DNA: Ovidiu Silaghi, urmarit penal pentru trafic de influenta

Ovidiu Silaghi

Directia Nationala Anticoruptie a anuntat, joi, ca a inceput urmarirea penala in cazul lui Ovidiu Silaghi, pentru trafic de influenta, faptele de care este acuzat fiind din perioada mai - decembrie 2012, cand a fost ministru al Transporturilor.

Procurorii DNA arata, in Ordonanta de extindere a cercetarilor si incepere a urmaririi penale, ca in cursul anului 2012, Ovidiu Silaghi i-a cerut lui Nelu Iordache, administrator al SC Romstrade SRL, deschiderea de catre compania de transport aerian din grupul de firme controlate de acesta a unor noi rute care sa lege Aeroportul Satu Mare de alte destinatii din Europa.

Silaghi s-a angajat, in schimbul servicului cerut lui Iordache, sa intervina la functionari din cadrul Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (structura aflata sub autoritatea Ministerului Transporturilor), pentru ca institutia sa efectueze in termen platile aferente contractelor incheiate cu societatea Romstrade, dar si pentru continuarea derularii contractelor, desi termenele lucrarilor erau intarziate.

"Deschiderea acestor noi curse aeriene a fost solicitata pentru sustinerea campaniei electorale a unei persoane apropiate ministrului si a avut drept consecinta inregistrarea unor pierderi de aproximativ 2.000.000 lei (circa 500.000 de euro) in dauna companiei aeriene", au precizat procurorii.

Totodata, procurorii sustin ca, in 22 noiembrie 2012, Ovidiu Silaghi a primit de la Iordache 200.000 de euro "pentru a-si exercita influenta asupra persoanelor cu functii de decizie din cadrul CNADNR SA in vederea anularii deciziei de reziliere a unui contract, pentru a nu opri decontarea certificatelor intermediare de plata aferente contractelor aflate in procedura de aprobare si pentru a nu proceda la rezilierea altor contracte".

Citește și
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

Silaghi a fost ajutat de Remus Span sa pretinda si sa primeasca banii de la Nelu Iordache, au mai aratat procurorii. Fostul ministru al Transporturilor a fost joi la DNA pentru a lua la cunostinta acuzatiile care ii sunt aduse in acest dosar. Ovidiu Silaghi a declarat, la iesirea de la DNA, ca a citit instiintarea de urmarire penala din dosarul in care este cercetat pentru trafic de influenta, dar deocamdata nu a vazut probele.

Intrebat daca procurorii mentin acuzatia ca a primit 200.000 de euro de la Nelu Iordache pentru a interveni la persoane cu functii de decizie din CNADNR in sprijinul unui contract al firmei omului de afaceri, fostul ministru al Transporturilor Ovidiu Silaghi a spus ca acuzatia este nefondata, pentru ca este absurd sa primeste bani ca sa rezreziliezi un contract care deja era reziliat.

Intrebat daca a discutat cu procurorii despre o eventuala imunitate de care ar beneficia, Silaghi a raspuns: "Sunt membru al Parlamentului European din 5 septembrie, dar drept dovada, sunt aici cu dumneavoastra si dau declaratii". Fostul ministru al Transporturilor a precizat ca a venit la DNA pentru ca doreste sa clarifice problema, pentru a termina "cat mai repede aceasta poveste".

Procurorul general al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie a solicitat in 6 septembrie presedintelui aviz pentru inceperea urmaririi penale a lui Ovidiu Silaghi. Presedintele Traian Basescu a transmis, in 8 septembrie, ministrului Justitiei cererea de urmarie penala pentru Ovidiu Silaghi, pentru trafic de influenta, fapte care ar fi fost savarsite cand acesta era ministru al Transporturilor.

Cererea a fost transmisa DNA de procurorul general al Parchetului instantei supreme in 9 septembrie. Seful DNA a cerut procurorului general sa sesizeze presedintele cu cererea de incepere a urmaririi penale impotriva fostului ministru al Transporturilor Ovidiu Silaghi, in conditiile in care acesta si-a dat demisia din Parlament si avizul nu mai putea fi dat de Camera Deputatilor, asa cum se solicitate in cererea din 19 august. In 3 septembrie, liberalul Ovidiu Silaghi a demisionat din calitatea de deputat.

Hotararea Camerei Deputatilor privind constatarea incetarii mandatului de deputat a lui Ovidiu Silaghi a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 568 din 6 septembrie. Presedintele PNL, Crin Antonescu, declara, in 3 septembrie, ca Ovidiu Silaghi si Eduard Hellvig au demisionat din Camera Deputatilor pentru a merge la Parlamentul European, ei completand astfel locurile vacantate de Cristian Busoi si Ramona Manescu. Autoritatea Electorala Permanenta a transmis catre Parlamentul European notificarile pentru ocuparea de catre liberalii Eduard Hellvig si Ovidiu Silaghi a locurilor vacante de europarlamentari, inainte ca demisiile din Camera Deputatilor sa fie publicate in Monitorul Oficial, au declarat pentru MEDIAFAX surse oficiale.

