DNA a pus sechestru pe o parte din averea Elenei Udrea. Cand va fi judecata contestatia la arestarea preventiva

×
Codul embed a fost copiat

O parte din averea Elenei Udrea a fost pusa vineri sub sechestru de procurorii anticoruptie.

Mai multe terenuri, masinile fostului deputat si cateva actiuni sunt acum la dispozitia statutului, pentru ca prejudiciul din dosarul Gala Bute trebuie recuperat, adica doua milioane de lei. Fosta candidata la prezidentiale a aflat despre aceasta masura vineri dimineata, cand a fost adusa la DNA din Arestul Politiei Capitalei, acolo unde sta de miercuri.

Elena Udrea nu mai poate vinde parte din averea pe care o detine. Procurorii au pus sechestru pe cateva dintre terenurile situate in Capitala, dar nu pe toate, asa cum ne-a precizat aparatorul deputatului. Udrea mai are pe langa parcelele din Bucuresti si cateva hectare in extravilanul judetului Calarasi.

Nici cele doua masini de lux, pe care Udrea le-a dobandit in urma partajului, nu se vor mai misca din parcare. Una este un Fiat 500, pe care candidata la presedintie il conducea ca sa ajunga la sectia de vot in mai 2014. Celalalta este un Mercedes, limuzina care a adus-o la DNA, la audieri inainte de arestare.

Marius Striblea, avocatul Elenei Udrea: "S-a pus sechestrul pe o suma de imobile clar identificate si pe niste parti sociale ale unor societati. Pe o suma de cateva milioane de lei."

Citește și
Elena Udrea
Elena Udrea s-a intors in arestul politiei. Mesajul transmis de aceasta pe Facebook: "Are loc o condamnare mediatica"
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

In acest caz, Elena Udrea sau oricine altcineva din familia ei nu poate folosi acest bunuri pana cand instanta nu da o decizie definitiva in dosar. In cazul in care va fi gasita vinovata si condamnata, aceste bunuri vor intra in posesia statului.

Sechestrul pus de procurori a blocat doar o parte din averea declarata a Elenei Udrea. Fostul ministru mai are bijuteriile in valoare de aproximativ 100 de mii de euro, economiile din conturi, care depasesc aceasta suma si cele doua locuinte din Capitala, pe care le-a dobandit in urma partajului. In aceeasi declaratie de avere apar 20 de imprumuturi pe care Udrea le-a acordat diverselor persoane si firme, in valoare de aproximativ 400.000 de euro.

Anchetatorii au impus acest sechestru pentru a recupera, daca Elena Udrea este gasita vinovata, prejudiciul din dosarul Gala Bute. Ea ar fi primit prin intermediari 900 de mii de euro, bani care reprezentau mita pentru onorarea contractelor dintre o firma privata si ministerul turismului. Acuzatiile sunt sustinute de Ana Maria Topoliceanu, subalterna si perietena fostului ministru.

Ana Maria Topoliceanu: "la putin timp dupa numire, am avut o discutie cu Elena, care mi-a spus ca bugetul CNI este de aproximativ 100 de milioane si ca din acestia s-ar putea obtine daca nu zece, macar 5 mil de euro pentru ministru personal si pentru partid. Nu au fost stbilite termene la care eu sa aduc acesti bani, iar eu nu am promis ca voi obtine sumele mentionate. N-am luat o ca fiind o discutie serioasa."

Si fostul secretar general in Ministerul Turismului, Gheorghe Anastasia, a facut un denunt.

Nastasia Gheorghe: "Lungu mi a spus ca are o suma de bani de la Gardean pe care urma sa mi-i dea, insa eu am refuzat sa ii primesc, intrucat Udrea nu imi spusese nimic de acesti bani. Nu pot preciza cand s-a intamplat, dar a fost inainte sa primesc la minister geanta cu cei 900 000 de euro. A doua oara, doamna ministru mi-a spus ca voi fi cautat de domnul Gardean sa imi dea ceva."

Elena Udrea sustine ca declaratiile acestora sunt mincinoase.

"Stefan Lungu sustine ca s-a pus de acord cu Gardean in decembrie 2014, asupra declaratiilor. Ana Maria Topoliceanu a facut presiuni asupra lui Tudor Breazu pentru a-i confirma denuntul. Exista un denunt colectiv (caz unic in practica penala) in care este amintit si numele Elenei Udrea", a scris Elena Udrea pe Facebook.

Elena Udrea ramane in arestul Politiei Capitalei cel putin pana pe 5 martie, cand se ia in discutie contestatia de la arestare.
 

