Elena Udrea a fost pusa sub control judiciar in dosarul Microsoft. Fosta candidata la Cotroceni nu poate parasi Bucurestiul

×
Codul embed a fost copiat

Fosta candidata la Cotroceni Elena Udrea este acuzata de spalare de bani si fals in declaratiile de avere. Ea s-a autosuspendat din funcţia de preşedinte al PMP, au declarat pentru Mediafax surse din partid.

Procurorii anticoruptie au inceput urmarirea penala impotriva ei si o acuza ca ar fi ascuns informatii despre banii negri castigati de fostul sau sot, Dorin Cocos.

Adusa joi cu mandat la DNA, Elena Udrea a refuzat sa faca declaratii inainte sa vada dovezile stranse de anchetatori impotriva ei. A avut timp totusi sa posteze rapid pe Facebook un mesaj in care se mira ca a fost luata pe sus de procurori: "Mă surprinde oarecum decizia lor de a proceda astfel având în vedere că m-am arătat în permanenţă dispusă să colaborez cu anchetatorii şi să lămuresc lucrurile pe care le cunosc în diversele speţe care se află în analiză. Evident ca asa voi proceda."

Ajunsa in fata anchetatorilor, Elena Udrea a aflat ca este urmarita penal pentru fals in declaratii si spalare de bani. Procurorii spun ca in declaratia de avere din 2010 nu a mentionat banii pe care sotul ei, in acea vreme, Dorin Cocos, i-a dat, cu titlu de imprumut, hotelului pe care il detineau impreuna.

Elena Udrea: "Eu, in declaratia de avere, am spus exact cum a fost. Nu pot sa declar ceva ce apartine altei persoane fie el si fostul sot daca nu iti spune. Dar dosarul este in lucru nu as vrea sa comentez...."

Citește și
DNA - cover
Mai multi primari si angajati ai APIA, vizati in dosarul DNA privind fraude cu bani europeni
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Anchetatorii mai spun ca banii pe care Cocos ii dadea hotelului proveneau dintr-o mita de 9 milioane de euro. Era forma prin care banii negri, erau introdusi in circuitul legal. Mita era plata pentru Cocos care spunea ca influenteaza guvernul Romaniei pentru a semna contractul cu Microsoft.

Reporter: "Aveti cunostinta de unde veneau acei bani pe care domnul Cocos i-a virat??"

Elena Udrea: "Nu, nu. Cel mai bine este sa fie intrebat domnul Cocos."

Potrivit anchetatorilor, Udrea a beneficiat de pe urma banilor obtinuti din mita sotului pentru ca ea a cumparat proprietati intre 2009 si 2013, a caror valoare nu putea fi acoperita de veniturile ei lunare.

In dosarul Microsoft, anchetatorii au vorbit despre zeci de milioane de euro dati mita unor demnitari ai statului roman, pentru ca acestia sa aprobe ca anumite firme sa primeasca un contract urias de dotare a institutiilor de stat cu echipamente IT si soft. 9 ministri din toate guvernarile sunt suspectati de luare de mita, trafic de influenta sau abuz in serviciu. Intermediarii ar fi fost Dorin Cocos, Dinu Pescariu si Gheorghe Stefan. Ca sa mascheze mita, fostul sot al Elenei Udrea ar fi inventat si o datorie pe care o avea la Pescariu. De exemplu, ca sa ascunda macar o parte din banii obtinuti ilegal, sustin procurorii, omul de afaceri Dorin Cocos a pus la cale cu Dinu Pescariu un imprumut fals in valoare de jumatate de milion de euro. In stenograma, apare si prenumele Elena.

INREGISTRARE AMBIENTALA:

DORIN COCOS: Las-o asa, că e mai bine. Las-o asa. Că am vorbit si cu... cu Elena, si a zis: Foarte bine.
DINU PESCARIU: Da?
DORIN COCOS: Da.
DINU PESCARIU: Bravo!
DORIN COCOŞ: Când... Am spus... Că am stat şi m-am gândit... Băi, acolo nu scrie că trebuie să-i dau decât după 10 ani. Păi încep să-i dau mâine. Ce? Hai să fim drepţi. Si cu asta basta. Si tu lasă-le acolo!
DINU PESCARIU: Mi-a fost frică să le duc acasă.
DORIN COCOS: Foarte bine! Esti nebun? Mai bine dă-le încoace!

