Doi sefi de Consilii Judetene, trimisi in judecata vineri. Prezentarea PowerPoint de 5.000 de lei si accidentul cu autor fals

Sorin Frunzaverde si Cristian Adomnitei

Sorin Frunzaverde de la Caras-Severin si Cristian Adomnitei de la Iasi au primit o veste deloc placuta de la procurorii DNA.

Procurorii anticoruptie au trimis in judecata vineri doi presedinti si un vicepresedinte de Consiliu Judetean.

Comunicatul DNA in cazul lui Sorin Frunzaverde
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie au dispus trimiterea in judecata, sub control judiciar, a inculpatului FRUNZĂVERDE SORIN, presedinte al Consiliului Judetean Caras Severin si vicepresedinte al unui partid politic, cu privire la savarsirea infractiunii de folosire, de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid, intr-un sindicat sau patronat ori in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial, a influentei ori a autoritatii in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite,

si in stare de libertate, a inculpatului GHIORGHIONI IONESIE (sub control judiciar in alta cauza), vicepresedinte al Consiliului Judetean Caras Severin, cu privire la savarsirea infractiunilor de:
- folosire, de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid, intr-un sindicat sau patronat ori in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial, a influentei ori a autoritatii in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite,
- influentarea declaratiilor (trei infractiuni),
- fals intelectual,
- uz de fals.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:
In perioada cuprinsa intre cele doua tururi de scrutin ale alegerilor prezidentiale din luna noiembrie 2014, inculpatul Frunzaverde Sorin si-a folosit influenta pe care o avea in calitatea sa de presedinte al Consiliului Judetean Caras Severin si de vicepresedinte al unui partid, asupra inculpatului Ghiorghioni Ionesie, vicepresedinte al Consiliului Judetean si membru in acelasi partid politic, in scopul obtinerii unor foloase necuvenite, respectiv sa obtina, in al doilea tur de scrutin, un numar mai mare de voturi pentru candidatul formatiunii din care faceau parte si, implicit, sa-si consolideze pozitia in cadrul acestei formatiuni politice, dar si in plan administrativ, prin conditionarea repartizarilor bugetare de rezultatul votului.
Ulterior, in zilele de 12 si 13 noiembrie 2014, inculpatul Ghiorghioni Ionesie a luat legatura cu 9 primari carora le-a solicitat, folosindu-se de autoritatea si influenta sa de vicepresedinte al Consiliului Judetean Caras Severin, sa faca demersuri favorabile in directia respectiva.
De asemenea, pentru a-i determina sa procedeze in acest sens, inculpatul Ghiorghioni Ionesie le-a transmis acestora ca, de rezultatul votului, vor depinde alocarile bugetare efectuate de Consiliul Judetean catre primarii in anii 2015 si 2016 (respectiv pana la terminarea mandatului conducerii CJ Caras Severin).
La data de 18 noiembrie 2014, in urma unui accident rutier provocat de autoturismul pe care il conducea, soldat cu ranirea usoara a mai multor persoane, inculpatul Ghiorghioni Ionesie a determinat trei persoane sa faca declaratii necorespunzatoare adevarului, in sensul ca acestea au relatat faptul ca masina implicata in coliziune fusese condusa de catre una dintre ele.
Pentru aceasta, Ghiorghioni Ionesie a uzat de mijloace de corupere, constrangere, precum si prin folosirea autoritatii si influentei sale de vicepresedinte al Consiliului Judetean, presedinte al unui composesoratului si de presedinte al unei asociatii de vanatoare.
De asemenea, in exercitarea atributiilor de serviciu de vicepresedinte al Consiliului Judetean, inculpatul Ghiorghioni Ionesie a emis un act intitulat „Imputernicire” prin care se atesta in mod neconform realitatii faptul ca in data de 18.11.2014, una din cele trei persoane a fost imputernicita sa conduca autoturismul respectiv, apartinand Consiliului Judetean Caras Severin. Acest act a fost depus ulterior la dosarul de daune al societatii de asigurare.

Citește și
Ionesie Ghiorghioni - Agerpres
Vicepresedintele CJ Caras-Severin, trimis in judecata de procurorii DNA. Ar fi primit un sfert de milion pentru un contract
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Caras Severin, cu propunere de a se mentine masura preventiva dispusa in cauza.