Desfasurarea evenimentelor de vineri, livetext:

ORA 16:00 ICCJ judeca in 5 martie contestatia Elenei Udrea la arestarea preventiva

Instanta suprema va lua o decizie definitiva in ceea ce priveste masura preventiva luata pentru cercetarea Elenei Udrea in dosarul "Gala Bute".

Elena Udrea a fost arestata preventiv miercuri, dupa ce ICCJ a emis pe numele ei mandat de arestare preventiva pentru 30 de zile, in dosarul "Gala Bute".

ORA 11:40 Procurorii DNA au pus sechestru asigurator pe mai multe imobile si pe cateva milioane de lei din averea Elenei Udrea, aceeasi masura fiind luata si in cazul celorlalti inculapti din dosarul "Gala Bute", a declarat, vineri, avocatul Marius Striblea, potrivit Mediafax.

Avocatul Marius Striblea a spus, la iesirea din sediul Directiei Nationale Anticoruptie, ca i-a fost adusa la cunostinta Elenei Udrea decizia de a se pune sechestru asigurator pe bunuri mobile si imobile ale acesteia si pe "cateva milioane de lei". Intrebat daca intre bunurile imobile se afla si mosia de la Nana a Elenei Udrea, avocatul a spus ca nu a vazut ca in documentul procurorilor sa fie specificat acel teren.

Avocatul a adaugat ca Elena Udrea se astepta la luarea unei astfel de masuri in cazul sau. Intrebat daca si in dosarul "Microsoft" a luat o astfel de masura, avocatul a spus ca nu are cunostinta de o astfel de situatie. Intrebat daca s-a motivat decizia de arestare preventiva luata miercuri in cazul Elenei Udrea, avocatul a spus ca pana joi, la finalul programului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, motivarea nu era redactata.

ORA 9:55 Elena Udrea, adusa din arest la DNA

Deputatul PMP Elena Udrea a ajuns la Directia Nationala Anticoruptie in jurul orei 09.45, fiind insotita de politistii care au adus-o din arest. Avocatul Elenei Udrea, Marius Striblea, a declarat, la intrarea in sediul DNA, ca va fi prezent la audierea fostului ministru de catre procurorii anticoruptie.

La DNA a venit, vineri, si fostul ministru al Economiei Ion Ariton, care urmeaza sa fie audat tot in dosarul "Gala Bute", in care este cercetat sub control judiciar. Elena Udrea a fost arestata preventiv miercuri, dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie a emis pe numele ei mandat de arestare preventiva pentru 30 de zile, in dosarul "Gala Bute". Decizia nu este definitiva, contestatia Elenei Udrea urmand sa se judece pe 5 martie, tot la instanta suprema.

Mandatul de arestare a fost emis pentru: infractiunea de luare de mita in legatura cu finantarea de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului a contractelor incheiate de Termogaz Company SA cu UAT Cavnic si UAT Borsec; infractiunea de luare de mita in legatura cu platile efectuate de Compania Nationala de Investitii catre SC Consmin SA; infractiunea de luare de mita in legatura cu finantarea de catre MDRT a contractelor incheiate de Termogaz Company SA si SC Kranz Eurocenter SRL cu UAT Lupeni si UAT Petrosani; infractiunea de abuz in serviciu, in legatura cu organizarea "Galei Bute", se arata in decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Totodata, instanta a respins propunerea DNA in cazul Elenei Udrea in ce priveste acuzatiile de tentativa la infractiunea de folosire de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete pentru obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene si infractiunea de folosire a influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite.

Elena Udrea a transmis pe Facebook, la o zi dupa ce a fost arestata preventiv, un punct de vedere privind "trei mecanisme" in ceea ce priveste dosarul "Gala Bute", in care arata ca "are loc o condamnare mediatica", mesajul sau fiind semnat de echipa de comunicare.

"Descriem 3 mecanisme in ceea ce priveste dosarul «Gala Bute»", se precizeaza in postarea de pe Facebook, in care se mentioneaza ca "oameni de afaceri si functionari din Ministerul Dezvoltarii sunt prinsi ca au dat si au luat mita, probatoriul este format din interceptari, traseul banilor prin conturi si declaratii in care isi recunosc vinovatia (desi, initial, au negat"."Acesti oameni fac denunturi impotriva Elenei Udrea (nu exista niciun alt fel de proba decat denunturile). Rezultanta: ei sunt liberi, Elena Udrea este arestata. Deci, declaratiile impotriva lui Udrea garanteaza libertatea", se precizeaza in mesaj.