Cel mai probabil cei doi vor fi validati in functii la nivelul Parlamentului European la sedinta de luni, 9 septembrie, potrivit surselor citate. In acest dosar, in 5 septembrie, Directia Nationala Anticoruptie a inceput urmarirea penala fata de Remus Vasile Span, pentru complicitate la trafic de influenta, fiind acuzat ca l-ar fi ajutat pe Ovidiu Silaghi sa pretinda si sa primeasca 200.000 de euro si servicii de la Nelu Iordache, pentru a sprijini interesele firmei Romstrade in contractul cu CNADNR.

Omul de afaceri Nelu Iordache a dat o declaratie la DNA, in dosarul lui Ovidiu Silaghi, in care a sustinut ca i-ar fi dat acestuia 200.000 de euro, pentru a nu-i fi reziliate contractele, si ca fostul ministru al Transporturilor ar fi folosit un aparat de bruiaj contra interceptarilor. Nelu Iordache le-a spus anchetatorilor ca extinderea liniilor aeriene ale Blue Air i-ar fi fost necesare, potrivit lui Silaghi, finului acestuia Adrian Stef, in contextul candidaturii acestuia la sefia Consiliului Judetean Satu Mare.

Fostul ministrul al Transporturilor Ovidiu Silaghi a fost in 21 august la DNA, insa nu pentru a da o declaratie in dosarul privind traficul de influenta, ci pentru a fi audiat in cazul plangerii facute de senatorul Valer Marian, in legatura cu presupuse fapte de coruptie privind referendumul din 2012 pentru demiterea presedintelui Traian Basescu. Silaghi declara atunci, la iesirea de la DNA, ca denuntul lui Nelu Iordache "frizeaza logica", dar a admis ca s-a intalnit cu omul de afaceri, pe care l-a adus Remus Span, "pe nepusa masa". Silaghi a adaugat ca, pus in fata faptului implinit, in conditiile in care Nelu Iordache era la usa lui, nu a putut sa nu-i primeasca pe cei doi, dar a reafirmat ca Nelu Iordache nu a avut cu el nicio suma de bani.

Liberalul Ovidiu Silaghi fusese nominalizat in iulie pentru functia de ministru al Transporturilor, post ramas vacant dupa demisia lui Relu Fenechiu, in urma condamnarii sale, in 12 iulie, de catre instanta suprema, la cinci ani de inchisoare cu executare in dosarul "Transformatorul", pentru complicitate la abuz in serviciu in forma calificata. Ovidiu Silaghi a fost ministru al Transporturilor din mai pana in decembrie 2012.

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
CFR Brașov anunță anularea a 14 trenuri în weekend-uri din cauza lipsei mecanicilor
CFR Brașov anunță anularea a 14 trenuri în weekend-uri din cauza lipsei mecanicilor

CFR Călători a anunțat anularea a 14 trenuri pe durata weekendurilor în regiunea Brașov, începând cu 27 aprilie 2024.

 

Un tânăr a fost bătut de trei indivizi în sectorul 2, din cauza unui conflict mai vechi. Agresorii, reținuți
Un tânăr a fost bătut de trei indivizi în sectorul 2, din cauza unui conflict mai vechi. Agresorii, reținuți

Un tânăr a fost bătut pe stradă de trei bărbaţi, pe fondul unui conflict preexistent, agresorii fiind prinşi de doi poliţişti aflaţi în timpul liber.

 

Cum au ajuns trei poliţişti rutieri să fie trimişi în judecată după ce unul din ei a fost prins conducând cu viteză
Cum au ajuns trei poliţişti rutieri să fie trimişi în judecată după ce unul din ei a fost prins conducând cu viteză

Trei poliţişti rutieri au fost trimişi în judecată după ce doi dintre ei l-au prins pe al treilea conducând cu viteză peste limita legală.

 

Recomandări
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu

Administrația Prezidențială a anunțat, marți, că a transmis ministrului Justiției, Alina Gorghiu, conform procedurii, cererile de urmărire penală față de fostul premier Petre Roman și fostul vicepremier Gelu-Voican Voiculescu.

Cod galben de vreme rea în aproape jumătate din țară. Zonele vizate de atenționarea meteorologilor | HARTĂ
Cod galben de vreme rea în aproape jumătate din țară. Zonele vizate de atenționarea meteorologilor | HARTĂ

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de vânt valabil marți și miercuri. În aproape jumătate din țară vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Inspecţia Judiciară a propus suspendarea judecătoarei din procesul lui Vlad Pascu. Aceasta l-a căutat în sală pe tânărul mort
Inspecţia Judiciară a propus suspendarea judecătoarei din procesul lui Vlad Pascu. Aceasta l-a căutat în sală pe tânărul mort

Inspecţia Judiciară a anunţat, marţi, că a trimis Secţiei pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii propunerea de suspendare din funcţie, până la finalizarea procedurilor disciplinare, a Ioanei Ancuţa Popoviciu.