionale si prestatorii de servicii a fost realizata de catre Udrea Elena Gabriela", sustine DNA.

Conform DNA, Udrea coordona persoanele care au actionat ca intermediari pentru transferurile bancare realizate, astfel incat banii obtinuti pe cale nelegala sa ajunga la societatile care prestau servicii legate de campanie.

De asemenea, anchetatorii noteaza ca, avand in vedere ca, in perioada savarsirii faptelor Elena Udrea avea calitatea de ministru al Turismului, calitate in care il avea in directa subordine pe Gheorghe Nastasia si coopera cu Victor Tarhon, infractiunile de instigare la luare de mita retinute in sarcina acesteia au fost savarsite in exercitarea functiei, astfel incat pentru a se dispune efectuarea in continuare a urmaririi penale pentru aceste fapte a fost necesara incuviintarea Camerei Deputatilor.

Procurorii precizeaza ca, in acest dosar, Gheorghe Nastasia, Victor Tarhon, Silviu Ioan Wagner, Ioana Basescu si Giovanni-Mario Francesco sunt cercetati sub control judiciar, aceeasi masura fiind dispusa si fata de Elena Udrea in legatura cu cele cinci infractiuni de spalare de bani.
 

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Deputatii au aprobat inceperea urmaririi penale a Elenei Udrea in Dosarul Campaniei Electorale din 2009. Cum au votat
Deputatii au aprobat inceperea urmaririi penale a Elenei Udrea in Dosarul Campaniei Electorale din 2009. Cum au votat

Deputatii au aprobat, marti, solicitarea DNA referitoare la formularea cererii de urmarire penala impotriva deputatei Elena Udrea, fost ministru al Turismului, pentru savarsirea a doua infractiuni de instigare la luare de mita.

Traian Basescu:
Traian Basescu: "Am obligatia sa iau steagul partidului in mana si sa candidez". Ce spune despre decizia Elenei Udrea

Fostul sef al statului ar putea incerca sa revina in Parlament.

Elena Udrea: Voi candida ca independent la parlamentare. Nu m-am consultat cu fostul presedinte, drumurile noastre se despart
Elena Udrea: Voi candida ca independent la parlamentare. Nu m-am consultat cu fostul presedinte, drumurile noastre se despart

Deputatul Elena Udrea a anuntat ca va candida ca independent la alegerile parlamentare, ca va strange semnaturi in strada si isi va face o campanie ieftina pe Facebook.

Recomandări
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război

Europa trebuie să-şi consolideze capacităţile de apărare şi să treacă la o abordare de tipul "economie de război" ca răspuns la ameninţarea reprezentată de Rusia, a declarat luni preşedintele Consiliului European, Charles Michel, citat de Reuters.

Putin, despre alegerile din Rusia: „O campanie electorală civilizată și în deplină concordanță cu legile”
Putin, despre alegerile din Rusia: „O campanie electorală civilizată și în deplină concordanță cu legile”

Vladimir Putin și-a sărbătorit luni seară victoria electorală în Piața Roșie, înțesată de ruși. Liderul de la Kremlin a marcat cu o baie de mulțime și împlinirea a zece ani de la anexarea ilegală a Crimeei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.