Udrea mai arata ca exista informatii si indicii foarte clare ca denuntatorii impotriva Elenei Udrea in dosarul "Gala Bute s-au pus de acord asupra declaratiilor si au incercat sa influenteze ancheta. "Stefan Lungu sustine ca s-a pus de acord cu Gardean in decembrie 2014 asupra declaratiilor; Ana Maria Topoliceanu a facut presiuni asupra lui Tudor Breazu pentru a-i confirma denuntul; exista un denunt colectiv (caz unic in practica penala) in care este amintit si numele Elenei Udrea. Mai mult, aproape toti denuntatorii si-au schimbat declaratiile initiale. Toti acesti oameni sunt liberi (chiar daca exista articol care prevede arestarea preventiva a celor care doresc si pot sa influenteze desfasurarea anchetei), iar Udrea este arestata", se arata in postare.

Udrea mai mentioneaza ca "punctul de vedere al acuzatorilor (manifestat prin referatul DNA) este omniprezent in spatiul public" si ca "are loc o condamnare mediatica, in timp ce varianta apararii nu se aude si nu se vede deloc, nici macar declaratia facuta de Udrea in fata instantei". Mesajul se incheie cu hashtag-ul "Kafka" si este semnat de "echipa de comunicare".

Potrivit informatiilor din presa, care citeaza probatoriul pentru arestarea Elenei Udrea, o parte din presupusa mita pentru aceasta ar fi fost adusa la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului intr-o geanta. "La data de 06.10.2011, inculpatul Gardean Adrian si (.....) s-au deplasat la sediul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, avand asupra lor suma de 900.000 euro intr-o geanta de voiaj de culoare neagra. Gardean Adrian a intrat singur in cladire, accesul fiind realizat de catre Nastasia Gheorghe, si s-a deplasat la cabinetul secretarului general. Cei doi au intrat singuri intr-o sala de sedinte aflata in vecinatatea biroului, iar Gardean Adrian i-a inmanat lui Nastasia Gheorghe geanta, indicand totodata care este continutul acesteia. Nastasia Gheorghe a consultat situatia alocarilor bugetare pentru cele doua societati si a cerut lui Gardean Adrian ca, in contul diferentei datorate, sa incheie un contract de sponsorizare in valoare de 3 milioane RON pentru «Gala Bute» cu o societate administrata de Rudel Obreja. În acest context, Nastasia Gheorghe a afirmat ca plata acestei sume reprezinta o problema personala a ministrului, careia trebuie sa ii gaseasca o rezolvare. Ulterior, Nastasia Gheorghe a inmanat geanta ministrului Udrea Elena Gabriela, in cabinetul acesteia, comunicandu-i provenienta si suma care se gasea in interior, si i-a adus la cunostinta intelegerea referitoare la sponsorizarea societatii administrate de Rudel Obreja in contul diferentei", ar fi scris procurorii in probatoriu.

Fostul ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului Elena Udrea a mai stat in Arestul Politiei Capitalei din seara zilei de 10 februarie, cand a fost retinuta de procurorii DNA, in ziua urmatoare ea fiind arestata prin decizia Înaltei Curti de Casatie si Justitie, in dosarul "Microsoft". În 17 februarie, Elena Udrea a fost scoasa din arest si plasata in arest la domiciliu, in urma deciziei Înaltei Curti de Casatie si Justitie, care a judecat contestatia deputatului PMP.

Camera Deputatilor a avizat, in 9 februarie, urmarirea penala, retinerea si arestarea preventiva a Elenei Udrea atat in dosarul "Microsoft", cat si in dosarul "Gala Bute". In 23 februarie, Camera Deputatilor a avizat ultimele cereri ale procurorilor de urmarire penala si arestare preventiva a deputatului PMP, in dosarul "Gala Bute".
In acest dosar, Camera Deputatilor a incuviintat, in 9 februarie, urmarirea penala si arestarea preventiva a Elenei Udrea pentru abuz in serviciu, tentativa la folosirea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete pentru obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene, folosire a influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite si luare de mita.

Ulterior, DNA a apreciat ca, in aceasta cauza, au aparut noi elemente si au cerut noi avize de urmarire penala si arestare preventiva. Potrivit DNA, una dintre faptele de luare de mita are legatura cu finantarea de catre MDRT a contractelor incheiate de Termogaz Company SA cu UAT Cavnic si UAT Borsec.
Procurorii sustin ca, in 2010, Elena Udrea ar fi primit, indirect, pentru sine si pentru altul, mai multe foloase materiale de la reprezentantii SC Termogaz Company SA, pentru a aproba finantarea la timp a contractelor de lucrari incheiate de aceasta societate cu mai multe unitati administrativ-teritoriale in cadrul programului "Schi pentru Romania".
O a doua fapta de luare de mita ar avea legatura, potrivit procurorilor, cu platile efectuate de Compania Nationala de Investitii (CNI) catre SC Consmin SA.