Comunicatul DNA in cazul lui Cristian Adomnitei
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Iasi au dispus trimiterea in judecata,

in stare de arest la domiciliu, a inculpatilor:

JINGA CRISTINA TEODORA, director executiv al Directiei Proiecte si Dezvoltare Durabila din cadrul Consiliului Judetean Iasi, la data faptelor, cu privire la savarsirea infractiunilor de:
- abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
- fals intelectual, in forma continuata,
- instigare la fals intelectual, in forma continuata,

IRIMESCU CARMEN INGRID, sef al Serviciului Proiecte si Parteneriate din Directia Proiecte si Dezvoltare Durabila din cadrul Consiliului Judetean Iasi, la data faptelor, cu privire la savarsirea infractiunilor de:
- abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
- fals intelectual, in forma continuata,
- complicitate la fals intelectual,

POPA LETITIA ELENA, administrator al SC Laser Co SRL, cu privire la savarsirea infractiunilor de:
- instigare la abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
- complicitate la fals intelectual, in forma continuata,
- fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata,

sub control judiciar a inculpatului ADOMNITEI CRISTIAN MIHAI, presedintele Consiliului Judetean Iasi, la data faptelor, cu privire la savarsirea infractiunilor de:
- favorizarea faptuitorului,
- fals intelectual,

si in stare de libertate, a inculpatei SC LASER CO SRL, cu privire la savarsirea infractiunilor de:
- instigare la abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
- complicitate la fals intelectual, in forma continuata,
- fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:
In luna august 2013, la nivelul Directiei Proiecte si Dezvoltare Durabila, din cadrul Consiliului Judetean Iasi, a fost redactat caietul de sarcini in scopul achizitiei prin procedura „ cerere de oferta” de servicii de tiparire materiale de promovare a judetului Iasi, contractul fiind adjudecat de SC Laser Co SRL, administrata de inculpata Popa Letitia Elena si semnat la 27 septembrie 2013.
Durata maxima de executie a contractului de servicii era de 3 luni de la data semnarii, in caz de executare cu intarziere, prestatorul putand fi obligat la plata de penalitati de 0,1% (pe fiecare zi de intarziere) din contravaloarea serviciilor ramase de executat.
Pentru ca acest contract sa fie atribuit SC Laser Co SRL, inculpata Popa Letitia Elena a intocmit si utilizat documente false, (cv-urile unor angajati), pentru a crea aparenta indeplinirii criteriilor de admisibilitate si conformitate a ofertei, depunand apoi toate aceste inscrisuri la autoritatea contractanta Consiliul Judetean Iasi.
In acest mod, inculpata Popa Letitia Elena i-a determinat, cu intentie, pe membrii comisiei de evaluare a ofertelor sa atribuie, fara vinovatie si fara a avea cunostinta de caracterul fals al inscrisurilor depuse, contractul firmei sale, in conditiile in care oferta ar fi trebuit sa fie respinsa, din cauza neindeplinirii cerintelor minimale ale caietului de sarcini. Astfel, s-a produs o vatamare a intereselor legale ale celuilalt ofertant si s-a obtinut un folos necuvenit pentru societatea administrata de inculpata Popa Letitia Elena.
Potrivit documentatiei de atribuire, ofertei depuse de societate si contractului incheiat ulterior, serviciile de tiparire materiale de promovare a judetului Iasi ar fi trebuit sa constea in:
-realizarea (conceptie si design) a unui catalog de prezentare a judetului Iasi in limba romana si in limba engleza si tiparirea acestuia in 1000 de exemplare, servicii in valoare de 169.000 lei,
-tiparirea unei brosuri, bilingve, cu proiectele Consiliului Judetean Iasi, in 1000 de exemplare, servicii in valoare de 16.700 lei,
-tiparirea unui calendar de evenimente al Judetului lasi, corespondent anului 2014, in 1000 de exemplare, servicii in valoare de 8400 lei,
-tiparirea unor mape de prezentare a judetului lasi, in 1000 de exemplare, servicii avand o valoare de 8.400 lei,
-tiparirea unor harti turistice ale judetului lasi, in 5000 de exemplare, servicii avand o valoare de 42.000 lei,
-realizarea unor magneti, 300 de bucati, avand o valoare de 3300 lei,
-realizarea (conceptie si executie) unui film de prezentare al judetului lasi si imprimarea acestuia in 1000 de exemplare DVD, insotite de carcasa, servicii avand o valoare de 27.000 lei,
-furnizarea a 2 bucati suport brosuri, cu o valoare de aproximativ 1.700 lei,
-furnizarea a 200 stick-uri USB, tip business - card, personalizate, cu o valoare de 5.960 lei,
-furnizarea unui numar de 2.000 de pixuri metalice si de plastic, personalizate, cu valoare de 18.000 lei,
-realizarea unui numar de 6.000 de sacose de carton si de plastic, personalizate, cu o valoare de 29.000 lei,
-o prezentare in format ”PowerPoint” a proiectelor judetului Iasi, in limba romana si in limba engleza, cu o valoare de 5.622 lei.