Cei doi ar fi falsificat si chitantele care dovedeau imprumutul, iar anchetatorii au vorbit despre pixurile folosite care au fost gasite la Pescariu. In dosarul Microsoft au fost pusi sub acuzare mai multi ministri cercetati in libertate si au fost arestati Dorin Cocos, Gheorghe Stefan si Gabriel Sandu. Acesta din urma este in arest la domiciliu.

Cronologia evenimentelor, joi, 29 ianuarie 2015:

UPDATE 22:40 Surse: Elena Udrea s-a autosuspendat din functia de presedinte PMP. Interimatul va fi asigurat de Tomac

"Elena Udrea s-a autosuspendat din functia de presedinte al PMP, presedinte interimar al partidului va fi Eugen Tomac", au precizat surse din partid pentru Mediafax.

UPDATE ORA 18:00 Procurorii au pus in miscare actiunea penala pe numele Elenei Udrea pentru spalare de bani si fals in declaratiile de avere. Aceasta este acuzata ca a dobandit si folosit bunuri despre care stia ca provin din infractiuni, informeaza DNA, potrivit Mediafax. 

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) arata joi, intr-un comunicat de presa, ca procurorii i-au adus la cunostinta Elenei Udrea ca este urmarita penal si i-au prezentat acuzatiile. In acelasi comunicat se precizeaza ca Udrea a fost pusa sub control judiciar pentru 60 de zile, respectiv pana la 29 martie.

Potrivit DNA, pe durata controlului judiciar, Elena Udrea trebuie sa respecte mai multe obligatii, una dintre acestea fiind sa se prezinte la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia Nationala Anticoruptie, Sectia de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie si la Sectia 2 Politie Bucuresti ori de cate ori este chemata.
De asemenea, ea trebuie sa informeze de indata DNA si Sectia 2 Politie Bucuresti cu privire la schimbarea locuintei si sa se prezinte la Sectia 2, conform programului de supraveghere intocmit de organul de Politie sau ori de cate ori este chemata. Totodata, Udrea nu are voie sa nu plece din Capitala decat cu incuviintarea prealabila a procurorului competent si nici sa se apropie de ceilalti inculpati, alti participanti la comiterea infractiunii, martorii din dosar si sa nu comunice cu acestia direct sau indirect, pe nicio cale.
In cazul in care va incalca obligatiile, Elena Udrea risca arestul la domiciliu sau cel preventiv.

"Din probatoriul administrat pana la acest moment, rezulta ca inculpatul Cocos Dorin a savarsit infractiunea de trafic de influenta, sumele de bani obtinute cu titlu de folos necuvenit din savarsirea acestei infractiuni fiind utilizate in achizitia de imobile si pentru creditarea societatilor. De asemenea, exista acte (contracte de imprumut, chitante, contracte de vanzare - cumparare imobile) si declaratiile de avere din perioada 2009 - 2014, din care rezulta ca suspecta Udrea Elena Gabriela cunostea provenienta fondurilor utilizate pentru achizitionarea de bunuri comune, avand cunostinta si de intentia inculpatului Cocos Dorin de obtinere a unor chitante false privind restituirea pretinsului imprumut pe care l-ar fi luat de la unul din cei doi mituitori", a precizat DNA, in comunicatul de presa. Potrivit documentelor procurorilor DNA, Elena Udrea, fost ministru, in prezent deputat, era obligata sa isi declare averea, insa aceasta nu a notat, in declaratiile de avere din 2010, imprumuturile acordate de fostul sau sot, Dorin Cocos, firmei acestuia SC Euro Hotels International Co SRL, in conditiile in care Udrea declara incasarea de dividende de la aceasta societate.

