Doua reportaje, duminica, la Romania, te iubesc! O analiza speciala a pietei vinului si despre turismul din Clisura Dunarii

Romania, te iubesc

Duminica, 23 octombrie, de la ora 18:00, telespectatorii vor vedea doua reportaje marca Romania, te iubesc!, realizate de Rares Nastase si Paul Angelescu, corespondenti speciali stirile Pro TV.

Paul Angelescu face o radiografie a pietei vinului din Romania, cu bune si cu rele.

In ultimii 6 ani, numarul cramelor s-a triplat. Potentialul viticol al Romaniei a fost, insa, descoperit de altii cu mult inainte.

Romania ocupa candva un onorabil loc 13 in topul celor mai mari producatori de vin la nivel mondial. Acum suntem peste Noua Zeelanda la cantitate, in schimb neo zeelandezii exporta anual vin de peste 1 miliard de euro, in timp ce noi exportam de 40 de ori mai putin - o reminescenta a regimul comunist, cand tara noastra producea mult, dar prost.

“De la 78 de crame in 2009, am ajuns la 266 in 2015. Sunt afaceri noi ridicate pe pamantul podgoriilor istorice, 24 la numar. Acestea sunt zonele cu denumire de origine controlata, unde pot fi cultivate doar anumite soiuri, iar cramele n-au voie sa aduca struguri din afara lor. Sunt pamanturile unde avem ceea ce francezii numesc terroire - o combinatie perfecta intre temperatura, precipitatii, lumina soarelui si structura solului.

Citește și
Cover RTI dezastru ecologic
Cine "ucide" natura pe zone intinse in Romania. "Criminalul raurilor", un individ condamnat penal, inca e in activitate
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Incet-incet, incepe sa se dezvolte si industria turismului viticol. Cel putin 12 crame au cazare in podogorii. Alte cateva zeci sunt deschise pentru degustari. ”, spune Paul Angelescu.

Rares Nastase face o analiza economica si o radiografie a Cazanelor Dunarii, la poarta de intrare a fluviului in tara noastra, unde sunt peste 100 de kilometri cu locuri neatinse inca de turismul de masa.

A vorbit cu oamenii locului - de la investitori in cluburi, pensiuni si in activitati din turismul de la Dunare, pana la ghizi si localnici din comunele din apropiere, dar a trecut si granita in Serbia, pentru a vedea cum au grija vecinii sarbi de localitatile si vestigiile lor de la froniera si cum le promoveaza turistic.

Duminica vedem ce ne lipeste in acele locuri si ce putem specula in viitor, pentru a avea cu adevarat o perla in turismul romanesc.

“Am filmat pe Clisura Dunarii, pentru ca este un loc care are toate atuurile sa devina o statiune cu pretentii, o bijuterie in turismul european. Are peisaje de o salbaticie ametitoare, cu care putine tari se mai pot mandri. Am vorbit cu cei care finanteaza turismul din zona. E bine ca se investeste masiv, dar in toata aceasta dezvoltare se impune o viziune si o coerenta. Trebuie sa existe reguli clare privind amenajarile din mica riviera dunareana care prinde contur.

Trebuie inteles ca Dunarea la Cazane merita sa fie pusa in valoare cat mai frumos, mai corect si mai organizat. Exista acolo o dezvoltare turistica inca incipienta, dar exista riscul mare de a transforma intr-un kitsch, o zona cu potential urias. Trebuie ca autoritatile locale, judetene, nationale sa acorde o atentie sporita vis-a-vis de cum se dezvolta acele locuri de la granita Romaniei cu Serbia, pentru ca acel segment de tara sa devina un centru de atractie, nu sa alunge turistii.”, a declarat Rares Nastase.

Telespectatorii sunt invitati sa descopere cum se dezvolta afacerile cu vin in tara noastra, cine sunt principalii jucatori de pe piata, dar si ce potential exista la Cazanele Dunarii si cum se ocupa autoritatile si oamenii locului de dezvoltarea zonei. 

Tu cand ai spus ultima data Romania, te iubesc?

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Prinsi intre dragoste si lege. O dezbatere controversata despre drepturile cuplurilor de homosexuali, la
Prinsi intre dragoste si lege. O dezbatere controversata despre drepturile cuplurilor de homosexuali, la "Romania, te iubesc"

In vreme ce 3 milioane de romani au semnat pentru ca in constitutia tarii sa se scrie clar ca familia se intemeiaza pe relatia liber consimtita dintre un barbat si o femeie, comunitatea gay din Romania cere drepturi egale.

Cine
Cine "ucide" natura pe zone intinse in Romania. "Criminalul raurilor", un individ condamnat penal, inca e in activitate

Cascade captate integral, rauri trase prin conducte, investitori care justifica orice lucrare cu acte si autoritati care bajbaie si paseaza raspunderea.

Recomandări
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri că Rusia îşi concentrează atacurile sale hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi, informează AFP.

Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat
Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a lansat vineri licitația pentru modernizarea căii ferate Constanța-Mangalia, după mai multe amânări.

Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran
Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran

Oficiali politici îndeamnă în primele reacţii - foarte pruente - după riposta Israelului în Iran, la ”evitarea unei escaladări”, relatează AFP.