In data de 19 decembrie 2013, intre Consiliul Judetean lasi si SC Laser Co SRL, administrata de inculpata Popa Letitia Elena, a fost incheiat un proces verbal de predare-primire, in cuprinsul caruia s-a consemnat predarea, catre autoritatea contractanta, a unui numar inferior de repere, fata de cel prevazut in contract (respectiv 11 din cele 16 repere), nefiind predate si primite:
- albumele de prezentare,
- brosurile
- DVD-urile cu filmul de prezentare a judetului Iasi
- machetele cu proiectul conceperii si design-ului acestora

Reperele nepredate au valoare totala, conform contractului, de 213.005,71 lei.

In luna decembrie 2014, pentru ca inculpata Popa Letitia Elena sa poata incasa, in mod nelegal, plata acestor bunuri pe care nu le livrase si, totodata, sa nu poata fi obligata la plata penalitatilor, inculpata Jinga Cristina Teodora, in calitate de director executiv al Directiei Proiecte si Dezvoltare Durabila din cadrul Consiliului Judetean Iasi, cunoscand faptul ca nu fusesera livrate reperele respective, cu intentie:
- a determinat membrii comisiei de receptie din care facea parte si inculpata Irimescu Carmen Ingrid, sa semneze un proces verbal de receptie antedatat 07.01.2014, in cuprinsul caruia s-a mentionat, in mod nereal, faptul ca fusesera livrate, la data de 19 decembrie 2013, si reperele lipsa, respectiv 1000 albume de prezentare a judetului Iasi, 1000 brosuri, 1000 DVD-uri, filmul de prezentare a judetului Iasi (o bucata), machetele cu proiectul conceperii si design-ului albumelor de prezentare a judetului Iasi,
-a semnat mai multe documente, activitati ce au avut ca urmare producerea unui prejudiciu in cuantum de 213.005,71 lei judetului Iasi, la care se adauga contravaloarea penalitatilor in cuantum de 1% pe zi, rezultand un prejudiciu total in cuantum de 391.955,20 lei, prin plata nelegala a sumei respective din bugetul unitatii administrativ teritoriale si prin impiedicarea perceperii penalitatilor, si obtinerea unui folos necuvenit in acelasi cuantum pentru firma respectiva.
De mentionat este ca inculpata Irimescu Carmen Ingrid, in calitate de sef al Serviciului Parteneriate si Proiecte din cadrul Directiei Proiecte si Dezvoltare Durabila din cadrul Consiliului Judetean Iasi, cunoscand ca reperele respective nu fusesera livrate autoritatii contractante, a semnat cu buna stiinta documentul de efectuare a receptiei, antedatat 07.01.2014, precum si alte acte, avand ca urmare producerea prejudiciului mentionat mai sus.
Mai mult, in anul 2015, pentru a ascunde faptele comise si a impiedica tragerea sa si a celorlalte persoane implicate la raspundere penala, a semnat centralizatorul intrarilor si al iesirilor de materiale de promovare aferente contractului respectiv, in cuprinsul caruia a atestat, in mod nereal, faptul ca la data de 19.12.2013, SC Laser Co SRL livrase toate reperele prevazute in contract, faptul ca un numar de 52 albume de prezentare fusesera distribuite la diverse evenimente si faptul ca la data de 11.02.2015, un numar de 948 albume fusesera restituite societatii respective.
In ziua de 08 martie 2015, inculpata Irimescu Carmen Ingrid le-a ajutat pe inculpata Jinga Teodora si o alta persoana, prin punerea la dispozitie a apartamentului sau, sa semneze, in conditii de confidentialitate, un proces verbal, antedatat 11.02.2015, in cuprinsul caruia s-a atestat, in mod mincinos, restituirea catre firma a 948 albume de prezentare a judetului Iasi, in vederea actualizarii gratuite a acestora cu date si fotografii privind Aeroportul International Iasi.

Concret, desi bunurile mentionate mai sus nu au fost predate Consiliului Judetean Iasi decat scriptic, inculpatele Jinga Cristina Teodora si Irimescu Carmen Ingrid au efectuat demersuri pentru a crea aparenta receptionarii tuturor reperelor prevazute in contract, astfel incat sa poata fi efectuata plata catre firma inculpatei Popa Letitia Elena.