Procurorii sustin ca, in perioada 2010 - 2011, Elena Udrea, impreuna cu Ana Maria Topoliceanu, directorul Companiei Nationale de Investitii la data faptelor si suspecta in aceasta cauza, ar fi primit aproximativ 300.000 de lei de la administratorul SC Consmin SA, pentru a asigura plata la timp a lucrarilor executate de societatea mentionata in baza contractelor incheiate cu CNI.

O a treia fapta de luare de mita vizeaza finantarea de catre MDRT a contractelor incheiate de Termogaz Company si SC Kranz Eurocenter SRL cu UAT Lupeni si UAT Petrosani.Procurorii sustin ca, in 2011, Elena Udrea ar fi cerut si primit de la inculpatul Adrian Gardean, pentru sine si pentru altul, foloase materiale in valoare de 10 la suta din platile efectuate de MDRT pentru contractele de lucrari incheiate de SC Termogaz Company SA si SC Kranz Eurocenter SRL, in schimbul garantiei ca finantarile vor fi aprobate la timp.

In dosarul "Gala Bute" sunt arestati preventiv fostul presedinte al Federatiei Romane de Box Rudel Obreja si primarul municipiului hunedorean Lupeni, Cornel Resmerita. Fostul consilier al Elenei Udrea Stefan Lungu si fostul secretar general in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului Gheoghe Nastasia sunt cercetati in arest la domiciliu.
Fostul ministru al Economiei Ion Ariton este inculpat si el in acest dosar, pentru ca ar fi determinat reprezentantii a zece companii de stat, printre care Hidroelectrica, Nuclearelectrica si Romgaz, sa sponsorizeze ilegal, cu suma totala de peste 1,7 milioane de lei, organizarea Galei Bute de catre firma lui Rudel Obreja. Senatorul PNL Ion Ariton este sub control judiciar pana in aprilie, acesta fiind obligat sa nu paraseasca tara si sa se prezinte la Politia Sibiu in zilele stabilite prin programul de supraveghere.

In acelasi dosar este arestat preventiv, din 8 februarie, si Tudor Breazu, administratorul mosiei de la Nana a Elenei Udrea.  De asemenea, potrivit unor documente ale DNA obtinut de MEDIAFAX, Ana Maria Topoliceanu, fosta sefa a Companiei Nationale de Investitii, este urmarita penal pentru luare de mita, in dosarul "Gala Bute".

 

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
SURSE: Cererea Elenei Udrea de a-si renova celula, respinsa de conducerea Arestului Capitalei
SURSE: Cererea Elenei Udrea de a-si renova celula, respinsa de conducerea Arestului Capitalei

Cererea Elenei Udrea de acum o saptamana de a renova, pe banii ei, celula in care era tinuta in arest a fost respinsa de conducerea Arestului Central al Politiei Capitalei, au declarat pentru Mediafax surse din Politie.

Elena Udrea s-a intors in arestul politiei. Mesajul transmis de aceasta pe Facebook:
Elena Udrea s-a intors in arestul politiei. Mesajul transmis de aceasta pe Facebook: "Are loc o condamnare mediatica"

Arestul politiei Capitalei - pe care Elena Udrea l-a prezentat recent drept "un spatiu de tortura" - e locul unde s-a intors fostul ministru, dupa 8 zile in care a stat acasa, in arest la domiciliu.

Recomandări
Politico: Klaus Iohannis, pe lista scurtă pentru șefia Comisiei Europene. Ce șanse are să o înlocuiască pe von der Leyen
Politico: Klaus Iohannis, pe lista scurtă pentru șefia Comisiei Europene. Ce șanse are să o înlocuiască pe von der Leyen

Politico a enumerat o serie de posibili succesori ai Ursulei von der Leyen, șefa Comisiei Europene. Printre ei se numără și președintele României, Klaus Iohannis.  

Parlamentul European a alocat 4,8 miliarde de euro pentru sprijinul Ucrainei
Parlamentul European a alocat 4,8 miliarde de euro pentru sprijinul Ucrainei

Parlamentul European a decis alocarea a 4,8 de miliarde de euro pentru sprijinirea Ucrainei, la inițiativa deputatului Siegfried Mureşan (PPE/PNL). Raportul său, care conține și această prevedere, a fost votat joi cu largă majoritate.

Șeful Finanțelor anunță dublarea încasărilor la Fisc în primul trimestru, de la 55,7 miliarde de lei la 97,1 miliarde
Șeful Finanțelor anunță dublarea încasărilor la Fisc în primul trimestru, de la 55,7 miliarde de lei la 97,1 miliarde

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a avut încasări de 97,1 miliarde lei în primul trimestru al acestui an, în creştere cu 41,8 miliarde de lei faţă de perioada similară a anului trecut, a anunţat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.