Dosarul Transferurilor. DNA: "Intalnire conspirativa" intre Copos, Borcea, Victor si Gigi Becali

×
Codul embed a fost copiat

82 de ani de inchisoare! Atat cer procurorii DNA pentru patronii si impresarii din fotbal implicati in Dosarul Transferurilor. Luni, instanta suprema judeca recursul procurorilor, care au cerul pedepse mult mai mari decat cele stabilite de Curtea de Apel.

O noua lovitura pentru cei 8 patroni si impresari acuzati in Dosarul Transferurilor. Chiar in ziua in care trebuia sa inceapa judecarea recursului dupa condamnarea decisa, de Curtea de Apel, procurorii DNA, au cerut ca inculpatii, sa nu mai poata parasi tara. Plecarea lui Gigi Becali in Dubai, inainte de a afla verdictul, in cazul rapirii, i-a pus pe ganduri pe anchetatori, care sunt convinsi ca George Copos, Cristi Borcea, fratii Becali si ceilalti inculpati ar putea proceda la fel pentru a scapa de o eventuala condamnare.

Procurorii DNA nu sunt deloc multumiti de condamnarile date de Curtea de apel Bucuresti in dosarul Transferurilor si cer inasprirea lor, ba chiar dublarea. Insa pana la o decizie finala e inca drum lung si pentru ca George Becali a plecat din tara chiar inainte sa afle decizia in cazul rapirii hotilor, anchetatorii sunt ferm convinsi ca acelasi lucru l-ar putea face si verii sai Victor si Giovani sau Cristi Borcea, George Copos, Mihai Stoica, Gigi Netoiu, Jean Padureanu si Gica Popescu.

Este motivul pentru care astazi au cerut ca instanta sa le impuna de indata celor opt oameni de fotbal restrictia de a parasi teritoriul romaniei pana la finalizarea procesului.

In cererea care i-a luat prin surprindere pe inculpati, procurorii motiveaza temerea ca patronii de fotbal si impresarii s-ar pregati sa fuga din tara.

Citește și
avere george copos
Averile celor 8 grei din fotbalul romanesc. Ce risca financiar in cazul in care vor fi condamnati
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

"Cu cateva zile inainte de judecarea recursului, - sustin procurorii - inculpatii Copos, Borcea si Bceali Victor s-au intalnit intr-o locatie privata a inculpatului Copos, cu Becali George, aspect care ridica serioase semne de intrebare cu privire la implicarea persoanei mentionate in afacerile judiciare ale inculpatilor". (Sursa: Referat DNA)

"Unii dintre inculpati (copos, Padureanu, Borcea) au inceput sa instraineze o parte din bunurile lor, ori actiunile detinute la diferite societati comerciale, sau sa formuleze cereri de intrare in insolventa a cluburilor de fotbal, aspect de natura a ingreuna recuperarea prejudiciului produs in cauza". (Sursa: Referat DNA)

Referiri clare la intrarea in insolventa a clubului Rapid, dispusa de Tribunalul bucuresti, dupa ce un fost jucator s-a plans ca nu si-a primit toti banii pentru perioada cat a jucat in Giulesti. Dar si la faptul ca de cateva luni bune, Cristi Borcea si-a vandut toate actiunile detinute la Dinamo si a renuntat la statutul de director executiv al clubului din Stefan cel Mare.

Soarta acestor restrictii va fi decisa abia saptamana viitoare pentru ca de fata sa fie si absentii zilei, MM Stoica si Jean Padureanu. Cei doi au cerut astazi ragaz pentru a-si pregati apararea.
 

URMARESTE AICI FILMUL EVENIMENTELOR DIN 11 FEBRUARIE:

UPDATE 12:48: Judecatorii instantei supreme au amanat, luni, pentru 19 februarie judecarea cererii DNA de luare a masurii interdictiei de a parasi tara in cazul celor opt oameni de fotbal judecati in dosarul transferurilor de jucatori.

Dupa reluarea sedintei de judecata, in jurul orei 11.00, instanta a constatat ca Jean Padureanu este lipsit de aparare, motiv pentru care a hotarat amanarea dezbaterii cererii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) de aplicare a interdictiilor de a parasi tara in cazul celor opt oameni de fotbal.

Procurorul DNA a sustinut, dupa reluarea sedinţei de judecata, ca cererea poate fi discutata in absenta inculpatilor Mihai Stoica si Jean Padureanu, chiar si in absenta aparatorilor acestora, pe motiv ca in cazul ambilor exista un avocat stabilit din oficiu, care poate sa raspunda pentru ei.

La randul lor, ceilalti avocati au aratat ca atata vreme cat Stoica si Padureanu au un aparator ales, acesta trebuie lasat sa-si faca meseria. Totodata, avocatii prezenti la sedinta de judecata au spus ca o astfel de cerere nu poate fi dezbatuta la acest moment, pentru ca persoanele fata de care se cere luarea unei masuri preventive trebuie, in mod obligatoriu, potrivit normelor legale in vigoare, sa dea o declaratie in legatura cu acest aspect.

