Doi ani de la incendiul din Maternitatea Giulesti. Medicii: "Este imposibila alta tragedie"

Imagini din salonul incendiat al maternitatii Giulesti

Tragedia de la Maternitatea Giulesti este inca vie in amintirea celor care acum doi ani au trait clipe de cosmar, insa medicii spun ca este imposibila o repetare a unei astfel de drame.

Medicii sustin ca au fost luate toate masurile de siguranta: sunt senzori de fum si a fost rezolvata problema personalului.

"Asa o drama este practic imposibil sa se mai repete. Lucram pe protocoale foarte stricte. Avem senzori de fum, usi profesionale care se inchid automat, iar daca se opreste curentul, se deschid instantaneu. Avem generator de curent si aparate de aer conditionat cu purificare, speciale pentru spitale", a declarat, joi, pentru Mediafax, doctorul Doru Pana, purtatorul de cuvant al Spitalului "Panait Sarbu", de care apartine Maternitatea Giulesti.

Totusi, pentru cei care in 16 august 2010 au trait clipe de groaza, mai ales pentru parintii celor micutilor, amintirile se sterg greu. Medicii nu stiu daca femeile care au asistat atunci la tragedia din spital au mai revenit pentru diverse probleme medicale sau tratamente la Maternitatea Giulesti.

Desi dotarile au fost facute de Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale inca din 2010 si completate continuu, in 2011 femeile insa se temeau sa vina la Maternitatea Giulesti, a mai spus Doru Pana. "Simteam teama cand vorbeam cu ele. Acum nu se mai simte acest lucru. Conditiile din maternitate sunt comparabile cu acelea din spitalele occidentale", a adaugat medicul.

Citește și
Aparatura maternitatii Giulesti
Expertii reconstituie salonul groazei de la Maternitatea Giulesti
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Chiar si problema personalului de la sectia de nou-nascuti a fost rezolvata, in pofida legislatiei care a interzis angajarea unei persoane doar daca alte sapte ies din sistem. Mai mult, pentru a alunga teama din sufletul femeilor, Spitalul "Panait Sarbu" are propriul site unde pot fi vazute "imagini cu noul chip" al unitatii sanitare, a mai spus medicul.

Doru Pana a adaugat ca desi in 2010 si chiar si in 2011 a fost o perioada grea, anul trecut au nascut in Maternitatea Giulesti 3.452 de femei, fiind adusi pe lume 404 prematuri si 1.110 cu o greutate mai mica de 1,5 kilograme. De asemenea, 44 de nou-nascuti cu diverse probleme de santate au fost transferati la Spitalul "Panait Sarbu" din alte unitati sanitare.

Medicii de la Spitalul de Copii "Grigore Alexandrescu", unde au fost salvati cinci dintre nou-nascutii adusi atunci in stare grava, mai stiu putine lucruri despre acestia. Cinci bebelusi, trei baietei si doua fetite, au supravietuit incendiului din august 2010, iar starea lor este buna.

Doar trei au mai venit constant la control, au spus medicii de la Spitalul "Grigore Alexandrescu" din Capitala, care isi amintesc frecvent de zilele grele in care micutii abia veniti pe lume se luptau pentru viata. "Sigur ca nu putem uita usor acele zile, chiar daca la noi in spital vin sute de cazuri grave numai in clinica de chirurgie plastica si arsuri. Dintre cei cinci supravietuitori, la control au venit constant trei. Au o evolutie buna. Sigur, mai sunt inca sechele", au precizat medicii.

In 16 august 2010 au fost adusi la Spitalul "Grigore Alexandrescu" opt bebelusi din sectia de Anestezie si Terapie Intensiva a Maternitatii Giulesti, unde a izbucnit incendiul, trei dintre acestia decedand in zilele urmatoare, din cauza complicatiilor.

Alti trei bebelusi au murit atunci in incendiu. Doua perechi de gemeni - doi baietei si un baietel si o fetita - si o alta fetita au fost atunci salvati de medicii din Spitalul "Grigore Alexandrescu". Medicul Bogdan Oprita, coordonatorul SMURD Bucuresti, si echipa lui, spun, la doi ani de la incendiu, ca cele mai grele momente au fost cele in care trebuiau sa intre in spital si nu puteau din cauza aglomeratiei, iar apoi, cand au ajuns in ATI, trebuiau sa lucreze pe intuneric, intr-o atmosfera apasatoare.