"Avand in vedere obligatia legala de a-si declara averea, faptul ca, in perioada 2009 - 2013, Udrea Elena Gabriela a declarat achizitionarea mai multor bunuri imobile a caror valoare depaseste veniturile obtinute ca ministru, deputat sau din activitatea didactica se prezuma ca aceasta a utilizat veniturile din alte surse - imprumuturi, dividende, asumandu-si raspunderea pentru provenienta acestora", se arata in documentele citate. Anchetatorii au probe ca Dorin Cocos a savarsit infractiunea de trafic de influenta, iar sumele de bani obtinute cu titlu de folos necuvenit din savarsirea acestei infractiuni ar fi fost utilizate in achizitia de imobile si pentru creditarea societatilor.

"Din declaratiile de avere din perioada 2009 - 2014 rezulta ca Udrea Elena Gabriela cunostea provenienta fondurilor utilizate pentru achizitionarea de bunuri comune, avand cunostinta si de intentia inculpatului Cocos Dorin de obtinere a unor chitante false privind restituirea pretinsului imprumut de la Pescariu Dinu", au mai scris procurorii in documentele citate. Potrivit Legii 656/2001, dobandirea sau folosirea de bunuri, cunoscand ca acestea provin din savarsirea de infractiuni, constituie infractiunea de spalare a banilor.

UPDATE ORA 15:50 Elena Udrea a iesit de la audieri. Ea le-a spus reporterilor ca "dosarul este in lucru, nu as vrea sa comentez." Udrea a spus ca intrebarile ar trebui adresate fostului ei sot, Dorin Cocos, si ca in declaratia de avere "am spus exact ce a fost"

UPDATE 13:00 "Elena Udrea se afla pe lista neagra a DNA in celebrul si controversatul Dosar Microsoft. Raspunde pentru doua capete de acuzare: fals in declaratii si spalare de bani. Procurorii sustin ca Udrea nu ar fi mentionat in declaratia de avere banii negri castigati de fostul sot. Procurorii DNA ii reproseaza ca i-ar fi fost alaturi de sotul ei la vremea incheierii contractelor Microsoft, in derularea afacerilor nelegale, in care Dorin Cocos ar fi primit mita 9 milioane de euro pentru a-si trafica influenta la ministrul comunicatiilor, Gabriel Sandu. Exista dovezi care atesta ca Udrea ar fi stiut despre afacerile sotului ei si ar fi fost implicata in disimularea acestor sume de bani" a relatat Ovidiu Oanta, corespondent ProTV.

Elena Udrea la DNA. Udrea, acuzata de spalare de bani si de fals in declaratii de avere

UPDATE 12:30 Potrivit unor documente ale procurorilor DNA, obtinute de Mediafax, Elena Udrea nu a notat, in declaratiile de avere din 2010, imprumuturile acordate de fostul sau sot, Dorin Cocos, firmei acestuia SC Euro Hotels International Co SRL, in conditiile in care Udrea declara incasarea de dividende de la aceasta societate. "Avand in vedere obligatia legala de a-si declara averea, faptul ca, in perioada 2009 - 2013, Udrea Elena Gabriela a declarat achizitionarea mai multor bunuri imobile a caror valoare depaseste veniturile obtinute ca ministru, deputat sau din activitatea didactica se prezuma ca aceasta a utilizat veniturile din alte surse - imprumuturi, dividende, asumandu-si raspunderea pentru provenienta acestora", se arata in documentele citate.

Anchetatorii au probe ca Dorin Cocos a savarsit infractiunea de trafic de influenta, iar sumele de bani obtinute cu titlu de folos necuvenit din savarsirea acestei infractiuni ar fi fost utilizate in achizitia de imobile si pentru creditarea societatilor.  "Din declaratiile de avere din perioada 2009 - 2014 rezulta ca Udrea Elena Gabriela cunostea provenienta fondurilor utilizate pentru achizitionarea de bunuri comune, avand cunostinta si de intentia inculpatului Cocos Dorin de obtinere a unor chitante false privind restituirea pretinsului imprumut de la Pescariu Dinu", au mai scris procurorii in documentele citate.

UPDATE 12:00 Elena Udrea a fost pusa sub acuzare pentru spalare de bani si fals in declaratii de avere, intrucat nu a mentionat imprumuturi acordate de fostul sau sot, Dorin Cocos, unei firme pe care acesta o detine, imprumuturi despre care Udrea ar fi stiut, intrucat incasa dividende.

UPDATE 11:50 Elena Udrea a fost adusa la DNA de ofiteri de politie, cu o masina, in jurul orei 11.30. Elena Udrea a ajuns la DNA insotita de o persoana. "Nu stium de ce am fost adusa, probabil voi fi audiata in dosarul Microsoft", a spus Udrea.

Joi dimineata, Elena Udrea a scris, pe pagina sa de Facebook, ca a fost citata, cu mandat de aducere, la Directia Nationala Anticoruptie, pentru a oferi lamuriri, ea precizand ca este surprinsa de decizia anchetatorilor de a proceda asa, in conditiile in care s-a aratat in permanenta dispusa sa colaboreze. "In aceasta dimineata, am fost invitata in persoana (a se citi "cu mandat") de procurori la DNA pentru a oferi lamuriri. Ma surprinde oarecum decizia lor de a proceda astfel avand in vedere ca m-am aratat in permanenta dispusa sa colaborez cu anchetatorii si sa lamuresc lucrurile pe care le cunosc in diversele spete care se afla in analiza. Evident ca asa voi si proceda", a scris Elena Udrea pe Facebook.

 

Elena Udrea a scris luni pe Facebook, referindu-se la decizia privind arestul la domiciliu pentru Gabriel Sandu si Nicolae Dumitru, cercetati in dosarul Microsoft, ca "este grav ca s-a ajuns sa fii liber daca spui orice despre oricine, sau despre cine trebuie, adica daca faci acuzatii la adresa cuiva, chiar nedovedite". Udrea se declara surprinsa de "tacerea presei" fata de dezvaluirile lui Sandu, desi acestea "rascolesc tot sistemul si acuza nume mari precum Vasile Blaga, Roberta Anastase, Adriean Videanu, Radu Berceanu".

Udrea se mai arata surprinsa de faptul ca "dintr-un dosar prezentat la lansarea lui ca cel mai mare coruptie din Romania (...) au ramas doar doi vinovati, arestati preventiv chiar, Dorin Cocos si Gheorghe Stefan" si ca "in rest, toata lumea este bine, libera sa isi petreaca vacantele la soare ori sa faca ce pofteste, sa fie Prim Ministru, cazul lui Victor Ponta, sa fie europarlamentar, cazul Dan Nica, sa fie senator, cazul Ecaterinei Andronescu". Fostul ministru al Comunicatiilor Gabriel Sandu, care a fost recent scos din arest preventiv si plasat in arest la domiciliu, a fost la DNA, miercuri, pentru a da noi declaratii in dosarul Microsoft, el fiind audiat si zilele trecute de catre procurorii anticoruptie, potrivit unor surse judiciare.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Toni Grebla, audiat la DNA in dosarul in care e acuzat de trafic de influenta.
Toni Grebla, audiat la DNA in dosarul in care e acuzat de trafic de influenta. "Nu ma voi dezice de Dan Bîrcină"

Judecatorul Curtii Constitutionale Toni Grebla a dat primele declaratii in dosarul in care este acuzat de trafic de influenta si constituire de grup organizat.

Mai multi primari si angajati ai APIA, vizati in dosarul DNA privind fraude cu bani europeni
Mai multi primari si angajati ai APIA, vizati in dosarul DNA privind fraude cu bani europeni

Mai multi primari din Mehedinti si angajati ai centrului judetean al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura ar fi vizati in dosarul privind fraude cu fonduri europene, in care procurorii DNA fac perchezitii, joi dimineata.

Seful interimar al Politiei Timis, cercetat de DNA sub control judiciar. Cel pe care l-a inlocuit e de o saptamana in arest
Seful interimar al Politiei Timis, cercetat de DNA sub control judiciar. Cel pe care l-a inlocuit e de o saptamana in arest

Seful interimar al Politiei Timis, comisarul sef Gheorghe Popescu, este cercetat sub control judiciar de catre DNA Timisoara, unde a fost audiat miercuri seara.

Recomandări
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.