Astazi se implinesc 157 de ani de la Unirea Principatelor Romane: "Am venit special de la Bacau sa jucam hora unirii"

Ultimul update: Marti 26 Ianuarie 2016 07:02
Data publicarii: Sambata 23 Ianuarie 2016 17:44
Categorie: Actualitate

Iasiul se pregateste de sarbatoare. Astazi se implinesc 157 de ani de la Unirea Principatelor Romane, iar in capitala Moldovei sunt asteptati presedintele Klaus Iohannis si premierul Dacian Ciolos.

Cu asemenea oaspeti, angajatii primariei, dar si ai serviciilor speciale au grija ca totul se mearga ceas. Pentru ca va fi o zi geroasa, cei care se vor prinde in hora unirii vor primi ceai, vin fiert si placinte. Pentru ca anul acesta sarbatoarea Unirii cade duminica, sunt sanse mari ca adunarea sa fie mai numeroasa ca in alti ani. Acesti oameni din Bacau au sosit inca de azi, sa fie siguri ca se prind in hora Unirii, alaturi de presedinte.

Femeie: "Am venit special de la Bacau sa jucam hora unirii maine avand in vedere ca este sarbatoare. De ani si ani de zile mi-am dorit dar era mereu in cursul saptamanii si nu puteam din cauza serviciului."

Evenimentele programate duminica vor incepe la ora 10 cu muzica populara, iar la 11.30 soldatii vor prezenta onorul presedintelui Romaniei. Dupa o slujba religioasa si discursuri, se vor depune coroane de flori la statuia celui care a infaptuit in 1859 unirea Moldovei cu Tara Romaneasca - Alexandru Ioan Cuza.

Localnic: "Cat voi trai voi avea admiratie pentru acest om, ce a facut el pentru tara aceasta ca datorita lui a contribuit sa mai existam si noi astazi sa avem un statut de romani in lumea aceasta"

Mihai Chirica, primar Iasi: "Speram sa fie cat mai multi ieseni ca pentru ei facem totul ca suntem toti romani si ne face placere acest lucru."

Dupa hora unirii, iesenii vor primi placinte si vin fiert. Mica Unire a fost primul pas major spre formarea Romaniei. Pe 5 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor in Moldova, iar pe 24 ianuarie era ales si domn al Tarii romanesti. Cuza a domnit 7 ani, timp in care a unificat parlamentul, guvernul, a facut reforma electorala, agrara si a invatamantului, a secularizat averile manastiresti, si a pus astfel bazele moderne ale Romaniei care avea sa se formeze pe 1 decembrie 1918, la Marea Unire.
 

A treia zi de proteste la Chisinau. Basescu:

A treia zi de proteste la Chisinau. Basescu: "Putin a convocat Consiliul de Securitate, Iohannis urmareste de pe Facebook"

a2

Blocaj pe A2, după ce un șofer băut a intrat în două autovehicule

Tânăra de 23 de ani, la spital după ce s-a rănit în timp ce se dădea pe tiroliana

Reglementările care i-ar putea lăsa fără bunuri pe cei care se îmbogăţesc prin fraude

incident

Femeia rănită joi de o bucată de tencuiala a fost externată

Suspiciuni de fraudă la Casa de ajutor reciproc din Abrud. Acuzaţiile clienţilor

Hoţul care şi-a luxat glezna în timp ce încerca să scape, arestat pentru furt