Avocatii au mai aratat ca procurorul DNA nu a facut nicio minima dovada a faptului ca Mihai Stoica si Jean Padureanu s-ar sustrage actiunii judiciare sau ca ar incerca sa tergiverseze cauza.

Instanta suprema a stabilit ca judecarea recursurilor sa fie reluata in 5 martie.

UPDATE 10:14 DNA a reclamat instantei supreme o intalnire conspirativa, care a avut loc acasa la George Copos, unde s-a intalnit Gigi Becali cu actionarul majoritar al FC Rapid, Victor Becali si cu Cristian Borcea, anchetatorii precizand ca patronul FC Steaua asteapta o sentinta definitiva intr-un dosar penal.

"Cu cateva zile inainte de judecarea primului termen in recurs la ICCJ inculpatii Gheorghe Copos, Cristian Borcea si Victor Becali s-au intalnit intr-o locatie privata, apartinand inculpatului Copos Gheorghe, cu Becali Gheorghe, inculpat care asteapta pronuntarea unei decizii definitive intr-o cauza la Inalta Curte de Casatie si Justitie, la completul de cinci judecatori (in dosarul privind sechestrarea hotilor masinii patronului FC Steaua- n.r.), aspect care ridica serioase semne de intrebare cu privire la implicarea persoanei mentionate in afacerile judiciare ale inculpatilor, cu atat mai mult cu cat acesta din urma (Gigi Becali-n.r.) a relatat ca l-a sfatuit pe afinul sau, inculpatul Cristian Borcea, sa paraseasca tara dupa condamnarea pronuntata de instanta de apel, aspect confirmat in parte de inculpat", se arata in documentul DNA prin care procurorii cer luarea masurii interdictiei de a parasi tara pe numele celor opt oameni de fotbal.

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) mentioneaza ca "inculpatii detin importante valori financiare in tara si in strainatate, inculpatul Borcea Cristian avand chiar rezidenta in SUA, relatiile personale si comerciale detinute putand fi de natura sa le asigure acestora parasirea intempestiva a teritoriului tarii si sustragerea astfel de la judecarea cauzei in recurs".

Procurorii atrag atentia judecatorilor ca "nu este deloc de neglijat" ultimele cazuri judiciare cu inculpati care au parasit tara in timpul procesului si dau ca exemple cazurile lui Dinel Nutu (fost Staicu), Mihail Boldea (fost deputat PDL recuperat din Kenya, dupa ce a fost pus sub acuzare-n.r.), Codrut Marta (dat disparut de sotie si cautat de Politie-n.r.) sau Gheorghe Becali (aflat in Dubai-n.r.).

Pe baza tuturor acestor argumente procurorii cer fata de cei opt oameni de fotbal luarea masurii interdictiei de a nu parasi tara.

Discutiile privind aceasta cerere se reiau la inalta Curte de Casatie, luni, in jurul orei 11.00.

UPDATE 10:05 "Pedepsele pronuntate de Curtea de Apel Bucuresti, cuantumul acestora si atitudinea vehementa a inculpatilor fata de instanta de judecata care a dispus pe baza probelor cauzei condamnarea lor impun luarea masurii preventive fata de acestia, in vederea asigurarii participarii acestora la procedura judecarii recursului, asigurandu-se astfel impiedicarea sustragerii inculpatilor de la judecata ori tergiversarea acesteia", se arata in documentul depus luni la inalta Curte de Casatie si Justitie de procurorul Directiei Nationale Anticoruptie, la primul termen din recursul facut de cei opt oameni de fobal in dosarul transferurilor de jucatori.

DNA a precizat ca nu a putut cere o astfel de masura la Curtea de Apel Bucuresti in faza judecarii apelului pentru ca la acel moment ei fusesera achitati de prima instanta si legea permite formularea unei astfel de solicitari odata cu condamnarea dupa faza apelului.

Totodata, DNA mai arata ca "inculpatii Borcea, fratii Becali si Netoiu au atacat in media judecatorii cauzei, proferand mai multe acuzatii grave la adresa acestora, aspect care demonstreaza tendinta de nerespectare a autoritatii judiciare si dispret la adresa actului de justitie".

Un alt motiv invocat de DNA este acela ca unii dintre oamenii de fotbal, respectiv Gheorghe Copos, Jean Padureanu si Cristian Borcea, au inceput sa instraineze o parte din bunurile lor si actiunile detinut la diferite societati comerciale sau sa formuleze cereri de intrare in insolventa a cluburilor de fotbal, aspect de natura a ingreuna recuperare prejudiciului produs in cauza si a le conferi resurse financiare sporite.

UPDATE 9:23 Procurorii DNA au cerut instantei supreme ca toti cei opt oameni de fotbal sa primeasca interdictie de a parasi tara.

UPDATE 9:16 Cel mai probabil instanta va amana pronuntarea unui verdict, avand in vedere faptul ca Jean Padureanu nu se afla in tara si a cerut sa i se dea timp pentru a-si angaja un avocat, informeaza surse din randul instantei. Nici Mihai Stoica nu se afla In Romania.