"SMURD lucreaza numai cu cazuri la limita dintre viata si moarte. Transportam sute de arsi, adulti si copii, din toate colturile tarii la spitalele de referinta din Capitala. Dar ceea ce a fost la Giulesti era impresionant pentru ca erau multi copii foarte mici la un loc. Nu aveam spatiu, lumina, iar minutele cantareau apasator de greu. In pofida acestei situatii, a fost o colaborare exceptionala intre echipa noastra si ce a medicilor de la Giulesti. Atunci, nimeni nu ar fi vrut sa auda despre asa ceva. Astazi trebuie sa acceptam acest adevar. Zeci de medici si asistente au venit de acasa ca sa acorde primul ajutor. Am avut o echipa extraordinara. Chiar o rezidenta de la ginecologie a venit ulterior sa faca practica la SMURD, ca sa fie pregatita pentru orice situatie limita", a declarat, joi, medicul Bogdan Oprita. In fata Materrnitatii Giulesti, joi seara vor fi aprinse lumanari si va fi tinut un moment de reculegere in memoria celor sase copii care au murit in urma cu doi ani.

Parchetul a terminat in patru luni ancheta privind incendiul produs in 16 august 2010 la Maternitatea Giulesti. Dosarul a fost trimis la Judecatoria Sectorului 6 in data de 6 decembrie 2010, iar procesul a inceput in 10 ianuarie 2011. Procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie i-au trimis in judecata, in decembrie 2010, pe asistenta medicala Florentina Daniela Carstea si Spitalul Clinic de Obstetrica si Ginecologie "Panait Sarbu", pentru ucidere din culpa si vatamare corporala grava din culpa.

De asemenea, fostul manager al unitatii sanitare Bogdan Marinescu, seful serviciului tehnic Vasile Dima, seful sectiei neonatologie Adrian Ioan Toma si electricianul Gigel Oprea sunt acuzati de neglijenta in serviciu cu consecinte deosebit de grave.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Un an de la tragedia din Maternitatea Giulesti. Ce s-a schimbat?
Un an de la tragedia din Maternitatea Giulesti. Ce s-a schimbat?

Incendiul de la maternitatea Giulesti in care sase nou-nascuti au ars de vii la Terapie Intensiva le ingrozeste si azi pe mame. Dupa un an de la oribila tragedie, maternitatea de pe Calea Giulesti nr. 5 pare sa-si fi invatat lectia.

Expertii reconstituie salonul groazei de la Maternitatea Giulesti
Expertii reconstituie salonul groazei de la Maternitatea Giulesti

Echipamentele din salonul mortii de la maternitatea Giulesti au ajuns ls Institutul National pentru Protectie Anti-exploziva,unde vor fi studiate. Anchetatorii au trimis sambata seara si ultimele cutii cu probe la Petrosani si asteapta primele concluzii.

Primele imagini cu incendiul din interiorul Maternitatii Giulesti!
Primele imagini cu incendiul din interiorul Maternitatii Giulesti!

UPDATE: Primele imagini de pe camerele de supraveghere din maternitatea Giulesti dezvaluie o situatie cumplita. Sunt zeci de persoane pe holul de langa salonul in care ard 11 copilasi, dar se vede ca niciunul nu se implica in salvarea lor.

Recomandări
O dronă militară s-ar fi prăbușit în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor. VIDEO
O dronă militară s-ar fi prăbușit în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor. VIDEO

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit joi seară pe un câmp, la aproximativ 15 kilometri de oraș, în Insula Mare a Brăilei.

„Proba” deținută de Rusia în cazul atentatului din Moscova pune Vestul pe jar: „Niște neguțători de bălegar”
„Proba” deținută de Rusia în cazul atentatului din Moscova pune Vestul pe jar: „Niște neguțători de bălegar”

Rusia a anunţat joi că deţine ”proba” care arată că autorii atentatului soldat cu 143 de morţi în apropiere de Moscova întreţineau legături cu ”naţionalişti ucraineni”, acuzaţii catalogate de către Statele Unite drept ”propagandă absurdă”.

România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara
România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara

A început numărătoarea inversă până la intrarea României în spațiul Schengen aerian și maritim. În noaptea de sâmbătă spre duminică se vor schimba regulile, iar autoritățile fac ultimele pregătiri.