Dosarul Revolutiei ar putea fi redeschis. Eroii si urmasii martirilor din 1989 isi cauta dreptatea la Instanta Suprema

Ultimul update: Vineri 08 Ianuarie 2016 07:08
Data publicarii: Marti 05 Ianuarie 2016 10:17
Categorie: Actualitate

Ancheta in cazul evenimentelor din decembrie 1989 ar putea fi reluata, din ordinul judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, dupa ce procurorii militari au clasat recent dosarul.

Asta pentru ca Asociatia 21 decembrie, dar si urmasii unor eroi cazuti in decebrie 1989, au contestat ordonanta de clasare a anchetei. Marti, la Instanta Suprema, se judeca primele 3 contestatii, din cele 177 inregistrate pana acum impotriva solutiei de clasare a dosarului. Astfel ca, chiar daca primele trei tentative vor esua, vor urma multe altele. Cea mai importanta este cea a Asociatiei 21 Decembrie, care va fi judecata pe 22 ianuarie.

Sala de judecata a Instantei Supreme este plina de revolutionari, dar mai ales de rude ale celor cazuti acum mai bine de un sfert de secol, relateaza corespondentul Pro TV Ovidiu Oanta. Ei incearca sa-i convinga pe magistrati sa dispuna redeschiderea dosarului Revolutiei, pe care procurorii militari de la Parchetul General au decis sa il claseze in octombrie 2015.

Citeste si: Motivele pentru care a fost clasat Dosarul Revolutiei. Procurorii sustin ca eroii din Decembrie ‘89 s-au impuscat intre ei

Aceasta decizie care nu a multumit pe aproape nimeni, fiind contestata si controversata. Chiar si Curtea Europeana a Drepturilor Omului a decis ca Dosarul Revolutiei trebuie anchetat pana la capat. Procurorii militari si-aui justificat decizia de clasare prin faptul ca multe din fapte au fost investigate iar cei responsabili, condamnati. In alte situatii, anchetatorii spun ca faptele respective nu intrau sub incidenta Codului Penal, fiind vorba de victime ucise in mod intamplator, in haosul din zilele Revolutie.
 

26 de ani de la Revolutie: 22 decembrie 1989. Fuga sotilor Ceausescu, reconstituita intr-un clip realizat de MAI

26 de ani de la Revolutie: 22 decembrie 1989. Fuga sotilor Ceausescu, reconstituita intr-un clip realizat de MAI

migranti

25 de sirieni şi trei călăuze bulgare, depistaţi la frontieră. Unde voiau să ajungă

Doi tineri au murit şi 40 au fost răniţi, după ce o furtună puternică a răsturnat un cort în Austria

Blocaj pe A2, după ce un șofer băut a intrat în două autovehicule

tirolina

Tânără de 23 de ani, la spital după ce s-a rănit în timp ce se dădea pe tiroliană

Reglementările care i-ar putea lăsa fără bunuri pe cei care se îmbogăţesc prin fraude

Femeia rănită joi de o bucată de tencuiala a fost externată