Ads by INTERNET PROTV
ultimele stiri
«
»

Astazi se implinesc 157 de ani de la Unirea Principatelor Romane: "Am venit special de la Bacau sa jucam hora unirii"

Embed:

Iasiul se pregateste de sarbatoare. Astazi se implinesc 157 de ani de la Unirea Principatelor Romane, iar in capitala Moldovei sunt asteptati presedintele Klaus Iohannis si premierul Dacian Ciolos.

Cu asemenea oaspeti, angajatii primariei, dar si ai serviciilor speciale au grija ca totul se mearga ceas. Pentru ca va fi o zi geroasa, cei care se vor prinde in hora unirii vor primi ceai, vin fiert si placinte. Pentru ca anul acesta sarbatoarea Unirii cade duminica, sunt sanse mari ca adunarea sa fie mai numeroasa ca in alti ani. Acesti oameni din Bacau au sosit inca de azi, sa fie siguri ca se prind in hora Unirii, alaturi de presedinte.

Femeie: "Am venit special de la Bacau sa jucam hora unirii maine avand in vedere ca este sarbatoare. De ani si ani de zile mi-am dorit dar era mereu in cursul saptamanii si nu puteam din cauza serviciului."

Evenimentele programate duminica vor incepe la ora 10 cu muzica populara, iar la 11.30 soldatii vor prezenta onorul presedintelui Romaniei. Dupa o slujba religioasa si discursuri, se vor depune coroane de flori la statuia celui care a infaptuit in 1859 unirea Moldovei cu Tara Romaneasca - Alexandru Ioan Cuza.

Localnic: "Cat voi trai voi avea admiratie pentru acest om, ce a facut el pentru tara aceasta ca datorita lui a contribuit sa mai existam si noi astazi sa avem un statut de romani in lumea aceasta"

Mihai Chirica, primar Iasi: "Speram sa fie cat mai multi ieseni ca pentru ei facem totul ca suntem toti romani si ne face placere acest lucru."

Dupa hora unirii, iesenii vor primi placinte si vin fiert. Mica Unire a fost primul pas major spre formarea Romaniei. Pe 5 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor in Moldova, iar pe 24 ianuarie era ales si domn al Tarii romanesti. Cuza a domnit 7 ani, timp in care a unificat parlamentul, guvernul, a facut reforma electorala, agrara si a invatamantului, a secularizat averile manastiresti, si a pus astfel bazele moderne ale Romaniei care avea sa se formeze pe 1 decembrie 1918, la Marea Unire.
 

 

Sursa: Pro TV, Data publicarii: 23 Ianuarie 2016
Citeste mai multe despre: iasi, mica unire, klaus iohannis,
Ultimele stiri
 
 
 
 
© 2017 Stirileprotv.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii | Despre cookie-uri | Feed