Cei opt oameni de fotbal, George Copos, Cristi Borcea, fratii Becali, Mihai Stoica, Jean Padureanu, Gica Popescu si Gigi Netoiu au fost deferiti justitiei in 2008. Ei ar fi produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari in dauna statului si de peste 10 milioane de dolari in dauna a patru cluburi de fotbal.

Procurorii anticoruptie nu sunt de acord cu pedepsele date de Curtea de Apel Bucuresti in Dosarul Transferurilor. Le reproseaza magistratilor ca au fost prea blanzi cu cei opt oameni de fotbal, judecati pentru ca ar fi facut afaceri necurate pe seama fotbalistilor transferati in strainatate.

Primul exemplu este George Copos, pentru care procurorii cer dublarea pedepsei. Initial, patronul Rapidului a fost gasit nevinovat de Tribunal, apoi curtea de Apel a decis trimiterea lui dupa gratii pentru cinci ani.

Urmeaza Cristi Borcea, de la Dinamo. Acesta este pus la zid pentru numarul mare de tranzactii considerate dubioase, pentru ca si-ar fi inselat propriul club, dar mai ales pentru, ca in ciuda dovezilor, a negat orice faradelege.

Chiar daca a fost condamnat la 7 ani de detentie, procurorii spun ca dinamovistul merita o pedeapsa si mai grea: de cel putin 15 ani.

Ioan Becali pare sa fie de departe personajul cel mai controversat in acest dosar. Procurorii nu uita atitudinea agentului FIFA care la finalul procesului de la Tribunal a facut scandal in sala de judecata.

Reprosurile sunt insa legate de afacerile care i-au adus in conturi milioane de euro, motiv pentru care, si in cazul lui, procurorii DNA cer majorarea pedepsei de la opt, la 15 ani de detentie.

Iar despre fratele sau, Victor Becali, procurorii sustin ca ar fi jucat un rol important in spalarea banilor obtinuti din tranzactiile controversate cu fotbalisti, ceea ce "demonstreaza perseverenta infractionala, premeditarea faptelor si specializarea inculpatului in comiterea infractiunilor".

Si pentru Victor Becali, acuzarea cere majorarea pedepsei date de Curtea de Apel cu 8 ani de detentie, la un total de 15.

Iar pentru managerul Stelei, Mihai Stoica, procurorii solicita 10 ani, nu patru, cat a primit deja.

Gica Popescu, Jean Padureanu si Gigi Netoiu au fost condamnati la pedepse cu suspendare. DNA insista insa ca si ei sa ajunga dupa gratii. Chiar daca recunosc, cel putin in cazul primilor doi, circumstante atenuante, deci motive de ingaduinta, procurorii sustin ca pedepsele lor nu pot fi suspendate.

Asadar Gica Popescu ar putea sta dupa gratii trei ani si patru luni, la fel si Jean Padureanu de la Gloria Bistrita.

In schimb, pentru Gigi Netoiu, instanta suprema este chemata sa anuleze suspendarea dispusa de Curtea de Apel si chiar sa majoreze de la trei ani cu suspendare, la zece ani cu executare.

Avocatii apararii vor sa obtina achitarea tuturor la termenul din 11 februarie.

 

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
DNA cere pedepse mai mari. Cati ani ar putea sta dupa gratii Netoiu, fratii Becali sau Copos
DNA cere pedepse mai mari. Cati ani ar putea sta dupa gratii Netoiu, fratii Becali sau Copos

Cei 41 de ani de inchisoare, din care un sfert cu suspendare, dati de Curtea de Apel Bucuresti in dosarul Transferurilor sunt prea putini pentru cei opt controversati patroni si impresari din fotbal.

Averile celor 8 grei din fotbalul romanesc. Ce risca financiar in cazul in care vor fi condamnati
Averile celor 8 grei din fotbalul romanesc. Ce risca financiar in cazul in care vor fi condamnati

Judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au decis in urma cu 6 luni sa mentina sechestrele asiguratorii asupra proprietatilor si masinilor detinute de patronii de cluburi si de impresari.

Dosarul Transferurilor. Pedepse cu executare: Copos-5 ani, MM-4 ani, Borcea-7 ani, I. Becali-8 ani
Dosarul Transferurilor. Pedepse cu executare: Copos-5 ani, MM-4 ani, Borcea-7 ani, I. Becali-8 ani

Patronul FC Rapid, George Copos, a fost condamnat de catre Curtea de Apel Bucuresti la 5 ani de inchisoare cu executare, in "Dosarul Transferurilor", in care fusese achitat in prima instanta.

Recomandări
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat joi pentru o apărare europeană mai puternică şi mai integrată.

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1
Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1

Potrivit News.ro, procurorii au decis, joi, trimiterea în judecată a primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, care este acuză de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Șeful Finanțelor anunță dublarea încasărilor la Fisc în primul trimestru, de la 55,7 miliarde de lei la 97,1 miliarde
Șeful Finanțelor anunță dublarea încasărilor la Fisc în primul trimestru, de la 55,7 miliarde de lei la 97,1 miliarde

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a avut încasări de 97,1 miliarde lei în primul trimestru al acestui an, în creştere cu 41,8 miliarde de lei faţă de perioada similară a anului trecut, a anunţat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.