In perioada martie-aprilie 2015, inculpatul Adomnitei Cristian Mihai in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Iasi si de ordonator principal de credite, cu intentie directa, le-a ajutat pe inculpatele Jinga Teodora si Irimescu Carmen Ingrid, in urma unei intelegeri prealabile cu acestea, pentru a se evita descoperirea infractiunilor pe care acestea le comisesera si tragerea lor la raspundere penala.
In acest sens, in contextul unei misiuni de audit declansate cu privire la executarea acestui contract, inculpatul a efectuat demersuri menite:
- sa amane finalizarea misiunii de audit,
- sa creeze aparenta ca toate materialele prevazute in contract fusesera predate in termenul stabilit, inclusiv faptul ca un numar de 948 albume fusesera restituite firmei pentru a fi modificate,
- sa creeze timpul necesar pentru ca societatea inculpatei Popa Letitia Elena sa realizeze si sa predea efectiv albumele pe care nu le predase niciodata Consiliului Judetean.
Aceste demersuri s-au concretizat prin exercitarea, de catre inculpatul Adomnitei Cristian Mihai, a unor acte de intimidare indreptate impotriva auditorilor pe care i-a pus in ipostaze umilitoare, reprosandu-le modalitatea de efectuare a auditului, precum si faptul ca s-au deplasat la sediul firmei administrata de inculpata Popa Letitia Elena, fara aprobarea sa.
De asemenea, inculpatul a refuzat sa sesizeze de indata organele de urmarire penala cu privire la frauda comisa, desi i s-a adus la cunostinta, in mod detaliat, modalitatea de comitere a acesteia si i s-a solicitat, in mod expres, acest lucru. In schimb, acesta a preferat sa se implice activ in acoperirea cu acte false a faptelor comise.
Astfel, in cursul lunii martie 2015, inculpatul Adomnitei Cristian Mihai a semnat un proces verbal, datat 11.02.2015, prin care atesta, in mod mincinos, faptul ca la data respectiva, cele 948 albume de prezentare a judetului Iasi au fost restituite de catre Consiliul Judetean Iasi societatii comerciale respective, in vederea actualizarii gratuite a acestora.
In acelasi sens, inculpatul Adomnitei Cristian Mihai, a refuzat sa avizeze formularul de “constatare si raportare a iregularitatilor”, intocmit de catre Serviciul Audit Public Intern din Cadrul Consiliului Judetean Iasi, si le-a solicitat expres auditorilor sa modifice constatarile din cuprinsul acestui document, precizandu-le totodata sa intocmeasca un altul, cu acelasi numar de inregistrare, care sa nu contina referiri la acel prejudiciu, in cuantumul respectiv.
De asemenea, la data de 01 aprilie 2015, inculpatul Adomnitei Cristian Mihai a semnat o adresa in cuprinsul careia se facea referire la procesul verbal din data de 11.02.2015, manifestandu-si acordul ca termenul de predare a celor ”748 bucati cataloage actualizate” sa fie prelungit pana la data de 30 aprilie 2015, desi nu fusesera predate cataloage care sa poata fi actualizate.

Partea civila Judetul Iasi s-a constituit parte civila in procesul penal cu suma de 391.955, 20 lei, reprezentand valoarea prejudiciului cauzat, prin plata ilicita a unor materiale care nu fusesera predate autoritatii contractante si prin faptul ca nu au fost percepute penalitatile prevazute in contractul de achizitie publica.

In cauza, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile si imobile ce apartin inculpatilor Jinga Cristina Teodora, Irimescu Carmen Ingrid, Popa Letitia Elena si SC Laser Co SRL.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Iasi, cu propunere de a se mentine masura preventiva a controlului judiciar, luata fata de inculpatul Adomnitei Cristian Mihai, de a se inlocui masura arestului la domiciliu, luata fata de inculpatele Jinga Cristian Teodora, Irimescu Carmen Ingrid si Popa Letitia cu masura controlului judiciar, precum si cu propunerea de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza.

Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

 

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Presedintele CJ Gorj a fost gasit incompatibil de ANI. Ion Calinoiu este acuzat si de fals in declaratii
Presedintele CJ Gorj a fost gasit incompatibil de ANI. Ion Calinoiu este acuzat si de fals in declaratii

Inca un presedinte de Consiliu Judetean se adauga lungii liste de astfel de oficiali care ajung in vizorul justitiei.

Vicepresedintele CJ Caras-Severin, trimis in judecata de procurorii DNA. Ar fi primit un sfert de milion pentru un contract
Vicepresedintele CJ Caras-Severin, trimis in judecata de procurorii DNA. Ar fi primit un sfert de milion pentru un contract

Ionesie Ghiorghioni, vicepresedinte al Consiliului Judetean Caras-Severin, a fost trimis in judecata dupa ce pe 12 mai procurorii DNA l-au retinut sub acuzatia de trafic de influenta

Presedintele Consiliului Judetean Iasi, Cristian Adomnitei, a fost retinut. Faptele de care este suspectat
Presedintele Consiliului Judetean Iasi, Cristian Adomnitei, a fost retinut. Faptele de care este suspectat

Presedintele Consiliului Judetean (CJ) Iasi, Cristian Adomnitei, a parasit joi seara sediul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) si a fost urcat intr-o masina dupa ce procurorii l-au audiat timp de mai bine de cinci ore in cursul zilei.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat
Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a lansat vineri licitația pentru modernizarea căii ferate Constanța-Mangalia, după mai multe amânări.

Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic
Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic

Israelul a lansat vineri dimineață un atac asupra Iranului, după atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute.